Ruiten Aa-pad, etappe 10, Vlagtwedde te Groningen

11 km Wandelroute Ruiten Aa-pad, etappe 10, te Vlagtwedde

Rondom Vlagtwedde zijn nogal wat ommetjes gemaakt. U vervolgt de route dan ook via een ommetje, dwars door het veld langs een aantal windsingels. U komt nu uit bij het natuurgebied tussen Smeerling en Ter Wupping. Vanaf het hoger gelegen fietspad heeft u zicht over het dal van de slingerende Ruiten Aa. Dit in tegenstelling tot het strakke Mussel Aa – kanaal, dat u moet passeren om in het bos bij Ter Wupping te komen. Daar kronkelen de paden weer.
En dat is ook zo in het stroomgebied van de Mussel Aa. Hier hebben de graafmachines vorig jaar, in 2014, hun werk gedaan om de Mussel Aa weer een natuurlijke loop te geven. U loopt door een zeer afwisselend kleinschalig gebied: hoger gelegen rivierduinen, de Kiebaarg en de Roegebaarg, bosjes, waterloopjes, de dalen ofwel de meeden langs het water, windsingels, akkertjes en weiden, kortom een oorspronkelijk Westerwolds coulissenlandschap.
Het buurtschap Höfte ten noorden van Onstwedde heeft nog het een en ander voor u in petto. Aan de Wessingtangerweg loopt u langs een prachtige boerderij, een rijksmonument. Bijna aan het einde van het fietspad naar Holte staat sinds 1983 een kunstwerk, de Hooiruiters van Magda Lagerwerf. Hooiruiters zijn pyramidevormige stellages voor het drogen van gras. U loopt naar Onstwedde via een hoger gelegen zandweg over het Stobke, een bult in het veld, een overblijfsel uit de late ijstijd.
Via de Dorpsstraat van Onstwedde komt u bij de Juffertoren, een ietwat scheef lijkende bakstenen kerktoren, die overigens volkomen recht is. Dit is het einde van deze etappe. 68% van deze wandeltocht is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).

Opgesteld door: Margriet en Gijs Smeets, op: 15-11-2015, laatst bijgewerkt op: 16-4-2019

Routebeschrijving

Etappe 10 : Van Vlagtwedde naar Onstwedde.

 1. Steek de parkeerplaats van het winkelcentrum over en loop langs de winkels naar de straatweg.
 2. Steek de weg over, rechts is een kantoor van Toerist Info Westerwolde in het gebouw van Radio Westerwolde ,de Bibliotheek en Rzijn.
 3. Ga LA en loop naar de rotonde. Ga vóór de rotonde, voorbij het laatste huis rechts, RA het voetpad op langs de verkeersweg.
 4. Loop daarna even over het bedrijventerrein en steek aan het einde, voorbij het garagebedrijf, LA de N 368 over. Ga het pad door het veld op van de Ommetjes met het voetjeslogo. RD tot het einde bij een sloot, ga daar RA, na ongeveer 150 meter over een dam LA, direct weer LA om de sloot heen en na een paar meter RA. Volg het pad, dat in het begin rechts van een aantal houtsingels loopt en later links van een houtwal.
 5. Aan het einde van het pad voorbij een bankje LA, een asfaltweg, even verder RA, Scheferweg.
Etappe 10 : Van Vlagtwedde naar Onstwedde.

 1. Steek de parkeerplaats van het winkelcentrum over en loop langs de winkels naar de straatweg.
 2. Steek de weg over, rechts is een kantoor van Toerist Info Westerwolde in het gebouw van Radio Westerwolde ,de Bibliotheek en Rzijn.
 3. Ga LA en loop naar de rotonde. Ga vóór de rotonde, voorbij het laatste huis rechts, RA het voetpad op langs de verkeersweg.
 4. Loop daarna even over het bedrijventerrein en steek aan het einde, voorbij het garagebedrijf, LA de N 368 over. Ga het pad door het veld op van de Ommetjes met het voetjeslogo. RD tot het einde bij een sloot, ga daar RA, na ongeveer 150 meter over een dam LA, direct weer LA om de sloot heen en na een paar meter RA. Volg het pad, dat in het begin rechts van een aantal houtsingels loopt en later links van een houtwal.
 5. Aan het einde van het pad voorbij een bankje LA, een asfaltweg, even verder RA, Scheferweg.
 6. Ga na ruim 500 meter bij het 1ste huis rechts LA, door het natuurterrein van Staatbosbeheer, met een bocht naar rechts, richting een voetgangersbruggetje over de Ruiten Aa.
 7. Steek de brug over en ga daarna RA, het fietspad met gras – pad op.
 8. Het pad komt uit bij het Mussel Aa – kanaal. LA en daarna RA de brug over.
 9. Ga over de brug direct LA. Een brede zandweg langs het kanaal. Volg nu de rode paaltjes van Staatsbosbeheer.
 10. Na ruim 500 meter, bij het derde rode paaltje RA (het eerste rode paaltje staat al bij de brug ). De rode paaltjes zijn niet altijd goed zichtbaar. Het is een paadje dat haaks op de zandweg ligt. Daarna direct het eerste brede gras-pad naar rechts negeren en het smalle schelpenpaadje volgen, dat na dit punt een bocht naar rechts maakt. Aan het einde LA over een bruggetje.
 11. Volg dit pad, negeer vlak voor het einde een weg naar rechts en houd links aan.
 12. Aan het einde LA, asfaltweg.
 13. Passeer huis nr.13. Bij het plaatsnaambord Ter Wupping links zijn er vlakbij elkaar 2 paden naar rechts.
 14. Ga even voorbij het plaatsnaambord RA bij het 2de pad en negeer zo het rode paaltje. Dit brede pad maakt al vrij snel een bocht naar links.
 15. Negeer bijna aan het einde een paadje met een rood paaltje naar rechts en ga helemaal aan het einde van dit pad, bij een T-splitsing van zandwegen, RA. Loop in de richting van een huis.
 16. Na het huis links LA, het pad loopt links van rivierduinen, genaamd de Kiebaarg.
 17. Het pad blijven volgen met een bocht naar rechts en dan een haakse bocht naar links.
 18. Blijf rechts van het water lopen, in het begin is het water trouwens moeilijk te zien is. Ga LA over een bruggetje over de Mussel Aa, blijf het pad volgen, dat naar links buigt.
 19. Voorbij het bankje langs de bosrand blijven lopen, links aanhouden.
 20. Ga aan het einde scherp RA, een pad tussen twee waterloopjes / greppels door.
 21. Dit pad komt uit op een half verharde weg. Ga hier LA en gelijk RA .langs een afsluitboom. Rechts is een boomsingel.
 22. Aan het einde RA en gelijk LA bij een bord van Staatsbosbeheer, een pad tussen boomsingels.
 23. Aan het einde LA tussen een bomenrij. Rechts is een huis.
 24. Ga aan het einde bij een asfaltweg RA. links staat op nummer 11a een monumentale boerderij van het Westerwoldse type. Bij een bankje op een splitsing van wegen nog 15 meter RD lopen richting Holte en dan LA het betonnen fietspad nemen. Dit vrij lange fietspad maakt vele bochten.
 25. Volg het beton – pad en niet het zandpad ernaast. Bijna aan het einde is links een kunstwerk, de Hooiruiters. Hooiruiters zijn maaigrasdroogrekken.
 26. Ga, bij een driesprong met een zandweg, bij het infopaneel over het Stobke, ongeveer 100 meter vóór een huis, scherp LA, een brede zandweg op in zuidelijke richting.
 27. Volg de zandweg ongeveer 1,5 km.
 28. Bij het bordje Stobkeweg nog steeds RD lopen. De Stobkeweg wordt Driesporenweg. Bij een splitsing links aanhouden, het blijft de Driesporenweg.
 29. Bij een kruising voorbij manege de Driesporen, RA langs een houthandel. Loop door tot vóór de rotonde.
 30. Ga daar LA en steek de verkeersweg over. Loop RD de Dorpsstraat in. Blijf aan de linkerkant van de straat lopen.
  Passeer een café, een snackbar, een aantal winkels en een pleintje met bankjes en infopanelen.
 31. Bij huisnummer 14A RA de Dorpsstraat oversteken en de klinkerweg op (Tigge).
 32. Aan het einde LA en gelijk RA. De kruising oversteken en RD lopen. Ga bij de volgende kruising ook RD.
 33. De 1ste straat RA, de Hörn. Op nummer 5 is het eindpunt van deze etappe, het Slaaitnhoes. Schuin tegenover deze museumherberg met theetuin is een grote parkeerplaats.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Winkelcentrum op de hoek Wilhelminastraat / Dr. P. Rinsemastraat, Doctor P. Rinsemastraat 6, 9541 AL te Vlagtwedde. Plan Route

Eindpunt

Museum Restaurant Slaait'nhoes, De Hörn 5 te Onstwedde.

Openbaar vervoer

Station, Winschoten Bus 12 (richting Bellingwolde) Belbus 811 (richting 0900-202 27 02 Beltijd 1 uur) Bushalte Marke, Vlagtwedde Aanlooproute: Ga in westelijke richting naar Schoolstraat Sla linksaf naar Schoolstraat Sla rechtsaf naar Wilhelminastraat/N365 Sla linksaf naar Doctor P. Rinsemastraat Vervolgens doorlopen tot parkeerplaats, het startpunt

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Winter in Westerwolde Erik Smits: Winter in Westerwolde
Langs het Mussel Aa-kanaal Paul Hoomoedt: Langs het Mussel Aa-kanaal
De nieuwe meanders van de Mussel Aa Margriet Smeets: De nieuwe meanders van de Mussel Aa
Tussen Ter Wupping en Holte Margriet Smeets: Tussen Ter Wupping en Holte
Een rijksmonument in Höfte Paul Hoomoedt: Een rijksmonument in Höfte
De hooiruiters bij Höfte Paul Hoomoedt: De hooiruiters bij Höfte
Het Stobke Margriet Smeets: Het Stobke
De Stobkeweg naar Onstwedde Margriet Smeets: De Stobkeweg naar Onstwedde
De Juffertoren in Onstwedde Paul Hoomoedt: De Juffertoren in Onstwedde

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ruiten-aa-pad-etappe-10.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de startplaats VlagtweddeMuseumrestaurant Slaait'Nhoes

De Hörn 5
9591 AB Onstwedde
Bezoek website

Snackbar ’t Wold

Dorpsstraat 29
9591 VH Onstwedde
Bezoek website

Eetcafé Gerak

Dorpsstraat 49
9591 AR Onstwedde
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

 1. Gijs en Margriet Smeets 16 april 2019 om 19:31

  Deze etappe eindigt nu niet meer bij de Juffertoren in Onstwedde, maar bij het Slaaitnhoes. Hier is een theetuin en bij minder goed weer is er binnen een ruimte voor koffie, thee, lunch enz. Hierbij een foto van een gezelschap in de tuin.

  Reageren
 2. Gijs en Margriet Smeets 29 augustus 2016

  Vandaag hebben wij met ideaal wandelweer het laatste stuk van deze etappe gecontroleerd. Het was 19 graden, het waaide een beetje en de luchten waren schilderachtig. Daarom hebben we nog maar een paar foto’s gemaakt. Wij hebben nu ook Westerwolde lus 3, Smeerling Noord helemaal gecontroleerd.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)