Rosep-tocht, Oisterwijk te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Rosep-tocht, te Oisterwijk

Deze wandeltocht, rijk aan vennen, gaat door de natuurgebieden Oisterwijkse Bossen en Vennen, de Kampina en door landgoed Rozephoeve. Het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen is een uitgestrekt gevarieerd bosgebied met veel vennen wat de naam ook aangeeft. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met een uitgestrekt heidegebied, naaldbos maar ook veel vennen. Landgoed Rozephoeve is een klein bosgebied in de omgeving van de Rozephoeve. Niet alle maar wel de mooiste vennen zoals het Voorste Goorven, Witven en Van Esschenven in het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen en het Belversven en het Brandven op de Kampina worden bezocht. Vooral de wat grotere vennen het Voorste Goorven en het Van Esschenven zijn bijzonder aantrekkelijk door hun zwaar beboste, grillige oevers en de kleine eilandjes. Gemeenschappelijk in de drie gebieden is het beekje de Rosep, tijdens de tocht passeert men drie keer dit beekje. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 8-10-2017, laatst bijgewerkt op: 27-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op verharde weg met de rug naar het bezoekerscentrum RA vertrekken, kn42 volg 40, direct daarna voorbij het grasveld LA, grindpad, wn40.
Na ca. 50m RD, bospad aan rechterhand negeren, de wn route wordt weer verlaten.
Bij 5-sprong 2de weg aan linkerhand volgen, verharde weg.
In bocht naar links van de weg, bij kruising RA, bospad met NM bordje, vervolgens na ca. 50m bij 5-sprong het 2de pad aan linkerhand (het linker pad aan overzijde van het grindpad) inlopen, het pad buigt naar links met iets verder aan rechterhand een ven.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, onverhard pad, het pad buigt voor het ven naar links, iets verder passeert men kn41 volg 68, het pad met het ven aan rechterhand ca. 300m verder volgen tot het pad voorbij een bankje met opschrift “Emmy” naar links weg buigt van het ven.
2.
Iets na verlaten van het ven, bij kruising RD, pad met waterloop aan rechterhand, wn route.
Voorbij smalle zijde van langwerpig ven RD, achtereenvolgens smal pad langs het ven aan rechter- en iets verder pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn68 volg 69, direct daarna bij volgende 3-sprong eveneens links aanhouden, wn route, het pad buigt met ruime bocht naar rechts langs de smalle zijde van het grote ven met het ven aan rechterhand, verderop aan overzijde van het ven buigt het pad naar links weg van het ven richting verharde weg.
Direct na deze bocht RA, kn69 volg 6, iets verder passeert men een klein brugje.
Bij 3-sprong op lage heuvel rechts aanhouden, wn route, het pad met ven aan rechterhand volgen tot verhard fietspad, ruim voor het fietspad t.h.v. bankje met opschrift Venneloopsters wordt de wn route verlaten.
3.
Voor het verhard fietspad RA, het onverhard pad met ven aan rechterhand verder volgen, het pad buigt met ruime bocht naar links terug naar het verharde fietspad.
Bij Y-splitsing RA, verhard fietspad, het fietspad volgen tot kruising t.h.v. ingang van het “Natuurtheater Oisterwijk”.
Bij deze kruising LA de doorgaande weg oversteken, kn66 volg 71, het terrein van het natuurtheater oplopen, voorbij de poort rechts aanhouden, grindpad, wn route.
Bij 3-sprong van grindpaden RA, wn route, direct daarna voor het theaterterrein, bij T-splitsing RA, wn route, het pad gaat met een boog om het theater, het grindpad met verderop een gebouwtje en horecagelegenheid verder volgen tot T-splitsing na verlaten van theaterterrein.
Bij deze T-splitsing LA, wn71.
Voor flauwe bocht naar links van het pad RA, kn71 volg 65, pad met NM bordje en iets verder een groot ven aan linkerhand.
4.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn65 volg 28, het ven verder volgen.
Bij T-splitsing LA, kn28 volg 5/92.
Bij kruising RA, kn92 volg 5, vervolgens bij 4-sprong RD, verharde weg, “Posthoornseweg”, wn route.
Bij kruising RA, kn5 volg 48, “Burgemeester van den Oeverweg”, vervolgens voorbij NM bord “Kampina” LA, smal bospad met NM bordje en informatiepaneel “Beleef het Belversven”, de wn route wordt verlaten.
Voor lager gelegen bos, bij T-splitsing met rood (routepaaltjes met rode NM pijlen voor de richting) routepaaltje RA.
# Het lager gelegen bos is het beekdal van de “Rosep”, op enige afstand is het beekje te zien.
Bij 3-sprong LA, eveneens smal pad, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts.
Bij T-splitsing LA, breder pad, het pad buigt naar rechts, wn route.
Bij T-splitsing (kan ook gezien worden als een kruising) LA door klaphek, wn route, verderop passeert men een brugje.
Bij T-splitsing LA, kn48 volg 1.
5.
Na ca. 110m RA, pad met NM bordje “Kampina”, de wn route wordt verlaten, na ca. 50m buigt het pad naar links en volgt groot ven aan de rechterhand.
Voor lage heuvel, bij 3-sprong rechts aanhouden, rode route, het ven aan rechterhand verder volgen tot Y-splitsing met grindpad voor bosrand, zijpaden aan linkerhand negeren, let op de NM routepaaltjes.
Bij deze Y-splitsing scherp LA, grindpad, de rode route wordt verlaten.
In bocht naar links van het grindpad, bij 4-sprong RD, zanderig pad met aan rechterhand een bankje, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, kn55 volg 56.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, vervolgens voor heuvel het pad met flauwe bocht naar links verder volgen.
# Voor een mooi uitzicht over het “Brandven” even de heuvel oplopen.
6.
RD, pad met verhard fietspad, fietspad aan linkerhand negeren, direct daarna in flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, kn31 volg 70.
Voor metalen poort met klaphek RA, gele (routepaaltjes met gele NM pijlen voor de richting) route, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar rechts.
Iets voor verhard fietspad LA, gele route, vervolgens bij Y-splitsing met aan rechterhand NM bordje links aanhouden, gele route, verderop voor een weiland buigt het pad naar rechts.
Voorbij klaphek, bij kruising LA, breed pad, gele route, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. de bosrand.
Bij deze T-splitsing RA richting bijenhal, kn82 volg 81, de gele route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, “Rosepdreef”, de wn route wordt verlaten.
7.
Voorbij half open plek aan linkerhand LA, onverhard pad met de half open plek aan linkerhand.
Voorbij de open plek RD, pad langs de open plek aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m RD, pad aan rechterhand negeren.
# Voor een mooi uitzicht over het “Klokketorenven” met een bankje aan de oever van het ven een klein stukje het pad aan rechterhand inlopen.
Bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 40m LA, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, de verharde weg met t.h.v. de bosrand kn84 volg 87 volgen tot kruising met “Oirschotsebaan”, zijpaden negeren.
8.
Bij deze kruising RA, “Oirschotsebaan”, wn route, het fietspad aan overzijde van de weg volgen tot grote metalen natuurpoort sleutel aan rand van een parkeerterrein.
Voorbij deze natuurpoort sleutel LA, verhard voetpad met parkeerterrein aan linkerhand, wn route.
# Natuurpoort Klein Oisterwijk als startpunt, loop vanuit het parkeerterrein naar rechterzijde van het gebouw.
T.h.v. gebouw RA het brugje over, kn87 volg 3, voorbij het brugje de linkerzijde van het grasveldje oplopen.
Voorbij het grasveldje RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, men passeert twee kleine natuurpoort sleutels, iets verder buigt het smalle pad naar rechts met iets voorbij deze bocht open grasland aan linkerhand, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links.
Voorbij 1ste grote eik aan linkerhand RA, kn03 volg 88, voor een beekje buigt het pad naar links en gaat iets verder een brugje over.
9.
Voorbij het brugje buigt het pad naar links, direct daarna bij 4-sprong RA, kn88 volg 36, rode route.
Bij T-splitsing LA, wn en rode route.
Bij T-splitsing RA, wn en rode route, direct daarna LA, kn36 volg 38, rode route.
Bij Y-splitsing RA, wn en rode route.
Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn en rode route.
Bij kruising LA, rode route, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn en rode route, het pad verder volgen tot verharde weg voor een horecagelegenheid.
Bij de verharde weg LA, direct daarna voorbij het terras van horecagelegenheid Boshuis Venkraai RA, onverhard pad met terras aan rechterhand, de rode en wn route worden verlaten, verderop buigt het pad naar links en volgt een diepe waterloop aan rechterhand.
10.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, wn route, het pad met aan linkerhand op enige afstand een groot ven volgen tot T-splitsing, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, de wn route wordt weer verlaten.
Bij kruising RD, het licht slingerende pad verder volgen, vervolgens bij volgende kruising eveneens RD.
Bij kruising met verhard fietspad RD richting bezoekerscentrum, wn route.
Bij kruising LA, kn40 volg 42, direct daarna RA, wn42 en blauwe (routepaaltjes met blauwe NM pijlen voor de richting) route, het pad met iets verder een ven aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, wn en blauwe route.
# Natuurpoort Klein Oisterwijk als startpunt. Bij T-splitsing voor grasveld RA, grindpad, de wn en blauwe route worden verlaten. Ga verder bij punt 1 3de regel.

Voor grasveld, bij T-splitsing LA, grindpad, wn42 en blauwe route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, iets verder is aan linkerhand het bezoekerscentrum, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Groot Speijck, Van Tienhovenlaan 4, 5062 SK te Oisterwijk. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het grote parkeerterrein bij de natuurpoort. Vanuit parkeerterrein naar het bezoekerscentrum Natuurmonumenten/Groot Speijck lopen, volg de borden. Kiest men voor het alternatieve startpunt natuurpoort Klein Oisterwijk, Oirschotsebaan 6, 5062 TE te Oisterwijk, start de routebeschrijving bij punt 8 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Rosep Adrie: De Rosep
Oisterwijkse Bossen en Vennen in het ochtendlicht Adrie: Oisterwijkse Bossen en Vennen in het ochtendlicht
Een van de drie brugjes over de Rosep Adrie: Een van de drie brugjes over de Rosep
Groot Goorven Adrie: Groot Goorven
Witven Adrie: Witven
Van Esschenven Adrie: Van Esschenven
Voorste Goorven Adrie: Voorste Goorven
Een van de huisjes op het natuurtheater Adrie: Een van de huisjes op het natuurtheater
Het Brandven Adrie: Het Brandven
Onderhoudsploeg op de Kampina Adrie: Onderhoudsploeg op de Kampina

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rosep-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de directe omgeving van de natuurpoort.Boshuis Venkraai

Bosweg 162
5062 SH Oisterwijk
Bezoek website

Groot Speijk bij bezoekerscentrum Natuurmonumenten

Van Tienhovenlaan 4
5062SK Oisterwijk
Bezoek website

Boscafé De Rode Lelie bij Natuurtheater

Gemullehoekenweg 147-A
5062 SB Oisterwijk
Bezoek website

Restaurant Boshuys Hermitage

Posthoornseweg 5b
5062 SZ Oisterwijk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Ad, Cor en nellie 12 april 2023 om 14:01

  Vandaag ondanks regenvoorspelling deze tocht gelopen. Na een uurtje wat regen getrotseerd te hebben, werden we beloond met droog weer en zelfs een voorzichtig zonnetje. En dat is zeker de moeite waard geweest, want het was weer een mooie tocht. Zeker op de Campina waar we op een boom van onze koffie en het Belvertsven hebben genoten. Dank weer voor een mooie wandeling.

  Reageren
 2. Adrie 16 november 2022 om 17:46

  Afgelopen maandag 14 november 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien, op een paar puntjes de routebeschrijving aangepast aan de huidige situatie. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Co de Graaff 24 april 2021 om 11:14

  Hoi Adrie,
  Jij zegt in je beschrijving: ….Belversven en Brandven op de Kampina…
  Brandven ligt in het andere gebied.
  Kleinigheidje, maar misschien verwarrend voor “vreemde” wandelaars.

  Reageren
  1. Adrie 24 april 2021 om 12:40

   Co de Graaff bedankt voor de reactie! Het klopt dat er in de Oisterwijkse Vennen en Bossen ook een ven met de naam Brandven ligt niet ver van het grote Kolkven. Dit kan inderdaad wat verwarring geven met het Brandven op de Kampina, zie bijgevoegd kaartje met een foto van een Natuurmonument bordje met op de achtergrond het ven. Bij punt 5 laatste regel passeert men het ven, vanuit het pad is het ven nauwelijks te zien, voor een mooi uitzicht even de heuvel oplopen.

 4. Adrie 18 mei 2020 om 13:10

  De wandelroute kan weer gelopen worden. Het grasland is omgeploegd en er is mais ingezaaid. Jammer dat men in de directe omgeving van natuurpoort Klein Oisterwijk alleen nog via de Franse Baan en Oirschotsebaan vanuit het bosgebied landgoed Rozephoeve bij de natuurpoort kan komen.

  Reageren
 5. Adrie 17 mei 2020 om 12:20

  In omgeving van natuurpoort Klein Oisterwijk is een pad door grasland opgeheven. Voorlopig is deze wandelroute gesloten.

  Reageren
 6. Adrie 9 maart 2019 om 17:49

  Het startpunt van de wandelroute is verplaatst naar natuurpoort Groot Speijck. Hierdoor passeert men zowel in de eerste drie kilometer als de laatste drie kilometer enkele horecagelegenheden. Het oorspronkelijk startpunt natuurpoort Klein Oisterwijk is als alternatief in de routebeschrijving opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Adrie 5 december 2018 om 13:50

  Gisteren 4 december 2018 de wandelroute gecontroleerd. Op een kleine verandering in het wandelnetwerk na geen veranderingen gezien. Op de foto het Van Esschenven in ochtendlicht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Lara Loopt 14 november 2018 om 17:20

  Prachtige afwisselende tocht. Door de week geen drukte. Een van de weinige wandelingen die zowel de Oisterwijkse bossen en vennen en de Kampina met elkaar combineert. De meeste wandelingen lopen door slechts een van deze gebieden. Tip: Ik heb de wandeling met de kaart in tegengestelde richting gelopen en ben dus eerst over de Kampina gegaan, dit omdat je dan de horeca op driekwart van de route hebt in plaats van in het begin. Dat was goed te doen, heb op twee plaatsen even moeten zoeken, maar het wijst zich eigenlijk vanzelf. Groot Speyk en boshuis Venkraai zijn toch wel de meest aangewezen horecagelegenheden en die liggen al op 5 km als je de route loopt zoals aangegeven. De Rode Lelie vond ik persoonlijk wat oude rommel bij elkaar, boshuys hermitage is op dinsdag en woensdag gesloten en de posthoorn lag er ook maar verlaten bij. Bedankt voor deze mooie tocht Adrie. Het valt mij wel op dat sommige wandelingen (zo ook deze) geen echte topografische stafkaart hebben, deze anders soortige kaarten zijn wel wat onduidelijker maar het zal wel een reden hebben waarom deze geen stafkaart hebben.

  Reageren
  1. Adrie 14 november 2018 om 17:50

   De reden is een oude afspraak met de Wandelzoekpagina. Nieuwere wandelroutes worden wel voorzien van een “echte topografische” TOP25raster kaart. De kaart bij deze wandelroute is gebaseerd op de TOP10NL digitale kaart van het Kadaster te gebruiken op schaalniveaus tussen 1:5.000 en 1:25.000. De TOP25raster die bij nieuwere wandelroutes staat is een digitale cartografische weergave van TOP10NL, op een schaal 1:25.000.

 9. KB 5 mei 2018 om 22:22

  Een heel mooie wandeling, maar als je op zoek bent naar een rustige wandeling vermijd je deze omgeving best op een mooie (zomerse) dag in het weekend of in een vakantieperiode. Het gebied wordt immers nogal druk bewandeld.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)