Rondom Retranchement, Retranchement te Zeeland

7 km Wandelroute Rondom Retranchement, te Retranchement

Wandeling rondom het historische dorpje Retranchement. De route gaat over de eeuwenoude vestigingswallen van Retranchement. Komt langs natuurgebied ‘Het Zwin’. Om vervolgens langs afwateringskanaal ‘de Wielingen’ en het natuurgebied ‘Willem Leopoldpolder’, via de vestigingswallen weer terug te keren bij het startpunt.
Retranchement is een klein vestingdorpje aan de kust van Zeeuws Vlaanderen, op de grens met België. Retranchement ontstond begin 17e eeuw, nadat Prins Maurits tijdens de ‘Tachtigjarige Oorlog’ hier als onderdeel van de ‘Staats-Spaanse Linies' omwalde versterkingen en forten liet aanleggen. In de nabijheid van Retranchement zijn de restanten van de forten ‘Oranje’ en ‘Nassau’ te vinden. In het dorpje zelf bevindt zich een protestants zaalkerkje uit 1630. Daarnaast komt men tijdens de wandeling langs de ‘Retranchementse molen’, een standerdmolen uit 1643.
De vestigingswallen van Retranchement zijn een beschermd natuurgebied en is rijk aan flora & fauna. Zo bevindt zich er o.a. een populatie boomkikkers. En zijn de wallen een groeiplaats voor vier zeldzame klavertjes.
‘Het Zwin’ is een beschermd natuurgebied. Het is een getijdengebied wat door middel van een geul in verbinding staat met de Noordzee. ‘Het Zwin’ is rijk aan flora en fauna, wat met name door de vele foeragerende vogels goed waarneembaar is. ‘Het Zwin’ is het laatste overblijfsel van de historische vaargeul naar het middeleeuwse Brugge.
Let op! Tijdens de wandeling kom je door drie begrazingsgebieden. Honden mogen in deze gebieden aangelijnd mee. Maar in de delen waar op dat moment koeien rondlopen mogen de honden niet mee. Ook niet wanneer ze aangelijnd zijn. Dit staat ter plaatse aangegeven. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Mark op: 30-7-2023

Routebeschrijving

1.
Vanaf de parkeerplaats via stalen poortje rechts langs veerooster de vestigingswallen op lopen, Wallenroute – KN42 volg 43. Pad over de wallen vervolgen tot aan veerooster met rechts een stalen poortje. Door stalen poortje. Pad gaat steil omlaag.
Bij T-splitsing met verharde weg LA, Wallenroute – wn-route.Bij kruising RA ‘Killedijk’, Wallenroute – wn-route. Verharde weg vervolgen tot aan zandweg voorbij picknicktafel.
Bij zandweg RA, Wallenroute – KN 43 volg 47.
Bij woning nr. 13 links aanhouden, breder pad wordt smaller. Verderop passeer je een stalen poortje rechts van een veerooster. Pad over de vestigingswallen vervolgen, je passeert halverwege het pad grenspaal no. 364.
Verderop gaat het pad omlaag en passeer je opnieuw een veerooster met stalen poortje.
Direct na dit poortje ga je rechts over een brugje. Na het brugje ga je links en loopt het pad weer omhoog.
Op het einde van het pad bij T-splitsing LA. Smal pad met haag aan rechterhand.
Pad maakt bocht naar rechts en vervolgens naar links en gaat verderop over in een bredere weg met kasseien.
Na terras aan rechterhand bij T-splitsing LA, de Wallenroute wordt verlaten – KN47 volg 46.
2.
Na het verlaten van het dorpje Retranchement de brug oversteken en bij kruising RA ‘Kanaalweg’. Fietspad aan overzijde van de weg volgen. (aan de overzijde van de brug is een grotere parkeerplaats. De wandeling kan ook vanaf dit punt gestart worden)
Ruim na een perceel met hoge populieren bij bruggetje met houten leuningen LA, wn-route.
Direct na brugje rechts aanhouden en links van veerooster door stalen voetgangerssluis.
Direct na voetgangerssluis LA via trap de dijk oplopen. Bovenaan trap bij T-splitsing LA grindpad. Vrij snel hierna bij Y-splitsing scherp RA grindpad, wn-route.
Bij Y-splitsing RD ligt wat verderop een uitkijkpunt, waar vandaan men de foeragerende vogels op ’t Zwin goed kan observeren. Het grindpad met ’t Zwin aan de linkerhand vervolgen. Verderop gaat het pad licht omhoog, passeer je grenspaal 366 en gaat het pad vervolgens weer omlaag.
Bij Y-splitsing LA en dijk weer oplopen. Op de dijk passeer je achtereenvolgens 3 veeroosters met voetgangerssluizen en een informatiepaneel over ’t Zwin aan de linkerhand.
Bij bocht naar links, de trap rechts naar beneden negeren.
Direct na dijkpaal 849 RA stenen trap omlaag, KN12 volg 13. Onderaan trap rechts aanhouden, fietspad aan rechterhand negeren.
Kruising met verharde weg oversteken naar fietspad aan overzijde. Hier direct RA houten trapje omlaag en rechts aanhouden, brugje over kanaal oversteken.
3.
Aan overzijde brugje bij T-splitsing RA grindpad, wn-route volg 41. Pad met kanaal aan rechterhand en Willem Leopoldpolder aan linkerhand blijven volgen. Na een bankje en een informatiepaneel aan rechterhand maakt het pad een bocht naar links. Pad blijven volgen nu met brede sloot aan rechterhand en de Willem Leopoldpolder nog steeds aan linkerhand. Verderop gaat het pad rechtsaf over een houten brugje. Na het brugje gaat het pad bij een bankje linksaf en gaat lichtjes omhoog.
Aan einde van het pad bij T-splitsing met verharde weg LA.
Vlak voordat je het dorp weer inloopt scherp LA stenen trap omhoog de vestigingswallen oplopen, Wallenroute – KN41 volg 42.
Nadat het pad licht omlaag gaat bij Y-splitsing links aanhouden, pad gaat weer licht omhoog.
Verderop waar het pad steil omlaag gaat bij Y-splitsing LA. Pad blijven volgen tot aan T-splitsing met verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, Wallenroute en wn-route. 50 meter verderop is het eind- en startpunt van deze route, KN42.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats ter hoogte van Molenstraat nr. 12, Molenstraat 12, 4525 AE te Retranchement. Plan Route

Met de auto

Retranchement is zowel vanuit Nederland (Cadzand of Sluis) en vanuit België (Knokke) bereikbaar. Parkeren kan op de parkeerplaats ter hoogte van Molenstraat nr. 12 of op de parkeerplaats Retranchement.
Wandeling kan ook gestart worden bij parkeerplaats Retranchement aan de Knokkeweg, bij het kanaaltje. In dit geval de route oppakken bij punt 2.

Openbaar vervoer

Retranchement is niet per OV bereikbaar

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Vestigingswallen Vestigingswallen
Vestigingswallen Vestigingswallen
Vestigingswallen Vestigingswallen
Vestigingswallen Vestigingswallen
't Zwin uitkijkpunt 't Zwin uitkijkpunt
't Zwin 't Zwin
Molen Retranchement Molen Retranchement

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rondom-retranchement.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse horecagelegenheden in Retranchement



Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)