Rondom Olen, Nuenen te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Rondom Olen, te Nuenen

Wandeltocht rondom het buurtschap ‘Olen’, gelegen in het landelijke en agrarische buitengebied tussen de plaatsen ‘Breugel’ en ‘Lieshout’.
Na vertrek bij het ‘Haverven’, in natuurgebied ‘Mosbulten’, gaat de wandeltocht door bos, akkers en weilanden, langs brede waterlopen richting het buurtschap ‘Olen’. Om vervolgens langs het ‘Wilhelminakanaal’ en over de brug van ‘Sluis V’ naar het natuurgebied de ‘Ruweeuwsels’ te gaan. Na de ‘Ruweeuwsels’ gaat de tocht naar het buurtschap ‘Stad van Gerwen’ om via een brug het ‘Wilhelminakanaal’ weer over te steken richting het koeienpad van boerderij ‘De Hofstad’. Na het koeienpad gaat de wandeltocht verder richting natuurgebied ‘Mosbulten’ om via een klein bosgebiedje en langs het ‘Heikantven’ en ‘Haverven’ terug te keren bij het startpunt van de wandeltocht.
‘Mosbulten’ is de naam een buurtschap, maar ook de naam van een natuurgebied. Het natuurgebied is ca. 46 ha groot en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Het gebied is een natuurcompensatie naar aanleiding van de aanleg van de snelweg A50. De twee vennen ‘Haverven’ en ‘Heikantven’, die er 2 eeuwen geleden ook al lagen, zijn daarbij in ere hersteld. Vooral het ‘Haverven’ is zeker rond de winterperiode een pleisterplaats voor veel watervogels. Verschillende soorten ganzen, zwanen, eenden en andere vogels zijn er te zien die in het voorjaar weer vertrekken naar noordelijker streken om in het najaar weer terug te keren.
Buurtschap ‘Olen’ ligt tussen ‘Breugel’, ‘Stad van Gerwen’ en ‘Lieshout’ in, precies op de rand van de twee gemeenten ‘Nuenen, Gerwen en Nederwetten’ en ‘Son en Breugel’. De buurtschappen ‘Olen’ en ‘Stad van Gerwen’ worden van elkaar gescheiden door het ‘Wilhelminakanaal’. Het buurtschap komt in 1753 in geschriften voor onder de naam ‘Oole’ en in 1846 als ‘Olem’. Dit zou duiden op de betekenis: overvloedig bos. ‘Olen’ ligt in een oud agrarisch gebied met een vrij bosrijke omgeving. De bossen van ‘Olen’ zijn voor het merendeel naaldbossen. Een groot deel ervan is in bezit van ‘Brabant Water’, dat er een waterwingebied exploiteert.
Het ‘Wilhelminakanaal’ is het eerste Nederlandse kanaal dat is vernoemd naar een vorstin. Het ‘Wilhelminakanaal’ verbindt de ‘Zuid-Willemsvaart’ bij Laarbeek met de ‘Amer’ bij ‘Geertruidenberg’, is 68 kilometer lang, heeft 5 sluizen en 55 bruggen.
De ‘Ruweeuwsels’ is een natuurgebied in beheer bij het ‘Brabants Landschap’. Het gebied beslaat een oppervlakte van ca. 20 ha. ‘Ruweeuwsels’ betekend ruw begroeid moerasgebied. Het gebied is oorspronkelijk gebruikt voor populierenteelt, geleidelijk is de populierenaanplant omgevormd tot een meer gevarieerd gemengd bos. Momenteel bestaat het uit broekbos met kleine percelen grasland.
‘Stad van Gerwen’ is een buurtschap op de grens van de gemeenten ‘Son en Breugel’ en ‘Nuenen, Gerwen en Nederwetten’. Mede door de relatief grote afstand tot deze plaatsen, heeft dit buurtschap haar landelijke ligging en idyllisch landschap weten te bewaren. De naam ‘Stad van Gerwen’ zou zijn afgeleid van het woord ‘Hofstad’. In de middeleeuwen werd dit gebied ‘Hostat’ genoemd. In de 11e eeuw was er al sprake bewoning. Ook zijn er bij het buurtschap enkele Romeinse en Keltische voorwerpen gevonden, wat kan betekenen dat dit gebied aan het begin van onze jaartelling al bewoond was.
Het Koeienpad is een initiatief van de Biologische Boerderij De Hofstad en is bedoeld om bezoekers wat meer te leren over het hedendaagse agrarische leven https://www.dehofstad.com/koeienpad.
Ca. 68% van de tocht is onverhard.

Opgesteld door: Mark op: 22-3-2025

Routebeschrijving

1.      Met de rug naar ingang parkeerplaats ‘Haverven’ RA vertrekken, verharde weg met brede waterloop aan rechterhand. RD, zandweg naar links negeren. Na ca. 175m LA, onverharde weg ‘Cortenbachsendijk’ kn11 volg 29. Bij kruising met verharde weg RD, doorgaande weg oversteken (let op! drukke weg), onverharde weg ‘Cortenbachsendijk’, wn-route. RD, onverhard pad naar links negeren. Aan linkerhand passeert men motorcrosscircuit ‘Gerwina’. Na bosperceel en waterloop aan rechterhand RA, ‘Weverse Heiweg’, de wn-route wordt verlaten. RD, pad naar rechts negeren, wn-route. Bij 4-sprong LA, verharde weg met bankje aan linkerhand, kn12 volg 15.

2.      Na ca. 300m LA, onverharde weg ‘Nederwettense Heikampen’, de wn-route wordt verlaten. Bij kruising RA, onverhard pad met brede waterloop aan rechterhand. Bij T-splitsing vlak voor ‘Wilhelminakanaal’ LA, onverharde weg met het ‘Wilhelminakanaal’ aan rechterhand. Bij 5-sprong RA, verharde weg, kn29 volg 9. Via brug ‘Sluis V’ het ‘Wilhelminakanaal’ oversteken. Direct na brug RA, verhard fietspad, kn9 volg 42. Na ca. 30m LA, onverhard pad dat licht omlaag loopt, wn-route. Men passeert een houten afsluitboom. Bij T-splitsing LA, de wn-route wordt verlaten. RD, pad naar rechts negeren. Het pad gaat met een weide boog om een open vlakte heen. RD, pad naar rechts negeren. Bij 3-sprong ter hoogte van een drietal oude beukebomen RA, wn-route. Bij T-splitsing LA, de wn-route wordt verlaten. Op einde van het pad bij T-splitsing RA, onverhard pad richting het ‘Wilhelminakanaal’.

3.      Na houten afsluitboom bij T-splitsing met verhard fietspad LA, wn-route. RD fietspad vervolgen, de twee onverharde wegen naar links (richting ‘Vlasvenweg’) negeren, de wn-route wordt verlaten. Na ca. 200m LA, onverhard pad met bankje aan rechterhand, GB-route. RD, onverharde weg naar links (‘Burgerbosdreef’) negeren. Het onverharde pad gaat over in een verharde weg. Bij 3-sprong RD, ‘Stad van Gerwen’, wn-route/GB-route. Bij Y-splitsing rechts aanhouden, kn13 volg 15. Weg met bocht naar rechts vervolgen richting brug, fietspad naar links negeren, wn-route. LA, via brug ‘Wilhelminakanaal’ oversteken, wn-route. Aan overzijde van brug RA, kn15 volg 12.

4.      Na ca. 120m LA, landbouwpad richting een akker. Direct hierna voor een waterloop RA, smal pad met waterloop aan linkerhand. Ter hoogte van geel gasunie-paaltje bij breder pad LA. Na ca. 200m direct voor een bosperceel LA, smal graspad, ‘koeienpad’. Men passeert een picknickplaats en een poel aan rechterhand. Na informatiebord ‘Natuurweetjes’ RD, graspad met waterloop aan rechterhand. Dit pad blijven volgen tot aan ijzeren poortje aan linkerhand. LA door poortje en direct hierna RA door volgend ijzeren poortje. Na dit poortje links aanhouden en ‘koeienpad’ blijven volgen. Na houten afsluitboom en bord ‘welkom koeienpad’ bij T-splitsing met verharde weg RA. In bocht naar links met aan rechterhand een bankje rechts aanhouden, zandpad over een boomkwekerij heen. Verderop maakt het pad een bocht naar rechts en loopt parallel aan de verharde weg. Na een bocht naar links gaat het pad over in de verharde weg, RD. Bij T-splitsing met voorrangsweg LA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, kn16 volg 19.

5.      Iets voorbij kombord ‘Son en Breugel’ RA de doorgaande weg oversteken (let op! drukke weg), ‘De Kuilen’, kn19 volg 56. RD, weg naar links negeren, wn-route. Na ca. 150m, direct na een omheind bosperceel aan linkerhand LA, smal bospad, de wn-route wordt verlaten. Bij 3-sprong RA, een laag heuveltje over, na het heuveltje buigt het pad naar links. Het pad RD blijven volgen tot aan T-splitsing met verharde weg, smalle zijpaden negeren. Bij T-splitsing LA, verharde weg. Bij 3-sprong RA, ‘Olen/De Kuilen’, kn56 volg 10. Bij 3-sprong RA, ‘De Kuilen’, kn10 volg 12. Na ca. 200m LA, onverhard pad met SBB-bordje ‘Noordoost Brabant’, de wn-route wordt verlaten. Verderop via een houten klaphek begrazingsgebied inlopen, men passeert het ‘Heikantven’ aan linkerhand. Verderop met het ‘Haverven’ aan rechterhand, rechts aanhouden richting enkele bankjes en een vogelkijkscherm. Voor de bankjes links aanhouden richting een houten poort met klaphek. Na het klaphek ligt de parkeerplaats ‘Haverven’, het start- en eindpunt van deze route.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting. GB staat voor Geel/Blauwe markering van een LAW-route.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Haverven, Parkeerplaats Haverven ligt ca. 200m voor Olen 26, 5674 PJ te Nuenen. Plan Route

Met de auto

(Navigatiepunt: Haverven) Parkeerplaats Haverven aan de weg Olen

Openbaar vervoer

Er is geen OV-verbinding in de directe nabijheid van het startpunt van de route

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Toegang tot begrazingsgebied met Heikantven Toegang tot begrazingsgebied met Heikantven
waterloop op Olen waterloop op Olen
Wilhelminakanaal met Sluis V Wilhelminakanaal met Sluis V
Ruweeuwsels Ruweeuwsels
picknickplaats langs koeienpad picknickplaats langs koeienpad
infobord koeienpad infobord koeienpad
oude knotwilg met poel oude knotwilg met poel
Haverven Haverven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rondom-olen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Geen aan de route. Wel staan er meerdere bankjes en een picknickplaats



In de plaatsen Breugel en Lieshout



Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)