Rondom het Wilhelminakanaal, Nederwetten te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Rondom het Wilhelminakanaal, te Nederwetten

Wandeltocht rondom en langs het Wilhelminakanaal, door het landelijke en agrarische buitengebied tussen de dorpen Nederwetten, Breugel en Lieshout. De wandeltocht gaat door de natuurgebieden Heerendonk en Breugelsche Beemden. Gaat langs de Breugelsche Beek en een waterbuffelboerderij. Gaat over het Koeienpad. Komt door het buurtschap Olen, gaat over de brug bij Sluis V van het Wilhelminakanaal, door natuurgebied de Ruweeuwsels en door het buurtschap Stad van Gerwen. Om vervolgens via het natuurgebied Heerendonk-Breugelsche Beemden weer terug te keren bij de H. Lambertuskerk, het start- en eindpunt van de wandeltocht.
Het Wilhelminakanaal is het eerste Nederlandse kanaal dat is vernoemd naar een vorstin. Het Wilhelminakanaal verbindt de Zuid-Willemsvaart bij Laarbeek met de Amer bij Geertruidenberg, is 68 kilometer lang, heeft 5 sluizen en 55 bruggen. Tijdens de wandeltocht worden twee bruggen, de Hooijdonk brug en de brug Sluis V, gepasseerd. De eerste plannen voor een kanaal dat Tilburg met de Maas verbindt dateren uit 1794. Dit om de wolindustrie in Tilburg te stimuleren. Koning Willem II gaf in 1847 de opdracht om een plan voor het kanaal te ontwerpen en in februari 1848 werd begonnen met de aanleg. Als gevolg van politieke ontwikkelingen werd het werk korte tijd later weer stilgelegd. Het duurde tot 1910 voordat de aanleg weer werd opgepakt. Eerst werd het gedeelte van de Amer naar Tilburg aangelegd. Die stad werd in 1919 via het kanaal bereikbaar. Aan het tweede traject, van de Zuid-Willemsvaart naar Tilburg, werd begonnen in 1917. De openstelling van het gehele kanaal vond plaats in 1923.
Heerendonk is de naam van zowel een buurtschap als een natuurgebied dat vrijwel volledig in eigendom is van het Brabants Landschap. Het natuurgebied is naar het buurtschap vernoemd. Zowel het Heerendonk als de Breugelsche Beemden bestaan uit kleinschalige landschappen met vochtige weiden, afgewisseld met perceeltjes broekbos. Door het Heerendonk stroomt de Hooidonkse beek. Door de Breugelsche Beemden stroomt de Breugelsche Beek.
Het Koeienpad is een initiatief van de Biologische Boerderij De Hofstad en is bedoeld om bezoekers wat meer te leren over het hedendaagse agrarische leven www.dehofstad.com/koeienpad.
De Ruweeuwsels, in het Lieshouts dialect uitgesproken als Rawweuwsels, is een natuurgebied in beheer bij het Brabants Landschap. Het gebied beslaat een oppervlakte van ca. 20 ha. Ruweeuwsels betekend ruw begroeid moerasgebied. Het gebied is oorspronkelijk gebruikt voor populierenteelt, geleidelijk is de populierenaanplant omgevormd tot een meer gevarieerd gemengd bos. Momenteel bestaat het uit broekbos met kleine percelen grasland.
Stad van Gerwen is een buurtschap op de grens van de gemeenten Son en Breugel en Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Mede door de relatief grote afstand tot deze plaatsen, heeft dit buurtschap haar landelijke ligging en idyllisch landschap weten te bewaren. De naam Stad van Gerwen zou afgeleid zijn van het woord Hofstad. In de middeleeuwen werd dit gebied Hostat genoemd. In de 11e eeuw was er al sprake bewoning. Ook zijn er bij het buurtschap enkele Romeinse en Keltische voorwerpen gevonden, wat kan betekenen dat dit gebied aan het begin van onze jaartelling ook al bewoond was.
Ca. 70% van de tocht is onverhard.

Let op! In de lente en de zomer kan op sommigen gedeelten van de route de vegetatie (erg) hoog staan en kan het in natte perioden drassig zijn. Het advies is om een lange broek en stevige wandelschoenen te dragen.

Opgesteld door: Mark op: 26-6-2024

Routebeschrijving

1.       Vanaf het ‘Pastoor van Hoeckplein’ met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken. Verderop na huisnr. 40, ter hoogte van kn22 LA, voetpad ‘Meester Janssenpad’. Bij T-splitsing voor speeltuintje RA, voetpad, vervolgens op parkeerterreintje links aanhouden. RD, ‘Ten Hout’, weg naar rechts negeren. Bij T-splitsing LA, ‘Bloemhoeve’. Bij 3-sprong voor een wegmarkeringsbord RA, ‘Bolle-Akkerpad’. Ter hoogte van legoblok-bouwstenen LA en direct hierna RA, men passeert aan de linkerhand een poeltje. Pad blijven volgen tot aan T-splitsing met een doorgaande weg, paden en wegen naar links negeren. Bij T-splitsing RA.

2.       Bij T-splitsing na plaatsnaambord ‘Nederwetten’ RA, fietspad, kn42 volg 13. RD fietspad blijven volgen, weg naar rechts richting parkeerplaats negeren. Direct na parkeerplaats LA, doorgaande weg oversteken (let op, drukke weg), onverharde weg, ‘Nieuwlandweg’, wn-route. Bij T-splitsing met verharde weg LA, de wn-route wordt verlaten. Na boerderij met huisnr. 1a weg naar links vervolgen. Weg maakt een slinger tussen 2 boerderijen door, de verharde weg gaat over in een onverhard pad en maakt direct hierna een scherpe bocht naar rechts. Via een betonnen brugje passeert men de ‘Hooidonkse beek’. Bij 3-sprong LA, smal pad met aan beide zijden hoge populierenbomen.

3.       Bij T-splitsing RA, veldweg. RD, veldweg blijven vervolgen, in een bocht naar links passeert men 2 picknicktafels. RD, na bocht naar rechts pad naar rechts negeren. Via een brugje van houtenbalken passeert men een diepe sloot, pad maakt een bocht naar links en loopt licht omhoog. Bovenaan bij T-splitsing met verhard fietspad LA, richting de ‘Hooijdonk Brug’. Bij kruising met doorgaande weg RA, via de ‘Hooijdonk Brug’ het ‘Wilhelminakanaal’ oversteken (let op, drukke weg). Direct na de brug bij kruising RA, verharde weg met ‘Wilhelminakanaal’ aan rechterhand, kn1 volg 6. RD, weg naar links (‘Gaskendonk’) negeren, de verharde weg gaat over in een onverharde weg.

4.       Verderop LA, kn6 volg 17, pad met verkeersborden aan rechterhand, pad loopt licht omlaag, maakt een bocht links en gaat over in een verharde weg. #weg gaat door de Breugelsche Beemden waarbij men links in de verte de kerk van Breugel ziet. Voor de ‘Breugelsche Beek’ RA, men passeert een houten afsluitboom, graspad met de ‘Breugelsche Beek’ aan de linkerhand, kn17 volg 16. RD, pad naar links over de ‘Breugelsche Beek’ negeren, wn-route. #vlak voor het pad naar links over de beek passeert men aan de overzijde van de beek waterbuffelboerderij ‘De Stoerderij’. De waterbuffels zijn meestal in de weilanden rechts van de beek te vinden. Men passeert de ‘Honingtuin’ aan de rechterhand. RD, wn-route. Verderop de 1e overgang links over de beek negeren, direct hierna bij de 2e overgang LA, de beek oversteken. Aan overzijde van de beek LA, wn-route. Graspad met de ‘Breugelsche Beek’ aan de linkerhand blijven volgen tot aan T-splitsing met verharde weg.

5.       Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn16 volg 14. Verderop maakt de weg een bocht naar rechts en daarna een bocht naar links. In deze bocht naar links het onverharde pad naar rechts negeren, verharde weg blijven vervolgen. Opnieuw maakt de weg een bocht naar links en naar rechts, in deze bocht naar rechts staat een bankje. Verharde weg blijven vervolgen tot aan 3-sprong, ca. 100m na een wilgenboom aan de rechterhand. Bij deze 3-sprong LA, onverhard pad met bord ‘Welkom bij het Koeienpad’, de wn-route wordt verlaten. Via een metalen klappoortje, naast een houten afsluitboom loopt men het ‘Koeienpad’ op. Verderop passeert men opnieuw twee metalen klappoortjes, men verlaat het ‘Koeienpad’. RD, onverharde landbouwweg richting boerderijen vervolgen. De landbouwweg gaat over in een verharde weg en gaat tussen boerderijen door.

6.       Bij ongelijke 4-sprong RD, onverhard pad met bankje aan rechterhand, kn12 volg 11. Bij 3-sprong RD, onverhard pad met waterloop aan linkerhand, de wn-route wordt verlaten. Bij T-splisting RA, onverhard pad met waterloop aan rechterhand, wn-route. Bij kruising RD, onverhard pad met brede waterloop aan rechterhand, de wn-route wordt verlaten. Bij T-splitsing vlak voor ‘Wilhelminakanaal’ LA, onverhard pad met het ‘Wilhelminakanaal’ aan rechterhand. Verderop passeert men ‘Sluis V’ aan de rechterhand. Bij 5-sprong RA, verharde weg, kn29 volg 9. Via de brug ‘Sluis V’ het ‘Wilhelminakanaal’ oversteken.

7.       Direct na de brug RA, verhard fietspad, kn9 volg 42. Na ca. 30m LA, onverhard pad dat licht omlaag loopt met aan linkerhand brievenbussen 13-13a-13b, wn-route. Men passeert een houten afsluitboom. #Men bevindt zich nu in het natuurgebied ‘De Ruweeuwsels’ van het ‘Brabants Landschap’. Bij T-splitsing RA, wn-route. Bij 3-sprong RD, pad naar links negeren, de wn-route wordt verlaten. Op einde van het pad bij T-splitsing RA, onverhard pad richting het ‘Wilhelminakanaal’. Na houten afsluitboom bij T-splitsing met verhard fietspad LA, wn-route. RD fietspad vervolgen, onverhard pad (‘Vlasvenweg’) naar links negeren, de wn-route wordt verlaten.

8.       Na ca. 200m LA, onverhard pad met aan rechterhand een bankje, GB-route. RD, onverharde weg naar links (‘Burgerbosdreef’) negeren. Het onverharde pad gaat over in een verharde weg. Bij 3-sprong RD, ‘Stad van Gerwen’, wn-route/GB-route. Bij 3-sprong LA, Kn13 volg 42. Ter hoogte van straatnaambordje ‘Raamdijk’ gaat de verharde weg over in een onverharde landbouwweg, wn-route/GB-route. Verderop bij de ingang van het bos passeert men een houten afsluitboom. Bij 3-sprong LA, men passeert een houten afsluitboom, wn-route/GB-route. #Men bevindt zich nu in het natuurgebied ‘Heerendonk – Breugelsche Beemden’ van het ‘Brabants Landschap’. Bij kruising vlak voor een waterloop RA, onverhard pad met waterloop aan linkerhand, de wn-route/GB-route worden verlaten. Bij T-splitsing LA.

9.       Bij kruising met aan linkerhand een informatiepaneel RA. Achtereenvolgens steekt men via een houten brug een waterloop over. passeert men een houten afsluitboom en verlaat men het natuurgebied ‘Heerendonk – Breugelsche Beemden’. RD, pad naar rechts (‘Gilisdreef’) negeren, wn-route/GB-route. Onverhard pad gaat over in een verharde weg. RD, weg naar rechts negeren, GB-route, de wn-route wordt verlaten. Bij kruising met doorgaande weg RD (let op, drukke weg), ‘Nieuw Ervensestraat’. Bij kruising RD. Direct hierna bij 3-sprong RA. Weg vervolgen tot aan T-splitsing, 2x weg naar rechts negeren. Bij T-splitsing RA, GB-route. RD, weg naar links en pad naar rechts negeren, kn22 volg 21. Weg vervolgen tot aan de kerk, het eind- en startpunt van deze route.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

GB staat voor Geel/Blauwe markering van een LAW-route

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Lambertuskerk (Pastoor van Hoeckplein), Hoekstraat 46, 5674 NP te Nederwetten. Plan Route

Met de auto

Parkeerplaats voor Brasserie/Café de Kruik naast de kerk of in de directe omgeving van de kerk

Openbaar vervoer

Voor de kerk stopt Buurtbus 260 bij bushalte Hoekstraat/Kerk. Vanuit station Best of Geldrop Ziekenhuis vertrekt de buurtbus om het uur naar Nederwetten.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Wilhelminakanaal met Sluis V Wilhelminakanaal met Sluis V
zicht op Heerendonk zicht op Heerendonk
Hooijdonk brug Hooijdonk brug
zicht op kerk Breugel over de Breugelsche Beemden zicht op kerk Breugel over de Breugelsche Beemden
Breugelsche Beek Breugelsche Beek
Welkom op het Koeienpad Welkom op het Koeienpad
Wilhelminakanaal - Sluis V Wilhelminakanaal - Sluis V
Ruweeuwsels Ruweeuwsels

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rondom-het-wilhelminakanaal.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Brasserie De Kruik

Hoekstraat 52
5674 NP Nederwetten
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

 1. Hans 7 juli 2024 om 19:06

  Wat een mooie, afwisselende route. Het verbindingspad tussen de Kwadestraat en Olen is voor het gedeelte ‘afgezet’ (dwz de boer vraagt vriendelijk vanwege loslopende koeien niet rechtdoor te lopen, maar een stuk langs de sloot). De wel heel kleine afbuiging van de Stadse Kanaaldijk naar de Vlasvenweg had van mij niet gehoeven, maar wow, wat een mooie route.

  Reageren
 2. Pieter & Isabelle 30 juni 2024 om 17:41

  Goed en mooi uitgezette route, vandaag gewandeld met Pieter, kissy en Sifra!
  Dank je wel, wij genieten steeds weer van jullie routes, heb hem ook op komoot gezet, hoop dat dat geen bezwaar is!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)