Rond het Pikmeeuwenwater, Wellerlooi te Limburg
Wandeltocht door de uiterwaarden van de Maas, rond het Pikmeeuwenwater en langs het Geldernsch-Niers kanaal drie geheel verschillende gebieden in het landgoed de Hamert een deelgebied van het Nationaal Park De Maasduinen. Het Landgoed de Hamert is een groot natuurgebied dat bestaat uit bossen, een groot heidegebied met opvallende hoge stuifheuvels, veenplassen, vennen waaronder het mooie Pikmeeuwenwater omringd door een hoge stuifduin met als hoogste punt de Trappenberg. Vanuit de Trappenberg met daarop een gerestaureerde oude grafheuvel heeft men mooi uitzicht over de omgeving. Deze grafheuvel, een van de grotere grafheuvels van Nederland wordt ook wel de Scherpenheuvel genoemd. De uiterwaarden aan het begin van de wandeltocht bestaat uit bloemrijk grasland in een smalle strook tussen de Maas en de beboste Maasduinen, het gebied wordt begraast door Galloway runderen. Het Geldernsch-Niers kanaal is een van de merkwaardigste wateren in Nederland. Het is een in 1770 gegraven kanaal om natte moerassen rond de Niers in Duitsland te ontwateren en zo te kunnen ontwikkelen tot landbouwgronden. Voordat het kanaal in de Maas uitmondt is door het grote hoogte verschil over een relatief korte afstand en krachtig stromend water de heuvels diep ingesneden waardoor het meer op een beek lijkt dan op een kanaal. 99% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar horecagelegenheid Jachthut op den Hamer LA vertrekken, vervolgens voorbij bosrand LA , grindpad, kn45 volg 47, direct daarna links aanhouden, onverhard pad, witte route.
In dalletje LA, blauwe (paaltjes) route, kn47 volg 48.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!, blauwe en wn route.
Na ca. 100m, voor smalle bosperceel LA door klaphek het begrazingsgebied inlopen met de Maas aan linker- en de bosrand aan rechterhand, blauwe en wn route.
Na ca. 600m, iets voor scheepvaartbaken (witte paal met rode hoed in de Maas) rechts aanhouden, smal stijgend pad, op de heuvel buigt het pad naar links en gaat over de heuvelrug (stuifduin), iets verder links aanhouden.
RD, pad richting de Maas aan linkerhand negeren, blauwe en wn route, pad met iets verder een bankje.
Op hogere heuveltop het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, blauwe route, kn48 volg 55, dalend pad richting de doorgaande weg.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, blauwe en wn route, breed grindpad met wit metalen afsluitboom en verderop een houten poort met klaphek.
Na ca. 350m RA, breed pad, blauwe route, de wn route wordt verlaten.
Iets voorbij stalletje rechts van het pad, bij kruising LA, pad met verderop een schuilhut, wn route, de blauwe route wordt verlaten.
Ca. 100m voorbij de schuilhut RA door klaphek, kn57 volg 60, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, witte (paaltjes) route, het pad over de heuvelrug (paraboolduin) ca. 1km rond het vennengebied volgen tot een klaphek.
Ca. 80m voorbij dit klaphek RA, smal pad, de wn route wordt verlaten, het pad met hoge heuvel aan linkerhand.
3.
Voor lagere heuvel links aanhouden vervolgens doorlopen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, aan linkerhand passeert men een heuvel met rond de heuvel een ring van palen, voorbij deze heuvel buigt het pad naar rechts, blauwe en wn route.
# De heuvel aan linkerhand is een Vorstengraf, een van de grotere grafheuvels van Nederland. De grafheuvel wordt ook wel Scherpenheuvel genoemd.
Bij 4-sprong LA, kn59 volg 60, iets verder passeert men aan rechterhand een pad naar een kruisbeeld.
# De plek met kruisbeeld is een oorlogsmonument. Op 2 mei 1943 werden op de plaats van dit Monument der Gevallenen zeven mannen uit Midden- en Zuid Limburg in het geheim door een Duits vuurpeloton doodgeschoten.
Bij kruising RD, kn60 volg 46, het pad ca. 130m volgen tot splitsing direct na een bankje links van het pad.
4.
Bij deze splitsing links aanhouden, de witte en wn route worden verlaten, verderop passeert men een klaphek.
Voor houten afsluitboom met daarachter een verharde weg, bij kruising RA, rode route, het pad volgen tot kruising met verharde weg iets voorbij een bocht naar links.
Bij deze kruising RD, grindpad, rode en wn route.
# Aan linkerhand volgt het pad het Geldernsch-Niers kanaal, een in 1770 gegraven kanaal om de natte moerassen rond de Niers in Duitsland te ontwateren. Voordat het kanaal in de Maas uitmondt is verval groot waardoor het water zo snel stroomt dat door de ontstane geul het kanaal meer op een beek lijkt dan een kanaal. Verderop tussen het 1ste en 2de uitzichtpunt passeert men restanten van asperges die in WOII als weg versperring diende.
T.h.v. 2de uitzichtpunt met bankje RD, grindpad aan rechterhand negeren, rode route, kn46 volg 45.
Bij verharde weg LA richting de horecagelegenheid, het startpunt.
Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
rood, wit en groen = routepaaltjes SLL wandelroutes met geschilderde bovenzijde.
Wandelnetwerk:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Jachthut op den Hamer gelegen aan parkeerterrein P1, Twistedenerweg 2, 5856 CK te Wellerlooi. Plan Route
Met de auto
Volg de N271 naar parkeerterrein P1 bij Landgoed de Hamert aan de Twistedenerweg in Wellerlooi.
Openbaar vervoer
Bushalte Walbeckerweg, Wellerlooi.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rond-het-pikmeeuwenwater.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
Jachthut op den Hamer
Twistedenerweg 2
5856 CK Wellerlooi
Bezoek website
Schrijf een bericht