Rond het Keelven, Someren te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Rond het Keelven, te Someren

Wandeltocht door de Somerense Heide en de Lange Bleek. Het voorheen saaie bosgebied Somerense heide heeft in enkele jaren tijd een metamorfose ondergaan. Het bos was blokvormig van opzet, recht-toe-recht-aan. De bosaanleg en het beheer waren voornamelijk gericht op de houtproductie. Omdat dit niet meer nodig was, is besloten om het bos rondom het Keelven om te vormen tot een natuurlijker geheel. Het is nu een gevarieerd bos met veel afwisseling in boomsoort, leeftijd en structuur. Dood hout, natuurlijke verjonging, oud bos en mengingen zijn nu kenmerkend aan het gebied. Vooral het gebied rondom het Keelven is daardoor zeer aantrekkelijk geworden. De Lange Bleek is ooit een landgoed van de familie Elias geweest. Een interessant gebied met open heidegebieden en een mooi ven, genaamd Eliasven of Bultven. 99% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 24-8-2017, laatst bijgewerkt op: 15-8-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar route paaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het parkeerterrein RA vertrekken, verharde weg, de weg volgen tot kruising voor bosrand.
Bij deze kruising RA, kn90 volg 88, het verhard pad volgen tot kruising met verhard fietspad direct na een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn88 volg 86, onverhard pad, verderop voorbij een bankje en met een ven aan rechterhand buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Bij T-splitsing RA, breed pad, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 80m LA door klaphek, smal pad langs de bosrand met BL bordje “Lange Bleek” en een grondwatermeetpunt buis, na ca. 160m buigt het pad naar links dieper het bos in.
Bij 3-sprong RA, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, pad met verderop aan rechterhand een grote grasrijke open plek met op enige afstand een ven.
2.
Iets voorbij de open plek, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, smal bospad richting het ven, de wn route wordt verlaten, voor het ven buigt het pad naar links, verderop voorbij twee bankjes buigt het pad naar links weg van het ven.
Na het verlaten van het ven, bij kruising RA, smal bospad.
Bij 4-sprong RA, pad met greppel aan rechterhand.
# De rododendronstruiken (veel geleden door de droogte) die men net gepasseerd is stonden oorspronkelijk in de tuin van villa Elias. Resten van de villa zijn te zien als men op de 4-sprong een heel klein stukje rechtdoor loopt.
Iets voor flauwe bocht naar rechts van het pad LA, smal bospad niet ver van de bosrand aan rechterhand, na ca. 40m buigt het pad naar links verder het bos in.
Bij T-splitsing RA, breder pad, vervolgens na ca. 60m scherp LA, pad door de rand van half open (heide)gebied met het half open gebied aan rechterhand.
T.h.v. bosperceel aan linkerhand met enkele beuken RD, pad door het (heide)gebied aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar links.
3.
Bij kruising LA, breed pad, na ca. 40m, t.h.v. geel routepaaltje RA, geel-blauwe (geel-blauwe gekleurde routebordje), het smalle bospad ca. 400m volgen tot 4-sprong (kan ook gezien worden als een T-splitsing) voor een iets hoger gelegen bosperceel met enkele oude dennen.
Bij deze 4-sprong RA, geel-blauwe route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links en gaat door half open (heide)gebied.
Voor houten poort met klaphek, bij Y-splitsing scherp LA, wn route, de geel-blauwe route wordt verlaten, het pad door het begrazingsgebied met aan rechterhand het lager gelegen grasland volgen tot bocht naar rechts langs de bosrand.
Iets voor deze bocht RD, kn81 volg 84, het pad buigt naar rechts en gaat iets verder door de bosrand.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing met bankje LA, kn84 volg 86, pad met iets verder de bosrand aan linkerhand, na ca. 140m buigt het pad voor de ingang van een landbouwperceel iets naar links en gaat door de bosrand.
4.
Bij 5-sprong het rechter pad met iets in het pad kn86 volg 99 aan overzijde van het brede pad inlopen, voorbij het kn86 routepaaltje links aanhouden, doorlopen tot pad aan rechterhand t.h.v. een bankje, zijpad aan linkerhand negeren, bij dit pad RA, smal bospad, wn route.
Voorbij omheind bosperceel aan rechterhand, bij kruising LA, W-R route, de wn route wordt verlaten.
Voor afrastering aan rechterhand, bij kruising LA, W-R (wit-rode routebordjes van een LAW pad) route, verderop buigt het pad naar rechts.
Voor bankje, bij kruising met verhard fietspad RD, het pad pal naast met afrastering aan rechterhand inlopen, W-R route, verderop volgt het pad een omheind bosperceel aan linkerhand.
Voorbij het omheind bosperceel, bij kruising RD, W-R route, het pad buigt naar rechts.
Bij T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand, W-R route.
5.
Bij kruising RA door klaphek, W-R route, vervolgens na ca. 30m LA, W_R route, smal pad door grasrijke half open plek met op enige afstand een groot ven aan rechterhand.
Voorbij schuilhut, bij T-splitsing RA, grindpad met groot ven aan linkerhand, de W-R route wordt verlaten, het grindpad met verderop kn99 volg 98 ca. 1km om het ven volgen tot de heuvel die links van het smalle deel in het ven te zien is, zijpaden negeren.
Voor deze heuvel, bij 4-sprong RD de heuvel oplopen, pad met Keelven routebordje, kn98 volg 90, het pad over de heuvel parallel aan het grindpad volgen tot een bankje iets voorbij picknicktafel, zijpad negeren, voorbij het bankje de heuvel afdalen richting het grindpad, beneden RD het grindpad weer volgen.
6.
Na ca. 90m rechts aanhouden, het onverhard pad loopt parallel aan het grindpad met bosschages tussen beide paden.
Iets voorbij 2de bankje, voor iets hogere heuvel rechts aanhouden, vervolgens na ca. 30m bij 5-sprong RD, het bospad met informatiepaneeltje aan linkerhand inlopen.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, W-R route, iets verder LA, smal bospad.
Bij 4-sprong RD, W-R route, het pad kruist een ruiterpad.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist een smalle verharde weg, pad met grindpad en met bosrand aan linkerhand, W-R route.
T.h.v. klein houten gebouwtje aan rechterhand op het golfterrein LA, smal bospad, W-R route.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, W-R route.
Bij T-splitsing LA, de W-R route wordt verlaten, vervolgens na ca. 25m RA, smal licht slingerend bospad.
7.
Bij T-splitsing LA, eveneens een smal bospad.
Bij kruising met verhard fietspad en aan linkerhand een bankje RD, W-R route.
Voor trimparcours oefening 1 “hekjes springen”, bij T-splitsing RA, W-R route.
Bij T-splitsing RA, breed pad, de W-R route wordt verlaten.
Bij kruising RD, smalle verharde weg, voorbij de loods gaat de weg weer over in een onverhard pad.
Ca. 35m voorbij deze overgang LA, het pad met omheind bosperceel aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor bungalowpark, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, grindpad.
Bij kruising RA, de verharde weg volgen tot parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein natuurpoort Vennenhorst, Bosrandweg 6, 5711 RJ te Someren. Plan Route

Met de auto

De Provincialeweg in Someren volgen tot afslag Natuurpoort Vennenhorst. Er is een ruim parkeerterrein bij de natuurpoort.

Openbaar vervoer

Bushalte Keelven, Huize Witven/Prov.weg

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Het Bultven Adrie: Het Bultven
Heidegebied in de Lange Bleek Adrie: Heidegebied in de Lange Bleek
De Lange Bleek Adrie: De Lange Bleek
Het Keelven Adrie: Het Keelven
Bosgebied de Somerense Heide Adrie: Bosgebied de Somerense Heide
Schotse hooglanders Adrie: Schotse hooglanders
Bosgebied de Somerense Heide Adrie: Bosgebied de Somerense Heide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rond-het-keelven.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Soete Inval Vennenhorst

Bosrandweg 6
5711 RJ Someren
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (22)

  1. Adrie 19 juli 2024 om 16:13

    Gisteren 18 juli 2024 gecontroleerd. De zonnewijzer die op enkele foto’s te zien is staat er niet meer, wat rest zijn enkele blokken hout waarop voorheen de nummers stonden. Op een punt stond een stukje pad nog onderwater, hier kan men eenvoudig langs door een klein stukje over de rand van het naastgelegen landbouwperceel te lopen. Omdat de Lange Bleek in zijn geheel een begrazingsgebied is geworden zijn enkele paden wat lastiger te herkennen, in de routebeschrijving enkele extra herkenningspunten opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Marij Verhoeven 8 februari 2023 om 14:14

    Gister deze prachtige tocht in de zon gelopen. Geen koeien gezien op de Lange Bleek, maar bij het Keelven wel. Beschrijving klopte helemaal!
    Loopt de route niet meer langs de zonnewijzer?

    Reageren
    1. Adrie 8 februari 2023 om 16:50

      Marij Verhoeven bedankt voor de reactie! Iets voor de schuilhut bij het grote ven komt men langs de zonnewijzer. Oktober stond de zonnewijzer er nog had wel zijn beste tijd gehad, mogelijk dat de zonnewijzer verwijderd is.

  3. Adrie 16 oktober 2022 om 18:08

    14 oktober 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Bij het gedeelte dat door de Lange Bleek gaat wat extra herkenningspunten bijgevoegd. Nu de complete Lange Bleek een begrazingsgebied is zijn er op diverse plaatsen koeienpaadjes aan het ontstaan die mogelijk voor wat verwarring kunnen zorgen. In de routebeschrijving zijn alleen de officiële paden die door het gebied lopen benoemd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  4. Adrie 4 december 2021 om 11:56

    Inmiddels is het plaatsen van de rasters en nieuwe klaphekken van het uitgebreide begrazingsgebied afgerond. Het is een groot aaneengesloten begrazingsgebied geworden. De oude klaphekken die bij de oorspronkelijke omheinde percelen stonden zijn inmiddels ook verwijderd. De routebeschrijving is aangepast aan de nieuwe situatie.

    Reageren
  5. Adrie 26 oktober 2021 om 16:27

    In de Lange Bleek zijn de rasters om de aparte heide- en weilandpercelen grotendeels verwijderd. De klaphekken staan er nog deze zullen binnenkort ook wel verwijderd worden. In de routebeschrijving is verwijzing naar deze rasters en klaphekken al verwijderd.

    Reageren
  6. Adrie 11 oktober 2021 om 12:32

    Het begrazingsgebied op de Lange Bleek wordt uitgebreid. Op dit moment staan er rasters om de verschillende heide- en weilandpercelen met overal aparte begrazing. Deze rasters gaan weg en er komt één groot raster om het totale gebied. Als de werkzaamheden zijn afgerond wordt de routebeschrijving hierop aangepast.

    Reageren
  7. Mark 10 september 2021 om 10:54

    Vanochtend deze mooie route gelopen door het bos en heidegebied tussen Someren en Sterksel. Vooral het stuk door de Lange Bleek is erg fraai. Hier ook erg rustig. Bij de natuurpoort en rondom het Keelven is het ook op deze vroege ochtend al druk. Veel (helaas) loslopende honden.

    Reageren
  8. Rieky 4 september 2021 om 18:05

    Hallo Adri
    Ik wil deze mooie wandeling lopen nu is mijn vraag kom ik onderweg cafe tegen om wat te drinken
    Groeten rieky

    Reageren
    1. Adrie 4 september 2021 om 19:18

      Hallo Rieky, onderweg is er geen café/restaurant alleen bij het startpunt is er De Soete Inval Vennenhorst. Wel zijn er rond het Keelven diverse bankjes en picknicktafels om te pauzeren.

  9. C en M 25 september 2020 om 13:35

    We hebben afgelopen woensdag 23-09-2020 deze route gewandeld. Mooie route, alleen bij punt3 is het wat onduidelijk. Je zou voor het klaphek direct links langs de afrastering aan de binnenzijde van het begrazingsgebied moeten lopen tot men het begrazingsgebied via een klaphek weer verlaat. Dit is denk ik inmiddels veranderd door een groot, hoog klaphek wat gesloten is met een hangslot. We zijn er toen maar over geklommen. Is ons niet helemaal duidelijk, of wij snappen het niet! Voor de rest een prima wandeling!

    Reageren
    1. Adrie 25 september 2020 om 15:17

      C en M bedankt voor het melden en de mooie fotocollage! Als de rest van de wandeltocht volgens de routebeschrijving te lopen was dan snap ik het ook niet ook omdat het nu een hoog klaphek is. Het wandelnetwerk loopt ook over dat pad en gaat door het klaphek, volgens de kaart van routebureau Brabant is daar niets veranderd. Binnenkort ga ik kijken naar het betreffende punt.

    2. Adrie 28 september 2020 om 08:53

      Het gesloten klaphek is heel tijdelijk geweest, gisteren was het weer verdwenen. De wandeltocht kan zonder problemen gelopen worden, tevens de rest gecontroleerd op e.v.t. veranderingen in de herkenningspunten. Veel wandelplezier!

  10. Pieter Goetschalckx 24 juli 2020 om 13:36

    Zeer mooie gevarieerde wandeling. Je komt veel verschillende natuur tegen, met als hoogtepunt de stukken waar je tussen de highlanders en schapen wandelt. De route is zeer gedetailleerd uitgelegd en alles klopt nog perfect. Zeker een aanrader.

    Reageren
  11. Carla van de Wijdeven 19 april 2020 om 17:46

    Mooie route, heerlijk gewandeld en goed beschreven!!

    Reageren
  12. Lara Loopt 14 november 2018 om 19:01

    Prachtige tocht in wat onbekender gebied, natuurgebied de Lange Bleek van Brabants Landschap en daarna rond de vennen. Enkele weken geleden gelopen. Houdt er rekening mee dat het in het weekend rond het Keelven en het Café druk kan zijn, in het overige bosgebied is het rustig. Café De Soete Inval is een leuke plek. Honden toegestaan.

    Reageren
  13. annelies van heugten 10 april 2018 om 09:12

    Heel mooi, jammer van die loslopende honden

    Reageren
  14. Adri 11 maart 2018 om 14:57

    Vandaag gelopen, mooie en afwisselende tocht, paden goed begaanbaar, routebeschrijving is duidelijk.

    Reageren
  15. Marij Verhoeven 14 november 2017 om 14:55

    Prachtige, gevarieerde route. Perfecte beschrijving.

    Reageren
    1. Jan 8 december 2017 om 19:35

      Zijn dit nou Galloway of Dexter runderen?

    2. Adrie 9 december 2017 om 07:17

      Beste Jan, Welk ras het is weet ik niet, zelf denk ik geen van beide. Als het een Galloway zou zijn had ik een veel ruiger haarkleed verwacht zeker in deze tijd van het jaar. Een Dexter lijkt mij ook niet, de runderen op de foto lijken mij best forse runderen terwijl het Dexter ras een kleine soort is.

  16. Johanna 11 september 2017 om 16:33

    Hartstikke leuke route. Ik zeg DOEN! De beschrijving is perfect. Bedankt Adrie.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)