Rond het Beuven, Someren te Noord-Brabant

11 km Wandelroute Rond het Beuven, te Someren

Wandeltocht over de Lieropsche Heide en de Strabrechtse Heide. De Strabrechtse Heide is een natuurgebied van ca. 1500 ha. Het oostelijk deel hiervan heet van oudsher Lieropsche Heide. Op de droge plaatsen staat struikhei en jeneverbes, op de natte plaatsen dophei, pijpenstrootjes en klokjesgentiaan. De heide wordt omgeven door bossen, verder telt het gebied een groot aantal vennen. Het grootste ven, het Beuven is gelegen in de Lieropsche Heide, de wandeltocht gaat rond dit ven. Als bezienswaardigheden komt men langs grenspaal de Hoenderboom en de resten van onderduikerskamp Dennenlust. Bij grenspaal de Hoenderboom kwamen voor de gemeentelijke herindeling de grens van vijf gemeentes, Heeze-Leende, Sterksel, Someren, Lierop en Mierlo samen. Van het onderduikerskamp resteert een gemetseld fornuis met daaromheen de contouren van het kamp. Het kamp heeft onderdak geboden aan zo'n 30 onderduikers en 15 geallieerde piloten. 98% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 27-7-2008, laatst bijgewerkt op: 24-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het parkeerterrein RA vertrekken, verharde weg.
Ca. 15m voorbij bosrand aan linkerhand, voor bocht naar links van de weg LA, smal bospad.
Voorbij omheind perceel aan linkerhand RD, pad aan rechterhand negeren, smal licht slingerend bospad, verderop met aan linkerhand doorkijk maar een woning buigt het pad naar rechts, wn route.
Ca. 60m voorbij deze bocht, bij kruising LA, wn route, vervolgens na ca. 40m RA, wn route, smal slingerend bospad.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route.
Bij kleine open plek met twee picknicktafels en daarachter een vennetje RD naar de linker picknicktafel lopen, voor het vennetje met de picknicktafel aan rechterhand LA, wn route, direct daarna RA, smal pad met het vennetje aan rechterhand, wn route, voorbij het vennetje buigt het pad met flauwe bocht naar links, wn route.
Bij kruising RD, wn route, het smalle licht slingerende pad verder volgen.
2.
Bij kruising LA, breder recht pad, wn route.
Na ca. 70m RA, wn route, let op! het pad is tevens ATB-pad, het pad ca. 170m volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, de ATB en wn route worden verlaten.
Bij T-splitsing LA, iets verder links aanhouden, het smalle pad met de waterloop aan rechterhand volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, aan overzijde van de waterloop, bij kruising LA, kn64 volg 89.
Iets voorbij brugje over de “Peelrijt”, bij splitsing rechts aanhouden, het pad ca. 200m volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. bosrand aan rechterhand.
Bij dit pad LA, licht slingerend bospad, wn route.
Bij kruising met wat breder pad RD, wn route, het bospad verder volgen.
3.
In open gebied, bij kruising RD door klaphek richting het bankje verderop, wn route, voor het bankje buigt het pad naar links en gaat een knuppelbrugje over.
Voorbij het knuppelbrugje, voor bankje rechts aanhouden richting klaphek, kn89 volg 56, voorbij het klaphek het pad met afrastering aan rechterhand volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing met aan overzijde van het pad een grenspaal RA, wn route, het pad met verderop een smal beekje ca. 1,6km volgen tot splitsing met aan linkerhand een pad met gescheiden grind-/fietspad.
# Grenspaal de Hoenderboom, vanouds kwamen hier de vijf gemeente Heeze-Leende, Sterksel, Mierlo en Someren samen. Het kleine vennetje aan linkerhand, ’t Rond Venneke is een pingoruïne waarschijnlijk ontstaan aan het einde van de ijstijd.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, kn56 volg 57, vervolgens na ca. 80m eveneens rechts aanhouden, pad met gescheiden grind-/fietspad, wn route.
4.
In flauwe bocht naar rechts van het grind-/fietspad, t.h.v. bankje LA, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 700m volgen tot 3de pad aan rechterhand t.h.v. brandweerpaaltje 23, iets het begin van een stuifzandgebied aan linkerhand.
Bij dit pad RA, pad met brandweerpaaltje 21 en iets verder een omheind perceel aan linkerhand.
Voorbij het omheinde perceel, bij kruising RA, wn route, tevens ruiterpad.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens voor zwerfkei het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, ruiterpad aan rechterhand negeren, wn route.
# Voordat men hier verder gaat een klein stukje het pad aan linkerhand inlopen, na enkele meters zijn de resten te zien van het onderduikerskamp “Dennenlust”.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route.
Bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, pad met omheind perceel aan rechterhand.
Na ca. 170m RA door hoog klaphek, pad door het omheind perceel met nieuwe aanplant.
5.
Na verlaten van het omheind perceel via hoog klaphek, bij kruising RD, Beuvenroute.
Bij T-splitsing LA, grindpad, Beuvenroute 5km, direct daarna bij 4-sprong het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, kn57 volg 63.
# In 1ste bocht naar links passeert men een volgelkijkscherm en in 2de bocht naar links is aan rechterhand een smal pad naar een vogelkijkhut.
Voor bosrand het grindpad met bocht naar rechts langs de afrastering verder volgen, wn route, het grindpad met afrastering aan rechterhand verder volgen tot kruising voor bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising met aan rechterhand een bankje RD, kn63 volg 62, vervolgens na ca. 60m bij kruising met smal pad eveneens RD, wn route.
Bij kruising LA, wn route, het pad volgen tot 5-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
6.
Bij deze 5-sprong schuin naar rechts, het rechter smalle bospad aan overzijde van de weg inlopen rechts van het bordje “Strabrechtse en Lieropse Heide”, vervolgens na ca. 40m 3-sprong RA, iets verder gaat het pad door de bosrand met een perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij de ingang van het perceel RD, pad richting verharde weg aan rechterhand negeren, verderop iets voor een volgend perceel grasland buigt het pad naar rechts, iets voorbij deze bocht buigt het pad naar links en loopt parallel aan verharde weg met verderop een vogelasiel aan linkerhand, voorbij het vogelasiel het pad parallel aan de weg verder volgen tot kruising voorbij een brede waterloop.
Bij deze kruising LA, het pad met de waterloop aan linkerhand volgen tot duiker in de waterloop, zijpaden negeren.
# Voor een bezoek aan de horecagelegenheid op Camping Somerense Vennen, de waterloop aan linkerhand volgen tot kruising. Bij deze kruising LA, verderop een stukje de verharde weg volgen tot ingang van de camping.
Iets voor deze duiker RA, het pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, direct daarna bij T-splitsing (kan ook gezien worden als een kruising) LA, smal bospad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot het parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein bij het voormalig restaurant De Hoijse Hoeve, Hoijserstraat 20, 5711 PV te Someren. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein naast het voormalige restaurant De Hoijse Hoeve aan de Hoijserstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Vennen aan de rand van het Beuven Adrie: Vennen aan de rand van het Beuven
Kempische heideschapen Adrie: Kempische heideschapen
Knuppelbrugje Adrie: Knuppelbrugje
Uitzicht over de Strabrechtse Heide Adrie: Uitzicht over de Strabrechtse Heide
Gemeentelijke grenspaal de Hoenderboom Adrie: Gemeentelijke grenspaal de Hoenderboom
Vennengebied gezien vanuit de Hoenderboom Adrie: Vennengebied gezien vanuit de Hoenderboom
De gevolgen van de grote natuurbrand in 2010 Adrie: De gevolgen van de grote natuurbrand in 2010
De natuur ontwikkeld zich weer Adrie: De natuur ontwikkeld zich weer
Nagebouwd onderduikerskamp Dennenlust met gedeeltelijk origineel stenen oventje Adrie: Nagebouwd onderduikerskamp Dennenlust met gedeeltelijk origineel stenen oventje

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rond-het-beuven.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Camping De Somerense Vennen op ca. 400m

Philipsbosweg 7
5715 RE Lierop
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (21)

 1. Adrie 1 mei 2023 om 16:33

  Vandaag 1 mei 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Het pad door het bosperceel, zie mijn vorige reactie is definitief gesloten. Routebureau Brabant heeft zijn routepaaltjes verplaatst. De tijdelijke omleiding is nu onderdeel geworden van de routebeschrijving. Het voormalige restaurant De Hoijse Hoeve wordt flink verbouwd, of er weer een horecagelegenheid inkomt is niet duidelijk. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 21 september 2022 om 15:16

  Bij punt 1 is er een tijdelijke omleiding beschreven voor een versperd pad door bomen. Omdat dit pad ook door het wandelnetwerk gebruikt wordt is de versperring gemeld bij Routebureau Brabant. Hun antwoord hierop: “We gaan de gemeente vragen om dit pad vrij te maken.”. Voorlopig de beschreven omleiding volgen.

  Reageren
 3. Franco 2 juni 2020 om 23:56

  Vandaag besloten om deze route eens in de avond te lopen, en dat kan ik iedereen aanraden! Je hebt niet alleen een mooie avondzon maar het is ook eens heerlijk rustig…

  Reageren
 4. Adrie 25 maart 2020 om 17:57

  Vandaag 25 maart 2020 de wandelroute gecontroleerd. Een nagenoeg dicht gegroeid pad in de Somerense Heide is uit de wandelroute gehaald. In de Lieropsche Heide is een nieuw pad door twee percelen met nieuwe aanplant in de wandelroute opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Frans 28 oktober 2019 om 21:26

  Rolstoel route
  alle mans pad, 3 of 5 km rond keelven
  Bij natuurpoort Vennenhorst
  Bos cafe De Soete inval

  Reageren
 6. Bianca 28 oktober 2019 om 12:39

  weten jullie waar de rolstoel route begint die door het gebied gaat

  Reageren
  1. Adrie 28 oktober 2019 om 13:12

   Beste Bianca, in de omgeving van het Beuven kan ik mij geen officieel rolstoelpad herinneren. Wel aan zijde van Heeze, bij natuurpoort De Plaetse, De Plaetse 72, 5591 TX te Heeze is in 2017 een rolstoelpad aangelegd.

 7. Adrie 23 april 2018 om 17:50

  Zaterdag 21-4-2018 de wandelroute gecontroleerd. Geen veranderingen geconstateerd. Op een paar puntjes de routebeschrijving wat verbeterd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Alex 3 september 2017 om 18:19

  Vandaag 3 September deze route gelopen. was mooi nazomer weer. veel fietsers en wandelaars. mooie route over de heide, al had de route op zich voor mij wat afwisselender mogen zijn. maar misschien kwam dat omdat er veel bos gekapt was, wat op veel plaatsen een open vlakte creëerde buiten de heide om. Omdat de route grote stukken langs fietspaden gaat, was dat iets minder prettig om daar met de honden te lopen. verder sluit ik me aan bij het bericht van Ellen uit 2010, dat óók wij bij de laatste twee wildroosters de klaphekken miste.dit is niet prettig als je daar met de hond over moet! (jammer dat ze dit in al die jaren nog niet hebben aangepast) Tóch genoten van de mooie wandeling, en het wild wat je onderweg tegenkomt!

  Reageren
 9. Rita 19 augustus 2016

  De prachtige wandeling rond het Beuven gemaakt, maar helaas daarna een kater omdat er een ruit was ingeslagen van onze auto. Volgens de politie gebeuren er heel veel auto-inbraken rond het Beuven. Mijn advies is om je auto uitsluitend neer te zetten op een parkeerplaats van bv. een restaurant waar er meer toezicht op is. Er zijn aanwijzingen en dit is door de politie bevestigd dat de dader zich schuil houdt langs de weg en wacht tot je gaat wandelen. De schade en ellende achteraf is heel groot.

  Reageren
  1. Adrie 20 augustus 2016 om 21:10

   Rita het is heel vervelend wat U is overkomen. Uit uw opmerking concludeer ik dat U de auto niet bij het startpunt heeft geparkeerd. Het parkeerterrein bij restaurant de Hoyse Hoeve ligt pal naast het terras van het restaurant. In de heel vroege uurtjes is het daar nog stil wat later op de dag is het een drukbezocht punt. Uiteraard heb je nergens 100% garantie dat dit niet gebeurd, voor mij zijn dergelijke vervelende gebeurtenissen wel een van de redenen geweest dat bijna al mijn tochten starten in dorpen vaak bij de kerk of bij druk bezochte parkeerplaatsen. Als U de auto toch bij de Hoyse Hoeve had staan dan is de dief behoorlijk brutaal geweest, bij dergelijke personen is een auto nergens meer veilig.

 10. Johanna 11 juni 2016 om 21:10

  Prachtig landschap. Bos, heide en vennen. Onderweg nog moeten rennen omdat een Schotse hooglander ons achterna kwam. Dat bleek niet nodig want de Hooglander moest zelf vluchten voor toegesnelde paarden. Ook leuk is de vogelkijkhut onderweg waar je zicht hebt op het Beuven. Wij wonen zo’n kleine 15 km. van het startpunt vandaan dus kennen de omgeving wel. Maar het blijft een schitterend gebied om te wandelen.
  Bedankt Adrie. De routebeschrijving is perfect.

  Reageren
 11. Frans Eliens 23 januari 2016

  Vanochtend om 09.00 uur deze route gelopen. Ook in de winter een prachtige route. De route is uitstekend aangegeven en hoewel ik het gebied heel erg goed ken. Toch nog nieuwe dingen ontdekt.

  Reageren
 12. annette en peter 16 augustus 2015

  vanmiddag deze erg mooie route gelopen. de heide stond volop in bloei en het was er zo stil en ook het afwisselende landschap sprak ons aan

  Reageren
 13. Adrie 22 december 2014

  De route is vernieuwd, het startpunt is verlegd en de resten van het onderduikerskamp "Dennenlust" zijn in de route opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 14. Jan en Tonny van der Els 2 november 2014

  Hoi Adrie, Wij hebben vandaag de route gelopen met prachtig weer. De route was prachtig. Geen knelpunten. Alles klopte zoals beschreven. Gaan we zeker nog een keer lopen.

  Reageren
 15. Lennard 8 december 2013

  Vanmiddag gelopen met zacht, droog weer en af en toe een bleek zonnetje. Voor de mooie rode zonsondergang maakten de wolken net op tijd even plaats!

  Door de werkzaamheden oogt het hier en daar wat kaal, maar dat zal na het komende voorjaar snel veranderen.

  De route is correct opgesteld, maar de parkeerplaats is op dit moment door zeer modderige omstandigheden niet bereikbaar volgens de oorspronkelijke beschrijving. In plaats daarvan kan men beter één pad eerder de verharde weg verlaten, en niet bij het bordje "Jasper". Dit pad ligt vlak na een bocht naar links in de verharde weg aan de rechterhand en is herkenbaar aan het rode bordje met daarop "8" en "Brandweer". Men passeert bij de start van de wandeling dan de metalen slagboom aan de rechterhand.

  Reageren
 16. Adrie 17 november 2013

  Er vinden momenteel werkzaamheden plaats op de Strabrechtse Heide in de omgeving van het Beuven. In het kader van "Vernatting Natura 2000 gebied Strabrechtse Heide en Beuven" wordt het landschap rondom het Beuven opener. Dit wordt gedaan door het kappen van een deel van het naaldbos en het maken van een open bosrand rondom de vennen. Als gevolg van deze werkzaamheden zijn paden op een aantal plaatsen tijdelijk minder goed begaanbaar. De werkzaamheden zijn naar verwachting gereed in december 2013. De routebeschrijving is aangepast aan de huidige situatie. Veel wandelplezier!

  Reageren
 17. GJ Pontier 10 juni 2013 om 19:57

  Mooie wandeling, goede routeomschrijving.

  Reageren
 18. Adrie 14 december 2012

  De route is gecontroleerd, de beschrijving is op enkele punten aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier.

  Reageren
 19. Ellen 3 oktober 2010

  Vandaag, 3 okt. met prachtig en warm nazomerweer deze makkelijk te volgen en mooie route gelopen.
  Doordat het een zondagmiddag betrof was het wel druk met recreanten, vnl. fietsers. Je wandelt nogal veel over fietspaden en dat is dan eigenlijk te druk. Dit blijkt een populair fietsgebied.
  We misten wel klaphekken bij de laatste 2 wildroosters, dus nadat je de vogelkijkhut kunt bezoeken. Voor ons geen probleem maar voor onze grote hond wel! Mijn man droeg hem nu erover heen maar als ik alleen met de hond had gelopen hadden we wel een probleem gehad.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)