Rode Beek-tocht, Herkenbosch te Limburg

20 km Wandelroute Rode Beek-tocht, te Herkenbosch

Wandeltocht door het bosrijke deel van Nationaal Park de Meinweg, langs de Rode Beek die de grens met Duitsland vormt en het riviertje de Roer. De Rode Beek is een mooi meanderend beekje, dat net over de grens in Duitsland ontspringt. Het vormt de rijksgrens tussen de buurtschap Vlodrop Station en het dorp Vlodrop ca. 5 km verderop. Aan dit beekje staan twee watermolens: de Dalheimer Mühle aan Duitse zijde en de Gitstappermolen aan de Nederlandse kant. De Rode Beek mondt bij Roermond uit in de Roer, een zijrivier van de Maas. Behalve langs de Rode Beek loopt deze wandeling langs een meanderend deel van de Roer en door Nationaal Park De Meinweg. Dit is een uniek terrassenlandschap met steile overgangen tussen de terrassen. Dit landschap is in de loop van tienduizenden jaren gevormd door erosie door de Maas en verschuivingen in de aardkorst langs de drie breuklijnen in dit gebied. Langs één van deze breuken, de Peelrandbreuk, ontstond in 1992 een zware aardbeving van 5,8 op de schaal van Richter. In het bosrijke deel van De Meinweg loopt de wandeling langs een buiten gebruik gesteld tracé van de IJzeren Rijn. Aanvankelijk was het de bedoeling een kanaal te graven als rechtstreekse verbinding met Antwerpen als alternatief voor de Rijnverbinding via Rotterdam. Later gaf men de voorkeur aan een spoorlijn; vandaar de naam IJzeren Rijn. Andere bezienswaardigheden langs de route zijn de kapel met begraafplaats van het voormalig Franciscaner klooster Sint Ludwig, de hofboerderij Beatrixhof, een monument voor oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en Kasteel Daelenbroeck. Dit kasteel, inmiddels een hotel-restaurant, werd voor het eerst begin veertiende eeuw vermeld. Het toenmalige kasteel werd door Godfried van Heinsberg gebruikt als woon- en jachtslot. Het huidige complex stamt uit 1707. 94% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 11-9-2020, laatst bijgewerkt op: 8-7-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein RA richting bezoekerscentrum lopen, voorbij het bezoekerscentrum RD, onverhard pad door landbouwgebied.
Bij T-splitsing met houten beeld LA, het pad volgen tot bungalowpark, zijpaden negeren, voor het bungalowpark buigt het pad iets naar rechts en wordt smaller met het bungalowpark aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts weg van het park.
Bij T-splitsing LA, grindpad richting bos.
Bij kruising RD, grindpad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij klaphek, bij kruising in het bos RD, het pad volgen tot 5-sprong voorbij restant van een spoorlijn, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong RA, smal pad pal naast de spoorlijn, iets verder gaat het pad over de rand van het hoger gelegen bos, het smalle pad met spoorlijn aan rechterhand verder volgen tot kruising met breed grindpad.
# De spoorlijn is de in onbruik geraakte “De IJzeren Rijn” aan de grens tussen Nederland en Duitsland.
2.
Bij deze kruising RD, smal pad door open strook in het bos, men volgt nog steeds aan rechterhand het traject van de spoorlijn.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het brede zandpad tevens ruiterpad volgen tot splitsing met aan rechterhand een spoortunnel, paden aan linkerhand negeren, iets voor de splitsing buigt het pad naar rechts.
Bij deze splitsing LA, breed grindpad, direct daarna RD, smal pad aan rechterhand negeren, het brede pad verder volgen.
RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, verderop voorbij klaphek met veerooster gaat het pad door open begrazingsgebied, na verlaten van het begrazingsgebied via een klaphek met veerooster het pad met afrastering aan linkerhand verder volgen tot T-splitsing in het bos, zijpad aan rechterhand en pad met klaphek aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met ruiter routepaaltje volg 72.
3.
T.h.v. ruiter routepaaltje 72 RD, pad aan rechterhand negeren, het pad buigt met flauwe bocht naar links.
Voorbij kleine lager gelegen open plek het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, de ruiterroute wordt verlaten.
Voorbij laagte, bij 4-sprong RD, licht stijgend pad, het pad ca. 450m volgen tot T-splitsing iets voor metalen poort met daarachter een kruis en kapel, zijpaden bij kruising negeren.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna RA, smal pad met de kapel aan rechterhand, wn76 (zie achterzijde van het routepaaltje).
Voor omheining, bij 3-sprong RA richting de kapel, wn76, direct daarna bij de kapel RD, pad aan linkerhand negeren, men passeert de voorkant van de kapel, voorbij de kapel het pad verder volgen tot T-splitsing.
# De begraafplaatskapel Sint Ludwig gebouwd in 1909 gelijktijdig met College St. Ludwig een klooster met jongensinternaat van de paters Franciscanen.
4.
Bij deze T-splitsing LA, kn76 volg 77.
Doorgaande pad met flauwe bocht naar links verder volgen, dalend pad aan rechterhand negeren, wn77, vervolgens na ca. 50m bij 3-sprong rechts aanhouden, verderop iets voor diep dal buigt het pad naar links, dalende eikenlaan met aan rechterhand betonnen paaltjes, wn77, aan einde van de laan buigt het pad iets naar rechts tussen de betonnen paaltjes door, direct daarna links aanhouden, let op de wn77 routepaaltjes.
Iets voor spoorlijn, bij kruising LA, wn77, het pad volgen tot verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze verharde weg RA, kn77 volg 79, men passeert het restant van de spoorlijn, direct daarna voorbij de spoorlijn RD, smal pad aan linkerhand negeren.
In bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad met bord “Nationaal Park de Meinweg” en metalen afsluitboom, kn79 volg 78, het pad volgen tot 3-sprong.
5.
# Verderop gaat de wandeltocht over een knuppelbrug, honden zijn er niet toegestaan. Als alternatief bij de 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten. Voor heuvel het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, verderop pad met een perceel grasland aan rechterhand. Het pad met flauwe bocht naar rechts langs het perceel grasland verder volgen, pad aan linkerhand negeren. Iets voorbij het perceel grasland RD, pad met met houten voetgangerssluis aan rechterhand negeren, wn78. Ga verder bij punt 5 4de regel T.h.v. watermolen……

Bij deze 3-sprong scherp RA, wn78.
Na ca. 75m LA door houten voetgangerssluis, pad met SBB bordje “Roode Beek”, wn78.
Voorbij lange knuppelbrug en houten voetgangerssluis, bij T-splitsing RA, wn78.
T.h.v. watermolen, bij Y-splitsing rechts aanhouden het brugje over, verharde weg, kn93 volg 92/94, direct daarna voor parkeerterrein, bij 3-sprong eveneens rechts aanhouden, wn92, voorbij het parkeerterrein gaat de verharde weg over in een onverhard pad en passeert men een afsluitboom, het pad ca. 250m volgen tot pad schuin naar rechts met iets verder in het pad een rechthoekig “Naturschutzgebiet” bord, overige zijpaden negeren.
# Dalheimer Mühle, de geschiedenis van deze watermolen gaat terug tot in 1231. De molen is de jaren 1775 en 1998 door brand verwoest en weer herbouwd. De huidige molen is in 2008 weer opengesteld.
Bij dit pad RA, smal bospad, wn92 (het routepaaltje staat iets verder), direct daarna voor het rechthoekig “Naturschutzgebiet” bord rechts aanhouden, het pad volgen tot 4-sprong met driehoekig “Naturschutzgebiet” bord ca. 100m voorbij 2de bocht naar links.
6.
Bij deze 4-sprong RA, eveneens smal pad met hoge heuvelrug aan linkerhand, de wn route wordt verlaten, let op het pad wordt tevens gebruikt door ATB rijders, verderop buigt het pad naar links en gaat met enkele stevige klimmetjes de helling op, voorbij deze klimmetjes volgt het pad de rand van de heuvelrug.
Bij 3-sprong scherp RA, stevig dalend pad, verderop buigt het pad naar links en volgt iets verder het beekje aan rechterhand, het pad met het beekje aan rechterhand volgen tot 3-sprong bij breed grindpad.
Bij deze 3-sprong RA, wn90, het brede grindpad met verderop kn90 volg 81 volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD het parkeerterrein bij horecagelegenheid oplopen, let op drukke weg!!!, aan achterzijde van het parkeerterrein het brede grindpad inlopen, wn81 en MSN route, verderop volgt het grindpad de bosrand aan linkerhand, het grindpad verder volgen tot kruising met smalle verharde weg met aan rechterhand op enige afstand een woning/boerderij, zijpaden negeren.
7.
Bij deze kruising RD, het grindpad met de bosrand aan linkerhand verder volgen, kn81 volg 82, MSN route.
# Voor een bezoek aan de Gitstappermolen, een in 1377 gebouwde watermolen, bij de kruising even RA, voorbij de watermolen zijn enkele horecagelegenheden.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen richting rood-witte voetgangerssluis, pad aan linkerhand negeren, kn82 volg 83.
Voor grote waterplas met vogelkijkhut, bij T-splitsing RA, pad met waterplas aan linkerhand, wn en MSN route.
Na ca. 350m, voorbij bankje RA door klaphek met metalen hek richting klaphek aan overzijde van het perceel grasland lopen, MSN route, de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, grindpad, MSN route.
T.h.v. hoek in afrastering LA door klaphek, men loopt het grasland weer in, gras-pad met afrastering aan rechterhand, MSN route, iets verder buigt het gras-pad naar rechts.
8.
LA de stuw over, MSN route, voorbij de stuw buigt het gras-pad naar rechts, vervolgens met een ruime bocht naar links richting het klaphek aan overzijde van het grasland lopen.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, MSN route.
Bij T-splitsing LA, kn42 volg 41, direct daarna bij rotonde RA richting “Herkenbosch”, “Bondersweg”, fietspad rechts van de weg, wn41 en MSN  route.
Voorbij klein omheind terreintje van het waterschap LA, onverhard pad, wn41, het pad buigt naar rechts met iets verder het riviertje De Roer aan linkerhand, MSN route, verderop iets voorbij een klaphek buigt het pad voor een bankje naar rechts weg van het riviertje richting een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, wn41 en MSN route, grindpad, vervolgens voor houten poort met klaphek het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, iets verder gaat het grindpad over in een gras-pad, verderop buigt het gras-pad met afrastering aan rechterhand naar rechts.
9.
Ca. 40m voorbij deze bocht, voorbij klein betonnen brugje, bij 3-sprong LA, wn41 en MSN route, na ca. 80m buigt het gras-pad naar rechts met het riviertje “De Roer” aan linkerhand en verderop een klaphek, ca. 80m voorbij het klaphek buigt het gras-pad met flauwe bocht naar rechts weg van het riviertje met na ca. 100m een waterplas aan linkerhand, verderop via een klaphek rechts van een houten poort het grasland verlaten en het pad met bocht naar rechts volgen, wn41 en MSN route.
Bij T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, kn41 volg 20, MSN route.
Na ca. 200m, voor bosperceel links an de weg LA, onverhard pad met bordje “Landgoed Beatrixhof” en met bosrand aan rechterhand, de wn en MSN route worden verlaten.
Bij T-splitsing met aan linkerhand boerderij “Beatrixhof” RA, verharde weg.
Bij kruising RA.
Bij 5-sprong RD, het grindpad aan overzijde van de weg inlopen, kn20 volg 30, het grindpad volgen tot kruising met aan rechterhand poort naar het kasteel.
10.
Bij deze kruising RA door de poort, verharde weg, kn30 de wn route wordt verlaten.
Iets voor poortgebouw, bij kruising LA.
# Kasteel Daelenbroeck werd begin veertiende eeuw gebouwd door Godfried van Heinsberg.
Voor verlaten van het terrein rond kasteel, voorbij grasveld RA, onverhard pad met afrastering aan rechterhand.
Voorbij klein brugje, bij T-splitsing LA, gras-pad met waterloop aan linkerhand.
# Zou het pad langs de waterloop te drassig zijn omkeren en teruglopen naar de verharde weg op het terrein van het kasteel. Bij deze weg RA het terrein rond het kasteel verlaten. Bij T-splitsing RA. Ga verder bij punt 10 regel Voor bankje……….
Aam einde van het gras-pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voor bankje, bij T-splitsing LA.
Aan einde van de weg, bij T-splitsing LA, grindpad, het grindpad volgen tot bocht naar links.
In deze bocht RA, kn24 volg 62, smal stijgend pad dat iets verder door de rand van een landbouwperceel gaat.
Voor doorgaande weg RA, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna LA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, wn62, het fietspad parallel aan de weg “Meinweg” volgen tot ingang naar het parkeerterrein en het bezoekerscentrum “Meinweg”, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
MSN = Maas-Swalm-Nette wandelroute met blauwe/witte routemarkeringen.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekerscentrum de Meinweg, Meinweg 2, 6075 NA te Herkenbosch. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het grote parkeerterrein bij het bezoekerscentrum aan de Meinweg.

Openbaar vervoer

Bushalte Meinweg, Herkenbosch. Aanlooproute: Vanuit bushaltes in zuidelijke richting naar zijweg met wegwijzerbord "De Meinweg" lopen. Deze zijweg volgen tot aan rechterhand het bezoekerscentrum de Meinweg, het startpunt van deze wandelroute.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De IJzeren Rijn Adrie: De IJzeren Rijn
Terrassenlandschap in De Meinweg Adrie: Terrassenlandschap in De Meinweg
Kapel met begraafplaats bij voormalig Franciscaner klooster Adrie: Kapel met begraafplaats bij voormalig Franciscaner klooster
Knuppelbrugje in omgeving van de Rode Beek Adrie: Knuppelbrugje in omgeving van de Rode Beek
De Rode Beek Adrie: De Rode Beek
Dalheimer Mühle Adrie: Dalheimer Mühle
Gitstappermolen Adriie: Gitstappermolen
De Roer Adrie: De Roer
Boerderij Breatrixhof Adrie: Boerderij Breatrixhof
Monument ter nagedachtenis aan WOII oorlogsslachtoffers Adrie: Monument ter nagedachtenis aan WOII oorlogsslachtoffers
Poortgebouw van kasteel Daelenbroeck Adrie: Poortgebouw van kasteel Daelenbroeck
Kasteel Daelenbroeck Adrie: Kasteel Daelenbroeck

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rode-beek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Boshut

Meinweg 2
6075 NA Herkenbosch
Bezoek website

Restaurant Dalheimer Mühle

Mühlenstraße 15
41844 Wegberg, Duitsland

Horecagelegenheden bij de Gitstappermolen

Gitstappermolenweg
6063 NT Vlodrop

Restaurant & Brasserie Kasteel Daelenbroeck

Kasteellaan 2
6075 EZ Herkenbosch
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)