Rijkels-rondje, Reuver te Limburg

21 km Wandelroute Rijkels-rondje, te Reuver

Wandeltocht door het buurtschap Ronckenstein, langs de Maas, buurtschap Rijkel en door het plaatsje Beesel. Het meer dan 500 jaar oude beschermd buurtschap Ronckenstein bestaat uit enkele karakteristieke boerderijtjes. Langs de Maas wordt een pad gevolgd met diverse mooie vergezichten zoals de kerk en kasteel van Kessel aan overzijde van de Maas. Als verdere bezienswaardigheden komt men langs de molen de Grauwe Beer en kasteel Nieuwenbroeck en niet te vergeten diverse kapellen waaronder het in 2013 herbouwde St. Barbarakapel in Reuver. en de St. Lambertuskapel. Achter de St. Lambertuskapel is een fundering zichtbaar gemaakt van een kerkje dat er eind de 13de eeuw heeft gestaan. In de 1830 is een deel ingestort waarna het is afgebroken en met een deel van de bouwmaterialen is een herinneringskapelletje gebouwd dat nu aan de achterzijde van de kapel staat. Kasteel Nieuwenbroeck werd circa 1550 gebouwd op de plaats waar de boerderij Hof Tghienen Broick stond. De naam Broick betekend broek of moeras, en nieuwen waarschijnlijk nieuw gebouw op de plaats van de boerderij. 77% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 12-7-2008, laatst bijgewerkt op: 1-7-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de spoorlijn en voormalig stationsgebouwtje RA vertrekken richting spoorwegovergang, vervolgens RA de spoorwegovergang over, “Broeklaan”, kn7 volg 54.
In bocht naar links RD, het fiets-/voetpad over plein richting doorgang tussen twee appartementencomplexen volgen, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Voorbij de appartementen RD, weg aan linkerhand negeren, wn route, de weg volgen tot kruising voorbij woning nr.104, zijwegen negeren.
Bij deze kruising LA, “Mariastraat”, kn55 volg 57.
RD, weg aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens t.h.v. woning nr.10 RA, “Industriestraat”, de wn route wordt weer verlaten, de weg volgen tot woning nr.22/24.
T.h.v. deze woning LA, “Heyencamp”, de slingerende weg volgen tot bocht naar links t.h.v. woning nr.54, zijwegen negeren.
2.
In deze bocht RD het parkeerterreintje met aan rechterhand twee bankjes oplopen richting voetpad rechtsachter.
Aan einde van het voetpad, bij kruising RA, weg met plein aan linkerhand, iets verder voorbij het plein links aanhouden, “Torenpad”, verderop gaat de verharde weg over in een verhard voetpad.
# Aan einde van het voetpad is aan linkerhand de herbouwde St. Barbarakapel.
Aan einde van het voetpad, bij kruising RA, “Pastoor Ceijsensstraat”, kn56 volg 91, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
T.h.v. woning nr.19 RA, “Krommenhoek”, wn route, iets verder in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, vervolgens voor beekje LA, smal onverhard pad met beekje aan rechterhand, kn91 volg 90, het pad langs het beekje volgen tot verharde weg.
Bij de weg rechts aanhouden, verharde weg, wn route, iets verder buigt de weg naar links.
3.
Iets voorbij deze bocht, t.h.v. woning nr.33 RA, “Schellekensbeeksingel”, wn route.
T.h.v. woning nr.5 RA, grindpad, “De Dijcken”, kn90 volg 70, het pad volgen tot metalen slagboom.
Voor deze slagboom RA, grindpad, wn route.
Voorbij beekje LA, smal grindpad met beekje aan linkerhand, wn route.
Aan einde van het pad LA, verharde weg, kn70 volg 64.
# Men passeert het meer dan 500 jaar oude buurtschap Ronckenstein, een beschermd dorpsgezicht.
Voorbij woning nr.7 RA richting “Mariakapel”, “Onderstehofweg”, grindpad, wn route.
RD, smal dalend pad aan rechterhand negeren, kn64 volg 66, na ca. 70m passeert men de kapel aan rechterhand.
# De Maria-kapel wordt voor het eerst genoemd in 1761.
Het doorgaande grindpad met bocht naar links door spoortunneltje volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, voorbij het tunneltje, bij 4-sprong LA, kn66 volg 62, het pad met het spoor aan linkerhand volgen tot omheining langs het spoor.
4.
Iets voorbij het begin van de omheining RA, smal pad, kn62 volg 60, het pad dat verderop in een dalletje naar links buigt volgen tot pad aan rechterhand voor een klein stenen gebouwtje van het waterschap, overige zijpaden negeren,ruim voor het pad passeert men kn60 volg 53.
Bij dit pad RA, wn route, het pad volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij Y-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij kruising RA, verharde weg, kn53 volg 80, voor de Maas buigt de weg naar links en gaat over in een grindpad met de Maas aan rechterhand.
T.h.v. bankjes RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop buigt het grindpad met flauwe bocht naar links weg van de Maas, het pad verder volgen tot 5-sprong voor bosrand, zijpaden negeren.
5.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, kn80 volg 81, smal bospad met wn routepaaltje.
Iets voor het verlaten van het bos, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn81 volg 76, na verlaten van het bos pad met grasland aan linkerhand.
Voorbij bankje rechts aanhouden, iets breder grindpad, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn76 volg 77.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn77 volg 9, grindpad met bankje.
Bij verhard fietspad rechts aanhouden, smal grindpad rechts van het verhard fietspad inlopen, wn route.
Bij kruising met aan rechterhand veer “Kessel” RD, grind-/fietspad met de Maas aan rechterhand, kn9 volg 22, verderop buigt het grindpad naar links weg van de Maas.
Bij Y-splitsing RA, wn route, het brede grindpad dat iets verder met flauwe bocht naar links buigt volgen tot 3-sprong op de dijk, zijpaden negeren.
6.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, kn22 volg 20, het pad over de dijk met iets verder een poort volgen tot volgende metalen poort op de dijk ruim voor een molen, zijpaden en trappen richting de voet van de dijk negeren, ruim voor deze poort wordt de wn route in een bocht naar rechts tijdelijk verlaten.
Voorbij de metalen poort RD, de verharde weg over de dijk volgen, weg aan linkerhand negeren.
In bocht naar links van de dijk RD, de weg verder richting de molen volgen.
Voor de molen RA, wn route, voor de Maas buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand, iets voorbij deze bocht het klaphek aan rechterhand negeren, het pad door de bosschages volgen.
Voorbij de bosschages, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Voorbij klaphek met SBB bordje “Rijkelse Bemden” LA door metalen poort, wn route, door begrazingsgebied met waterplas aan rechterhand tot klaphek aan overzijde links van een vogelkijkscherm.
Voorbij dit klaphek, bij T-splitsing RA, wn route, brede grindpad volgen tot 4-sprong bij verharde weg.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, kn51 volg 50.
7.
In bocht naar rechts van de weg LA, “Donderbergweg”, kn50 volg 52, voorbij boerderij gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij kapel met picknicktafel LA, de wn route wordt verlaten, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij 4-sprong RD, wn route, vervolgens t.h.v. boerderij 26A/28 RD, weg aan linkerhand negeren, kn60 volg 61.
Voorbij de boerderij RA, grindpad, “Caeffertweg”, wn route, direct daarna RD, grindpad aan linkerhand negeren, iets verder bij 4-sprong eveneens RD, kn61 volg 62, na ca. 300m volgt het pad de bosrand aan linkerhand, het pad met verderop kn62 volg 27 verder volgen tot omheind perceel aan linkerhand van rijvereniging “LRV St Joris”, zijpaden negeren.
Bij dit terrein RD, dalend pad aan rechterhand negeren, het brede pad verder volgen tot pad aan rechterhand voorbij omheining rond een voetbalveld aan linkerhand, overige zijpaden negeren.
8.
Bij dit pad RA, wn route, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, het smalle pad met aan linkerhand bosschages rond poel met picknicktafel en bankjes en iets verder kn27 volg 26 volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, verharde weg, direct daarna LA, “de Mortel”, de wn route wordt verlaten.
Voor woning nr.11b, bij T-splitsing RA, direct daarna voorbij elektriciteitsgebouwtje LA, verhard voetpad, “Pierrenaads Paedje”.
Aan einde van het voetpad, bij T-splitsing RA, vervolgens t.h.v. woning nr.8 LA, “Hoornpost”.
Voor bosperceel, bij T-splitsing LA, direct daarna RA, onverhard pad door het bosperceel, vervolgens iets voor een brugje RA, smal bospad door de bosrand, verderop buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot laan aan rechterhand en doorkijk naar de achterzijde van het kasteel aan linkerhand.
Bij dit pad RD, de laan aan rechterhand negeren.
9.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, grindpad met bosrand aan linkerhand.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn30 volg 25, grindpad tussen twee waterlopen en iets verder de kasteelgracht aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij 3-sprong LA, verharde weg, kn25 volg 1.
Bij kruising met aan linkerhand een weg richting het kasteel RD, wn route, vervolgens voorbij woning nr.9 RA, “Cruysbergstraat”, wn route.
Voor plein de weg met bocht naar links verder volgen, direct daarna bij T-splitsing RA, “Markt”.
Voorbij het grote plein, bij kruising RD, kn1 volg 20, men passeert de achterzijde van de kerk, de wn route wordt verlaten, de weg “Kerkstraat” verder volgen tot woning nr.9, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning LA, “Kerkpad”, direct daarna voor grasveld, bij kruising RA, smalle weg.
10.
Aan einde van de smalle weg links aanhouden, weg aan rechterhand negeren, t.h.v. ingang naar begraafplaats het smalle onverhard pad rechts van de poort inlopen.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren.
RD, weg aan linkerhand negeren, direct daarna in bocht naar rechts LA, “Huilbeekweg”, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad.
Bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna eveneens rechts aanhouden, het pad over de dijk met iets verder kn23 volg 24 volgen tot 3-sprong aan einde van de dijk, trappen en zijpaden richting de voet van de dijk negeren, ruim voor de 3-sprong wordt de wn route verlaten.
Bij deze 3-sprong LA, het grindpad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, wn route wordt verlaten.
11.
Iets voorbij kombord “Beesel” en verkeerssluis LA, het grindpad dat voorbij woning nr.40 overgaat in een onverhard pad met de bosrand aan rechterhand volgen tot 3-sprong voorbij een klein bosperceel met eiken aan linkerhand, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn79 volg 72.
Voor bosschages, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn72 volg 71.
RD, pad langs bungalowpark aan linkerhand negeren, kn71 volg 70, het pad met omheining rond bungalowpark aan linkerhand volgen tot kruising, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising met aan rechterhand een bankje LA, pad met het bungalowpark aan linkerhand, kn70 volg 75, het pad langs het bungalowpark volgen tot 4-sprong voorbij de omheining rond het bungalowpark, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong LA, kn75 volg 73, grindpad.
12.
Bij Y-splitsing RA, het voetpad langs verharde weg volgen, kn73 volg 74.
T.h.v. inrit nr.41 LA, breed onverhard pad met bosperceel aan rechterhand, wn route, het pad volgen tot 5-sprong bij verharde weg.
Bij deze 5-sprong het linker pad aan overzijde van verharde weg inlopen, het onverhard pad met aan rechterzijde eikenbomen, kn74 volg 83.
Na ca. 280m, in flauwe bocht naar rechts van het pad rechts aanhouden richting kapel, wn route, vervolgens voor verhard voetpad LA, kn83 volg 82, langs de voorzijde van de kapel lopen, voorbij de kapel gaat het verhard voetpad over in onverhard pad.
# Achter de St. Lambertuskapel is een fundering zichtbaar gemaakt van een kerkje dat er eind de 13de eeuw heeft gestaan. In de 1830 is een deel ingestort waarna het is afgebroken en met een deel van de bouwmaterialen is een herinneringskapelletje gebouwd dat nu aan de achterzijde van de kapel staat.
Bij kruising LA, bospad, wn route.
Bij 4-sprong RD, breed grindpad, kn82 volg 81, iets verder voorbij bankje RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het grindpad verder volgen tot inrit woning nr.1a aan linkerhand, smalle zijpaden negeren.
13.
T.h.v. deze inrit RA, “Bosdaellaan”.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, direct daarna gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg met iets verder een fietspad volgen tot T-splitsing, zijwegen en paden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder LA, “Rustoord”, kn17 volg 6, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder buigt de weg naar rechts richting de kerk.
Voorbij de kerk, bij T-splitsing RA, kn6 volg 5, vervolgens voorbij het plein LA, “Raadhuisplein”, kn5 volg 7.
Voorbij plein, bij T-splitsing RA, direct daarna LA richting het voormalig stationsgebouw “Reuver”, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Reuver, Wilhelminalaan 78A, 5953 HB te Reuver. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het station.

Openbaar vervoer

Station Reuver.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Buurtschap Ronckenstein Adrie: Buurtschap Ronckenstein
Mariakapel Adrie: Mariakapel
In de verte het plaatsje Kessel Adrie: In de verte het plaatsje Kessel
Kasteel de Keverberg Adrie: Kasteel de Keverberg
In de verte het plaatsje Kessel Adrie: In de verte het plaatsje Kessel
Molen de Grauwe Beer Adrie: Molen de Grauwe Beer
Kasteel Nieuwenbroeck Adrie: Kasteel Nieuwenbroeck
Kasteel Nieuwenbroeck Adrie: Kasteel Nieuwenbroeck

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rijkels-rondje.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Reuver en Beesel



Ervaringen van wandelaars (16)

  1. Adrie 3 juli 2023 om 17:03

    Nu bijna een jaar na de dijkwerkzaamheden gaan kijken of er nog iets veranderd was, tevens de rest van de wandeltocht gecontroleerd. Op een paar plaatsen is na mijn laatste bezoek nog wat gewijzigd dit had beperkte gevolgen voor de routebeschrijving. Verder werd er bij Kasteel Nieuwenbroeck met man en macht gewerkt aan het decor voor het “Draaksteken’ een openlucht theaterspektakel dat er in augustus plaatsvindt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!.

    Reageren
  2. Adrie 31 oktober 2022 om 15:37

    De werkzaamheden aan het verhogen van de dijk bij Beesel zijn nagenoeg afgerond. De omleiding is uit de routebeschrijving verwijderd en van de Google Maps kaart. Omdat het nog niet helemaal afgerond kan er nog wat veranderen, zo zijn de metalen poorten die op enkele plaatsen op de dijk staan zonder afrastering nog niet vermeld in de routebeschrijving.

    Reageren
  3. Adrie 25 april 2022 om 18:33

    Er is gestart met werkzaamheden aan de dijk bij Beesel, de dijk wordt versterkt. In de routebeschrijving is een omleiding beschreven zie hiervoor ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart verder zijn er op diverse punten borden geplaatst.

    Reageren
  4. Frans 28 april 2021 om 21:57

    Vandaag gelopen, een leuke route, vooral in het begin, langs de maas veel fietsers, met al die kappellen, maar eens een kaars op gestook voor alle wandelaars.
    Bedankt

    Reageren
  5. Adrie 31 maart 2021 om 05:55

    Zondag 28 maart 2021 de wandeltocht gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen in het wandelnetwerk in Reuver verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  6. Adrie 2 april 2019 om 06:56

    Gisteren 1 april 2019 de wandelroute gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Op een plaats de route een klein beetje moeten wijzigen door een pad dat niet meer toegankelijk was en het wandelnetwerk was op twee plaatsen verder uitgebreid met nieuwe knooppunten. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  7. Adrie 4 juli 2016

    3 juli 2016 de wandelroute gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. Wel moet men in juli en augustus rond het kasteel Nieuwenbroeck in Beesel rekening houden met extra drukte. Men was bij het kasteel al druk in de weer voor het openluchtspektakel "Draak Steken" dat op 12 t/m 20 augustus bij het kasteel plaats zal vinden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  8. Antoon en Marijke 19 april 2015

    Genoten van een mooie en afwisselende wandeltocht bij prachtig zonning weer. Jammer dat de kersen en appelbomen nog niet in bloei stonden.

    Reageren
  9. Lennard 14 mei 2014

    Afgelopen zondag gelopen met overwegend grijs en onstuimig weer. I.t.t. andere delen van het land bleef het hier overwegend droog, slechts twee korte lichte buitjes gehad, maar ook af en toe zon.

    Ik vond het een vooral in het begin een leuke route met holle weggetjes en onder bomen, daarna loop je voornamelijk door open terrein langs de Maas. Zodra de route z’n verste punt vanaf de start bereikt heeft komt er weer wat meer afwisseling tussen open en bebost terrein.

    De route is hier en daar aangepast aan de huidige omstandigheden en dus weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  10. Adrie 6 augustus 2013

    Op 4 augustus de route gecontroleerd, de beschrijving is weer actueel. Tevens zijn er een drietal route verbeteringen in de beschrijving opgenomen. Veel wandelplezier!

    Reageren
  11. Rob Prikanowski 24 december 2011

    Ik heb deze route op woensdag 21 december 2011 gelopen. Erg mooie wandeling en de beschrijving is inderdaad erg goed te volgen.

    Net onder punt 4 in de route beschrijving staat [RD, “Ouddorp” weg op linkerhand negeren, G-R route].
    Deze weg heet “Zandkuilweg”.
    Even verder moet ik [LA, door klaphek, …]. De route naar links is echter provisorisch met prikkeldraad afgezet. Ik denk dat dit stuk afgezet is omdat we hoog water hebben gehad. Er ligt enorm veel troep.

    Reageren
    1. Webmaster 26 december 2011 om 16:29

      Bedoeld wordt hier de te volgen weg. Bij punt 4. 2de regel in de beschrijving was een komma weggevallen. De beschrijving is hier op aangepast. Als alternatief voor het provisorisch met prikkeldraad afgezetten pad ga bij punt 4. 4de regel LA, vervolgens einde pad Op T-splitsing RA. De route kan weer vervolgd worden op punt 4. 8e regel Bij kruising RD, verharde weg….. Rob bedankt!

  12. Paul Arts sr. 18 augustus 2011

    15 aug. 2011 deze route gelopen.
    Een wel zéér mooie afwisselende tocht.
    Goed omschreven ,hoewel het met de vele rechts c.q links negeren de tel wel eens zoek is. Even voor P. 7 regel 12 ging het fout.
    Onze complimenten voor de opgegeven herkenningspunten. Dat geeft veel zekerheid.

    Reageren
  13. Wouter en Annemiek 3 oktober 2010

    3 okt 2010
    Hebben vandaag op een prachtige oktoberdag (23 graden) een even prachtige route gelopen. Niet alleen de beschrijving is prima maar ook de gegeven herkenningspunten dragen zeker bij tot het foutloos volgen van de route. Een aanrader. We hebben er erg van genoten.

    Reageren
  14. Hans Hagens 21 mei 2010

    21 kilometer genieten van een wandelroute met veel variatie. Ik heb op geen enkel punt van de routebeschrijving getwijfeld. Deze wandeling is echt een Topper. Complimenten.
    Een klein foutje:
    RD, pad op rechterhand negeren, op rechterhand ligt het terrein van de rijvereniging LRV St Joris, ANWB route
    Moet worden:
    RD, pad op rechterhand negeren, op LINKERhand ligt het terrein van de rijvereniging LRV St Joris, ANWB route

    Reageren
    1. Webmaster 22 mei 2010 om 16:19

      Hans, je wijzigings voorstel is bevestigd door Adrie, en daarom aangepast in de originele tekst. Hartelijk bedankt voor het doorgeven.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)