Rijkel-tocht, Kessel te Limburg

17 km Wandelroute Rijkel-tocht, te Kessel

Wandeltocht langs beide oevers van de Maas door drie dorpjes met elk een of meerdere bezienswaardigheden. De wandeltocht gaat twee keer met een veer de Maas over en kan alleen gelopen worden als beide veren in de vaart zijn. Vanuit Kessel gaat de wandeltocht naar het natuurgebied de Weerdbeemden, een natuurgebied vlak langs de Maas dat ontstaan is door klei afgraving ten behoeve van de steenfabriek. In de jaren na de afgraving ontwikkelde de Weerdbeemden zich tot een zeer gevarieerd moerasgebied. Na verlaten van de Weerdbeemden gaat de wandeltocht over de Musschenberg naar het plaatsje Neer. De Musschenberg is van oudsher een natuurlijk gebied op een hoge zandrug, met een hoogte van ruim 26 meter boven de aangrenzende Maas, men heeft dan ook op diverse plaatsen een weids uitzicht over de Maas en het daarachter gelegen land. In het plaatsje Neer wordt de beek de Neerbeek gevolgd met aan de beek de Friedesse Molen, een in het jaar 1717 gebouwde watermolen. Aan de overzijde van de Maas gaat de wandeltocht door het buurtschap Rijkel over rustige landweggetjes richting het plaatsje Beesel. Men passeert twee mooi gelegen kapelletjes en het kasteel Nieuwenbroeck. Kasteel Nieuwenbroeck werd circa 1550 gebouwd op de plaats waar de boerderij Hof Tghienen Broick stond. De naam Broick betekend broek of moeras, en nieuwen waarschijnlijk nieuw gebouw op de plaats van de boerderij. Na verlaten van het plaatsje gaat de wandeltocht weer richting de Maas waarna het kasteel De Keverberg en de historische kern van Kessel bezocht wordt. 55% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 5-7-2017, laatst bijgewerkt op: 30-8-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
De wandeltocht gaat twee keer met een veer de Maas over en kan alleen gelopen worden als beide veren in de vaart zijn. Vooral het kleine fiets- en voetveer bij Neer is beperkt in de vaart.

Dienstregeling fiets- en voetveer bij Neer:
April en oktober: alleen de weekenden van 10.00 tot 18.00
Mei: dagelijks van 10.00 tot 19.00.
Juni, juli en augustus: dagelijks van 10.00 tot 21.00.
September: dagelijks van 10.00 tot 19.00.
https://www.rondjemethetpontje.nl/de-vogelvlucht-1

Dienstregeling veerpont : Kessel – Beesel
Hele jaar: maandag – vrijdag 6:30 – 22:30 uur, zaterdag 7:30 – 22:30 uur.
1 okt t/m 31 mrt zondag 8:30 – 22:30 uur.
1 apr t/m 30 sept zondag 8:00 – 22:30 uur
https://www.tonpaulusveerbedrijf.nl/
Voor e.v.t. stremmingen of wijzigingen in de dienstregeling bekijk ook de site van beide veerdiensten.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk RA vertrekken, het plein met parkeerplaatsen oversteken richting kruising.
Bij deze kruising LA, “Dorpstraat”, de weg volgen tot Y-splitsing voorbij woning nr.52, zijwegen negeren.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, kn70 volg 71, direct daarna bij splitsing links aanhouden, “Veers” vervolgens voorbij woning nr.4B LA, “Haagweg”, kn71 volg 98.
RD, “Haagweg”, weg aan rechterhand negeren, kn98 volg 95.
Voorbij laatste grote bedrijfshal, in bocht naar rechts RD, verhard fietspad, kn95 volg 94.
Bij kruising met aan linkerhand ingang zandwinningsbedrijf RD, kn94 volg 93, de weg volgen tot 4-sprong iets voorbij inrit nr.47.
Bij deze 4-sprong LA, kn93 volg 42, weg met kapel aan rechterhand, verderop in bocht naar rechts gaat de verharde weg over in een grindpad.
2.
# T.h.v. de poort naar “landgoed de Weerdbeemden” heeft men de keuze uit A: een goed begaanbaar pad en een klein stukje door grasland, of B: struinen langs waterplassen.
A: een goed begaanbaar pad en een klein stukje door grasland.
T.h.v. de poort RD, pad aan linkerhand negeren, verderop passeert men een klaphek.
Voorbij bocht naar rechts met klaphek LA door het 2de klaphek, kn42 volg 43, gras-pad door grasland richting klaphek aan overzijde voor de bosrand.
Voorbij het klaphek RD, wn35, het bospad buigt naar links en gaat vervolgens slingerend verder door het bos, verderop voorbij een bocht naar rechts gaat het pad door de bosrand met aan linkerhand de rand van een steile helling, de rand volgen tot 3-sprong bij een verhard fietspad.
Ga verder bij punt 3. 1ste regel.

B: struinen langs waterplassen.
T.h.v. de poort LA, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 100m, aan einde van de grindopslag aan linkerhand RA door klaphek met bordje “Viswater HSV Leudal”, voor waterplas LA, het gras-pad buigt voor de afrastering naar rechts met de afrastering aan linker- en de waterplas aan rechterhand, let op voor de uitgespoelde gaten langs het pad, voorbij smalle zijde van de waterplas buigt het pad naar links en volgt een 2de waterplas aan rechterhand, verderop voorbij de 3de (een veel kleinere) waterplas buigt het gras-pad iets naar rechts, men passeert een greppel, voorbij de greppel buigt het gras-pad met ruime bocht naar rechts met de waterplassen aan rechterhand en gaat vervolgens over een lage graskade verder, verderop passeert men een klaphek, voorbij dit klaphek doorlopen tot het volgend klaphek voor de bosrand, na verlaten van het begrazingsgebied via het klaphek het pad met de bosrand aan linkerhand volgen.
Voorbij houten afsluitboom, t.h.v. een klaphek LA, wn35, het bospad buigt naar links en gaat vervolgens slingerend verder door het bos, verderop voorbij een bocht naar rechts gaat het pad door de bosrand met aan linkerhand de rand van een steile helling, de rand volgen tot 3-sprong bij een verhard fietspad.
Ga verder bij punt 3. 1ste regel.

3.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn35 volg 37, verhard fietspad met iets verder een brugje.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing LA, wn route, verharde weg met op diverse plaatsen bankjes met mooi uitzicht over de Maas, wn route.
Voorbij kombord “Neer” RA, “Vilgert”, kn37 volg 2, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, “Bergerstraat”, wn route, de weg volgen tot kruising, zijwegen negeren, ruim voor de kruising passeert men kn2 volg 7.
Bij deze kruising RD, kn7 volg 22.
Voorbij woning nr.12 LA, “Friedesemolen”, vervolgens de stuw rechts van de watermolen oplopen.
# Watermolen de Friedesse Molen.
4.
Voorbij de stuw LA, grindpad met het beekje aan linkerhand.
Iets voor de dijk rechts aanhouden, half verhard pad dat met bocht naar links de dijk opgaat.
Op de dijk, bij kruising RD richting de verharde weg met voor de weg een kladhek, kn40 volg 42.
Op de weg, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens iets voor doorgang in de dijk RA door klaphek, wn route, door grasland met de beek aan rechterhand, verderop bij het brugje de beek oversteken.
Voorbij het brugje links aanhouden, pad richting draaihekje op de dijk aan rechterhand negeren, wn route, gras-pad met nu het beekje aan linkerhand.
Voorbij draaihekje, bij T-splitsing LA het brugje over, kn42 volg 39, verderop voorbij de dijk gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, kn39 volg 38, vervolgens bij 4-sprong RA, “Hanssum”, wn route.
In flauwe bocht naar links, voorbij woning nr.42 RA richting het opstappunt voet/fietsveer lopen, kn38 richting ”Beesel”, de Maas oversteken en aan de overzijde het doorgaande pad volgen, verderop iets voor een boerderij gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot bocht naar links voorbij de boerderijen.
5.
In deze bocht RA richting boerderij, “Donderbergweg”, kn50 volg 52, voorbij de boerderij gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Direct na kapel LA, de wn route wordt verlaten, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij 4-sprong RD, wn route, vervolgens t.h.v. boerderij 26A/28 RD, weg aan linkerhand negeren, kn60 volg 61.
Voorbij de boerderij RA, “Caeffertweg”, grindpad, wn route, direct daarna RD, grindpad aan linkerhand negeren, iets verder bij 4-sprong rechts aanhouden, kn61 volg 63, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij 4-sprong het doorgaande pad met bocht naar links langs de bosrand verder volgen, kn63 volg 26.
Iets voor de verharde weg RA, wn route, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, fietspad langs de verharde weg, vervolgens na ca. 30m LA, het bospad aan overzijde van de weg inlopen, wn route.
Bij 3-sprong RA, wn route, direct daarna buigt het pad naar links en volgt de bosrand aan linkerhand.
6.
Bij T-splitsing RA, grindpad richting kapel, kn26 volg 68.
Voor de kapel links aanhouden, onverhard pad, kn68 volg 40, verderop buigt het pad naar links.
Bij kruising met verharde weg RD, kn40 volg 30, vervolgens bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Na ca. 150m RA, onverhard pad, wn route, iets verder volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Na ca. 80m LA, laan met stevige boomstam als afsluitboom richting wit gebouw in de verte.
# Het witte gebouw is het rond 1560 gebouwde kasteel Nieuwenbroeck.
Ruim voor verlaten van het bosperceel, bij 3-sprong RA, smal bospad.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing LA, vervolgens bij 3-sprong LA, kn30 volg 25, het pad met de gracht en iets verder de achterzijde van het kasteel aan linkerhand volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
Bij deze 3-sprong LA, kn25 volg 1, vervolgens bij kruising met aan linkerhand een weg naar het kasteel RA, “Burgemeester Meuterlaan”, de wn route wordt verlaten.
7.
Bij kruising RA, wn route, iets verder t.h.v. woning nr.14 LA, “Het Spick”, kn21 volg 23, verderop gaat de half verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot splitsing bij dijk.
Bij deze splitsing links aanhouden, iets verder eveneens links aanhouden, kn23 volg 22, het pad over de dijk volgen.
Iets verder het pad met bocht naar rechts over de dijk verder volgen, pad aan linkerhand negeren, vervolgens in bocht naar links RA, kn22 volg 9, de dijk wordt verlaten.
RD, pad richting de dijk aan rechterhand negeren.
Voorbij kruising met waterloop LA, wn route, de waterloop aan linkerhand volgen.
Bij kruising LA richting het veer, kn9 volg “Kessel”, met het veer de Maas oversteken, aan overzijde RA de kade oplopen, kn72 volg 10.
T.h.v. vestingmuur RD, trap richting kerk aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong aan einde van houten brugje LA, kn10 volg 9, de trappen oplopen, direct daarna bij het plein links aanhouden richting VVV gebouwtje, vervolgens iets voorbij het VVV gebouwtje LA, “Dorpstraat”.
Voorbij poort naar het kasteel LA het steegje inlopen, het steegje volgen tot de kerk het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Onze Lieve Vrouwe kerk, Kerkplein 1, 5995 BA te Kessel. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Kerkplein in Kessel. Parkeren kan op het plein.

Openbaar vervoer

Bushalte Baarskampstraat, Kessel. Aanlooproute: Ga in zuidoostelijke richting op de Baarskampstraat naar de Schijfweg-Zuid. Ga rechtdoor over één rotonde. Sla linksaf naar de Dorpstraat. Sla rechtsaf naar het Kerkplein.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De kerk van Kessel en kasteel De Keverberg Adrie: De kerk van Kessel en kasteel De Keverberg
Natuurgebied de Weerdbeemden Adrie: Natuurgebied de Weerdbeemden
Pad langs natuurgebied de Weerdbeemden Adrie: Pad langs natuurgebied de Weerdbeemden
Een van de waterplassen langs het struinpad Adrie: Een van de waterplassen langs het struinpad
Neerbeek met watermolen de Friedesse Molen Adrie: Neerbeek met watermolen de Friedesse Molen
Natuurgebied de Rijkelse Beemden Adrie: Natuurgebied de Rijkelse Beemden
O.L. Vrouw van Smartenkapel bij het buurtschap Rijkel Adrie: O.L. Vrouw van Smartenkapel bij het buurtschap Rijkel
Bakhei’s kapelletje in een winters ochtend zonnetje Adrie: Bakhei’s kapelletje in een winters ochtend zonnetje
Bakhei’s kapelletje nu in een lente zonnetje Adrie: Bakhei’s kapelletje nu in een lente zonnetje
Kasteel Nieuwenbroeck Adrie: Kasteel Nieuwenbroeck
Kasteel De Keverberg Adrie: Kasteel De Keverberg

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart rijkel-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In plaatsen Kessel, Neer en BeeselBakkes-Höfke

5954 NK Rijkel 26a
Beesel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (10)

 1. Adrie 31 oktober 2022 om 19:28

  De werkzaamheden aan het verhogen van de dijk bij Beesel zijn nagenoeg afgerond. De omleiding is uit de routebeschrijving verwijderd en van de Google Maps kaart. Omdat het nog niet helemaal afgerond kan er nog wat veranderen, zo zijn de metalen poorten die op enkele plaatsen op de dijk staan zonder afrastering nog niet vermeld in de routebeschrijving.

  Reageren
 2. Adrie 25 april 2022 om 19:55

  Er is gestart met werkzaamheden aan de dijk bij Beesel, de dijk wordt versterkt. In de routebeschrijving is een omleiding beschreven zie hiervoor ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 3. Adrie 9 december 2021 om 18:53

  Vandaag gaan kijken naar de met prikkeldraad versperd pad op het struinpad in de Weerdbeemden. Het struinen langs waterplassen was goed te doen op twee plaatsen komt men t.h.v. de zinkgaten nog twee stukjes prikkeldraad tegen die eenvoudig te passeren zijn. Wel goed opletten in de directe nabijheid van de stukjes prikkeldraad voor de zinkgaten waarvan er een paar pal naast het pad zijn. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 12 juli 2021 om 12:18

  Bij punt 2 het B: struinen langs waterplassen voorlopig niet volgen. Bij het struingedeelte langs de plassen zijn gedeelte met prikkeldraad afgesloten. Waarschijnlijk een gevolg van de grote zinkgaten die langs de plassen zijn ontstaan.

  Reageren
 5. Bart en Petra 11 mei 2020 om 16:53

  Op zondag 10 mei deze mooie tocht bijna helemaal gelopen maar werden toch verrast door afwezigheid van het voetveer in Neer. Vooraf op website gekeken naar de vaartijden voor mei, niks aan de hand dachten we. Blijkt onderaan de site te staan dat het veer tot 20 mei niet in de vaart is vanwege Corona. Misschien handig geweest omdat bovenaan de site te zetten.
  Maar niet getreurd, we gaan hem gewoon opnieuw doen zodra het kan want het is erg mooi wandelen. En zeker het struinen bij punt 2b, aanrader.
  En bij punt 4 zijn op dit moment werkzaamheden en is de route afgesloten maar zijn we onder de bouwhekken doorgekropen om toch weer op het goede pad te komen.
  Al met al een avontuurlijke Moederdag geweest !

  Bart en Petra

  Reageren
  1. Adrie 11 mei 2020 om 17:38

   Het is inderdaad een klein berichtje op de website van de voetveren dat ze langer uit de vaart zijn.

 6. Bert Bruggeman 15 oktober 2017 om 21:17

  Beste Adri, vandaag een prachtige wandeling gemaakt, vooral ook door het zomerweer extra prettig. Alles was te snappen, maar misschien twee puntjes om het iets makkelijker te snappen.
  In de omschrijving van de B-route langs de plassen staat op zeker moment: Bij kruising thv klaphek LA”. Volgens mij is: “Bij klaphek aan rechterhand, LA ” duidelijker omdat het pad achter het klaphek niet zeer duidelijk kruist.
  Een tweede puntje is in punt 4 van de beschrijving,laatste regel :” weg volgen tot bocht naar links.” Dit is wel de tweede bocht naar links maar er staat geen knooppunt-paaltje in de eerste bocht dus loop je wel door. Verder wederom fantastisch gelopen.
  Groeten uit Nuenen.

  Reageren
  1. Adrie 16 oktober 2017 om 06:31

   Bert Bruggeman bedankt voor de reactie! Beide opmerkingen zijn in de routebeschrijving opgenomen. Er zijn inderdaad twee linkerbochten, de eerste een heel ruime. Men passeert t.h.v. de ruime linkerbocht en de daaropvolgende rechterbocht twee boerderijen en enkele woningen. Ik heb het laatste deel van de zin als volgt beschreven “vervolgens de weg volgen tot bocht naar links voorbij de boerderijen”.

 7. Chris den Hengst 18 september 2017 om 12:44

  Eergisteren gelopen, hele mooie tocht langs de Maas. Als aanvulling: in Rijkel is het Bakkes-Hofke (http://www.bakkes-hofke.nl) leuk plekje om iets te nuttigen.

  Reageren
  1. Adrie 18 september 2017 om 13:01

   Chris den Hengst bedankt voor het melden! Bakkes-Höfke in het buurtschap Rijkel is aan de horecagelegenheden bijgevoegd.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)