Reigersbroek-tocht, Sint Joost te Limburg
Wandeltocht vanuit Sint Joost naar de kasteelruïne Montfort, door het Landgoed Rozendaal en het Reigersbroek. Sint Joost is vernoemd naar de heilige Judocus. Het dorp is ontstaan omstreeks 1300, toen er een Caulietenklooster werd gesticht waarvan alleen het huidige Kloosterhof een restant is. Van 1730 tot 1780 werd de omgeving van Sint Joost herhaaldelijk onveilig gemaakt door de bokkenrijders, het standbeeld voor de Judocuskerk verwijst naar deze periode. Op 20 en 21 januari 1945 raakte het dorp zwaar beschadigd tijdens de bevrijding door de Britse troepen gedurende Operatie Blackcock, een klein WOII monument is geplaatst aan de rand van het dorp ter nagedachtenis aan de 17 Britse militairen die omkwamen. Het oorspronkelijke kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang één van de grootste kastelen van Nederland, hieraan herinnert de indrukwekkende ruïne en een gerestaureerde kasteeltoren. Vooral door de opkomst van het kanon rond 1536 is het kasteel flink uitgebreid. Ondanks de uitbreiding is ten tijde van de veldtocht van keizer Karel V in 1543 het kasteel zwaar beschadigd en volledig uitgebrand. In 1685-1686 werden de vestingwerken gesloopt en de grachten gedempt. Kort na 1780 volgde ook de sloop van het woonkasteel, waarna een ruïne overbleef. Rond 1850 bouwde een Roermondse papierfabrikant op de noordoostelijke torenvoet een achthoekig bakstenen buitenverblijf, als uitvalsbasis voor jachtpartijen. In de volksmond is dit torentje het Jachtslot gaan heten waarin nu een informatiecentrum gevestigd is. In 2011 werd een groot middeleeuws keldercomplex ontdekt in de kasteelruïne. Het Landgoed Rozendaal bestaat in het noordelijke deel uit een open grasland doorsneden door de Vlootbeek met rond het grasland bossen. In het gebied herinneren twee hoeves, de Koningshof en de Heerenhof, aan de agrarische functie die het gebied vanaf ongeveer 1653 heeft gehad. Het Reigersbroek is een natuurgebied in wording. In het gebied wordt landbouw omgezet in natuur met tot doel het gebied weer om te vormen tot wat het ooit was: één groot nat natuurgebied. Vanaf een uitkijktoren krijgt men een goed beeld van het natte natuurgebied in wording. 74% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de kerk LA vertrekken, de weg die verderop naar links buigt volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Heerdstraat”.
Bij kruising met “Hingenderstraat” RD, “Heerdstraat”, doorlopen tot onverhard pad aan linkerhand direct na elektriciteitsgebouwtje links van de weg, bij dit pad LA, breed onverhard pad.
Bij splitsing rechts aanhouden, iets verder eveneens rechts aanhouden, breed pad.
In bocht naar rechts van het pad LA, smaller pad met SLL bordje, iets verder RD, smal pad langs bosrand aan linkerhand negeren, wn route, het pad ca. 300m verder volgen tot pad aan rechterhand in flauwe bocht naar links, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA richting de bosrand, wn route.
Bij kruising met smal pad RD, het pad verder richting de bosrand volgen.
Bij kruising met smal ATB pad RD, direct daarna voorbij houten afsluitboom bij T-splitsing LA, kn29 volg 23, pad met de bosrand en bankje aan linkerhand.
Na ca. 300m, voor grote eik LA, pad met SLL bordje door het bos, direct daarna bij kruising met smal ATB pad RD, vervolgens na ca. 60m eveneens RD, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, iets verder het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn23 volg 15, vervolgens bij kruising LA, breed pad met bosrand aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 400m RA, breed pad door landbouwgebied.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij kruising met aan overzijde van de weg een gras-/onderhoudspad LA, verharde weg, kn15 volg 43.
Voorbij beek, bij kruising LA, wn43, het brede onverharde pad buigt iets verder naar rechts.
3.
Bij T-splitsing RA, wn43, pad met afrastering aan linkerhand en voorbij bocht naar rechts de beek aan linkerhand.
Bij kruising LA de brug over, wn43, verharde weg met terrein “Sint Urbanus Schutterij” aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, kn43 volg 63, weg met verderop kasteelruïne aan linkerhand.
Voor beek, bij kruising LA, kn63 volg 62, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand en verderop een uitkijkpunt met bankje aan linkerhand.
Einde pad, bij T-splitsing LA, kn62 volg 35, de verharde weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, “Huysbongerdweg”, kn35 volg 27, iets verder RA de ingang van parkeerterrein bij begraafplaats oplopen, voorbij het parkeerterrein het grindpad met omheining aan rechterhand volgen, wn27.
Aan einde van het pad bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, de verharde weg “Overkwatier” die naar links buigt volgen tot 3-sprong voorbij een plantsoentje aan linkerhand, zijwegen negeren.
4.
Bij deze 3-sprong RA, vervolgens bij T-splitsing LA.
Bij 4-sprong RD, onverhard pad met bord “Einde bebouwde kom”, voorbij het bosperceel aan rechterhand zijn aan beide zijde van het pad landbouwpercelen, het pad verder volgen tot bosrand aan linkerhand.
Voor de bosrand RA, smal pad door de rand van een bosperceel, zie ook de geel-rode routemarkering op een boom.
Na ca. 90m, bij 3-sprong LA, eveneens een smal pad.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, breed pad.
T.h.v. bosrand LA, pad door de bosrand.
T.h.v. de bosrand, bij 3-sprong LA, wn28 (zie achterzijde van het routepaaltje), pad met bosrand aan linkerhand met in de verte een witte boerderij.
Voor inrit van de boerderij, bij T-splitsing RA, kn28 volg 78, pad met de boerderij en iets verder iets verder aan beide zijde van het pad een haag, verderop buigt het pad naar links en gaat een brugje over, voorbij het brugje het pad met iets verder kn78 volg 30 volgen tot splitsing direct na een bankje.
5.
Bij deze splitsing links aanhouden, wn30, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing LA richting boerderij, wn30, vervolgens in bocht naar links van het pad RA, pad met bosrand aan rechterhand, wn30.
Voor perceel grasland met houten poort het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, kn30 volg 31, pad met iets verder een brugje over een beek.
Iets in het bos RD, pad aan linkerhand negeren, kn31 volg 32.
Bij splitsing rechts aanhouden, wn32.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing scherp RA, breed pad met bankje, kn32 volg 7.
RD, weg aan linkerhand negeren, wn7, verharde weg met verderop een beek.
6.
Iets voorbij de beek RD, weg aan rechterhand negeren, kn7 volg 13, vervolgens na ca. 60m LA, de wn route wordt verlaten, onverhard pad met verderop voor bocht naar links aan rechterhand een uitkijktoren, het pad dat iets voorbij deze bocht naar rechts buigt volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Voor de T-splitsing LA het fietspad oplopen met de weg aan rechterhand.
Voorbij brug over beek RA, “Huysdijk”, weg met de beek aan rechter- en camping aan linkerhand.
Voorbij de camping RA de brug over, aan overzijde rechts aanhouden het 1ste (bredere) pad aan rechterhand volgen, wn22.
Voorbij bosperceel aan rechterhand RD, pad met bosrand aan linkerhand, na ca. 120m gaat het pad weer door het bos, het pad verder volgen tot 3-sprong iets voorbij 2de bocht naar links, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong RA, wn22.
Voorbij houten afsluitboom, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn22 volg 21.
7,
Bij 4-sprong RD, kn21 volg 13, de weg iets naar links aan overzijde van de doorgaande weg volgen.
Iets voorbij bosrand aan linkerhand LA, kn13 volg 12, het brede onverharde pad met verderop de bosrand aan rechterhand volgen tot pad aan linkerhand voor een bosperceel aan linkerhand.
Bij dit pad LA, kn12 volg 20, pad met het bosperceel aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts en gaat bij woning nr.32 over in een verharde weg, de weg volgen tot bocht naar links, ruim voor deze bocht wordt de wn route verlaten, zijpaden negeren.
Bij deze bocht de weg met bocht naar links verder volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren.
Voorbij inrit woning nr.1 aan rechterhand rechts aanhouden het verhard voetpad door plantsoentje volgen, aan het einde voetpad, bij T-splitsing RA, de weg “Bosweg” volgen tot bocht naar rechts direct na Theresiakapel aan rechterhand.
In deze bocht LA richting de kerk, het startpunt
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap
Wandelnetwerk:
Rood-witte en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
H. Judocus Kerk, Caulitenstraat 4, 6112 AL te Sint Joost. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het plein tegenover de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Hingenderstraat, start de wandeltocht bij punt 1 3de regel bij de kruising aan de rand van het dorp de Heerdstraat inlopen.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart reigersbroek-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Sint Joost
Schrijf een bericht