Regte Heide-tocht, Goirle te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Regte Heide-tocht, te Goirle

Wandeltocht over de Regte Heide onder Tilburg. De wandeltocht gaat over de Regte Heide, de Brakelse Heide, door het Ooijevaarsnest en de Halve Maan met het mooie gelijknamige vennencomplex. De Regte Heide is een groot heidegebied met zowel hoge en droge plekken met aardige uitzichten als natte plekken. Op het hoger gelegen deel komt men langs een reeks goed zichtbare grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.). Het Riels Laag, dat over een grote lengte direct aan de Regte Heide grenst vormt een mooie overgang van beekdal naar heide. Aan de rand van het Riels Laag komt men ook langs een grafheuvel uit de Midden-Bronstijd en een vogelkijkhut met mooi uitzicht over het Riels Laag. De Brakelse Heide is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden voor het overgrote deel een bosgebied. In het bosgebied passeert men het enige kapelletje, kapel ’t Hoefke, dat Riel rijk is. Het is een Mariagrotje dat opgebouwd is uit zwerfkeien waar de Rielse grond vol mee zit. Door een breukvlak bij Riel in de aardkorst zijn deze keien naar boven gekomen. Het Ooijevaarsnest is een gevarieerd landschap met drassige weilanden en beboste gebieden. Het gebied dankt de naam aan het ooievaarsnest dat op de authentiek met riet bedekte grote schuur staat. De schuur is oorspronkelijk gebouwd als schaapskooi. 95% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-1-2019, laatst bijgewerkt op: 23-2-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het pad naar het parkeerterreintje en met de rug naar het parkeerterreintje LA vertrekken, vervolgens bij 5-sprong RA, breed zandpad met landbouwperceel aan rechterhand, kn60 volg 30.
Voor perceel met klein gebouwtje, bij kruising LA, kn30 volg 1.
Ca. 120m voorbij bosschages aan linkerhand met bankje LA, wn route.
Voorbij 1ste grafheuvel aan linkerhand, bij kruising met ruiterpad RD, wn route.
# Grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.).
Bij T-splitsing met kleine witte zuil RA, breed grindpad, kn1 volg 27, het pad volgen tot houten afsluitboom t.h.v. informatiepaneel “Regte Heide”, zijpaden negeren.
Voorbij de afsluitboom RD, pad aan rechterhand negeren, kn27 volg 26, verderop passeert men het beekje de Leij, t.h.v. woning gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, kn26 volg 25, direct daarna LA richting kapel “’t Hoefke”, bospad, wn route.
2.
Voor Mariabeeld, bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens voorbij de rododendronstruiken, bij 3-sprong RA, wn route.
# Kapelletje ’t Hoefke, is een Mariagrotje dat opgebouwd is uit zwerfkeien.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, iets verder voor het brugje passeert men aan rechterhand een bankje bij een poel.
Iets voorbij het brugje RD door houten voetgangerssluis, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, men passeert aan rechterhand half open plek met wat heide, voorbij de half open plek buigt het pad met flauwe bocht naar links, het licht slingerend pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een houten voetgangerssluis, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA. breed pad, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 200m volgen tot breed pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, pad met geel routepaaltje.
3.
Direct na flauwe bocht naar rechts, bij 5-sprong LA door houten voetgangerssluis met bord “Landgoed Hoevens”, gele (paaltjes) route, kn59 volg 58, vervolgens RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, gele en wn route, het pad verder volgen tot splitsing voorbij een poel met bankje.
Bij deze splitsing links aanhouden, gele route, kn58 volg 57, verderop buigt het pad t.h.v. informatiepaneel naar links, iets voorbij deze bocht passeert men een knuppelbrugje over de Leij.
Voorbij het knuppelbrugje, bij T-splitsing RA, wn route, de gele route wordt verlaten.
Voorbij poel, bij Y-splitsing RA, kn57 volg 42, voorbij de poel buigt het pad naar links met beekdal aan rechterhand.
# Verderop in het beekdal staan er enkele moerascipressen. De bomen zijn geplant in opdracht van graaf Jacques van Hogendorp die dit gebied in het begin van de negentiende eeuw omvormde tot een landgoed met elementen van de Engelse landschapsstijl.
Bij T-splitsing RA, breed pad, kn42 volg 40/96, vervolgens na ca. 30m LA, pad met BL bordje “Ooijevaarsnest”, blauwe (paaltjes) route, kn42 volg 40, verderop buigt het pad naar links.
# Bij de T-splitsing is aan linkerhand een boerderij en een veel oudere authentieke schuur. Op het dak van deze schuur staat een ooievaarsnest met een namaak-ooievaar. De ooievaar met nest is een verwijzing naar de naam van het landgoed.
4.
T.h.v. bosrand en bankje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, blauwe route, kn40 volg 31.
Na ca. 120m LA, bospad, blauwe route, kn31 volg 52, ruim voor open grasland buigt het pad naar rechts, blauwe en wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met bosrand aan linkerhand, blauwe en wn route, verderop buigt het pad naar links met perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij deze bocht RD, bospad aan rechterhand negeren, het pad dat verderop voorbij het grasland naar rechts buigt verder volgen tot 5-sprong t.h.v. bosrand, zijpaden negeren, ruim voor de 5-sprong passeert men kn52 volg 51, de blauwe route wordt bij kn52 verlaten.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad en bosrand aan linkerhand, wn route.
Bij kruising LA, kn51 volg 55, het brede onverharde pad met bankje en bosrand aan linkerhand volgen tot kruising voorbij woning nr.8/6.
5.
Bij deze kruising RD, wn route, pad met bordje “Landgoed Nieuwkerk”.
Bij kruising RA, wn route, verderop voorbij perceel grasland buigt het pad naar links, voorbij deze bocht pad met aan rechterhand open plek met het ven de Halve Maan.
Bij kruising met breed pad LA, wn route, het pad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, breed pad, wn route.
In flauwe bocht naar rechts van het pad scherp LA, de wn route wordt verlaten, direct daarna RA richting kleine witte zuil en rechts van het pad een grafheuvel.
Voor open gebied, bij T-splitsing RA, t.h.v. vogelkijkhut buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA, breed pad, kn55 volg 56.
Bij 3-sprong links aanhouden, breed pad door open gebied met aan rechterhand een picknicktafel, wn route.
In bocht naar links van het doorgaande pad RA, zandpad met blauw routepaaltje, kn56 volg 60, direct daarna RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, het pad volgen tot 5-sprong voor een landbouwperceel.
Bij deze 5-sprong RA, pad met landbouwperceel aan linkerhand, kn60 de wn route wordt verlaten, iets verder is het parkeerterreintje aan rechterhand.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein van Brabants Landschap , Nieuwkerksedijk-Zuid, 5051 DW te Goirle. Plan Route

Met de auto

Het parkeerterrein van Brabants Landschap is te vinden aan een zijweg (onverhard pad Excercitiehei) aan de Nieuwkerksedijk Zuid.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Grafheuvels Adrie: Grafheuvels
Informatiezuil bij grafheuvels Adrie: Informatiezuil bij grafheuvels
De grafheuvels nu in een ander seizoen Adrie: De grafheuvels nu in een ander seizoen
Het Riels Laag Adrie: Het Riels Laag
Brugje over de Leij Adrie: Brugje over de Leij
Het Riels Laag Adrie: Het Riels Laag
Kapel ’t Hoefke Adrie: Kapel ’t Hoefke
Het ven Halve Maan Adrie: Het ven Halve Maan

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart regte-heide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 7 november 2021 om 17:24

  Inmiddels de wandeltocht aangepast. Het startpunt is verplaatst naar het parkeerterreintje van Brabants Landschap aan een zijpad van de Nieuwkerksedijk Zuid. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 31 oktober 2021 om 16:03

  Parkeren kan niet meer bij ijssalon Aarle ijs, citaat Aarle ijs: Door de ervaring van vorig jaar, betreffende de coronamaatregelen, hebben wij besloten om ons ijssalon en het terras aan huis definitief te sluiten.
  Binnenkort wordt de wandelroute aangepast met het alternatief startpunt als nieuw startpunt.

  Reageren
 3. Marij Verhoeven 25 juli 2020 om 11:29

  Waarom staat er te Antwerpen? Dat ligt toch ergens anders.

  Reageren
  1. Adrie 25 juli 2020 om 12:24

   Het startpunt is aan Belgische zijde van de grens in Aarle (Poppel) in de provincie Antwerpen. Ook al loopt de wandeltocht hoofdzakelijk op Nederlands grondgebied het adres van startpunt is aan de Belgische zijde van de grens. Voor wandelaars die vanuit Goirle komen kunnen het beste starten bij het alternatieve startpunt een klein parkeerterrein van Brabants Landschap bereikbaar vanaf N630 vervolgens de Nieuwkerksedijk Zuid inrijden, deze weg volgen tot onverhard pad voor bosrand aan rechterhand, voor het golfterrein links van deze weg, een klein stukje het pad inrijden naar het parkeerterrein zie hiervoor de Google Maps kaart. Loop vanuit parkeerterrein naar de 5-sprong voor het heidegebied. Bij deze 5-sprong RA, kn60 volg 30. Start bij punt 2. voorlaatste regel.

 4. Annie 12 augustus 2019 om 13:34

  Beste Adrie,

  Gisteren weer een van je mooie wandeltochten gelopen. Deze keer viel onze keuze op de Regte- Heide tocht.
  Het was een prachtige tocht met mooie bloeiende heide. Bij punt 5, bij kn 40 moet je eerst naar kn31.
  Vervolgens naar 52. Bij kn 40 staat 52 nog niet aangegeven.
  Vriendelijke groeten, Wim en Annie.

  Reageren
  1. Adrie 12 augustus 2019 om 14:15

   Beste Wim en Annie,
   Bedankt voor het melden! Knooppuntnummer 31 is tussen 40 en 52 tussengevoegd. Het nummer is bijgevoegd aan de routebeschrijving.
   Met vriendelijke groet, Adrie

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)