Regte Heide-tocht, Poppel te Antwerpen

12 km Wandelroute Regte Heide-tocht, te Poppel

Wandeltocht over de Regte Heide onder Tilburg met als startpunt ijssalon Aarle ijs net over de grens met België. De tocht gaat via de Halve Maan met het mooie gelijknamige vennencomplex naar de Regte Heide om vervolgens via de Brakelse Heide en het Ooijevaarsnest weer terug te keren naar het startpunt. Voordat de tocht over de Regte Heide gaat komt men langs een grafheuvel uit de Midden-Bronstijd en een vogelkijkhut met mooi uitzicht over het Riels Laag. De Regte Heide is een groot heidegebied met zowel hoge en droge plekken met aardige uitzichten als natte plekken. Op het hoger gelegen deel komt men langs een reeks goed zichtbare grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.). Het Riels Laag, dat over een grote lengte direct aan de Regte Heide grenst vormt een mooie overgang van beekdal naar heide. De Brakelse Heide is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden voor het overgrote deel een bosgebied. In het bosgebied passeert men het enige kapelletje, kapel ’t Hoefke, dat Riel rijk is. Het is een Mariagrotje dat opgebouwd is uit zwerfkeien waar de Rielse grond vol mee zit. Door een breukvlak bij Riel in de aardkorst zijn deze keien naar boven gekomen. Het Ooijevaarsnest is een gevarieerd landschap met drassige weilanden en beboste gebieden. Het gebied dankt de naam aan het ooievaarsnest dat op de authentiek met riet bedekte grote schuur staat. De schuur is oorspronkelijk gebouwd als schaapskooi. 95% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-1-2019, laatst bijgewerkt op: 13-9-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ijssalon “Aarle ijs” nr.80 LA vertrekken, direct daarna bij 3-sprong RA, iets verder voorbij het beekje “Poppelsche Leij” passeert men grenspaal no.212.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising met pad en verhard fietspad RD, onverhard pad, kn51 volg 55, het pad met iets verder bosrand aan linkerhand volgen tot kruising voorbij woning nr.8.
Bij deze kruising RD, wn route.
Bij kruising RA, wn route, verderop voorbij perceel grasland buigt het pad naar links, voorbij deze bocht passeert men aan rechterhand open plek met het ven de Halve Maan.
Bij kruising met breed pad LA, wn route, het pad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, breed pad, wn route.
2.
In flauwe bocht naar rechts van het pad scherp LA, de wn route wordt verlaten, direct daarna RA richting kleine witte zuil en rechts van het pad een grafheuvel.
Voor open gebied, bij T-splitsing RA, verderop t.h.v. vogelkijkhut buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA, breed pad, kn55 volg 56.
Bij 3-sprong links aanhouden, breed pad door open gebied met aan rechterhand een picknicktafel, wn route.
In bocht naar links van het doorgaande pad, RA, zandpad met blauw routepaaltje, kn56 volg 60, direct daarna RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, het pad volgen tot 5-sprong voor een landbouwperceel.
Bij deze 5-sprong RD, breed zandpad met landbouwperceel aan rechterhand, kn60 volg 30. (Voor wandelaars die gestart zijn bij het alternatief startpunt, bij deze 5-sprong is in het bosgebied aan rechterhand het alternatief startpunt).
Voor perceel met klein gebouwtje, bij kruising LA, kn30 volg 1.
Ca. 120m voorbij bosschages aan linkerhand met bankje LA, wn route.
3.
Voorbij 1ste grafheuvel aan linkerhand, bij kruising met ruiterpad RD, wn route.
# Grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.).
Bij T-splitsing met kleine witte zuil RA, breed grindpad, kn1 volg 27.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna voorbij informatiepaneel “Regte Heide” eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, kn27 volg 26, verderop passeert men het beekje de Leij, t.h.v. woning gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, kn26 volg 25, direct daarna LA richting kapel “’t Hoefke”, bospad, wn route.
Voor Mariabeeld, bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens voorbij rododendronstruiken, bij 3-sprong RA, wn route.
# Kapelletje ’t Hoefke, is een Mariagrotje dat opgebouwd is uit zwerfkeien.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, iets verder voor het brugje passeert men aan rechterhand een bankje bij poel.
4.
Iets voorbij brugje RD door houten voetgangerssluis, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, men passeert aan rechterhand half open plek met wat heide, voorbij de half open plek buigt het pad met flauwe bocht naar links, het licht slingerend pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een houten voetgangerssluis, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA. breed pad, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 200m volgen tot breed pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, pad met geel routepaaltje.
Direct na flauwe bocht naar rechts, bij 5-sprong LA door houten voetgangerssluis met bord “Landgoed Hoevens”, gele paaltjes route, kn59 volg 58.
RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, gele paaltjes en wn route, het pad verder volgen tot splitsing voorbij poel met bankje.
Bij deze splitsing links aanhouden, gele paaltjes route, kn58 volg 57, verderop buigt het pad t.h.v. informatiepaneel naar links, iets voorbij deze bocht passeert men een knuppelbrugje over  de Leij.
5.
Voorbij het knuppelbrugje, bij T-splitsing RA, wn route, de gele paaltjes route wordt verlaten.
Voorbij poel, bij Y-splitsing RA, kn57 volg 42, voorbij de poel buigt het pad naar links met beekdal aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, breed pad, kn42 volg 40/96, vervolgens na ca. 30m LA, pad met BL bordje “Ooijevaarsnest”, blauwe paaltjes route, kn42 volg 40, verderop buigt het pad naar links.
# Bij de T-splitsing is aan linkerhand een boerderij  en een veel oudere authentieke schuur. Op het dak van deze schuur staat een ooievaarsnest met een namaak-ooievaar. Dit ooievaarsnest is een verwijzing naar de naam van het landgoed.
T.h.v. rand bosgebied en bankje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, blauwe paaltjes route, kn40 volg 31.
Na ca. 120m LA, bospad, blauwe paaltjes route, kn31 volg 52.
6.
Ruim voor rand bosgebied het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, blauwe paaltjes en wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met bosrand aan linkerhand, blauwe paaltjes en wn route, verderop buigt het pad naar links met perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij deze bocht RD, bospad aan rechterhand negeren, het pad dat verderop voorbij het grasland naar rechts buigt verder volgen tot 5-sprong t.h.v. rand bosgebied, zijpaden negeren, ruim voor de 5-sprong passeert men kn52 volg 51, de blauwe paaltjes route wordt bij kn52 verlaten.
Bij deze 5-sprong RD het onverhard pad aan overzijde van verhard fietspad volgen, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg.
Bij 3-sprong LA, aan rechterhand is ijssalon “Aarle ijs”, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

IJssalon Aarle IJs, Aarle 80, 2382 te Poppel. Plan Route

Met de auto

Vanuit Nederland volg de Turnhoutsebaan N630 naar de Goirleweg in België. Volg de Nieuwstraat en Voortjesweg naar Aarle. Parkeren kan op het privéterrein van ijssalon Aarle IJs.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Grafheuvels Adrie: Grafheuvels
Informatiezuil bij grafheuvels Adrie: Informatiezuil bij grafheuvels
De grafheuvels nu in een ander seizoen Adrie: De grafheuvels nu in een ander seizoen
Het Riels Laag Adrie: Het Riels Laag
Brugje over de Leij Adrie: Brugje over de Leij
Het Riels Laag Adrie: Het Riels Laag
Kapel ’t Hoefke Adrie: Kapel ’t Hoefke
Het ven Halve Maan Adrie: Het ven Halve Maan

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart regte-heide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

IJssalon Aarle ijs

Aarle 80
2382 Poppel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Marij Verhoeven 25 juli 2020 om 11:29

  Waarom staat er te Antwerpen? Dat ligt toch ergens anders.

  Reageren
  1. Adrie 25 juli 2020 om 12:24

   Het startpunt is aan Belgische zijde van de grens in Aarle (Poppel) in de provincie Antwerpen. Ook al loopt de wandeltocht hoofdzakelijk op Nederlands grondgebied het adres van startpunt is aan de Belgische zijde van de grens. Voor wandelaars die vanuit Goirle komen kunnen het beste starten bij het alternatieve startpunt een klein parkeerterrein van Brabants Landschap bereikbaar vanaf N630 vervolgens de Nieuwkerksedijk Zuid inrijden, deze weg volgen tot onverhard pad voor bosrand aan rechterhand, voor het golfterrein links van deze weg, een klein stukje het pad inrijden naar het parkeerterrein zie hiervoor de Google Maps kaart. Loop vanuit parkeerterrein naar de 5-sprong voor het heidegebied. Bij deze 5-sprong RA, kn60 volg 30. Start bij punt 2. voorlaatste regel.

 2. Annie 12 augustus 2019 om 13:34

  Beste Adrie,

  Gisteren weer een van je mooie wandeltochten gelopen. Deze keer viel onze keuze op de Regte- Heide tocht.
  Het was een prachtige tocht met mooie bloeiende heide. Bij punt 5, bij kn 40 moet je eerst naar kn31.
  Vervolgens naar 52. Bij kn 40 staat 52 nog niet aangegeven.
  Vriendelijke groeten, Wim en Annie.

  Reageren
  1. Adrie 12 augustus 2019 om 14:15

   Beste Wim en Annie,
   Bedankt voor het melden! Knooppuntnummer 31 is tussen 40 en 52 tussengevoegd. Het nummer is bijgevoegd aan de routebeschrijving.
   Met vriendelijke groet, Adrie

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)