Randwal-tocht, Sint Anthonis te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Randwal-tocht, te Sint Anthonis

Wandeltocht door het Sint Anthonisbos. Het Sint Anthonisbos heeft een mooi gevarieerd landschap van bos en heidevelden met jeneverbesstruiken en vliegdennen. Op de heide grazen Kempische heideschapen en Schotse hooglanders. In het heidegebied de Ullingse bergen zijn nog enkele kleine zandverstuivingen. Een deel van de wandeltocht gaat over een zes tot acht meter hoge heuvelrug of randwal aan de rand van de Ullingse Bergen, in het verleden is deze wal door de boeren opgeworpen om het overstuiven van de akkers te voorkomen. Bossen hout, aanplant van eiken en graafwerk hebben uiteindelijk geresulteerd tot deze zes tot acht meter hoge wal. 79% van deze wandeltocht is onverhard.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-3-2013, laatst bijgewerkt op: 17-1-2025

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, het verhard voetpad met links een groot plantsoen en aan rechts een kiosk inlopen, aan einde van het voetpad, bij kruising RD, het voetpad tussen gemeentehuis nr.3 en horecagelegenheid nr.5 volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, weg met parkeerterrein aan rechterhand, iets voorbij het parkeerterrein buigt de weg naar rechts.
Bij T-splitsing RA, “Henri Dunantstraat”, vervolgens iets voor een doorgaande weg LA, “Bremheuvel”.
Bij 4-sprong RD richting “Scouting”, “St. Patrickpad”, de weg volgen tot de weg overgaat in een breed grindpad t.h.v. scoutinggebouw “De Hoefse Hut”, zijweg negeren.
Iets voorbij deze overgang, t.h.v. klimtoren aan linkerhand RA door een smalle opening in de afrastering, bospad.
2.
Na ca. 50m links aanhouden, het pad buigt iets naar links, voorbij deze bocht het pad RD door het bos volgen tot het bos wordt verlaten, zijpaden negeren, na verlaten van het bos het smalle pad met aan beide zijde percelen met een  houten afrastering volgen met voorbij het perceel aan rechterhand straatnaambordje “Toon Althuizenpad”, voorbij het 2de grote perceel aan linkerhand gaat het pad weer door het bos.
Voorbij een lage langgerekte heuvel (stuifduin), bij kruising RD, iets verder rechts aanhouden, pad aan linkerhand negeren, het pad buigt iets naar links en gaat door de bosrand.
Bij splitsing rechts aanhouden, pad door de bosrand, vervolgens bij T-splitsing RA, het brede pad volgen tot een 3-sprong bij een verharde weg.
Bij deze 3-sprong LA, “Nullen nrs. 15-26-24”, verharde weg, kn12 volg 53, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij kruising RD, verharde weg, wn53.
3.
Iets voorbij woning nr.40A rechts aanhouden, het bospad met twee kleine natuurpoort sleutels inlopen, wn53, iets verder buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad buigt naar links met iets verder een klein knuppelbrugje, het pad dat verderop op de 2de heuvel naar links buigt verder volgen tot een 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, geel-groene (SBB routepaaltjes met geel-zwarte en groen-witte routebordjes) route, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot een metalen poort met een draaihek, zijpaden negeren, voor het draaihek buigt het pad naar links en gaat door een smalle opening met een veerooster in een afrastering, geel-groene route.
Ca. 40m voorbij het smalle veerooster links aanhouden, iets verder bij splitsing voor SBB routepaal “Ullingse Bergenroute korte route” rechts aanhouden, stijgend pad, geel-groene route, het licht slingerend pad door het bos volgen tot een 4-sprong na verlaten van het bos iets voorbij een smalle doorgang met veerooster in een afrastering, let op de geel-groene routepaaltjes,, smalle zijpaden negeren.
4.
Na verlaten van het bos, bij deze 4-sprong RD, pad door bosrand, kn20 volg 19, de geel-groene route wordt verlaten, verderop gaat het pad langs en over een langgerekte heuvel, het pad verder volgen tot een kruising aan de voet van de heuvel voor een houten poort, iets voor deze kruising buigt het pad t.h.v. een bankje naar links, zijpaden negeren.
# De heuvel of “Randwal” is door de boeren opgeworpen om het overstuiven van de akkers te voorkomen.
Bij deze kruising RA, pad door de bosrand, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met aan de overzijde een houten poort en aan linkerhand een houten poort met een veerooster RA, het grindpad volgen tot grindpad aan linkerhand met houten poort en veerooster t.h.v. paddenstoel nr.40, zijpaden negeren.
Bij dit grindpad LA richting “Landhorst”, rood-groene (SBB routepaaltjes met rood-witte en groen-witte routebordjes) route, het grindpad met verderop een klaphek met een veerooster volgen tot een kruising voorbij een picknicktafel.
5.
Bij deze kruising LA, de rood-groene route wordt verlaten, het grindpad met verderop een veerooster volgen tot een T-splitsing voor een open gebied, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn19 volg 50.
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij een verharde weg scherp RA het veerooster over (paddenstoel nr.8) richting “Landhorst”, de verharde weg volgen tot een onverhard pad met een SBB bordje aan linkerhand iets voorbij een parkeerterreintje aan rechterhand.
Bij dit pad LA, breed recht bospad.
Na ca. 150m, voorbij een poel aan linkerhand RA.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad met gescheiden grind-/fietspad.
Voor een woning rechts van het pad LA, grind-/fietspad, rood-groene route, direct daarna het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, rood-groene route, het grindpad verder volgen tot een kruising voor een bankje en aan rechterhand een houten afsluitboom.
Bij deze kruising LA, recht bospad, rood-groene route.
6.
Bij kruising RA, rood-groene route, het pad ca. 450m volgen tot een kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, de rood-groene route wordt verlaten.
Voorbij een houten afsluitboom RD, grindpad, grindpad aan rechterhand negeren, direct daarna het grindpad met bocht naar links verder volgen met voorbij deze bocht een metalen afsluitboom en SBB bordje “de Breuk”.
T.h.v. paddenstoel nr.6 RD richting “Landhorst”, pad met grindpad, het grindpad dat verderop splitst van het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA, onverhard pad, het pad met iets verder landbouwpercelen aan linkerhand volgen tot een pad aan linkerhand voorbij de landbouwpercelen met aan rechterhand grandwatermeetbuis B46C0111, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, pad met bosrand aan rechterhand, blauwe (SBB routepaaltjes met blauw-witte routebordjes) route.
Na ca. 370m, halverwege 2de landbouwperceel RA, blauwe route, het bospad volgen tot een T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad, blauwe route, vervolgens na ca. 40m RA, de blauwe route wordt verlaten.
7.
Bij T-splitsing LA, het pad buigt met een flauwe bocht naar rechts.
Bij kruising LA, verharde weg, blauwe route.
Voorbij een bankje en een picknicktafel, bij kruising RA, breed pad met een grindpad, de blauwe route wordt verlaten.
Bij kruising LA, breed pad, rood-groene route, kn45 volg 46.
Na ca. 90m RA, licht slingerend bospad, rood-groene en wn route.
Bij T-splitsing LA, rood-groene en wn route, de weg met t.h.v. een schuurtje kn46 volg 50 volgen tot een houten poort met een veerooster, zijpaden negeren.
Voorbij het veerooster scherp LA, smal pad, iets verder t.h.v. het schuurtje buigt het pad naar rechts, rood-groene en wn route, voorbij deze bocht het pad RD volgen tot een kruising.
Bij deze kruising RA, rood-groene route, wn route.
Na verlaten van het bos, bij kruising RD, smal pad door een heidegebied, wn route, de rood-groene route wordt verlaten.
8.
Bij kruising met aan linkerhand een poel omzoomd door berken RA, kn50 de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met verharde weg RD, geel-groene route.
Voorbij een groepje dennen aan rechterhand, bij kruising LA richting een bankje tegen de bosrand, geel-groene route, iets voorbij het bankje het pad door het bos verder volgen.
Voor afrastering, bij kruising RD door een klaphek, geel-groene route.
Voor een bankje, bij 4-sprong scherp LA, de geel-groene route wordt verlaten
Bij kruising met een verharde weg RD richting een metalen poort met een klaphek, bij het klaphek RD het omheinde terrein met een schaapskooi inlopen.
Na verlaten van het omheinde terrein RA, het pad volgt een klein stukje de bosrand en buigt met flauwe bocht naar rechts het bos in.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een houten poort met veerooster LA, pad met grind-/fietspad.
Bij kruising RA, pad met de bosrand aan rechterhand, kn51 volg 52.
9.
Bij een afrastering aan rechterhand RD, pad met op enige afstand een klaphek aan rechterhand negeren, de afrastering aan rechterhand volgen.
Na ca. 120m, iets voor bankje RA door klaphek, de wn route wordt verlaten, bospad.
Bij kruising met aan rechterhand een smal pad LA, gele (SBB routepaaltjes met een geel-zwart routebordje) route.
Na ca. 180m rechts aanhouden, direct daarna eveneens rechts aanhouden, beide paden aan linkerhand negeren, gele route.
Bij 5-sprong het pad links van een bankje aan overzijde van het ruiterpad inlopen, iets verder bij T-splitsing LA, geel-groene route, de verharde weg volgen tot een smal pad aan linkerhand in een flauwe bocht naar rechts van de weg met aan rechterhand een geel-groen routepaaltje.
Bij dit pad LA, onverhard pad, geel-groene route, direct daarna kruist het pad een ruiterpad.
Op een heuvel t.h.v. een kleine open plek aan linkerhand het pad met een flauwe bocht naar rechts verder langs de heuveltop aan rechterhand volgen, geel-groene route, voorbij de heuvel het pad verder RD volgen tot een kruising met een verharde weg, zijpaden negeren.
10.
Bij deze kruising RD, “de Staat”, de geel-groene route wordt verlaten, het brede pad buigt t.h.v. inrit woning nr.41 naar links en gaat over in een verharde weg, de weg volgen tot weg “’t Buske” aan rechterhand voorbij woning nr.37 rechts van de weg, zijpaden negeren.
Bij deze weg RA, “’t Buske”, wn route.
RD, weg aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens na ca. 50m LA, “’t Kempke”, kn54 volg 15.
Voorbij bedrijfspand nr.1 rechts van de weg RA, grindpad, wn route.
Voorbij schrikhekken, bij kruising LA, breed grindpad, wn route.
Aan einde van het pad, bij kruising LA, verharde weg, wn route.
Bij 3-sprong LA, “Peelkant”, de weg buigt naar rechts, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Bij ruime 4-sprong RA, “Molenstraat”, kn15 volg 16.
RD, weg aan rechterhand negeren, vervolgens in een flauwe bocht naar links van weg RA, “Molenstraat”, de weg volgen tot de kerk aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Brink 10, 5845 BH te Sint Anthonis. Plan Route

Met de auto

In de parkeervakken op het plein aan de Brink.

Openbaar vervoer

Bushalte Kolonel Silvertoplaan, Sint Anthonis. De kerk, het startpunt, is vanuit de bushalte te zien.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

De Ullingse bergen Adrie: De Ullingse bergen
De Ullingse bergen Adrie: De Ullingse bergen
Kempische heideschapen Adrie: Kempische heideschapen
Kempische heideschapen, maar nu in de winter Adrie: Kempische heideschapen, maar nu in de winter
Schaapskooi met Kempische heideschapen Adrie: Schaapskooi met Kempische heideschapen
De Ullingse bergen Adrie: De Ullingse bergen
De Ullingse bergen Adrie: De Ullingse bergen
De kerk in Sint Anthonis Adrie: De kerk in Sint Anthonis

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart randwal-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In centrum van Sint Anthonis



De Heksenboom

Bosweg 40
5845 EB Sint Anthonis
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

  1. Adrie 16 januari 2025 om 20:00

    Vandaag 16 januari 2025 de wandeltocht gecontroleerd. Inmiddels zijn de werkzaamheden beëindigd en de paden weer opengesteld. Het begrazingsgebied is bij het Zwartven gewijzigd. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Adrie 25 oktober 2024 om 19:12

    Het Zwartven in Boswachterij Sint Anthonis heeft erg veel last van verdroging. In de nazomer van 2022 is er gestart met het hydrologisch herstel, de werkzaamheden zijn uitgesmeerd over enkele jaren en lopen door tot 2026. Tot recent heeft dit nog niet tot omleidingen gezorgd. Op dit moment is men bezig met het verwijderen bovenste laag (plaggen) van een deel van het ven, zodat de ven- en heideplanten terug kunnen keren. Hiervoor is een pad afgesloten volg voorlopig de tijdelijke omleiding in de routebeschrijving zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

    Reageren
  3. Adrie 20 oktober 2022 om 13:13

    Gisteren 19 oktober 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Een pad dat inmiddels aardig aan het dichtgroeien is uit de wandeltocht gehaald. Verder worden de geschilderde routepaaltjes van SBB vervangen door routepaaltjes met rechthoekige bordjes. Momenteel is SBB bezig de blauw geschilderde routepaaltje te vervangen door routepaaltjes met blauwe bordjes met witte pijl voor de richting. Volgens de boswachter die er mee bezig was worden op termijn ook de geschilderde routepalen met een andere kleur vervangen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  4. Adrie 20 maart 2020 om 17:18

    De wandeltocht woensdag 18 maart 2020 gecontroleerd tevens iets gewijzigd. een stukje verharde weg uit de wandelroute gehaald en vervangen door bospaden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  5. Adrie 13 januari 2018 om 09:40

    Gisteren 12 januari 2018 de wandelroute gecontroleerd. In de directe omgeving van natuurpoort de Heksenboom waren enkele nieuwe bospaden ontstaan, verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  6. Adrie 5 januari 2016

    5 januari 2016 de wandelroute gecontroleerd, het deel na de schaapskooi (zie voetnootje Hella en Mary 12-4-2-15) is gedeeltelijk herschreven met iets minder details. De routebeschrijving is weer actueel, veel wandelplezier!

    Reageren
  7. Hella en Mary 12 april 2015

    Vandaag met schitterend weer deze mooie wandeling gemaakt.
    Vanaf de schaapskooi vonden wij route een beetje onduidelijk, vanwege te gedetailleerde informatie. Het is niet nodig om elke zijweg of bocht te vermelden. Je kunt je beperken tot het aangeven vd genoemde gekleurde paaltjes.

    Reageren
    1. Adrie 13 april 2015 om 15:50

      Hella en Mary bedankt voor de reactie! Het slingerend pad ruim na passeren van de schaapskooi is een wat lastig te beschrijven pad, de punten volgen elkaar snel op door de vele paadjes in dat kleine stukje. In de routebeschrijving ga ik ervanuit dat de route te volgen moet zijn zonder de vermelding van de route paaltjes, ze zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunt. Zou ik uitgegaan zijn van de routepaaltjes dat kan dat deel samengevat kunnen worden in “volg de groen-gele paaltjes tot kruising met verharde weg”. Helaas is er de zekerheid niet dat de routepaaltjes er altijd staan, na boswerkzaamheden of door slecht onderhoud maar ook door routewijzigingen kan het wel eens anders zijn. In de boswachterij Sint Anthonis valt het allemaal wel mee, daar worden de routepaaltjes goed onderhouden en zijn er de laatste jaren geen route wijzigingen geweest. Verder is de ene wandelaar de andere niet, de ene heeft aan een summiere beschrijving voldoende terwijl de andere veel gedetailleerde informatie nodig heeft.

  8. Willem 17 januari 2014

    Vandaag een droge dag en deze heerlijke wandeling gemaakt. De route is prima beschreven. Erg afwisselend en een mooie tocht.

    Reageren
  9. Peter Eitjes 1 november 2013 om 07:17

    In de herfst is het hier ook mooi

    Reageren
  10. Trudy 11 mei 2013 om 16:00

    Vandaag deze prachtige en duidelijk omschreven wandeling gelopen. Ondanks een poosje flinke regen erg van genoten. Ga deze wandeling zeker vaker lopen.

    Foto: Ondanks de buien heerlijk gelopen.

    Reageren
  11. Lennard 31 maart 2013

    Vandaag met af en toe een bleek zonnetje gelopen.
    M.n het eerste stuk door de bossen en over de zandwal vond ik erg leuk. Verder loopt de route door overwegend rustig gebied en is duidelijk beschreven.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)