Raamdal-tocht, Gassel te Noord-Brabant

19 km Wandelroute Raamdal-tocht, te Gassel

De tocht gaat door bossen, een beekdal met mooie natuur. Ook wordt er afgeweken van de gebaande paden, er wordt ruim 2,5 kilometer gestruind. De tocht gaat door de Gasselse Bossen, het natuurgebied Langven en Maurik en de Kraaijenbergse Plas. Het Gasselse Bos is zoals op veel plaatsen in Noord-Brabant een met dennen beplant heidegebied. De laatste vijfentwintig jaar is het productiebos omgevormd tot een natuurlijker bostype, waarin vooral de inheemse loofbomen domineren. Inmiddels een mooi bos met diverse kleine poelen en een wat groter ven, het zogenaamde Soldatenkanaal, een door militairen gegraven ven om zand te winnen voor de bouw van de Generaal de Bonskazerne. Aan de rand van het landgoed Tongelaar wordt een stukje Peelkanaal gevolgd, bij samenkomst van de Lage Raam en het Peelkanaal gaat de beek onder de naam Graafsche Raam verder. Beide beken vormen het Raamdal. Bij het Peelkanaal komt men langs enkele kazematten een restant van Peel-Raamstelling. Het nog jonge mooie natuurgebied Langven en de Maurik in het stroomgebied van de Graafsche Raam bestaat uit een klein bosgebiedje, ruig grasland dat begraast wordt door Schotse hooglanders en Konikpaarden, poelen en een mooi ven met de naam Langven, Vanuit de lage begroeide 'stuifduinen' in het gebied heeft men een prachtig zicht over het ven. In de Kraaijenbergse Plassen wordt ruim 2,5 kilometer gestruind. Om de tekst van Brabants Landschap te gebruiken "Het lijken hier de Friese meren wel, maar je bent toch echt in Brabant". Het is inderdaad een waterrijk gebied dat als resultaat van 40 jaar graven naar zand, grind en klei een prachtig gebied heeft opgeleverd met mooie natuur. 75% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-9-2016, laatst bijgewerkt op: 7-9-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de “Dorpstraat” met de rug naar het plein “Julianaplein” voor de kerk RA vertrekken, direct daarna bij kruising LA, “Torenstraat”, de weg ca. 450m volgen tot kruising voorbij woning 23A, zijweg negeren.
Bij deze kruising RA, grindpad, “Heidestraat”.
RD, pad aan linkerhand negeren.
T.h.v. bosschages aan linkerhand, voor perceel rond witte woonboerderij LA, pad door smalle strook bos, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong LA, breder bospad, wn route.
Bij kruising RD, kn98 volg 12, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden en zijpaden bij kruising negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn12 volg 11.
2.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij woning nr.12 LA, breed grindpad, “Fazantenweg”, kn11 volg 16.
Bij kruising RD, “Fazantenweg”, kn16 volg 15.
Ruim voor kruising LA, smal bospad met SBB bordje “Maasdal”, kn15 volg 14, direct daarna bij splitsing links aanhouden, vervolgens bij 3-sprong eveneens links aanhouden, wn route, het pad volgt op enige afstand afrastering aan linkerhand.
Voor aarden wal, in flauwe bocht naar links bij SBB bordje rechts aanhouden door houten voetgangerssluis, de aarden wal oplopen, direct daarna aan overzijde bij 3-sprong RA, het pad met de aarden wal aan rechterhand volgen tot men het bos via een houten voetgangerssluis weer verlaat.
Voorbij de voetgangerssluis, bij T-splitsing LA, breed grindpad, wn route.
3.
Bij kruising RA, “Meisevoort”, verharde weg, kn14 volg 68, verderop bij kruising met “Laarakkerse waterleiding” waterloop gaat de verharde weg over in een grindpad.
RD richting “Langenboom”, pad aan linkerhand negeren, kn68 volg 17.
Iets voorbij brugje, in bocht naar links van het grindpad RD, kn17 volg 18, onverhard pad, verderop voor woning buigt het pad naar rechts en gaat over in een verharde weg, de weg volgen tot flauwe bocht naar links voor kapelletje, zijpaden negeren.
In deze flauwe bocht rechts aanhouden, grindpad, kn18 volg 19.
RD, verharde weg “Campagnelaan”, weg aan linkerhand negeren, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij bosgebied rechts aanhouden, men passeert veerooster en SBB bordje “Begrazingsgebied”, licht slingerend bospad, kn19 volg 61, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts.
# In deze bocht even de heuvels aan linkerhand oplopen voor een mooi uitzicht over het “Langven”.
4.
In het bos RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, smal bospad, iets verder voor de beek buigt het pad naar links, pad door de bosrand met de beek aan rechterhand.
Na verlaten van het bos RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, pad met de beek aan rechterhand verder volgen.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn61 volg 62, het pad langs de beek verder volgen tot metalen afsluitboom, paden aan linkerhand negeren.
Iets voorbij deze afsluitboom het pad met ruime bocht naar links verder volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een brug, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA de brug over, vervolgens aan overzijde eveneens RA, kn62 volg 63, smal grindpad met beekje aan rechterhand, verderop voor brede beek buigt het pad naar links.
5.
RD, pad langs ondiepe waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, de beek verder volgen.
Bij T-splitsing RA de brug over, verharde weg, “Beersche Maasweg”, de weg volgen tot 5-sprong, zijwegen aan linkerhand negeren, verderop t.h.v. 1ste zijweg passeert men het straatnaambordje.
Bij deze 5-sprong 2de weg aan rechterhand volgen, “Graafschedijk”, kn66 volg 67.
Voorbij woning nr.56 RA, “Middelrotscheweg”, kn67 volg 16, iets verder gaat verharde weg over in onverhard pad.
Bij 3-sprong LA, “Wijnruimerweg”, de wn route wordt verlaten, iets verder gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Voor woonboerderij, bij T-splitsing RA.
Na ca. 180m LA, “Valeweg”, breed grindpad.
6.
Bij kruising met aan rechterhand een metalen poort RD.
Iets voor verharde weg, t.h.v. klein parkeerterreintje RA, smal bospad met bordje wandelpad “3350m” en rood routepaaltje (rode route).
Bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna bij kruising op lage heuvelrug RA, rode route, het pad volgen tot bocht naar links iets voor schuurtje met houtopslag.
Voor het schuurtje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, afrastering aan rechterhand volgen, rode route.
Na ca. 100m, voorbij lage heuvel links aanhouden, rode route, het pad buigt naar rechts met poel aan rechterhand.
Voorbij deze poel, bij 3-sprong rechts aanhouden, men passeert aan linkerhand een 2de poel, vervolgens bij 4-sprong RD, pad met afrastering aan rechterhand, rode route.
7.
Bij kruising RD, de rode route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij kruising LA, wn route.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een wat grotere poel RD, wn route, het pad met aan linkerhand een langwerpige poel volgen tot T-splitsing voorbij houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, breed grindpad, wn route, het pad volgen tot 3-sprong bij verharde weg voor molen, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn87 volg 86, verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing met doorgaande weg, zijpaden negeren.
8.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!, kn86 volg 90, direct daarna de weg die overgaat in een onverhard pad met bocht naar links volgen, “Hogendijk”, wn route, het pad volgen tot woning nr.5.
Ca. 120m voorbij deze woning scherp LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot Y-splitsing op de dijk.
Bij deze Y-splitsing scherp RA, verhard fietspad over de dijk.
Aan einde van verharding op de dijk, bij 4-sprong rechts aanhouden, dalende weg, wn route.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Lommerstraat”, onverhard pad met gescheiden verhard fietspad, kn94 volg 93.
Iets voor overgang naar verharde weg, t.h.v. betonnen (lego) blokken RA, kn93 volg 92, na passeren van het draaihekje links aanhouden, de waterplas aan rechterhand volgen.
# Men volgt nu het struin deel, duidelijk herkenbare paden zijn er niet, volg de koeienpaadjes en zorg ervoor dat U de waterplas aan rechterhand houdt en niet voorbij de hoogspanningslijnen komt.
9.
Voor bosschages parallel aan hoogspanningslijnen buigt de route naar rechts en loopt gedeeltelijk onder de hoogspanningslijnen met aan linkerhand een afrastering, waterplas aan rechterhand houden.
Bij hoek in afrastering, iets voor hoogspanningsmast rechts aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de route buigt weg van de hoogspanningslijnen, om vervolgens met een heel ruime bocht naar links met de waterplas aan rechterhand weer terug te keren naar de hoogspanningslijnen, halverwege de stalen balk over geul naar eilandje negeren.
Bij “T-splitsing” onder de hoogspanningslijnen RA, de hoogspanningslijnen volgen tot metalen hek met draaihekje.
Voor het metalen hek RA, kn92 volg 91, de waterplas aan rechterhand volgen tot men pad naar een vogelkijkhut kruist.
Bij deze kruising met aan linkerhand klaphek RD, waterplas aan rechterhand verder volgen, verderop voordat de oever van de waterplas met een grote bocht naar rechts buigt links aanhouden en het struingebied via draaihekje verlaten.
10.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, “Overlaat”, weg aan rechterhand negeren, kn91 volg 90.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Overlaat”, pad aan rechterhand negeren, kn90 volg 97.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!, “Schaarweg”, direct daarna bij kruising voorbij kombord “Gassel” eveneens RD, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpstraat”, kn97 volg 87, de weg volgen tot het plein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Julianaplein voor de kerk, Dorpstraat 8, 5438 AM te Gassel. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Dorpstraat in Gassel. Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Gassel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Graafsche Raam Adrie: De Graafsche Raam
Kapelletje Adrie: Kapelletje
Kazemat in het gebied Langven en de Maurik Adrie: Kazemat in het gebied Langven en de Maurik
Paarden in het Langven en de Maurik Adrie: Paarden in het Langven en de Maurik
Natuurgebied Langven en de Maurik Adrie: Natuurgebied Langven en de Maurik
Natuurgebied Langven en de Maurik, het ven 'Langven' Adrie: Natuurgebied Langven en de Maurik, het ven 'Langven'
Molen Bergzicht Adrie: Molen Bergzicht
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De kerk van Gassel Adrie: De kerk van Gassel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart raamdal-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Gassel en EscharenErvaringen van wandelaars (2)

 1. Hans 26 mei 2019 om 08:56

  Op 23 mei 2019 deze tocht met onze wandelclub van de NKBV gelopen bij prachtig weer.
  Iedereen heeft genoten.

  Reageren
 2. Frans 14 mei 2018 om 11:12

  Fraaie, mooi afwisselende wandeling: dorpen, beekdalen, bossen, agrarisch gebied, struinen langs een prachtige maasplas. Wij hebben deze op 12 mei 2018 gelopen: mooi weer en de natuur was prachtig in bloei.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)