Raamdal-tocht, Gassel te Noord-Brabant

19 km Wandelroute Raamdal-tocht, te Gassel

Wandeltocht door de Gasselse Bossen, het natuurgebied Langven en Maurik en langs de Kraaijenbergse Plas. Een wandeltocht door bossen en door een beekdal met mooie natuur gaat. Ook wordt er afgeweken van de gebaande paden, er wordt ruim 2,5 kilometer gestruind. Het Gasselse Bos is zoals op veel plaatsen in Noord-Brabant een met dennen beplant heidegebied. De laatste vijfentwintig jaar is het productiebos omgevormd tot een natuurlijker bostype, waarin vooral de inheemse loofbomen domineren. Inmiddels een mooi bos met diverse kleine poelen en een wat groter ven, het zogenaamde Soldatenkanaal, een door militairen gegraven ven om zand te winnen voor de bouw van de Generaal de Bonskazerne. Aan de rand van het landgoed Tongelaar wordt een stukje Peelkanaal gevolgd, bij samenkomst van de Lage Raam en het Peelkanaal gaat de beek onder de naam Graafsche Raam verder. Beide beken vormen het Raamdal. Bij het Peelkanaal komt men langs enkele kazematten een restant van Peel-Raamstelling. Het nog jonge mooie natuurgebied Langven en de Maurik in het stroomgebied van de Graafsche Raam bestaat uit een klein bosgebiedje, ruig grasland dat begraast wordt door Schotse hooglanders en paarden, poelen en een mooi ven met de naam Langven, Vanuit de lage begroeide 'stuifduinen' in het gebied heeft men een prachtig zicht over het ven. In de Kraaijenbergse Plassen wordt ruim 2,5 kilometer gestruind. Om het Brabants Landschap te citeren "Het lijken hier de Friese meren wel, maar je bent toch echt in Brabant". Het is inderdaad een waterrijk gebied dat als resultaat van 40 jaar graven naar zand, grind en klei een prachtig gebied heeft opgeleverd met mooie natuur. 75% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-9-2016, laatst bijgewerkt op: 10-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het kleine pleintje voor de kerk en met de rug naar de hoofdingang van de kerk en aan rechterhand de begraafplaats RD vertrekken, de weg met het grotere Julianaplein aan linkerhand volgen, vervolgens voorbij het plein, bij kruising RD, “Torenstraat”, de weg ca. 450m volgen tot kruising voorbij woning 23A, zijweg negeren.
Bij deze kruising RA, breed grindpad, “Heidestraat”.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij bosschages links van het pad voor perceel rond witte woonboerderij LA, smal onverhard pad door de bosschages, wn route, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij 3-sprong LA, breder bospad, wn route.
Bij kruising RD, kn98 volg 12, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden en zijpaden bij kruising negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn12 volg 11.
2.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, wn route.
Iets voorbij woning nr.12 rechts van de weg LA, breed grindpad, “Fazantenweg”, kn11 volg 16.
Bij kruising RD, “Fazantenweg”, kn16 volg 15.
Ruim voor kruising LA, smal bospad met SBB bordje “Maasdal”, kn15 volg 14, iets verder bij splitsing links aanhouden, vervolgens bij 3-sprong eveneens links aanhouden, wn route.
Voor aarden wal, in flauwe bocht naar links van het pad rechts aanhouden door houten voetgangerssluis met SBB bordje en de aarden wal oplopen, aan overzijde bij 3-sprong RA, het pad met de aarden wal aan rechterhand volgen tot men het bos via een houten voetgangerssluis weer verlaat.
Voorbij de voetgangerssluis, bij T-splitsing LA, breed grindpad, wn route.
Bij kruising RA, “Meisevoort”, verharde weg, kn14 volg 68, verderop bij de Laarakkerse waterleiding waterloop gaat de verharde weg over in een grindpad.
3.
RD richting “Langenboom”, pad richting kasteel “Tongelaar” aan linkerhand negeren, kn68 volg 17, iets verder passeert men een brugje.
Voorbij bosschages aan linkerhand RD, kn17 volg 18, grindpad, verderop voor woning buigt het pad naar rechts en gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg ca. 1km volgen tot flauwe bocht naar links met aan rechterhand een kapelletje, zijpaden negeren.
In deze flauwe bocht rechts aanhouden, grindpad met het kapelletje aan rechterhand, kn18 volg 19.
RD, verharde weg “Campagnelaan”, weg aan linkerhand negeren, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij bos rechts aanhouden, het smalle licht slingerend bospad met veerooster en SBB bordje “Begrazingsgebied” inlopen, kn19 volg 61, verderop t.h.v een kazemat en een bankje volgt het pad de bosrand, voorbij het bos buigt het pad naar rechts.
# In deze bocht even de heuvels aan linkerhand oplopen voor een mooi uitzicht over het “Langven”.
4.
Na verlaten van het begrazingsgebied, in het bos RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, smal bospad, voor de beek buigt het pad naar links en gaat door de bosrand met de beek aan rechterhand.
Na verlaten van het bos RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, pad met de beek aan rechterhand verder volgen.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn61 volg 62, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen, verderop iets voorbij een metalen afsluitboom wordt het pad breder en buigt naar links weg van de beek.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA de brug over, vervolgens aan overzijde eveneens RA, kn62 volg 63, smal grindpad met beekje aan rechterhand, verderop voor de brede beek buigt het pad naar links.
RD, pad langs ondiepe waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, de beek verder volgen.
Bij T-splitsing RA de brug over, verharde weg, “Beersche Maasweg” ( t.h.v. 1ste zijweg passeert men het straatnaambordje), de weg volgen tot 5-sprong voorbij woning nr.53a , zijwegen aan linkerhand negeren.
5.
Bij deze 5-sprong 2de weg aan rechterhand volgen, “Graafschedijk”, kn66 volg 67.
T.h.v. inrit woning nr.56 RA, “Middelrotscheweg”, kn67 volg 16, iets verder gaat verharde weg over in grindpad.
Voorbij woning nr.2, bij 3-sprong LA, “Wijnruimerweg”, de wn route wordt verlaten, iets verder gaat het grindpad over in een verharde weg.
Voor woonboerderij, bij T-splitsing RA.
Na ca. 180m LA, “Valeweg”, breed grindpad met bordje “Opengesteld” door bosperceel.
Bij kruising met aan rechterhand een metalen poort RD, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand voor een klein parkeerterreintje en iets verder de overgang naar verharde weg.
Bij dit pad RA, smal bospad met bordje wandelpad “3350m” en rood routepaaltje, na ca. 50m bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna bij kruising op lage heuvel RA, rode route, iets verder passeert men aan rechterhand een poel, voorbij 2de bocht naar links passeert men een schuurtje met houtopslag en volgt het pad aan rechterhand een afrastering.
6.
Ca. 100m voorbij deze bocht, aan voet van een lage heuvel links aanhouden, rode route, het pad buigt naar rechts met een poel aan rechterhand, voorbij de poel het pad met iets verder aan linkerhand een 2de poel verder volgen tot 4-sprong, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze 4-sprong RD, pad met afrastering aan rechterhand, rode route.
Voorbij het bosperceel met afrastering, bij kruising RD, de rode route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder bij kruising LA, wn route.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een grotere poel RD, wn route, het pad met iets verder een langwerpige poel aan linkerhand RD volgen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het brede grindpad volgen tot 4-sprong bij verharde weg voor een molen, zijpaden negeren.
# Molen Bergzicht heeft een voorganger gehad, die gebouwd was in 1808. Tijdens het beleg van Grave van 1813-1814 door de Fransen is de molen vernield. Aangenomen wordt, dat de huidige molen in 1815 is gebouwd.
7.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg met de molen aan rechterhand, kn87 volg 86, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!, kn86 volg 90, direct daarna de weg die overgaat in een grindpad met bocht naar links volgen, “Hogendijk”, wn route, het pad volgen tot woning nr.5.
Ca. 120m voorbij deze woning scherp LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot Y-splitsing op de dijk.
Bij deze Y-splitsing scherp RA, verhard fietspad over de dijk.
Aan einde van verharding op de dijk, bij 4-sprong rechts aanhouden, dalende weg, wn route.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Lommerstraat”, breed grindpad met gescheiden verhard fietspad, kn94 volg 93.
8.
Iets voor overgang naar verharde weg RA langs de betonnen (lego) blokken, kn93 volg 92, voorbij het draaihekje links aanhouden, de waterplas aan rechterhand volgen.
# Men volgt nu het struin gedeelte, duidelijk herkenbare paden zijn er niet, volg de koeienpaadjes en zorg ervoor dat men de waterplas aan rechterhand houdt en niet voorbij de hoogspanningslijnen komt.
Voor bosschages parallel aan hoogspanningslijnen buigt de route naar rechts en loopt gedeeltelijk onder de hoogspanningslijnen met aan linkerhand een afrastering, waterplas aan rechterhand houden.
Voorbij afrastering, iets voor hoogspanningsmast rechts aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de route buigt weg van de hoogspanningslijnen, om vervolgens met een heel ruime bocht naar links met de waterplas aan rechterhand weer terug te keren naar de hoogspanningslijnen.
Weer onder de hoogspanningslijnen RA, de hoogspanningslijnen volgen tot metalen poort met draaihekje.
9.
Iets voor het metalen poort RA, kn92 volg 91, de waterplas aan rechterhand volgen tot men een pad naar een vogelkijkhut kruist.
Bij deze kruising met aan linkerhand een klaphek en aan rechterhand de vogelkijkhut RD, waterplas aan rechterhand verder volgen, verderop voordat de oever van de waterplas met een grote bocht naar rechts buigt links aanhouden en het struingebied via draaihekje verlaten.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, “Overlaat”, weg aan rechterhand negeren, kn91 volg 90, de weg met verderop kn90 volg 97 volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, let op drukke weg!!, “Schaarweg”, vervolgens bij kruising met “Schuttersweg” eveneens RD, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpstraat”, kn97 volg 87, de weg volgen tot het plein aan rechterhand met aan overzijde de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint-Janskerk, Julianaplein 2, 5438 AK te Gassel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Julianaplein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Gassel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Graafsche Raam Adrie: De Graafsche Raam
Kapelletje Adrie: Kapelletje
Kazemat in het gebied Langven en de Maurik Adrie: Kazemat in het gebied Langven en de Maurik
Paarden in het Langven en de Maurik Adrie: Paarden in het Langven en de Maurik
Natuurgebied Langven en de Maurik Adrie: Natuurgebied Langven en de Maurik
Natuurgebied Langven en de Maurik, het ven 'Langven' Adrie: Natuurgebied Langven en de Maurik, het ven 'Langven'
Molen Bergzicht Adrie: Molen Bergzicht
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De kerk van Gassel Adrie: De kerk van Gassel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart raamdal-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Gassel en EscharenErvaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 10 oktober 2023 om 16:37

  Gisteren 10 oktober 2023 de wandeltocht samen met Raamdal-de grote tocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 7 juli 2022 om 13:05

  Gisteren 6 juli 2022 de wandeltocht samen met Raamdal-de grote tocht gecontroleerd. Wat kleine verandering in de extra herkenningspunten verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. 1 juni 2021 om 09:13

  Prachtige, afwisselende wandeling. Zeer de moeite waard.

  Reageren
 4. Hans 26 mei 2019 om 08:56

  Op 23 mei 2019 deze tocht met onze wandelclub van de NKBV gelopen bij prachtig weer.
  Iedereen heeft genoten.

  Reageren
 5. Frans 14 mei 2018 om 11:12

  Fraaie, mooi afwisselende wandeling: dorpen, beekdalen, bossen, agrarisch gebied, struinen langs een prachtige maasplas. Wij hebben deze op 12 mei 2018 gelopen: mooi weer en de natuur was prachtig in bloei.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)