Raamdal-de grote tocht, Gassel te Noord-Brabant

24 km Wandelroute Raamdal-de grote tocht, te Gassel

Wandeltocht door de Gasselse Bossen, het landgoed Tongelaar, het natuurgebied Langven en Maurik en langs de Kraaijenbergse Plas. Een langere gevarieerde wandeltocht die door bossen, een landgoed en door een beekdal met mooie natuur gaat. Ook wordt er afgeweken van de gebaande paden, tijdens de wandeltocht wordt er ruim 2,5 kilometer gestruind. Het Gasselse Bos is zoals op veel plaatsen in Noord-Brabant een met dennen beplant heidegebied. De laatste vijfentwintig jaar is het productiebos omgevormd tot een natuurlijker bostype, waarin vooral de inheemse loofbomen domineren. Inmiddels een mooi bos met diverse kleine poelen en een wat groter ven, het zogenaamde Soldatenkanaal, een door militairen gegraven ven om zand te winnen voor de bouw van de Generaal de Bonskazerne. Landgoed Tongelaar is een gevarieerd gebied met enkele boerderijen met kleine akkers en niet te vergeten het kasteel Tongelaar. In het landgoed Tongelaar volgt men een deel van de Lage Raam en een stukje Peelkanaal. Bij samenkomst van de Lage Raam en het Peelkanaal gaat de beek onder de naam Graafsche Raam verder. Beide beken vormen het Raamdal. Bij het Peelkanaal komt men langs enkele kazematten een restant van Peel-Raamstelling. Het nog jonge mooie natuurgebied Langven en de Maurik in het stroomgebied van de Graafsche Raam bestaat uit een klein bosgebiedje, ruig grasland dat begraast wordt door Schotse hooglanders en Konikpaarden, poelen en een mooi ven met de naam Langven, Vanuit de lage begroeide "stuifduinen" in het gebied heeft men een prachtig zicht over het ven. In de Kraaijenbergse Plassen wordt ruim 2,5 kilometer gestruind. Om het Brabants Landschap te citeren "Het lijken hier de Friese meren wel, maar je bent toch echt in Brabant". Het is inderdaad een waterrijk gebied dat als resultaat van 40 jaar graven naar zand, grind en klei. een prachtig gebied heeft opgeleverd met mooie natuur. 79% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-9-2016, laatst bijgewerkt op: 10-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het kleine pleintje voor de kerk en met de rug naar de hoofdingang van de kerk en aan rechterhand de begraafplaats RD vertrekken, de weg met het grotere Julianaplein aan linkerhand volgen, vervolgens voorbij het plein bij kruising RD, “Torenstraat”, de weg ca. 450m volgen tot kruising voorbij woning 23a, zijweg negeren.
Bij deze kruising RA, breed grindpad, “Heidestraat”.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij bosschages links van het pad voor perceel rond witte woonboerderij LA, smal onverhard pad door de bosschages, wn route, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij 3-sprong LA, breder bospad, wn route.
Bij kruising RD, kn98 volg 12, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden en zijpaden bij kruising negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn12 volg 11.
2.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, wn route.
Iets voorbij woning nr.12 rechts van de weg LA, breed grindpad, “Fazantenweg”, kn11 volg 16.
Bij kruising RD, “Fazantenweg”, kn16 volg 15.
Ruim voor kruising LA, smal bospad met SBB bordje “Maasdal”, kn15 volg 14, iets verder bij splitsing links aanhouden, vervolgens bij 3-sprong eveneens links aanhouden, wn route.
Voor aarden wal, in flauwe bocht naar links van het pad rechts aanhouden door de houten voetgangerssluis met SBB bordje en de aarden wal oplopen, aan overzijde bij 3-sprong RA, het pad met de aarden wal aan rechterhand volgen tot men het bos via een houten voetgangerssluis weer verlaat.
Voorbij de voetgangerssluis, bij T-splitsing LA, breed grindpad, wn route.
Bij kruising RA, “Meisevoort”, verharde weg, kn14 volg 68, verderop bij de Laarakkerse waterleiding waterloop gaat de verharde weg over in een grindpad.
3.
Na ca. 600m LA, pad met bankje richting kasteel “Tongelaar”, kn68 volg 69, verderop voor woningen gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising voorbij een bakhuisje.
# Bij deze kruising is een klein stukje RD bij het kasteel Tongelaar  een horecagelegenheid. Het oudste deel van het huidige kasteel is de vroeg-15e-eeuwse vierkante poorttoren.
Bij deze kruising LA richting “Brabants Landschap”, kn69 volg 23, voorbij boerderij gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad ca. 400m volgen tot pad aan rechterhand voorbij een smal bosperceel.
Bij dit pad RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn23 volg 52, verderop voor bosschages aan linkerhand buigt het pad naar rechts het bos in, iets voorbij deze bocht buigt het pad voor een waterloop naar links en gaat een betonnen brug over en buigt vervolgens naar rechts met voorbij deze bocht een draaihekje, voorbij het draaihekje het pad verder volgen tot een boerderij met voor de boerderij een draaihekje, zijpaden negeren, bij de boerderij het grasveld oplopen met haag aan rechterhand, voorbij de boerderij de brede laan inlopen, aan einde van de laan voorbij een metalen afsluitboom gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
4.
Iets voorbij beek de “Lage Raam” RA, onverhard pad met aan linkerhand een picknicktafel, iets verder in bocht naar links van het pad RA langs metalen afsluitboom, het smalle pad loopt parallel aan de beek met de beek aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links weg van de beek.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voor brug, bij 4-sprong schuin naar links het grindpad met de beek “Lage Raam” aan rechterhand inlopen, kn51 volg 42.
Na ca. 850m het grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot 4-sprong voorbij brug over het “Peelkanaal”.
Bij deze 4-sprong RA, kn42 volg 17, grindpad met iets verder een kazemat aan rechterhand.
Voorbij kazemat, bij T-splitsing LA, kn17 volg 18, verderop voor woning buigt het grindpad naar rechts en gaat over in een verharde weg, de weg ca. 1km volgen tot flauwe bocht naar links met aan rechterhand een kapel, zijpaden negeren.
5.
In deze flauwe bocht rechts aanhouden, grindpad met kapel aan rechterhand, kn18 volg 19.
RD, verharde weg “Campagnelaan”, weg aan linkerhand negeren, verderop gaat de verharde weg weer over in een onverhard pad.
Bij bos rechts aanhouden, het smalle licht slingerend bospad met veerooster en SBB bordje “Begrazingsgebied” inlopen, kn19 volg 61, verderop t.h.v een kazemat en een bankje volgt het pad de bosrand, voorbij het bos buigt het pad naar rechts.
# In deze bocht even de heuvels aan linkerhand oplopen voor een mooi uitzicht over het “Langven”.
Na verlaten van het begrazingsgebied, in het bos RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, smal bospad, voor de beek buigt het pad naar links en gaat door de bosrand met de beek aan rechterhand.
Na verlaten van het bos RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, de beek verder volgen.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn61 volg 62, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen, verderop iets voorbij een metalen afsluitboom wordt het pad breder en buigt naar links weg van de beek.
6.
Bij T-splitsing RA de brug over, vervolgens aan overzijde eveneens RA, kn62 volg 63, pad met smalle beek aan rechterhand, verderop buigt het pad voor de brede beek naar links.
RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad langs de beek verder volgen.
Bij T-splitsing RA de brug over, verharde weg, “Beersche Maasweg” (t.h.v. 1ste zijweg passeert men het straatnaambordje), de weg volgen tot 5-sprong voorbij woning nr.53a, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze 5-sprong 2de weg aan rechterhand volgen, “Graafschedijk”, kn66 volg 67.
T.h.v. inrit woning nr.56 RA, “Middelrotscheweg”, kn67 volg 16, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad.
Voorbij woning nr.2, bij 3-sprong LA, “Wijnruimerweg”, de wn route wordt verlaten, iets verder gaat het grindpad over in een verharde weg.
7.
Voor woonboerderij, bij T-splitsing RA.
Na ca. 180m LA, “Valeweg”, breed grindpad met bordje “Opengesteld” door bosperceel.
Bij kruising met aan rechterhand een metalen poort RD, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand voor een klein parkeerterreintje en iets verder de overgang naar verharde weg.
Bij dit pad RA, smal bospad met bordje wandelpad “3350m” en rood routepaaltje, na ca. 50m bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna bij kruising op een lage heuvel RA, rode route, iets verder passeert men een poel, verderop bij 2de bocht naar links passeert men een schuurtje met houtopslag aan rechterhand en volgt het pad aan rechterhand een afrastering.
Ca. 100m voorbij deze bocht, aan voet van een lage heuvel links aanhouden, rode route, het pad buigt naar rechts met een poel aan rechterhand, voorbij deze poel het pad met aan linkerhand een 2de poel verder volgen tot 4-sprong, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze 4-sprong RD, pad met afrastering aan rechterhand, rode route.
8.
Voorbij bosperceel met afrastering, bij kruising RD, de rode paaltjes route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder bij kruising LA, wn route.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een grotere poel RD, wn route, het pad met iets verder een langwerpige poel aan linkerhand verder RD volgen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het brede grindpad volgen tot 4-sprong bij verharde weg voor een molen, zijpaden negeren.
# Molen Bergzicht heeft een voorganger gehad, die gebouwd was in 1808. Tijdens het beleg van Grave van 1813-1814 door de Fransen is de molen vernield. Aangenomen wordt, dat de huidige molen in 1815 is gebouwd.
Bij deze 4-sprong RD, kn87 volg 86, de verharde weg met de molen aan rechterhand volgen tot T-splitsing met doorgaande weg, zijpaden negeren.
9.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!, kn86 volg 90, direct daarna de weg die overgaat in een grindpad met bocht naar links volgen, “Hogendijk”, wn route, het pad volgen tot woning nr.5.
Ca. 120m voorbij deze woning scherp LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot Y-splitsing op de dijk.
Bij deze Y-splitsing scherp RA, verhard fietspad over de dijk.
Aan einde van verharding op de dijk, bij 4-sprong rechts aanhouden, dalende weg, wn route, aan voet van de dijk buigt de weg naar rechts.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Lommerstraat”, breed grindpad met gescheiden verhard fietspad, kn94 volg 93.
Iets voor overgang naar verharde weg RA langs betonnen (lego) blokken, kn93 volg 92, voorbij het draaihekje links aanhouden, de waterplas aan rechterhand volgen.
10.
# Men volgt nu het struin gedeelte, duidelijk herkenbare paden zijn er niet, volg de koeienpaadjes en zorg ervoor dat men de waterplas aan rechterhand houdt en niet voorbij de hoogspanningslijnen komt.
Voor bosschages parallel aan hoogspanningslijnen buigt de route naar rechts, loopt gedeeltelijk onder de hoogspanningslijnen door met verderop aan linkerhand een afrastering, de waterplas aan rechterhand houden.
Voorbij de afrastering, iets voor hoogspanningsmast rechts aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de route buigt weg van de hoogspanningslijnen, om vervolgens met een heel ruime bocht naar links met de waterplas aan rechterhand weer terug te keren naar de hoogspanningslijnen, weer onder de hoogspanningslijnen RA, de hoogspanningslijnen volgen tot een metalen poort met draaihekje.
11.
Iets voor de metalen poort RA, kn92 volg 91, de waterplas aan rechterhand volgen tot men een pad naar een vogelkijkhut kruist.
Bij deze kruising met aan linkerhand een klaphek en aan rechterhand de vogelkijkhut RD, waterplas aan rechterhand verder volgen, verderop voordat de oever van de waterplas met een ruime bocht naar rechts buigt links aanhouden en het struingebied via een draaihekje verlaten.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Voorbij picknicktafel RD, “Overlaat”, weg aan rechterhand negeren, kn91 volg 90, de weg met verderop kn90 volg 97 volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, let op drukke weg!!, “Schaarweg” vervolgens bij kruising met “Schuttersweg” eveneens RD, de weg verder volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Dorpstraat”, kn97 volg 87, de weg volgen tot het plein aan rechterhand met aan overzijde de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint-Janskerk, Julianaplein 2, 5438 AK te Gassel. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Dorpstraat in Gassel. Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Gassel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Bakhuisje in de buurt van het kasteel Tongelaar Adrie: Bakhuisje in de buurt van het kasteel Tongelaar
Kasteel Tongelaar Adrie: Kasteel Tongelaar
Kasteel Tongelaar Adrie: Kasteel Tongelaar
Kazemat in het gebied Langven en de Maurik Adrie: Kazemat in het gebied Langven en de Maurik
De Graafsche Raam Adrie: De Graafsche Raam
Molen Bergzicht Adrie: Molen Bergzicht
Molen Bergzicht Adrie: Molen Bergzicht
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De Kraaijenbergse Plassen Adrie: De Kraaijenbergse Plassen
De kerk van Gassel Adrie: De kerk van Gassel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart raamdal-de-grote-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Gassel en EscharenKasteel Tongelaar

Tongelaar 12 - 16
5451 HS Mill
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 10 oktober 2023 om 16:05

  Gisteren 10 oktober 2023 de wandeltocht gecontroleerd. In het landgoed Tongelaar waren twee nieuwe draaihekjes geplaatst voor de rest klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 6 juli 2022 om 17:26

  Vandaag 6 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Wat kleine verandering in de extra herkenningspunten verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Pieter 27 oktober 2020 om 19:30

  Gisteren deze tocht gelopen. Er was een mooi herfst zonnetje aanwezig en dan is het prachtig lopen onder de gekleurde bomen. Het is een zeer afwisselende wandeling, langs water, door mooie loofbossen en open gebied. Jammer dat de route niet langs kasteel Tongelaar komt maar het is de moeite waard om er even naar toe te lopen, alleen nu in coronatijd jammer genoeg gesloten. Een aanrader.

  Reageren
 4. Willy Timmermans en Rian Lacet 29 april 2020 om 09:19

  Zondag 26 april 2020

  Vandaag zijn wij vanuit Gassel de Grote Raamdal wandeling gaan doen.

  Dit is werkelijk een schitterende route die heel goed te doen is. Op enkele plaatsen moet je wel goed opletten om niet de fout in te gaan, maar met behulp van mijn GPS was het niet echt een probleem.
  Dat wij een enkele keer niet op tijd de afslag hebben genomen is mijn fout geweest omdat ik zoals ik altijd zeg, rond liep te gapen.

  Ga je voor de kerk staan, kijk dan wel even goed waar de Torenstraat is. De gehele route van ruim 24 km is constant een uitdaging. Je blijft je ogen uitkijken.

  De wandeling gaat veel door de Gasselse Bossen, over het landgoed Tongelaar, de natuurgebieden van het Langven en Maurik en een rondje om de Kraaijenbergse Plas.

  Helaas konden wij nergens onderweg een kopje koffie halen. De Corona crisis blijft ons parten spelen.

  Reageren
 5. Franco 27 april 2020 om 15:56

  Het is echt een grotendeels heerlijk rustige wandeling, en dan m.n. is het natuurgebied Langven en de Maurik echt een hoogtepunt, een open landschap wat je niet zo vaak tegenkomt in Brabant. Zeker een aanrader!

  Reageren
 6. Marion 22 april 2020 om 18:38

  Vandaag deze prachtige tocht gelopen, complimenten het was alleen maar geniet de hele zonnige dag. Dank je wel!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)