Raamdal-de cultuurtocht, Gassel te Noord-Brabant

19 km Wandelroute Raamdal-de cultuurtocht, te Gassel

Wandelocht door bossen, een beekdal met mooie natuur maar ook met cultuur bestaande uit oude boerderijen, kasteel Tongelaar en een molen. De wandeltocht gaat door de Gasselse Bossen, het landgoed Tongelaar, Langven en Maurik en het Raamdal. Het Gasselse Bos is zoals op veel plaatsen in Noord-Brabant een met dennen beplant heidegebied. De laatste vijfentwintig jaar is het productiebos omgevormd tot een natuurlijker bos, waarin vooral de inheemse loofbomen domineren. Inmiddels het een mooi bos met diverse kleine poelen en een wat groter ven, het zogenaamde Soldatenkanaal, een door militairen gegraven ven om zand te winnen voor de bouw van de Generaal de Bonskazerne. Landgoed Tongelaar is een gevarieerd gebied met enkele boerderijen, kleine akkers en niet te vergeten het kasteel Tongelaar. In het landgoed Tongelaar volgt men een deel van de Lage Raam en een stukje Peelkanaal. Bij samenkomst van de Lage Raam en het Peelkanaal gaat de beek onder de naam Graafsche Raam verder. Beide beken vormen het Raamdal. Bij het Peelkanaal komt men langs enkele kazematten een restant van Peel-Raamstelling. Het nog jonge mooie natuurgebied Langven en de Maurik in het stroomgebied van de Graafsche Raam bestaat uit een klein bosgebiedje, ruig grasland dat begraast wordt door Schotse hooglanders en paarden, poelen en een mooi ven met de naam Langven, Vanuit de lage begroeide 'stuifduinen' in het gebied heeft men een prachtig zicht over het ven. Aan het einde van de wandeltocht passeert men molen Bergzicht gebouwd in 1815. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-9-2016, laatst bijgewerkt op: 10-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het kleine pleintje voor de kerk en met de rug naar de hoofdingang van de kerk en de begraafplaats aan rechterhand RD vertrekken, de weg met het grotere Julianaplein aan linkerhand volgen, vervolgens voorbij het plein bij kruising RD, “Torenstraat”, de weg ca. 450m volgen tot kruising voorbij woning 23A, zijweg negeren.
Bij deze kruising RA, breed grindpad, “Heidestraat”.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij bosschages links van de weg voor perceel rond witte woonboerderij LA, smal onverhard pad door de bosschages, wn route, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij 3-sprong LA, breder bospad, wn route.
Bij kruising RD, kn98 volg 12, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden en zijpaden bij kruising negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn12 volg 11.
2.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij woning nr.12 rechts van de weg LA, breed grindpad, “Fazantenweg”, kn11 volg 16.
Bij kruising RD, “Fazantenweg”, kn16 volg 15.
Ruim voor kruising LA, smal bospad met SBB bordje “Maasdal”, kn15 volg 14, direct daarna bij splitsing links aanhouden, vervolgens bij 3-sprong eveneens links aanhouden, wn route.
Voor aarden wal, in flauwe bocht naar links van het pad rechts aanhouden door houten voetgangerssluis met SBB bordje en de aarden wal oplopen, aan overzijde bij 3-sprong RA, het pad met de aarden wal aan rechterhand volgen tot men het bos via een houten voetgangerssluis weer verlaat.
Voorbij de voetgangerssluis, bij T-splitsing LA, breed grindpad, wn route.
Bij kruising RA, “Meisevoort”, verharde weg, kn14 volg 68, verderop bij de Laarakkerse waterleiding waterloop gaat de verharde weg over in een grindpad.
3.
Na ca. 600m LA, pad met bankje richting kasteel “Tongelaar”, kn68 volg 69, verderop voor woningen gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot kruising voorbij een bakhuisje.
# Bij deze kruising is een klein stukje RD bij het kasteel Tongelaar een horecagelegenheid. Het oudste deel van het huidige kasteel is de vroeg-15e-eeuwse vierkante poorttoren.
Bij deze kruising LA, kn69 volg 23, voorbij boerderij gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad ca. 400m volgen tot pad aan rechterhand direct na een smal bosperceel.
Bij dit pad RA, pad met bosrand aan rechterhand, kn23 volg 52, verderop voor bosschages aan linkerhand buigt het pad naar rechts het bos in, iets voorbij deze bocht buigt het pad voor een waterloop naar links en gaat een betonnen brug over en buigt vervolgens naar rechts met voorbij deze bocht een draaihekje, voorbij het draaihekje het pad verder volgen tot een boerderij met voor de boerderij een draaihekje, zijpaden negeren, bij de boerderij het grasveld oplopen met haag aan rechterhand, voorbij de boerderij de brede laan inlopen, aan einde van de laan voorbij een metalen afsluitboom gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
4.
Iets voorbij beek “Lage Raam” RA, onverhard pad met aan linkerhand een picknicktafel, iets verder in bocht naar links van het pad RA langs metalen afsluitboom, het smalle pad loopt parallel aan de beek met de beek aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links weg van de beek.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voor brug, bij 4-sprong schuin naar links het grindpad met de beek “Lage Raam” aan rechterhand inlopen, kn51 volg 42.
Na ca. 850m het grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot 4-sprong voorbij brug over het “Peelkanaal”.
Bij deze 4-sprong RA, kn42 volg 17, grindpad met iets verder een kazemat aan rechterhand.
Voorbij een kazemat, bij T-splitsing LA, kn17 volg 18, verderop voor een woning buigt het grindpad naar rechts en gaat over in een verharde weg, de weg ca. 1km volgen tot flauwe bocht naar links met aan rechterhand een kapel, zijpaden negeren.
5.
In deze flauwe bocht rechts aanhouden, grindpad met de kapel aan rechterhand, kn18 volg 19.
RD, verharde weg “Campagnelaan”, weg aan linkerhand negeren, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij bos rechts aanhouden, het smalle licht slingerend bospad met veerooster en SBB bordje “Begrazingsgebied” inlopen, kn19 volg 61, verderop t.h.v een kazemat en een bankje volgt het pad de bosrand, voorbij het bos buigt het pad naar rechts.
# In deze bocht even de heuvels aan linkerhand oplopen voor een mooi uitzicht over het “Langven”.
Na verlaten van het begrazingsgebied, in het bos RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, smal bospad, voor de beek buigt het pad naar links en gaat door de bosrand met de beek aan rechterhand.
Na verlaten van het bos RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, de beek verder volgen.
6.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn61 volg 62, het pad met de beek aan rechterhand verder volgen, verderop iets voorbij een metalen afsluitboom wordt het pad breder en buigt naar links weg van de beek.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA de brug over, vervolgens aan overzijde eveneens RA, kn62 volg 63, smal grindpad met beekje aan rechterhand, verderop voor de brede beek buigt het pad naar links.
RD, pad langs ondiepe waterloop aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, de beek verder volgen.
Bij T-splitsing RA de brug over, verharde weg, “Beersche Maasweg” ( t.h.v. 1ste zijweg passeert men het straatnaambordje), de weg volgen tot 5-sprong voorbij woning nr.53a, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze 5-sprong 2de weg aan rechterhand volgen, “Graafschedijk”, kn66 volg 67.
T.h.v. inrit woning nr.56 RA, “Middelrotscheweg”, kn67 volg 16, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad.
7.
Voorbij woning nr.2, bij 3-sprong LA, “Wijnruimerweg”, de wn route wordt verlaten, iets verder gaat het grindpad over in een verharde weg.
Voor woonboerderij, bij T-splitsing RA.
Na ca. 180m LA, “Valeweg”, breed grindpad met bordje “Opengesteld” door bosperceel.
Bij kruising met aan rechterhand een metalen poort RD, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand voor een klein parkeerterreintje en iets verder de overgang naar verharde weg.
Bij dit pad RA, smal bospad met bordje wandelpad “3350m” en rood routepaaltje, na ca. 50m bij splitsing rechts aanhouden, direct daarna bij kruising op lage heuvel RA, rode (paaltjes)route, iets verder passeert men een poel, verderop voorbij 2de bocht naar links passeert men aan rechterhand een schuurtje met houtopslag en volgt het pad aan rechterhand een afrastering.
Ca. 100m voorbij deze bocht, aan voet van een lage heuvel links aanhouden, rode route, het pad buigt naar rechts met een poel aan rechterhand, voorbij deze poel het pad met iets verder aan linkerhand een 2de poel verder volgen tot 4-sprong, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze 4-sprong RD, pad met afrastering aan rechterhand, rode route.
8.
Voorbij bosperceel met afrastering, bij kruising RD, de rode paaltjes route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij kruising LA, wn route.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een grotere poel RD, wn route, het pad met iets verder aan linkerhand een langwerpige poel verder RD volgen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, breed grindpad, wn route, het pad volgen tot verharde weg voor molen.
# Molen Bergzicht heeft een voorganger gehad, die gebouwd was in 1808. Tijdens het beleg van Grave van 1813-1814 door de Fransen is de molen vernield. Aangenomen wordt, dat de huidige molen in 1815 is gebouwd.
Iets voor deze verharde weg RA, bospad met bankje, wn97.
T.h.v. bosrand, bij 3-sprong links aanhouden, breed grindpad, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg, de weg volgen tot doorgaande weg.
Bij de doorgaande weg RD, direct daarna eveneens RD, “Schoolstraat”, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot kruising voor het plein met aan linkerhand de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint-Janskerk, Julianaplein 2, 5438 AK te Gassel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Julianaplein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Gassel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Kasteel Tongelaar Adrie: Kasteel Tongelaar
Kasteel Tongelaar Adrie: Kasteel Tongelaar
Bakhuisje in de buurt van het kasteel Tongelaar Adrie: Bakhuisje in de buurt van het kasteel Tongelaar
Peelkanaal met kazemat Adrie: Peelkanaal met kazemat
Kazemat Adrie: Kazemat
Kapelletje Adrie: Kapelletje
Het ven 'Langven' Adrie: Het ven 'Langven'
De Graafsche Raam Adrie: De Graafsche Raam

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart raamdal-de-cultuurtocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats GasselErvaringen van wandelaars (4)

 1. Wim Godding 2 mei 2022 om 17:45

  Het Raamdal blijft mooi! Op maandag 2 mei 2022 liepen wij deze wandeling, tegen de klok in en voor het eerst met GPS. Adrie, bedankt voor jouw prachtige wandelsuggesties.

  Reageren
 2. Adrie 2 oktober 2020 om 11:53

  Woensdag 30 september 2020 de wandeltocht gecontroleerd. In de buurt van het Peelkanaal was een onverhard pad vervangen door een grind/-fietspad, verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel, veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Anne 9 mei 2017 om 09:49

  We hebben deze route gelopen op 2 maart 2017. Mooie, afwisselende wandeling! Wij lopen zonder GPS, dus waren weer heel blij met de zeer duidelijke routebeschrijving (Er zit alleen een klein schoonheidsfoutje in ;-o 😉 de laatste regel van punt 7 is dubbel).

  Reageren
  1. Adrie 9 mei 2017 om 16:18

   Anne bedankt voor het melden! De dubbele regel klopte wel, men passeert in Escharen twee zijwegen voordat men bij de 5-sprong is. Na het nog eens nagelezen te hebben vond ik zelf ook dat door de vermelding van de twee zijwegen het er niet duidelijker van werd. Ik heb dan ook de vermelding van de zijwegen uit de routebeschrijving verwijderd en direct verwezen naar de 5-sprong.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)