Plassenroute, Reeuwijk te Zuid-Holland

15 km Wandelroute Plassenroute, te Reeuwijk

Een prachtige route voor diegenen die van dit soort landschap houdt. De route loopt voor het grootste deel door het plassengebied van Reeuwijk.

Opgesteld op: 10-5-2006, laatst bijgewerkt op: 10-3-2014

Routebeschrijving

Rolstoeltoegankelijkheid, zie hiervoor enkele reacties bij de voetnootjes.

001 – Vanuit de kantine van de Camping loopt U naar de Bij uitgang brug over en
002 – L – de Oudeweg op en direct weer
003 – R – de Treebord in. Dit is een vrij lange bochtige weg. Bij Wederik
004 – La- en aan het eind bij T-kruising 1320
005 – mL – 's-Gravenbroekseweg richting Sluipwijk. Aan het eind bij T-kruising 2971
006 – R – Zoetendijk. Aan het eind bij T-kruising 3441
007 – R – Ree. Bij paddenstoel 22572/001 4035
008 – Rd- Voetpad. Volgen. (Dus niet de Korssendijk op) Na ca. 1 Km. Brug met witte leuning passeren. Aan het eind bij T-kruising 5361
009 – L – Notaris d'Aumerielaan, wordt later Burg. Lucasselaan. Aan het eind vlak voor brug maakt het pad een scherpe bocht naar links. Hier fietspad naar rechts negeren
010 – Rd- na houten brug 6713
011 – R – Platteweg en na houten brug
012 – L – Platteweg vervolgen. 8048

Rust bij Café Rest. 't Vaantje

Na de Rust
013 – L – Korssendijk volgen. Aan het eind 9301
014 – R – Ree. Bij paddenstoel 22876 9971
015 – Rd- Ree vervolgen. Bij ophaalbrug
016 – L – Brug over en direct na de brug
017 – R – Lecksdijk. Na ca. 500 meter 10762
018 – L – Bosmankade. Bij de picknickplaats (links)
019 – Ra- Bosmankade blijven volgen. Aan het eind bij brug (links) gaat de Bosmankade over in een onverhard pad. Hier 12142
020 – Rd- en langs de slagboom (rood/wit) en verbod bord.Pad langs het water (rechts) volgen. Bij de splitsing met pad links 13043
021 – Rd- Het pad langs het water (rechts) blijven volgen. Slagboom passeren en even voorbij het restaurant bij paaltje met bordje “Reeu-wijke Hout”
022 _ L – wandelpad langs restaurant en op de T-kruising
023 – L – fietspad langs restaurant. Even later weg oversteken en bij paddenstoel 24295 14576
024 – R – fietspad volgen en bij de volgende padden stoel 24294 14298
025 – L – fietspad naar witte ophaalbrug. Na de brug
026 – R – en aan het eind bij T-kruising en padden-stoel 25051 15009
027 – L – na het passeren van een houten brug
028 – L – de Oudeweg en richting voormalige camping “de Reeuwijkse Hout” 15100

R = Rechtsaf
Ra = Rechts aanhouden
Rd = Rechtsdoor
L = Linksaf
La = Links aanhouden

Met uitzondering van de noordelijkste plas zijn de plassen bij Reeuwijk en Sluipwijk ontstaan door het afgraven en uitbaggeren van veen. De noordelijkste plas (Broekvelden-Vettenbroek) is echter ontstaan als gevolg van de zandwinning ten behoeve van de aanleg van de A 12 en de bouw van de wijk Bloemendaal te Gouda in de jaren zestig. Deze plas is hier en daar 30 meter diep. Dit in tegenstelling tot de aangrenzende plassen die slechts een diepte hebben van gemiddeld 5 meter. Bij strenge vorst is dit diepteverschil duidelijk waarneembaar.
De dertien plassen worden van elkaar gescheiden door smalle stroken land die hebben gediend voor de afvoer van turf. Tegenwoordig zijn een aantal van deze stroken voorzien van een asfaltlaag en dienen als wandel- en fietspad. Sluipwijk is een oud lintdorp dat nog dateert van voor de turfwinning. Belangrijke afnemers van turf waren de bierbrouwerijen, pijpenbakkerijen en andere industrieën te Gouda.

De Reeuwijkse Plassen hebben allemaal een rechthoekige vorm die teruggaat op de vroeger verkaveling van de weilanden. De boerderijen stonden op de kop van de kavels aan de weg door Sluipwijk. De bebouwing in Sluipwijk bestaat nu voor een groot deel uit villa's en bungalows van recente datum. In de plassen liggen hier en daar nog kleine eilanden en geïsoleerde stroken land. Dit zijn restanten van wegen of legakkers (stroken land waar het veen te drogen werd gelegd)

Langs wegen en sloten in dit gebied staan veel oude, vaak kromme knotwilgen en in mindere mate knotessen. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met het schilderachtige beeld dat de Reeuwijkse Plassen bieden.

De boeren hebben in vroegere jaren deze wilgen hier geplant om van de jonge en taaie takken – de z.g. wilgentenen – onder andere manden te vlechten. Ook werden deze takken gebruikt als bindmateriaal en voor het maken van beschoeiingen. Bovendien houden de wilgenwortels de veengrond vast zodat de slappe oevers van sloten en wegbermen minder snel afkalven.
Daarnaast zorgen knotwilgen voor schaduw in de sloot waardoor de plantengroei wordt afgeremd. De sloten groeien dan niet zo snel dicht en vergen minder onderhoud. Tegenwoordig hebben de knotwilgen hun economisch nut grotendeels verloren. Toch probeert men deze bomen op traditionele wijze te onderhouden omdat ze een cultuur-historische waarde hebben. En belangrijk zijn voor flora en fauna.

Bijgewerkt 10 maart 2014.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Voormalige camping "de Reeuwijkse Hout", Oudeweg 9, 2811 NM te Reeuwijk. Plan Route

Met de auto

A12, afslag nr.12 Reeuwijk. Richting Reeuwijk rijden, rotonde bij bedrijventerrein 3/4 rond. U rijdt nu op de Oudeweg.

Openbaar vervoer

Vanaf NS-station Gouda met de bus 178 naar Reeuwijk. Uitstappen bij halte Oud Reeuwijkse Weg. Hier vandaan is het nog ongeveer 500 m. lopen naar het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's

Er zijn geen foto's beschikbaar

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart plassenroute.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant 't Vaantje

Korssendijk 32
2811 HK Reeuwijk
Bezoek website

Restaurant Paviljoen 't Reeuwijkse Hout

Reeuwijksehoutwal 4
2811 NW Reeuwijk
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Onno Niessing 4 augustus 2014

  De noordelijkste plas is ontstaan door zandwinning voor de aanleg voor de verbreding van de A12. Dit vond inderdaad in de 70-er jaren plaats. De wijk Bloemendaal daarentegen is ontstaan eind 60-er jaren door de zandwinning uit de plas Elfhoeven.

  Reageren
 2. Adrie 10 maart 2014

  Irma bedankt voor de melding en het wijzigingsvoorstel! De routebeschrijving is aangepast. Wil een volgende wandelaar de wijzigingen bevestigen zodat deze definitief gemaakt kunnen worden, bij voorbaat bedankt!

  Reageren
 3. Irma 10 maart 2014

  Camping Reeuwijkse Hout is dicht, maar je kunt in de buurt parkeren…
  Een opmerking over de route zelf: bij punt 021 – Rd- Het pad langs het water (rechts) blijven volgen. Slagboom passeren en even voorbij het restaurant bij paaltje met bordje "Reeu-wijke Hout"
  hebben wij geen slagboom gezien…

  Reageren
 4. Sandra en Yolanda 7 juni 2008

  Erg mooie wandeling. Mooie vogels en plassen. Alleen wel erg gevaarlijk de auto`s razen langs je heen op de smalle weggetjes. Daarom niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Zij kunnen niet opzij springen i.v.m. de hoge beplanting.

  Reageren
 5. Catie 26 mei 2008

  Supermooie wandeling. Wij hebben hem gewandeld op zondag 25-05-2008, een dag waarop het minder mooi weer was. Hierdoor was het vrij rustig en hadden we alle ruimte.
  Inderdaad veel jonge eendjes en zwanen, fantastisch.
  Aan het begin, tijdens en eind van de wandeling is het heerlijk vertoeven in 1 van de restaurantjes.

  Overigens is dit een wandeling van het Capitool.

  Reageren
 6. Eric ten Napel 6 mei 2008

  Mooie wandeling, zeker op die stukken waar geen auto’s mogen/kunnen rijden. Gelopen op woensdag 30-04-2008. Bij punt 019 gaat de Bosmankade over in de Kooidijk. Het is hier ook mogelijk om het bruggetje over te steken en direct erna rechts af te gaan. Uiteindelijk kom je bij het onverharde pad weer uit (water nogmaals oversteken. Wat de grote getallen achter de verschillende punten betekenen is mij niet duidelijk geworden.

  Reageren
 7. Monique en Marja 6 april 2008

  Vrijdag 4 april gelopen.
  Mooie wandeling ! Wij hadden ons echter erg verheugd op een lekkere lunch in het Vaantje.Helaas….op doordeweekse dagen is deze tent pas vanaf half 6 geopend !!! In het weekend wel vanaf 11.00 uur.Een grote tegenvaller, zeker aangezien het alternatief pas aan het einde van de tocht was. Gelukkig konden we een lift krijgen, zodat we in De reeuwijkse Hout toch nog wat konden drinken en eten.Wel jammer, dat we daardoor niet de hele wandeling hebben gelopen.

  Reageren
  1. gert en michel 18 augustus 2017 om 17:55

   vrijdag 18 augustus 2017 witbier gedronken bij het Vaantje. Het Vaantje is dus wel geopend voor een lunch

 8. Edwin 25 maart 2008

  Wij hebben deze route gelopen 2e paasdag 2008 tussen de sneeuw en hagelbuien door. Leuke wandeling, de tussenstop precies op het juiste moment. Het overharde pad, was oko echt onverhard dus tot je enkels in de modder 🙂

  Reageren
 9. Ester, Alex, Monique en Corry 11 februari 2008

  10-02-2008
  Een mooie tocht met prachtig zonnig weer, half februari 13 graden warm. Hierdoor wel flink druk op de wegen en paden. De route is op een klein stuk na met een rolstoel te berijden. Het stuk na Bosmankade (019) tot Reeuwijkse Hout (021) kan als alternatief over de Oudeweg gereden worden met rolstoel. Er zijn wel eens enkele hoge bruggetjes en smalle paden, waar dan moeilijk tegenliggers kunnen passeren. Wij vinden het niet een echte aanrader voor rolstoelgebruikers, maar het kan wel.

  Reageren
 10. Jeannette en Henk 29 april 2007

  In dit seizoen zijn er op het water veel jonge eendjes te zien. Verder zijn er genoeg leuke plekjes om even uit te rusten en rond te kijken naar alle voorbij varende bootjes. Je loopt over dijkjes en ziet aan alle kanten water en huizen van zeer rijke mensen. Je kunt ver kijken over de plassen, maar hebt ook beschutting (schaduw) van grote struiken en bomen. Alle aanwijzingen zijn duidelijk te begrijpen.

  Reageren
 11. Dick Wapenaar 21 augustus 2006

  Zondag 20-08-2006 gelopen.
  Een aanrader, zeer mooie natuur. Veel te zien.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)