Peelvenen-tocht, Griendtsveen te Limburg

15 km Wandelroute Peelvenen-tocht, te Griendtsveen

Wie de “Peelvenen-de grote tocht” heeft gelopen zal in deze tocht weinig nieuws ontdekken. De tocht start in het plaatsje Griendtsveen, een peeldorpje met een beschermd dorpsgezicht. In het plaatsje gaat men langs kaarsrechte peelkanalen met karakteristieke panden en over ophaalbruggetjes. Na het verlaten van het plaatsje gaat men richting het peelgebied de Mariapeel. Aanvankelijk werd de Mariapeel op een kleinschalige manier vergraven waardoor verschillende complexen met zogenaamde boerenkuilen ontstonden en een grote lengte aan Peelbanen, via deze peelbanen werd de turf met karren afgevoerd. De tocht gaat dan ook over vaak lange maar vooral mooie peelbanen, met op diverse plaatsen prachtige vergezichten over de Mariapeel. Via de Helenavaart keert men weer terug naar Griendtsveen. Voordat men Griendtsveen weer binnenloopt maakt de tocht een ommetje door de Deurnsche Peel, men volgt er het mooie Nonnenpad dat slingerend door dit peelgebied gaat. 66% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-8-2014, laatst bijgewerkt op: 15-8-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD de brug over, wn18, direct daarna bij kruising aan overzijde eveneens RD “Past. Hendriksstraat”, kn18 volg 62, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Voorbij woning nr.17 RA, “Sphagnumweg”, wn route.
RD, “Sphagnumweg”, breed grindpad, weg aan rechterhand negeren, wn route, verderop voorbij brugje buigt het grindpad naar links.
Bij kruising LA het brugje over, direct daarna bij kruising aan overzijde eveneens LA, “Ericaweg”, wn route.
Bij T-splitsing RA, “Apostelweg”, verharde weg, wn route.
Bij 4-sprong de doorgaande weg met bocht naar links verder volgen, “Lavendellaan”, wn route, de weg volgen tot woning nr.54 aan rand van bebouwde kom, zijwegen negeren.
2.
Iets voorbij deze woning RA, “Smelen”, grindpad, kn62 volg 21.
Bij T-splitsing voor kanaal LA, verharde weg met peelkanaal aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
RD, onverhard pad “Veenpluis” aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong met aan linkerhand kruisbeeld en picknicktafel RA, direct daarna voorbij kanaal bij 3-sprong LA, kn1 volg 20, verderop gaat verharde weg over in een onverhard pad, het pad ca. 2,3km volgen tot 4-sprong met bankje, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, onverhard pad, kn20 volg 52, het licht slingerende pad ca. 900m volgen tot gras-pad aan linkerhand met iets verder in het gras-pad een metalen hek en SBB bordje, iets voor dit gras-pad passeert men een bankje.
# Bij het gras-pad aan linkerhand gaat de tocht door een stukje Peel dat gedurende natte jaargetijden drassig kan zijn ook passeert men twee metalen hekken met daaraan gemonteerd overstapjes. Deze overstapjes kunnen wat lastig te passeren zijn ook als men een grote hond bij heeft. Als alternatief kan men bij dit pad RD, het pad met metalen hek aan linkerhand negeren. Bij 3-sprong rechts aanhouden richting klaphek, kn52 de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren. Ga verder bij punt 3. 4de regel Bij T-splitsing RA, verharde weg…….

Bij dit pad LA, gras-pad, men passeert het metalen hek met overstap, verderop buigt het gras-pad naar rechts dan naar links en iets verder voor afrastering naar rechts, vervolgens afrastering aan linkerhand volgen.
3.
In bocht naar links van gras-pad langs de afrastering RA, vervolgens bij 3-sprong RA richting metalen hek met overstap, voorbij het metalen hek het pad RD verder volgen.
In het bos, bij T-splitsing RA, onverhard pad.
Bij 3-sprong met kn52 routepaaltje LA richting metalen hek met klaphek, vervolgens voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren.
# Voordat men bij de 3-sprong LA gaat, voor uitzicht over een mooi deel van het peelgebied bij de 3-sprong even RA, iets verder is linkerhand uitzicht over een nat gebied met resten van berkenbomen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg met peelkanaal aan linkerhand.
T.h.v. woning LA het houten brugje over, direct daarna aan overzijde bij T-splitsing RA.
Na ca. 800m, iets voorbij woning nr.123, direct na verkeerssluis LA, gras-pad over graskade, verderop buigt het gras-pad naar rechts, het gras-pad volgen tot parkeerterrein voorbij Willem III hoeve.
# Voor een pauze de Willem III hoeve heeft terras met écht ambachtelijk ijs!
Op het parkeerterrein LA, direct daarna aan einde van parkeerterrein RA, gras-pad over graskade met SBB bordje “De Pelen Deurnsche Peel”.
4.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een metalen hek RA.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA de brug over, vervolgens aan de overzijde bij T-splitsing LA, grindpad, het grindpad volgen tot een brugje.
Bij het brugje RD het brugje over, klaphek aan rechterhand negeren, het grindpad met peelkanaal aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts, ruim voor deze bocht gaat het grindpad t.h.v. een smal brugje over in een grind-/fietspad.
Iets voorbij deze bocht buigt het grindpad naar links het brugje over, direct daarna aan overzijde het doorgaande grindpad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, de weg volgen tot smal bospad met SBB routepaal “Nonnenpad” ca. 50m voor kombord “Griendtsveen”.
Bij dit pad scherp LA, bospad met SBB routepaal “Nonnenpad”, wn12, verderop iets voorbij bocht naar rechts gaat het pad licht slingerend over kade in het peelgebied.
5.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een bankje en open grasland LA, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij brugje, bij T-splitsing RA, pad met kanaal aan rechterhand, kn12 volg 11.
T.h.v. stuw RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, kn11 volg 17, iets verder breed grindpad.
RD, brugje aan rechterhand negeren, het grindpad volgen tot kruising met verharde weg.
#Voor een bezoekje aan het Toon Kortooms park iets voor deze kruising het pad achter de muurresten aan linkerhand inlopen.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn17 volg 18, vervolgens na ca. 35m RA, “Helenaveenseweg”, direct daarna links aanhouden, onverhard pad met metalen afsluitboom en het peelkanaal aan linkerhand inlopen, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
RD, verharde weg, wn route, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Helenaveenseweg 50, 5766 PB te Griendtsveen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook iets voor de kerk. Verder is er een wat groter parkeerterrein hoek Deurenseweg-Helenaveenseweg. Loop vanuit dit parkeerterrein naar het peelkanaal aan overzijde van Helenaveenseweg, vervolgens het smalle onverharde pad met metalen afsluitboom voor het peelkanaal inlopen. Start de routebeschrijving punt 5. laatste regel.

Openbaar vervoer

Station Horst-Sevenum. Belbus 64 (richting 0900-0699 beltijd 1 uur). Bushalte Kerk, Griendtsveen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Een van de 12 apostelwoningen Adrie: Een van de 12 apostelwoningen
Voormalige herberg Adrie: Voormalige herberg
Voormalige herberg Adrie: Voormalige herberg
Een van de vele brugjes in Griendtsveen Adrie: Een van de vele brugjes in Griendtsveen
Peelkanaal in Griendtsveen Adrie: Peelkanaal in Griendtsveen
Mariapeel, van boom naar kienhout Adrie: Mariapeel, van boom naar kienhout
Mariapeel, van boom naar kienhout Adrie: Mariapeel, van boom naar kienhout
Deurnsche Peel Adrie: Deurnsche Peel
Het Kanaal van Deurne Adrie: Het Kanaal van Deurne

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelvenen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Herberg De Morgenstond

Sint Barbarastraat 35
5766 PC Griendtsveen
Bezoek website

Hoeve Willem III ambachtelijkijs

Soemeersingel 127
5759 RD Helenaveen
Bezoek website

Toon Kortooms Park

Griendtsveenseweg 80
5753 SB Griendtsveen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (17)

 1. Frank 23 augustus 2021 om 16:56

  Super mooie gevarieerde route.
  De omschrijving is perfect te volgen kan niet missen.
  Echt de moeite waard

  Reageren
 2. Petra 19 oktober 2020 om 18:43

  Nog een paar foto’s van de mooie omgeving langs deze route

  Reageren
 3. Petra 19 oktober 2020 om 18:23

  Wat een prachtige route. We hebben al vaker gewandeld in Griendtsveen maar dit was op plaatsen waar we nog nooit geweest waren. Top gedaan, Adrie. Griendtsveen is sowieso een plaatje opzich, geweldig .

  Reageren
 4. M&M&A 5 september 2020 om 08:42

  Beste Adrie,
  Wij overwegen om binnenkort deze route te lopen, maar twijfelen omdat er in april 2020 een grote brand heeft gewoed tussen Griendtsveen en Helenaveen. Als een (groot) deel van deze route door dit gebied gaat, kiezen we nu voor een ander rondje en gaan deze volgend jaar of zo lopen. Heb jij meer info?
  Alvast bedankt.
  M&M&A

  Reageren
  1. Adrie 5 september 2020 om 09:17

   Beste M&M&A, de brand heeft hoofdzakelijk in de Deurnese Peel gewoed aan de westzijde van de Helenavaart. De wandeltocht is aan de oostzijde. Op de site van gemeente Deurne staat uitgebreide informatie over de brand met onder andere een kaartje van het betreffende gebied

  2. M&M&A 5 september 2020 om 16:47

   Wat een supersnelle reactie! Hartelijk dank Adrie!!

 5. Wies 4 augustus 2020 om 18:33

  Heb vandaag deze tocht gelopen. Hij is prachtig. Wat een mooie omgeving.Ga hem zeker nog eens lopen in het najaar.
  Wel even een opmerking: Bij nummer 3, de vierde regel staat: Bij 3-sprong met kn52 routepaaltje LA richting metalen hek met klaphek. Dat LA moet volgens mij RA zijn.
  Wij zijn in die bocht LA gegaan en steeds rechtdoor gelopen. De aanwijzingen die we kregen klopten niet dus we wisten dat we fout zaten. We zijn toch doorgelopen en kwamen uiteindelijk uit op een t-splitsing met grindpaden. Zijn daar rechtsaf gegaan en kwamen toen op de verharde weg uit met peelkanaal aan linkerhand. Was geen punt want de wandeling bleef mooi.

  Reageren
  1. Adrie 5 augustus 2020 om 05:58

   Beste Wies bedankt voor de reactie! De enige logische verklaring die ik kan bedenken is dat jullie bij punt 2 het alternatief gevolgd hebben dat ook uitkomt bij kn52. Je moet dan inderdaad bij kn52 RA om bij het peelkanaal te komen. Gemist hebben jullie dan het deel met weidse vergezichten.

 6. Adrie 26 juni 2019 om 17:43

  Eergisteren 24 juni 2019 de wandelroute gecontroleerd. Op enkele plaatsen waren wat kleine veranderingen. Tevens bij de Willem III hoeve een nieuw pad in de wandelroute opgenomen zodat men op een leukere manier langs de Willem III komt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Familie vd Heijden 23 juni 2019 om 14:08

  Vandaag deze route gelopen.
  Hele mooie route en ook mooi weer gehad!
  Niet alles van de route beschrijving is geheel up to date maar met een beetje goed nadenken en iets verder kijken kom je er wel.

  Zeker een aanrader!

  Reageren
  1. Adrie 23 juni 2019 om 14:36

   Familie vd Heijden bedankt voor de reactie! Uit de opmerking “Niet alles van de routebeschrijving is geheel up to date” kan ik opmaken dat het weer tijd wordt om de gehele route weer eens te controleren.

 8. Rachella van Haandel 16 september 2018 om 19:49

  Top

  Reageren
 9. familie Laarakker 6 augustus 2017 om 20:31

  Een tips is om in plaats van het opstaphek een houten klaphekje neer te zetten.
  Want je kunt een hond van > 20 kilo niet over het opstaphek tillen en tussen de draad door gaat ook niet want er staat stroom op de draad.
  Voor de rest is het een mooie route met een prachtig uitzicht.
  We hebben echt genoten!!!

  Reageren
  1. Adrie 8 augustus 2017 om 17:56

   Familie Laarakker bedankt voor de reactie! De overstapjes aan de metalen hekken zijn voor grotere honden inderdaad lastig. Of het hek zelf met een ketting en hangslot gesloten is kan ik mij niet meer herinneren, vaak is dit wel het geval. Het alternatief is in elk geval ook een mogelijkheid. Ik heb in de routebeschrijving een opmerking over de overstapjes aan de metalen hekken opgenomen en verwezen naar het alternatief.

 10. Astrid 17 juli 2015

  Prachtige 14km wandeling, heerlijk in het zonnetje gelopen. Deel van deze route wordt opgenomen in het boek "eenzame plekken in NL", waarvan we de fotograaf / schrijver tegenkwamen.

  Reageren
 11. Adrie 28 maart 2015

  De 21km variant, zie voetnootje van Lennard 1-11-2014 is komen te vervallen. deze variant is gewijzigd en als "Peelvenentocht lang" aan de wandelroutes bijgevoegd.

  Reageren
 12. Lennard 1 november 2014

  Vandaag gelopen met overwegend stralend weer, af en toe zaten er wat wolken in de weg, daarbij heb ik de 21 km variant gevolgd. Vooral aan het begin en eind van de wandeling is het in dit gebied nu erg mooi omdat de bomen die langs de kanalen staan mooie herfstkleuren hebben. In de Peel zelf zie je dat een stuk minder. Minpuntje: vanwege de vallende bladeren hier wel wat overlast van (benzine)bladblazerbezitters die die lawaaiige krengen veelvuldig aan het inzetten waren… Voor mensen die de Kienhoutroute (25 km) te lang vinden is de 14 km variant van deze een prima alternatief.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)