Peelvenen-tocht, Griendtsveen te Limburg

16 km Wandelroute Peelvenen-tocht, te Griendtsveen

Wie de “Peelvenen-de grote tocht” heeft gelopen zal in deze tocht weinig nieuws ontdekken. De wandeltocht start in het plaatsje Griendtsveen, een peeldorpje met een beschermd dorpsgezicht. In het plaatsje gaat men langs kaarsrechte peelkanalen met karakteristieke panden en over ophaalbruggetjes. Na het verlaten van het plaatsje gaat men richting het peelgebied de Mariapeel. Aanvankelijk werd de Mariapeel op een kleinschalige manier vergraven waardoor verschillende complexen met zogenaamde boerenkuilen ontstonden en een grote lengte aan Peelbanen, via deze peelbanen werd de turf met karren afgevoerd. De tocht gaat dan ook over vaak lange maar vooral mooie peelbanen, met op diverse plaatsen prachtige vergezichten over de Mariapeel. Via de Helenavaart keert men weer terug naar Griendtsveen. Voordat men Griendtsveen weer binnenloopt maakt de tocht een ommetje door de Deurnsche Peel, men volgt er het mooie Nonnenpad dat slingerend door dit peelgebied gaat. 66% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeltocht gaat in de omgeving van de Willem III hoeve door een rustgebied voor ganzen. Dit rustgebied is in de periode van 15 oktober tot 15 maart gesloten, volg gedurende deze periode het alternatief.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-8-2014, laatst bijgewerkt op: 26-4-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD de brug over, wn18, aan overzijde bij kruising eveneens RD, “Past. Hendriksstraat”, kn18 volg 62, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Voorbij woning nr.17 RA, “Sphagnumweg”, wn route.
RD, “Sphagnumweg”, weg aan rechterhand negeren, wn route, voorbij het brugje het grindpad met bocht naar links volgen, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA het brugje over, aan overzijde bij kruising eveneens LA, “Ericaweg”, wn route.
Bij T-splitsing met aan linkerhand brugje RA, “Apostelweg”, verharde weg, wn route.
Bij 4-sprong de doorgaande weg met bocht naar links verder volgen, “Lavendellaan”, wn route, de weg volgen tot woning nr.54 aan de rand van bebouwde kom, zijwegen negeren.
2.
Iets voorbij deze woning RA, “Smelen”, grindpad, de wn route wordt verlaten.
Voor kanaal, bij T-splitsing LA, verharde weg.
RD, onverhard pad “Veenpluis” aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een kruisbeeld en picknicktafel RA, direct daarna voorbij het peelkanaal, bij 3-sprong LA, kn1 volg 20, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad ca. 2,3km volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, onverhard pad, kn20 volg 52, het licht slingerende pad ca. 900m volgen tot gras-pad aan linkerhand met iets in het pad een metalen poort met iets voor het pad een bankje.
# Bij het gras-pad met metalen poort gaat de wandeltocht over brede graspaden die tijdens natte jaargetijden drassig kunnen zijn ook passeert men twee metalen poorten met aan deze poorten een overstap. Deze poorten kunnen wat lastig te passeren zijn zeker als men een grote hond bij zich heeft, Als alternatief: volg het pad verder RD tot 3-sprong met kn52 routepaaltje. Bij deze 3-sprong rechts aanhouden richting klaphek, kn52 de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren. Ga verder bij punt 3. voorlaatste regel Bij T-splitsing RA, verharde weg…….
3.
Bij dit pad LA, gras-pad met de metalen poort met overstap, na ca. 350m volgt het pad in een haakse bocht naar rechts een afrastering aan linkerhand.
In bocht naar links van  het pad langs de afrastering rechts aanhouden, iets verder bij 3-sprong  richting metalen poort met overstap, voorbij de metalen poort het pad verder RD volgen tot T-splitsing.
In het bos, bij deze T-splitsing RA, onverhard pad.
Bij 3-sprong met kn52 routepaaltje LA richting metalen poort met klaphek, vervolgens voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren.
# Voordat men bij de 3-sprong LA gaat, voor uitzicht over een mooi deel van het peelgebied bij de 3-sprong even RA, iets verder is aan linkerhand uitzicht over een nat gebied met resten van berkenbomen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg met peelkanaal aan linkerhand.
Na ca. 200m LA het houten brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, de weg volgen tot kruising met aan rechterhand een brug.
4.
# Bij deze kruising gaat de wandeltocht door een rustgebied voor ganzen, dit rustgebied is in de periode van 15 oktober tot 15 maart gesloten. Als alternatief bij de kruising RA de brug over, aan overzijde LA, grindpad met peelkanaal aan linkerhand, “Kaasweg”. RD, brugje aan linkerhand negeren. RD het brugje over, pad met klaphek aan rechterhand negeren, het grindpad dat verderop overgaat in een grind-/fietspad met het peelkanaal aan linkerhand verder volgen tot bocht naar rechts. Ga verder bij punt 5 2de regel.

Bij deze kruising LA richting Willem III hoeve.
Voorbij de boerderij, aan einde van parkeerterrein RA, gras-pad over kade met SBB bordje “De Pelen Deurnsche Peel”.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een metalen poort RA.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA de brug over, aan de overzijde bij T-splitsing RA, grindpad.
Bij kruising met aan rechterhand brug RD, pad tussen boerderij “Emma Hoeve” en het kanaal, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RD, gras-pad, pad met metalen poort aan rechterhand negeren, voor een bankje buigt het pad naar links, ca. 550m voorbij deze bocht buigt het pad voor een volgend bankje nogmaals naar links.
5.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA het brugje over, het grindpad dat verderop overgaat in een grind-/fietspad met peelkanaal aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts, zijpaden en brugje negeren.
Iets voorbij deze bocht buigt het grindpad naar links het brugje over, aan overzijde het doorgaande grindpad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, de weg volgen tot smal bospad met SBB routepaal “Nonnenpad” ca. 50m voor kombord “Griendtsveen”.
Bij dit pad scherp LA, bospad met SBB routepaal “Nonnenpad”, wn12, iets voorbij bocht naar rechts gaat het pad licht slingerend over een kade en verderop over een dijkje door het peelgebied.
Voorbij stuw aan rechterhand, bij T-splitsing met aan rechterhand een bankje LA, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een brugje.
6.
Bij deze T-splitsing RA, pad met kanaal aan rechterhand, kn12 volg 11.
T.h.v. stuw RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, kn11 volg 17, iets verder passeert men een poort en een woning met kazemat aan linkerhand.
RD, brugje aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg.
# Voor een bezoekje aan het Toon Kortooms park iets voor de kruising het pad achter de muurresten aan linkerhand inlopen.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn17 volg 18, vervolgens na ca. 35m RA, “Helenaveenseweg”, direct daarna links aanhouden, smal onverhard pad met metalen afsluitboom en peelkanaal aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
RD, verharde weg, wn route, de weg met het peelkanaal aan linkerhand volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Helenaveenseweg 50, 5766 PB te Griendtsveen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook iets voor de kerk. Verder is er een wat groter parkeerterrein hoek Deurenseweg-Helenaveenseweg. Loop vanuit dit parkeerterrein naar het peelkanaal aan overzijde van Helenaveenseweg, vervolgens het smalle onverharde pad met metalen afsluitboom voor het peelkanaal inlopen. Start de routebeschrijving punt 5. laatste regel.

Openbaar vervoer

Station Horst-Sevenum. Belbus 64 (richting 0900-0699 beltijd 1 uur). Bushalte Kerk, Griendtsveen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Een van de 12 apostelwoningen Adrie: Een van de 12 apostelwoningen
Voormalige herberg Adrie: Voormalige herberg
Voormalige herberg Adrie: Voormalige herberg
Een van de vele brugjes in Griendtsveen Adrie: Een van de vele brugjes in Griendtsveen
Peelkanaal in Griendtsveen Adrie: Peelkanaal in Griendtsveen
Mariapeel, van boom naar kienhout Adrie: Mariapeel, van boom naar kienhout
Mariapeel, van boom naar kienhout Adrie: Mariapeel, van boom naar kienhout
Deurnsche Peel Adrie: Deurnsche Peel
Het Kanaal van Deurne Adrie: Het Kanaal van Deurne

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelvenen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Herberg De Morgenstond

Sint Barbarastraat 35
5766 PC Griendtsveen
Bezoek website

Hoeve Willem III ambachtelijkijs

Soemeersingel 127
5759 RD Helenaveen
Bezoek website

Toon Kortooms Park

Griendtsveenseweg 80
5753 SB Griendtsveen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (23)

 1. Adrie 16 januari 2023 om 16:16

  Bij de paden die langs het deel van de Mariapeel gaan dat vorig jaar in brand heeft gestaan zijn de borden gesloten voor publiek verdwenen. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond, de bomen zijn gerooid maar moeten nog afgevoerd worden en men is nog bezig met de afrastering. Wel rekening houden dat de paden als gevolg van werkzaamheden tijdelijk weer gesloten kunnen worden, volg dan het alternatief bij punt 2. Dit alternatief de oranje lijn heb ik laten staan omdat de genoemde graspaden tijdens natte jaargetijden drassig kunnen zijn en de metalen poorten die men passeert daaraan zit een overstap gemonteerd die wat lastig te passeren is maar ook als men een grote hond bij zich heeft

  Reageren
  1. Adrie 1 maart 2023 om 18:34

   Inmiddels weer een paar weken verder. De afrasteringen zijn geplaatst en de bomen zijn afgevoerd. Het bankje iets voor het pad met de metalen poort bij punt 2 heb ik voorlopig doorgestreept, er staat nog iets van het bankje maar is door de brand flink beschadigd. Mogelijk dat er weer een nieuw bankje geplaatst wordt.

 2. Adrie 24 oktober 2022 om 13:16

  Het deel van de Mariapeel dat eind augustus in brand heeft gestaan is gesloten voor publiek. Volg tot nader bericht de omleiding in de routebeschrijving, zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Verder moet men rekening houden met werkzaamheden bij de Ericaweg ga voorbij het brugje RD i.p.v. LA, vervolgens bij 4-sprong RD de Lavendellaan inlopen punt 1 laatste regel.

  Reageren
 3. Adrie 10 augustus 2022 om 17:43

  De baggerwerkzaamheden in de Helenavaart zijn beëindigd, de tijdelijke omleiding is van de Google Maps kaart verwijderd.

  Reageren
 4. Adrie 3 december 2021 om 13:34

  De wandeltocht kan weer gelopen worden. Er is een tijdelijke omleiding tijdens het groot onderhoud aan de Helenavaart zie de oranje lijn op de kaart, het peelkanaal wordt gebaggerd. Bij punt 5 1ste regel is het pad langs het peelkanaal bij overgang van grindpad naar grind-/fietspad versperd. Ga bij deze overgang het brugje over en volg de weg Soemeersingel tot bocht naar links ga verder bij punt 5 3de regel 2de deel. Naar verwachting is het baggeren in mei 2022 klaar. Verder is in de omgeving van de Willem III hoeve het Rustgebied voor ganzen verder uitgebreid met nu ook aan de zijde van de Willem III hoeve. Dit rustgebied is in de periode van 15 oktober tot 15 maart gesloten, volg gedurende deze periode het alternatief.

  Reageren
 5. Adrie 6 november 2021 om 07:27

  In oktober is door het waterschap Limburg gestart met het groot onderhoud aan het Kanaal van Deurne en de Helenavaart. Beide kanalen worden gebaggerd, het slip wordt afgevoerd naar tijdelijke baggerdepots. De wandeltocht is tijdelijk gesloten, binnenkort ga ik kijken wat er afgesloten is.

  Reageren
 6. Frank 23 augustus 2021 om 16:56

  Super mooie gevarieerde route.
  De omschrijving is perfect te volgen kan niet missen.
  Echt de moeite waard

  Reageren
 7. Petra 19 oktober 2020 om 18:43

  Nog een paar foto’s van de mooie omgeving langs deze route

  Reageren
 8. Petra 19 oktober 2020 om 18:23

  Wat een prachtige route. We hebben al vaker gewandeld in Griendtsveen maar dit was op plaatsen waar we nog nooit geweest waren. Top gedaan, Adrie. Griendtsveen is sowieso een plaatje opzich, geweldig .

  Reageren
 9. M&M&A 5 september 2020 om 08:42

  Beste Adrie,
  Wij overwegen om binnenkort deze route te lopen, maar twijfelen omdat er in april 2020 een grote brand heeft gewoed tussen Griendtsveen en Helenaveen. Als een (groot) deel van deze route door dit gebied gaat, kiezen we nu voor een ander rondje en gaan deze volgend jaar of zo lopen. Heb jij meer info?
  Alvast bedankt.
  M&M&A

  Reageren
  1. Adrie 5 september 2020 om 09:17

   Beste M&M&A, de brand heeft hoofdzakelijk in de Deurnese Peel gewoed aan de westzijde van de Helenavaart. De wandeltocht is aan de oostzijde. Op de site van gemeente Deurne staat uitgebreide informatie over de brand met onder andere een kaartje van het betreffende gebied

  2. M&M&A 5 september 2020 om 16:47

   Wat een supersnelle reactie! Hartelijk dank Adrie!!

 10. Wies 4 augustus 2020 om 18:33

  Heb vandaag deze tocht gelopen. Hij is prachtig. Wat een mooie omgeving.Ga hem zeker nog eens lopen in het najaar.
  Wel even een opmerking: Bij nummer 3, de vierde regel staat: Bij 3-sprong met kn52 routepaaltje LA richting metalen hek met klaphek. Dat LA moet volgens mij RA zijn.
  Wij zijn in die bocht LA gegaan en steeds rechtdoor gelopen. De aanwijzingen die we kregen klopten niet dus we wisten dat we fout zaten. We zijn toch doorgelopen en kwamen uiteindelijk uit op een t-splitsing met grindpaden. Zijn daar rechtsaf gegaan en kwamen toen op de verharde weg uit met peelkanaal aan linkerhand. Was geen punt want de wandeling bleef mooi.

  Reageren
  1. Adrie 5 augustus 2020 om 05:58

   Beste Wies bedankt voor de reactie! De enige logische verklaring die ik kan bedenken is dat jullie bij punt 2 het alternatief gevolgd hebben dat ook uitkomt bij kn52. Je moet dan inderdaad bij kn52 RA om bij het peelkanaal te komen. Gemist hebben jullie dan het deel met weidse vergezichten.

 11. Adrie 26 juni 2019 om 17:43

  Eergisteren 24 juni 2019 de wandelroute gecontroleerd. Op enkele plaatsen waren wat kleine veranderingen. Tevens bij de Willem III hoeve een nieuw pad in de wandelroute opgenomen zodat men op een leukere manier langs de Willem III komt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Familie vd Heijden 23 juni 2019 om 14:08

  Vandaag deze route gelopen.
  Hele mooie route en ook mooi weer gehad!
  Niet alles van de route beschrijving is geheel up to date maar met een beetje goed nadenken en iets verder kijken kom je er wel.

  Zeker een aanrader!

  Reageren
  1. Adrie 23 juni 2019 om 14:36

   Familie vd Heijden bedankt voor de reactie! Uit de opmerking “Niet alles van de routebeschrijving is geheel up to date” kan ik opmaken dat het weer tijd wordt om de gehele route weer eens te controleren.

 13. Rachella van Haandel 16 september 2018 om 19:49

  Top

  Reageren
 14. familie Laarakker 6 augustus 2017 om 20:31

  Een tips is om in plaats van het opstaphek een houten klaphekje neer te zetten.
  Want je kunt een hond van > 20 kilo niet over het opstaphek tillen en tussen de draad door gaat ook niet want er staat stroom op de draad.
  Voor de rest is het een mooie route met een prachtig uitzicht.
  We hebben echt genoten!!!

  Reageren
  1. Adrie 8 augustus 2017 om 17:56

   Familie Laarakker bedankt voor de reactie! De overstapjes aan de metalen hekken zijn voor grotere honden inderdaad lastig. Of het hek zelf met een ketting en hangslot gesloten is kan ik mij niet meer herinneren, vaak is dit wel het geval. Het alternatief is in elk geval ook een mogelijkheid. Ik heb in de routebeschrijving een opmerking over de overstapjes aan de metalen hekken opgenomen en verwezen naar het alternatief.

 15. Astrid 17 juli 2015

  Prachtige 14km wandeling, heerlijk in het zonnetje gelopen. Deel van deze route wordt opgenomen in het boek "eenzame plekken in NL", waarvan we de fotograaf / schrijver tegenkwamen.

  Reageren
 16. Adrie 28 maart 2015

  De 21km variant, zie voetnootje van Lennard 1-11-2014 is komen te vervallen. deze variant is gewijzigd en als "Peelvenentocht lang" aan de wandelroutes bijgevoegd.

  Reageren
 17. Lennard 1 november 2014

  Vandaag gelopen met overwegend stralend weer, af en toe zaten er wat wolken in de weg, daarbij heb ik de 21 km variant gevolgd. Vooral aan het begin en eind van de wandeling is het in dit gebied nu erg mooi omdat de bomen die langs de kanalen staan mooie herfstkleuren hebben. In de Peel zelf zie je dat een stuk minder. Minpuntje: vanwege de vallende bladeren hier wel wat overlast van (benzine)bladblazerbezitters die die lawaaiige krengen veelvuldig aan het inzetten waren… Voor mensen die de Kienhoutroute (25 km) te lang vinden is de 14 km variant van deze een prima alternatief.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)