Peelvenen-de grote tocht, Griendtsveen te Limburg

21 km Wandelroute Peelvenen-de grote tocht, te Griendtsveen

De wandeltocht start in het plaatsje Griendtsveen, een peeldorpje met een beschermd dorpsgezicht. In het plaatsje gaat men langs kaarsrechte peelkanalen met karakteristieke panden en over ophaalbruggetjes. Na het verlaten van het plaatsje gaat men richting het peelgebied de Mariapeel. Aanvankelijk werd de Mariapeel op een kleinschalige manier vergraven waardoor verschillende complexen met zogenaamde boerenkuilen ontstonden en een grote lengte aan Peelbanen, via deze peelbanen werd de turf met karren afgevoerd. De tocht gaat dan ook over vaak lange maar vooral mooie peelbanen, met op diverse plaatsen prachtige vergezichten over de Mariapeel. In het Mariaveen gaan de paden meer slingerend door het peelgebied. In dit deel van de peel komt men langs een schaapskooi, met wat geluk loopt er ook de kudde landgeiten die dit gebied rijk is. Via de Helenavaart keert men weer terug naar Griendtsveen. Voordat men Griendtsveen weer binnenloopt maakt de tocht een ommetje door de Deurnsche Peel, men volgt er het mooie Nonnenpad dat slingerend door dit peelgebied gaat. 76% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeltocht gaat in de omgeving van de Willem III hoeve door een rustgebied voor ganzen. Dit rustgebied is in de periode van 15 oktober tot 15 maart gesloten, volg gedurende deze periode het alternatief.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-3-2015, laatst bijgewerkt op: 24-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD de brug over, wn18, aan overzijde bij kruising eveneens RD, “Past. Hendriksstraat”, kn18 volg 62, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Voorbij woning nr.17 RA, “Sphagnumweg”, wn route.
RD, “Sphagnumweg”, weg aan rechterhand negeren, wn route, voorbij brugje het grindpad met bocht naar links volgen, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA het brugje over, aan overzijde bij kruising eveneens LA, “Ericaweg”, wn route.
Bij T-splitsing met aan linkerhand brugje RA, “Apostelweg”, verharde weg, wn route.
Bij 4-sprong de doorgaande weg met bocht naar links verder volgen, “Lavendellaan”, wn route, de weg volgen tot woning nr.54 aan de rand van bebouwde kom, zijwegen negeren.
2.
Iets voorbij deze woning RA, “Smelen”, grindpad, de wn route wordt verlaten.
Voor kanaal, bij T-splitsing LA, verharde weg met het kanaal aan rechterhand.
RD, grindpad “Veenpluis” aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong met aan linkerhand kruisbeeld en picknicktafel RA, direct daarna voorbij het kanaal bij 3-sprong LA, kn1 volg 20, voorbij woning nr.22/nr.24 gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad met verderop een metalen afsluitboom en klaphek ca. 2,3km volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, onverhard pad, kn20 volg 52, het licht slingerende pad ca. 900m volgen tot pad aan linkerhand met iets in het pad een metalen poort en aan rechterhand een perceel berkenbomen.
# Bij het volgen van het pad verderop aan linkerhand passeert men drie metalen poorten met aan deze poorten een overstap. Deze poorten kunnen wat lastig te passeren zijn zeker als men een grote hond bij zich heeft, als alternatief: het pad verder volgen tot 3-sprong met kn52 routepaaltje. Bij deze 3-sprong LA, kn52 volg 51, het pad ca. 700m volgen tot pad aan linkerhand ruim voorbij een bocht naar rechts. Bij dit pad LA, kn51 volg 54 (het knooppuntpaaltje staat iets verder). Ruim voorbij een klaphek met metalen poort het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route. Ga verder bij punt 3 laatste regel.
3.
Bij dit pad LA, iets verder over de metalen poort met overstap en het iets verhoogd pad volgen, na ca. 350m buigt het pad voor een afrastering naar rechts met de afrastering aan linkerhand, iets voorbij deze bocht buigt het pad langs de afrastering naar links met voorbij deze bocht een dennenboom met twee stammen dicht tegen de afrastering, ca. 450m voorbij de dennenboom wordt de afrastering verlaten, ruim na verlaten van de afrastering buigt het pad voor een volgende afrastering naar rechts met aan linkerhand een SBB bordje “Geen toegang”, het pad verder met de afrastering aan linkerhand en verderop dicht na elkaar twee metalen poorten met een overstap over.
Ca. 120m voorbij deze poorten, bij 3-sprong links aanhouden.
Voorbij klaphek, bij kruising RD door klaphek, kn54 volg 53, het pad ca. 2km volgen tot 3-sprong met picknicktafel ca. 150m voorbij een schaapskooi.
4.
Bij deze 3-sprong links aanhouden richting schuur, kn53 volg 50, het pad pal naast de linkerzijde van schuur volgen tot parkeerterreintje aan rechterhand, zijpaden t.h.v. de schuur aan linkerhand negeren.
T.h.v. het parkeerterreintje RD door klaphek, breed pad aan linkerhand negeren, kn50 volg 51, het pad met verderop kn51 volg 52 volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een metalen poort met klaphek .
Bij deze 3-sprong LA richting klaphek, kn52 de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij het klaphek RD, pad aan rechterhand negeren.
# Voordat met bij de 3-sprong LA gaat, voor uitzicht over een mooi deel van het peelgebied bij de 3-sprong even RA, iets verder is linkerhand uitzicht over een nat gebied met resten van berkenbomen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg met kanaal Helenavaart aan linkerhand.
Na ca. 200m LA het houten brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, de weg volgen tot kruising met aan rechterhand een brug.
5.
# Bij deze kruising gaat de wandeltocht door een ‘Rustgebied voor ganzen’, dit rustgebied is in de periode van 15 oktober tot 15 maart gesloten. Als alternatief bij de kruising RA de brug over, aan overzijde LA, grindpad met kanaal aan linkerhand, “Kaasweg”. RD, brugje aan linkerhand negeren. RD brugje over, pad met klaphek aan rechterhand negeren, het grindpad dat verderop overgaat in een grind-/fietspad met het kanaal aan linkerhand verder volgen tot bocht naar rechts, iets voorbij deze bocht buigt het pad naar links en gaat een brugje over. Ga verder bij punt 6 2de regel.

Bij deze kruising LA richting Willem III hoeve.
Voorbij de boerderij, aan einde van parkeerterrein RA, smal gras-pad over kade met SBB bordje “De Pelen Deurnsche Peel”.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een metalen poort RA, de kade wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA de brug over, aan de overzijde bij T-splitsing RA, grindpad.
Bij kruising met aan rechterhand brug RD, pad tussen boerderij “Emma Hoeve” en het kanaal, verderop buigt het pad naar links met iets voorbij deze bocht aan rechterhand een metalen poort, t.h.v. deze poort gaat het pad over in een gras-pad, voor een bankje buigt het gras-pad naar links, ca. 550m voorbij deze bocht buigt het gras-pad weer naar links.
6.
Voorbij klaphek met metalen poort, bij T-splitsing RA het brugje over, het grindpad dat verderop overgaat in een grind-/fietspad met kanaal aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts, zijpaden en brugje negeren, iets voorbij deze bocht buigt het pad naar links en gaat een brugje over.
Aan overzijde van het brugje het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, na ca. 170m buigt het pad naar links.
RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren, de weg volgen tot smal bospad met SBB routepaal “Nonnenpad” aan linkerhand ca. 50m voor kombord “Griendtsveen”.
Bij dit pad scherp LA, bospad met SBB routepaal “Nonnenpad”, wn12, iets voorbij bocht naar rechts gaat het pad licht slingerend over een kade en verderop over een dijkje door het peelgebied.
Voorbij stuw aan rechterhand, bij T-splitsing LA, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, doorlopen tot T-splitsing voorbij een brugje.
Bij deze T-splitsing RA, pad met kanaal aan rechterhand, kn12 volg 11.
7.
T.h.v. stuw RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, kn11 volg 17, iets verder passeert men een poort en gaat het pad over in een breed grindpad met aan linkerhand een kazemat bij een woning.
RD, brugje aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg.
# Voor een bezoekje aan het Toon Kortooms park iets voor de kruising het pad achter de muurresten aan linkerhand inlopen.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn17 volg 18, vervolgens na ca. 35m RA, “Helenaveenseweg”, direct daarna links aanhouden, smal onverhard pad met metalen afsluitboom en kanaal aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
RD, verharde weg, wn route, de weg met het kanaal aan linkerhand volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Helenaveenseweg 50, 5766 PB te Griendtsveen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook iets voor de kerk. Verder is er een groter parkeerterrein op de hoek Deurenseweg-Helenaveenseweg. Loop vanuit dit parkeerterrein naar het kanaal aan overzijde van Helenaveenseweg, vervolgens het smalle onverharde pad met metalen afsluitboom voor het kanaal inlopen. Start de routebeschrijving punt 7. laatste regel.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Griendtsveen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Een van de vele brugjes in Griendtsveen Adrie: Een van de vele brugjes in Griendtsveen
Een van de vele brugjes in Griendtsveen Adrie: Een van de vele brugjes in Griendtsveen
Voormalige herberg Adrie: Voormalige herberg
Landgeiten Adrie: Landgeiten
Schaapskooi Adrie: Schaapskooi
Schaapskooi Adrie: Schaapskooi
Informatiepaneeltje, van boom naar kienhout Adrie: Informatiepaneeltje, van boom naar kienhout
Mariapeel, van boom naar kienhout Adrie: Mariapeel, van boom naar kienhout
Mariapeel, van boom naar kienhout Adrie: Mariapeel, van boom naar kienhout
Mariaveen Adrie: Mariaveen
Boerderij langs het Kanaal van Deurne Adrie: Boerderij langs het Kanaal van Deurne

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelvenen-de-grote-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Herberg De Morgenstond

Sint Barbarastraat 35
5766 PC Griendtsveen
Bezoek website

Hoeve Willem III ambachtelijkijs

Soemeersingel 127
5759 RD Helenaveen
Bezoek website

Toon Kortooms Park

Griendtsveenseweg 80
5753 SB Griendtsveen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (13)

 1. Adrie 24 mei 2024 om 16:36

  Gisteren 23 mei 2023 de wandeltocht samen de ‘Peelvenen-tocht’ gecontroleerd. Het pad dat langs het meer dan een jaar geleden afgebrande peelgebied loopt, is verhoogd. Drassig is het er niet meer, toch het alternatief laten staan door de drie metalen poorten met een overstap die men tegenkomt. Voor wandelaars met een grote hond kunnen deze poorten lastig zijn. Momenteel is het pad dat langs de geitenkooi gaat nog gesloten, eind mei wordt het weer opengesteld. Het pad is vanaf half maart tot eind mei gesloten om de geiten met de nieuw geboren lammetje rust te bieden tot die tijd kan de omleiding gevolgd worden die in het veld aangegeven is. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 16 januari 2023 om 14:57

  Bij de paden die langs het deel van de Mariapeel gaan dat vorig jaar in brand heeft gestaan zijn de borden gesloten voor publiek verdwenen. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond, de bomen zijn gerooid maar moeten nog afgevoerd worden en men is nog bezig met de afrastering. Wel rekening houden dat de paden als gevolg van werkzaamheden tijdelijk weer gesloten kunnen worden, volg dan het alternatief bij punt 2. Dit alternatief de oranje lijn heb ik laten staan omdat de genoemde graspaden tijdens natte jaargetijden drassig kunnen zijn en de metalen poorten die men passeert daaraan zit een overstap gemonteerd die wat lastig te passeren is maar zeker als men een grote hond bij zich heeft.

  Reageren
  1. Adrie 1 maart 2023 om 18:35

   Inmiddels weer een paar weken verder. De afrasteringen zijn geplaatst en de bomen zijn afgevoerd. Het bankje iets voor het pad met de metalen poort bij punt 2 heb ik voorlopig doorgestreept, er staat nog iets van het bankje maar is door de brand flink beschadigd. Mogelijk dat er weer een nieuw bankje geplaatst wordt.

 3. Adrie 24 oktober 2022 om 14:19

  Het deel van de Mariapeel dat eind augustus in brand heeft gestaan is gesloten voor publiek. Volg tot nader bericht de omleiding in de routebeschrijving, zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Verder moet men rekening houden met werkzaamheden bij de Ericaweg ga voorbij het brugje RD i.p.v. LA, vervolgens bij 4-sprong RD de Lavendellaan inlopen punt 1 laatste regel.

  Reageren
 4. Adrie 10 augustus 2022 om 17:42

  De baggerwerkzaamheden in de Helenavaart zijn beëindigd, de tijdelijke omleiding is van de Google Maps kaart verwijderd.

  Reageren
 5. Peter 9 augustus 2022 om 08:25

  wandeling gemaakt op 5 augustus.
  De twee ‘lussen’ na de Willem III Hoeve zijn op dit moment voor een groot deel begroeid.

  Reageren
 6. Adrie 2 december 2021 om 18:24

  De wandeltocht kan weer gelopen worden. Er is een tijdelijke omleiding tijdens het groot onderhoud aan de Helenavaart zie de oranje lijn op de kaart, het peelkanaal wordt gebaggerd. Bij punt 6 1ste regel is het pad langs het peelkanaal bij overgang van grindpad naar grind-/fietspad versperd. Ga bij deze overgang het brugje over en volg de weg Soemeersingel tot bocht naar links ga verder bij punt 6 3de regel 2de deel. Naar verwachting is het baggeren in mei 2022 klaar. Verder is in de omgeving van de Willem III hoeve het Rustgebied voor ganzen verder uitgebreid met nu ook aan de zijde van de Willem III hoeve. Dit rustgebied is in de periode van 15 oktober tot 15 maart gesloten, volg gedurende deze periode het alternatief.

  Reageren
 7. Adrie 6 november 2021 om 07:25

  In oktober is door het waterschap Limburg gestart met het groot onderhoud aan het Kanaal van Deurne en de Helenavaart. Beide kanalen worden gebaggerd, het slip wordt afgevoerd naar tijdelijke baggerdepots. De wandeltocht is tijdelijk gesloten, binnenkort ga ik kijken wat er afgesloten is.

  Reageren
 8. Jan 31 juli 2021 om 18:47

  Vandaag deze route gewandeld met gpx. Jaagpad tijdelijk afgesloten.Worden bomen gekapt.Bij kaasweg 71 brugje over soemeersinle op gaat over in helenaveense weg .Kom je weer op de route op

  Reageren
 9. Petra 25 april 2021 om 16:32

  We hebben de kleine route al gewandeld en nu deze route van 20 km nog eens. De omgeving is gewoon al prachtig en de natuur komt daar nog eens bij. We wandelen wel vaker in Griendtsveen en toch kom je op plekken die voor ons weer nieuw waren. Schitterende route, wat is de natuur toch mooi in elk jaargetijde. Wij lopen trouwens altijd met GPS, maar de geschreven route gaat altijd mee. Adrie bedankt voor deze mooie route.

  Reageren
 10. Peter 22 augustus 2020 om 14:37

  Ik heb vandaag deze tocht gelopen. Hij was mooi en heel afwisselend. Ook de aan de routebeschrijving was niets aan te merken.

  Groetjes,

  Peter

  Reageren
 11. Mia 30 mei 2019 om 16:42

  Vandaag deze prachtige route gewandeld, de beschrijving klopte volledig!

  Reageren
 12. Adrie 9 november 2018 om 14:42

  Gisteren 8 november de wandelroute gecontroleerd. Nieuw was dat in de omgeving van de Willem III hoeve aan de oostzijde van de Helenavaart een pad gesloten is in de periode van 15 oktober tot 15 maart, gedurende die periode is dat deel van de Peel “Rustgebied voor ganzen”. Tijdens deze periode kan het alternatief gevolgd worden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)