Peelpad etappe 8, Ospeldijk te Limburg
Deze etappe van Ospeldijk naar Heusden gaat door de Groote Peel, Witte Bergen en de Starkriet. De Groote Peel is een prachtig wandelgebied met een rijke natuur. Het voormalige hoogveengebied heeft ook een bijzondere geschiedenis, waarvan nog veel sporen in het veld te zien zijn. In de vorige etappe waren reeds een aantal veldnamen genoemd zoals 't Eeuwig Leven, Aan 't Elfde, De Pijp, Koe-uier, De Velddraai en Lumme Buske. Deze etappe gaat door Aan 't Elfde, een prachtig smal pad met aan beide zijde grote peelvennen en De Velddraai. Na het verlaten van de Groote Peel gaat de etappe naar de Witte Bergen en het waterbergingsgebied de Starkriet. Het bosgebied de Witte Bergen heeft zijn naam te danken aan de zandverstuiving die er is geweest. Zoals op zoveel plaatsen is het stuifzandgebied begin 20ste eeuw omgevormd tot productiebos, later zijn de "bergen" afgegraven voor de aanleg van de N279. Momenteel is het een aantrekkelijk wandelgebied geworden met een enorme visvijver met daar omheen een gevarieerd bosgebied. De Startkriet ligt langs de bovenloop van de Aa en is aangelegd in 2004, met als doel bij wateroverlast het water te bufferen. Men heeft de Aa in het gebied weer laten meanderen in een overstromingsgebied van 50 ha. Het inmiddels 10 jaar oude gebied is een mooi natuurgebied geworden. Om het gebied is een graskade aangelegd, de tocht gaat deels over deze graskade maar ook door het gebied. Zou het water toch te hoog staan, het is tenslotte een waterbergingsgebied, dan kan men de graskade om het gebied blijven volgen. Voordat de etappe eindigt in Heusden gaat men over een mooi pad door landgoed het Woold, een golfterrein met aan de rand nieuwe natuur. 83% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Een groot deel van de Groote Peel is in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli voor publiek gesloten. Volg tijdens deze periode de alternatieve route.
Routebeschrijving
Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het Thomashuis LA vertrekken, de weg volgen tot kruising aan andere zijde van het dorp, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RA, “Nieuwe Baan”, kn84 volg 81.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn81, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad met gescheiden grind-/fietspad.
In bocht naar rechts van het grind-/fietspad RD door klaphek, onverhard pad met SBB bordje “Groote Peel”, wn81.
Alternatief tijdens broedseizoen: Voor bosrand aan linkerhand LA, kn81 volg 82, pad met verderop een klaphek volgen tot T-splitsing bij verharde weg. Iets voor deze T-splitsing RA, wn82, onverhard pad parallel aan de verharde weg, aan einde van het pad de weg volgen. T.h.v. het “Buitencentrum” RA, grindpad met bord “Nationaal Park De Groote Peel” , kn82 volg 86, het pad volgen tot T-splitsing voor informatiezuil, zijpaden negeren. Bij deze T-splitsing RA richting boerderij, kn86 volg 55. Voorbij de boerderij, bij kruising RD, wn55, verderop buigt het pad naar links. Bij 4-sprong met bankje het grindpad met bocht naar links verder volgen, kn55 volg 75. Ga verder bij punt 4 eerste regel.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn81 volg 80.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 4-sprong voor een bankje, iets voor de 4-sprong buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Bij deze 4-sprong RD, men passeert het bankje, breed (gras)pad met bosrand aan rechterhand.
T.h.v. berkenperceel aan linkerhand RD, smal bospad aan rechterhand negeren, iets verder passeert men een doorgang in de afrastering met aan rechterhand een overstap, verderop volgt het brede (gras)pad een bosperceel aan rechterhand, voorbij het bosperceel buigt het pad iets naar rechts en gaat door bosschages.
Voorbij de bosschages. bij 3-sprong LA met iets verder bosrand aan linkerhand, voor afrastering buigt het (gras)pad naar rechts weg van de bosrand.
Voorbij bankje LA het grasland via overstap verlaten, (gras)pad met dubbele rij eikenbomen aan linkerhand.
3.
Voorbij de rij bomen, bij T-splitsing LA, vervolgens voor bosrand het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, smal pad door heidegebied aan rechterhand negeren.
In flauwe bocht naar rechts LA, kn61 volg 54, pad met SBB bordje met verderop een klaphek met metalen poort.
Bij T-splitsing LA richting klaphek, wn54.
Direct na 2de klaphek met veerooster RA, na ca. 150m buigt het pad naar links het bos in, verderop bij een lage kade rechts aanhouden, het pad over de lage kade wordt geleidelijk smaller en gaat door het grote peelven Aan ’t Elfde.
Bij 3-sprong LA, pad met bosrand aan linkerhand, wn54.
Bij 4-sprong RD, kn54 volg 55.
Bij 4-sprong RA, grindpad, kn55 volg 75.
4.
T.h.v. uitkijktoren RD, wn75, pad aan linkerhand negeren, grindpad met aan linkerhand een schuilhut en iets verder een knuppelbrug.
Iets voorbij de knuppelbrug, bij kruising RA, wn75, pad met verderop een klaphek.
Bij Y-splitsing LA, wn75, pad met verderop een klaphek met veerooster.
Ca. 40m voorbij het klaphek RA, pad met SBB paal “Dood doet leven” en iets verder een klaphek, verderop voor een kijkscherm buigt het pad naar links.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad.
Het grind-/fietspad met bocht naar links verder volgen, grindpad door bosrand, pad over kade met SBB bordje en metalen poort aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het grindpad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn10 volg 41.
5.
Bij T-splitsing LA, “Ospelerweg”, direct daarna RA, wn route.
In flauwe bocht naar rechts van de weg RA, onverhard pad, de wn route wordt verlaten, het lange rechte pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren
Bij deze T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen.
Iets voor de boerderij aan rechterhand RA, het onverharde pad door bosrand volgen tot het naar links buigt richting een landbouwperceel.
Voor deze bocht RA, het pad door het bos volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, smal bospad met bordje “Welkom in de gemeentelijke bossen”.
Bij kruising met breed pad en kn14 routepaaltje RD, smal pad met houten paaltje met daaraan paneeltje 3 inlopen, direct daarna voor waterplas (visvijver), bij T-splitsing LA, het hoger gelegen pad door de bosrand met de visvijver aan rechterhand volgen.
Bij kruising met smal verhard voetpad en aan linkerhand een schuilhut en groen gebouwtje RD, wn route, het pad volgen tot 5-sprong voorbij bankje en met links van het pad een afvalbak, bij deze 5-sprong komt het lager gelegen pad pal naast de visvijver samen met het gevolgde pad, zijpaden negeren.
6.
Bij deze 5-sprong RD, iets verder bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, men volgt nog steeds het iets hoger gelegen pad met de visvijver aan rechterhand.
Bij 4-sprong met aan rechterhand aardendam in visvijver LA, licht stijgend pad, wn route.
Iets voor smalle zijde van de visvijver LA, wn route, vervolgens bij kruising met breed pad RD, bospad met houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, pad door de bosrand.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, kn15 volg 49.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voorbij bosperceel met bankje aan rechterhand RA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, kn49 volg 40.
Voor waterbergingsgebied, bij kruising RA, pad over graskade, kn40 volg 42.
In bocht naar rechts van de graskade LA, smal pad door het waterbergingsgebied, bij hoogwater kan ook de graskade verder gevolgd worden.
7.
Op graskade, bij T-splitsing LA, voor betonnen brug RA de kleine stuw over, kn42 volg 43, aan overzijde RA pad met brede waterloop aan rechterhand, verderop buigt het pad voorbij het bosperceel aan linkerhand naar links met in de bocht kn43 volg 62.
RA brugje over, kn62 volg 63, het pad met iets voor een boerderij kn63 volg 60 volgen tot verharde weg.
Bij verharde weg RA, “Broekstraat”, de wn route wordt verlaten.
Bij ruigtegebied LA door houten voetgangerssluis, kn48 volg 65, het pad met flauwe bocht naar rechts door het ruigtegebiedje volgen, verderop gaat het pad slingerend door een bosperceel, na verlaten van het bosperceel (gras)pad met bosschages aan linkerhand, bij golfterrein het (gras)pad tussen golfterrein en houten omheining met de omheining aan linkerhand en verderop een insectenhotel aan rechterhand.
Iets voorbij het insectenhotel RD, pad door perceel (gedenkbos) met enkele bankjes en picknicktafels aan linkerhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts, wn route, het pad buigt om een poel aan linkerhand en volgt voorbij de poel een beekje aan rechterhand, verderop bij brugje het beekje oversteken en de andere zijde van het beekje volgen.
8.
Voorbij metalen poort, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn65 volg 87, vervolgens na ca. 25m rechts aanhouden, onverhard pad, wn route.
Bij kruising RA, verharde weg, “Merelweg”, wn route, de weg volgen tot kruising voorbij flauwe bocht naar links van de weg.
Bij deze kruising LA, onverhard pad door smal bosperceel, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. inrit woning nr.9 aan linkerhand RD, pad aan rechterhand negeren, het brede pad dat verderop overgaat in verharde weg “Slobeendweg” volgen tot Y-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, “Heikamperweg”.
Bij kruising RD, “Heikamperweg”.
Bij T-splitsing LA, “Past. Arnoldstraat”.
Bij T-splitsing RA, “Vostermansplein”, direct daarna LA, iets verder is het kerkje, het eindpunt, naar een bushalte doorlopen tot T-splitsing voorbij het plein aan rechterhand is een bushalte.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Wit/rode en groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Thomashuis Ospeldijk 't Kienhout, Moostdijk 1, 6035 RB te Ospeldijk. Plan Route
Eindpunt
H. Antonius van Padua kerk, Vorstermansplein 14-16 te Heusden gem Asten.
Met de auto
Startpunt: Parkeren kan voor het Thomashuis.
Eindpunt: Parkeren kan op het Vorstermansplein.
Openbaar vervoer
Startpunt: Bushalte Moostdijk aan de Meijelsedijk in Ospeldijk. Loop vanuit de bushalte naar de zijweg Moostdijk iets verder is aan linkerhand het Thomashuis.
Eindpunt: Bushalte Vorstermansplein aan de Voorste Heusden in Heusden gem Asten.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-8.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Heusden gem. Asten
vandaag de route gelopen : prachtige route door een mooi natuurgebied, geen bijzonderheden te melden van obstakels in de route. Wij lopen op GPS, dus van de routebeschrijving kan ik niets zeggen.
aanrader !
Inmiddels zijn de werkzaamheden afgerond. Er is een nieuwe vispassage bij de stuwen aan de rand van het Starkriet aangelegd. De tijdelijke omleiding is verwijderd en de routebeschrijving aangepast aan de nieuwe situatie. Veel wandelplezier!
Waterschap Aa en Maas is het beekdal van de Aa en Kleine Aa klimaatbestendiger aan het maken. Een van de werkzaamheden is het aanleggen van een vispassage bij de stuwen aan de rand van het Starkriet. Hiervoor is het pad over de graskade langs het Starkriet afgesloten. Volg voorlopig de tijdelijke omleiding beschreven bij punt 3 zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.
De etappe is iets gewijzigd. Nieuw is een pad dat langs een kijkscherm komt, bij het scherm wordt aangereden wild terug in de natuur gelegd. Een dood dier is een bron van voedsel voor allerlei diersoorten. Aaseters zoals roofvogels, raven, vossen maar ook diverse keversoorten doen er hun voordeel mee, die op hun beurt weer veel vogels aantrekken.
De etappe is vernieuwd. Het smalle pad door “Aan het Elfde” is in de etappe opgenomen, tijdens de vogeltrek is dat deel van de Peel gesloten voor publiek gedurende die periode het alternatief volgen. Routebeschrijving en kaarten zijn aangepast. Veel wandelplezier!
Om het unieke hoogveen in de Groote Peel te herstellen is recent het project LIFE + Groote Peel gestart. Het watersysteem in het natuurgebied wordt opgedeeld in compartimenten. Hierdoor kan veel beter gestuurd worden op het waterpeil dat voor de hoogveenvorming gewenst is. Ook kan het aanwezige water langer worden vastgehouden in het gebied. Om dit te bereiken wordt ruim 13 kilometer kade aangelegd of verhoogd en worden 38 stuwen aangelegd. Ook wordt ruim 17 kilometer waterloop gedempt, afgedicht of afgedamd om het wegstromen van water via de ondergrond verder te verminderen. Delen van de huidige paden worden omgevormd tot kades met als gevolg dat paden die opgehoogd worden tijdelijk afgesloten kunnen zijn. Uitvoering van het plan staat gepland tot eind 2017. Men doet er verstandig aan gedurende de werkzaamheden een topografische kaart of GPS mee te nemen.