Peelpad etappe 5, Ell te Limburg

12 km Wandelroute Peelpad etappe 5, te Ell

Deze etappe van Ell naar Nederweert-Eind, gaat langs het kanaal Wessem-Nederweert, door het bosgebied Wellensteyn, het waterrijk gebied de Kwegt en langs het Sarsven. In een groot deel van de omgeving waar deze etappe doorheen loopt heeft in het verleden heeft turfwinning plaatsgevonden. Door de ontvening heeft het landschap een grote verandering ondergaan, zo ontstonden vennen en plassen die later weer andere doeleinden kregen. Ook de aanleg rond 1926 van het verbindingskanaal tussen de plaatsen Wessem en Nederweert, heeft veel invloed op het landschap gehad. Zo kwam tijdens de aanleg het vrijgekomen zand onder anderen in het gebied Wellensteyn terecht, het gebied moet voor die tijd plaatselijk enkele meters lager geweest zijn. Later is het gebied Wellensteyn aangeplant met als doel productiebos, momenteel wordt door Het Limburgs Landschap het productiebos geleidelijk omgevormd tot een natuurlijker bos. Ook veel van de vennen, ontstaan door de ontvening, verdwenen onder het zand dat vrijkwam. Het Sarsven is een van de weinig overgebleven vennen. Recent is een deel van het gebied opnieuw ingericht, zo is er in de Kwegt veel opgebracht zand weer verwijderd met als resultaat een nieuw aantrekkelijk waterrijkgebied. De omgeving van het Sarsven blijkt ook een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen te zijn van bewoning uit de Oude en Midden-Steentijd (10.0000 tot 3.000 voor Christus). 62% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-3-2016, laatst bijgewerkt op: 27-9-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang onder de kerktoren LA vertrekken, “Niesstraat”, vervolgens voorbij gebouw “Niesgoet” RA, “Scheijvenstraat”.
Voorbij woning nr.15 LA, “Ribesstraat”.
Bij T-splitsing RA, “Jasmijnstraat”, direct daarna LA, “Hazelaarstraat”.
Bij T-splitsing RA, weg aan rand van de bebouwing.
Bij 4-sprong RD, het verhard fietspad aan rechterzijde van het speelveldje inlopen, het fietspad aan de rand van het veldje volgen tot bocht naar rechts, iets voorbij deze bocht gaat het fietspad over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA.
Bij kruising LA, “Sebastiaanstraat”, de weg volgen tot de snelweg en kanaal gepasseerd zijn.
Voorbij het kanaal, aan einde van reling aan linkerzijde van de weg LA de trap afdalen, vervolgens aan voet van de talud RA, gras-pad, kn10 volg 84, het gras-pad buigt naar links met aan rechterhand een waterloop en loopt parallel aan het pad langs het kanaal.
2.
Na ca. 80m, voordat het pad de waterloop kruist links aanhouden richting het pad langs het kanaal, de wn route wordt tijdelijke verlaten, vervolgens voor kanaal rechts aanhouden, het brede pad met kanaal aan linkerhand en na ca. 150m kn85 volg 72 volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, verharde weg met het kanaal aan linkerhand.
Na ca. 560m rechts aanhouden, “Mildert”, wn72.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen. doodlopende weg aan rechterhand negeren, wn72.
Voor kanaal, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn72, verderop passeert men de spoorbrug.
Voorbij de spoorbrug, in bocht naar rechts van de weg LA, kn72 volg 45, het onverharde pad met kanaal aan linkerhand volgen tot 3-sprong met SLL bord “Wellenstein” voorbij een verkeersluis (versmalling van het pad met bord “Tractorsluis”).
3.
Bij deze 3-sprong RA, kn45 de wn route wordt verlaten, het klaphek aan linkerhand negeren.
Na ca. 700m LA, kn88 volg 44.
In bocht naar rechts van het pad LA, kn44 volg 45, het pad volgen tot bocht naar links voorbij een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad langs afrastering aan rechterhand negeren, wn45.
Pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn45, iets verder buigt het pad naar rechts.
RD, klaphek aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, direct daarna eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 50m het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad richting de bosrand aan linkerhand negeren.
Voor metalen afsluitboom en aan linkerhand picknicktafel, bij T-splitsing RA, breder pad door bosrand.
4.
RD, bospad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 40m LA richting hoogspanningsmast, smal pad, kn46 volg 38, ruim voorbij de mast buigt het pad t.h.v. een eik rechts, wn38, verderop gaat het pad over een kade met aan rechterhand eikenbomen, voorbij bocht naar links het pad over de kade verder volgen.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een steiger (uitkijkpunt) RA, verharde weg, wn38.
Voorbij klein parkeerterreintje met SLL bord “De Kwegt” LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links, het pad langs de waterloop verder volgen tot brede waterloop aan rechterhand, iets voorbij een stuw.
Voorbij deze waterloop RA, gras-/onderhoudspad met de waterloop aan rechterhand.
Bij kruising RA brugje over, wn36, smal bospad dat iets verder over een knuppelbrugje gaat.
5.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een brugje rechts aanhouden, kn36 volg 35, het smalle pad door het bos verder volgen.
Bij kruising met doorgaande weg RD, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand, wn35, vervolgens na ca. 60m links aanhouden het smalle pad door het bosperceel inlopen, wn35, iets voor een uitkijktoren buigt het pad naar rechts richting bosrand en gaat over een knuppelbrugje, wn35, ruim na verlaten van het brugje buigt het pad voor een afrastering naar links.
RD, klaphek aan rechterhand negeren, kn35 volg 34.
Bij T-splitsing LA, kn34 volg 32.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn32 volg 31, de verharde weg met verderop voorbij bocht naar rechts kn31 volg 77  volgen tot T-splitsing in bebouwde kom, zijpaden negeren.
# Voor een mooi uitzicht vanuit een vogelkijkscherm over het Sarsven het smalle pad aan linkerhand iets voor de bocht naar rechts van de weg inlopen.
6.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder LA, “Loyenbos”, wn77.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden het verhard voetpad inlopen, de wn route wordt verlaten, iets verder bij T-splitsing LA, de weg volgen tot de kerk, het eindpunt, naar een bushalte de weg verder volgen tot de 4-sprong voorbij de kerk. Bij deze 4-sprong RA, “Pastoor Maesplein”, kn76 volg 75, de weg die voorbij het plein overgaat in “Pastoor Brandstraat” volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren. Bij deze T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 60m RD, kn75 volg 93, de weg “Rendierenlaan” met iets verder het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg. Bij deze T-splitsing LA, iets verder is de bushalte Openluchtmuseum.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Niesstraat 1, 6011 RB te Ell. Plan Route

Eindpunt

Kerk, Pastoor Maesplein 5 te Nederweert-Eind.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het Scheijmansplein bij de kerk.
Eindpunt: Parkeren kan op of langs het Pastoor Maesplein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Niesstraat aan de Niersstraat in Ell. Aanlooproute: Ga vanuit de bushalte in zuidoostelijke richting de kerk, vervolgens voor het appartementencomplex Niesgoet LA, Scheijvenstraat. Start bij punt 1 2de regel.
Eindpunt: Bushalte Openluchtmuseum aan de weg Eind in Nederweert-Eind.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Tungelroyse Beek Adrie: De Tungelroyse Beek
Kapel O.L. Vrouw van Rust Adrie: Kapel O.L. Vrouw van Rust
Waterrijkgebied de Kwegt Adrie: Waterrijkgebied de Kwegt
Waterrijkgebied de Kwegt Adrie: Waterrijkgebied de Kwegt
Waterrijkgebied de Kwegt nu in een ander seizoen Adrie: Waterrijkgebied de Kwegt nu in een ander seizoen
Broekbos Adrie: Broekbos
Knuppelbrugje door het broekbos Adrie: Knuppelbrugje door het broekbos
Uitkijktoren bij het Sarsven Adrie: Uitkijktoren bij het Sarsven
Het Sarsven Adrie: Het Sarsven
Omgeving van het Sarsven Adrie: Omgeving van het Sarsven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-5.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Ell en Nederweert-EindErvaringen van wandelaars (4)

 1. Yvonne en Tonnie 2 september 2018 om 20:34

  Beste,
  Het is een schitterende natuurwandeling, mede door het mooie weer op 31 augustus. Alles staat goed aangegeven. De Mildert om te rusten is een aanrader, koffie met vlaai!!

  Reageren
 2. J. v Lankveld-Boekel 28 september 2017 om 18:30

  2e regel van onder bij punt 3 staat: “RD pad aan linkerhand negeren”. Dit moet m.i. zijn: “RD 2x pad aan linkerhand negeren.”

  Punt 4 1e regel: Er staat: “Na ca. 120m. t.h.v. bankje LA kn 43 volg 46…” Dit a.u.b. veranderen in: “Na ca. 120m. t.h.v. bankje LA kn 43 volg 41…

  Verder PERFECT omschreven

  Reageren
  1. Adrie 29 september 2017 om 06:09

   J. v Lankveld-Boekel bedankt voor het melden! Het klopt dat er bij punt 3. twee paden aan linkerhand zijn. Ik heb de routebeschrijving iets aangepast en verwijs nu direct door naar het brede pad aan rechterhand. Ook het te volgen nummer bij punt 4 1ste regel is aangepast.

 3. Adrie 16 januari 2017 om 19:33

  De etappe is aangepast. In de Schoorkuilen heeft men zes afzonderlijke vennen tot een groot ven gemaakt. Door deze uitbreiding is de etappe gewijzigd. De etappe volgt nu de rand van het grote ven met op diverse plaatsen mooi uitzicht over het ven. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)