Peelpad etappe 4, Tungelroy te Limburg

14 km Wandelroute Peelpad etappe 4, te Tungelroy

Deze etappe van Tungelroy naar Ell gaat door De Krang, de Ellburg in het beekdal van de Tungelroyse Beek en het Heijkersbroek. De Krang, een natuurgebied direct ten zuidwesten van Swartbroek, is een gebied met enkele boerenbedrijven, akkers, hakhoutpercelen, moeras en vennen. De Krang is zowel historisch als natuurlijk een rijk gebied. Rondom de boerderijen (nu deels buiten gebruik) liggen de bolle akkers die zo kenmerkend zijn voor dit gebied met in het noorden het voormalige moerasgebied Roekespeel, nu grotendeels landbouwgrond. Via het plaatsje Swartbroek gaat de etappe naar het beekdal van de Tungelroyse Beek. Als eerste komt men door het natuurgebied de Ellburg met als bijzonderheid een eeuwenoude vluchtschans de Ellerschans die werd ontdekt bij de herinrichting van de beek en weer zichtbaar is. De schans bestaat uit een stuk grond met een gracht en aan de binnenzijde een meters hoge aarde omwalling. De schans werd gebruikt tijdens de 80-jarige oorlog als vluchtschans. Via het aantrekkelijke Heijkersbroek gaat de etappe vervolgens naar Ell. Het Heijkersbroek zijn populierenbossen die door gewijzigd beheer een mooi gevarieerd bos is geworden. In Swartbroek komt men als bezienswaardigheid langs de stellingmolen De Hoop. 79% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-2-2016, laatst bijgewerkt op: 6-7-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Aan de “Tungeler Dorpsstraat”, met de rug naar de achterzijde van de kerk en uitzicht over het plein aan overzijde van de weg RA vertrekken, de weg volgen tot woning nr.93, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning LA, “Kievitspeelweg”, de weg volgen tot kruising met “Castertweg”, zijweg en zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, grindpad, het pad buigt naar rechts.
T.h.v. zendmast RD, pad aan linkerhand negeren, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts.
Ca. 70m voorbij deze bocht RD, gras-/onderhoudspad voor waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna eveneens RD, pad met ruiterroutepaaltje 105 richting 108, pad aan rechterhand negeren.
RD, pad door bosperceel aan rechterhand negeren, pad langs de bosrand verder volgen, verderop voor een landbouwperceel buigt het pad naar links.
2.
Voor volgende bosperceel, bij 3-sprong links aanhouden, ruiterroute 108, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot bocht naar rechts.
Ca. 50m voorbij deze bocht LA, gr route, het pad volgen tot flauwe bocht naar links.
Iets voor deze bocht RA, bospad met NM bordje “Krang” en houten afsluitboom, ww76 volg gr, verderop voorbij twee knuppelbrugjes passeert men aan linkerhand een pad richting een vogelkijkscherm, gr route, iets voorbij het pad passeert men een brugje, voorbij het brugje het smalle pad met nog drie knuppelbrugjes door het bos verder volgen tot T-splitsing.
Na verlaten van het bos, bij deze T-splitsing RA, pad met bankje en bosrand aan rechterhand, ww75 volg bv.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, bv route.
Voor bosrand aan rechterhand RA, onverhard pad met houten afsluitboom en NM bordje “De Krang”, bv route, iets verder RD, smal bospad aan linkerhand negeren.
3.
Bij T-splitsing LA, ww77 volg bv.
Ca. 35m voorbij pad aan rechterhand met NM bordje “rustgebied” LA door klaphek, de bv route wordt verlaten, in een ruime bocht naar links met het ven aan linkerhand richting het klaphek tegen de bosrand aan de overzijde lopen, bij dit klaphek het grasland verlaten.
Voorbij het klaphek, bij splitsing rechts aanhouden, pad met afrastering aan rechterhand, bij hoek in de afrastering buigt het pad naar rechts, men passeert twee klaphekken bij doorgang tussen twee percelen grasland, smal gras-pad met afrastering aan rechterhand, verderop passeert men nogmaals twee klaphekken bij een doorgang, iets voorbij deze klaphekken het pad achtereenvolgens het bocht naar rechts en links verder volgen tot men het grasland via een klaphek weer verlaat.
4.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Voorbij woning nr.22 RD, “Venboordstraat”, weg aan rechterhand negeren.
Bij kruising RD, het onverharde pad volgen tot pad aan de rechterhand direct na een begraafplaats.
Bij dit pad RA richting de kerk lopen, voorbij de kerk, bij T-splitsing RA, vervolgens voorbij appartementen met horeca en school LA, ”Bertiliastraat”.
Bij T-splitsing RA, “Genovevastraat”, direct daarna LA, “Eutropiastraat”, verderop voor de sportvelden buigt de weg naar links.
Voorbij parkeerterreintje met daarachter een molen, bij T-splitsing RA, de weg volgen tot bocht naar links iets voorbij woning nr.42 en voorbij kombord “Einde bebouwde kom Swartbroek”.
# Molen De Hoop, deze stellingmolen van oorsprong uit 1849 uit Vlaardingen is gesloopt en in 1905 in Swartbroek herbouwd.
5.
In deze bocht rechts aanhouden, doodlopende weg “Coolenstraat”, oc route.
Voorbij woning nr.46 RA, onverhard pad, ww68 volg oc.
Voor klein bosperceel aan linkerhand LA, gras-pad, oc route.
Bijna aan einde van het bos aan linkerhand RA door klaphek, oc route, door grasland richting brugje met klaphek lopen, vervolgens het brugje over.
Voor landbouwperceel, bij T-splitsing RA, smal gras-pad met landbouwperceel aan linkerhand, ww71 volg oc, kn71 volg 32, verderop voor de Tungelroyse beek buigt het pad naar links,  na ca 50m door de linkerzijde van het grasland lopen met een begroeide wal aan rechterhand.
# De begroeide wal aan rechterhand is de Ellerschans, rond een geschikt stuk grond werd een gracht gegraven, met de vrijgekomen grond werd aan de binnenkant een wal opgeworpen waarachter men zich kon verschansen .
6.
Voorbij de schans, bij T-splitsing met aan linkerhand een klaphek RA, de linkerzijde van het grasland verder volgen, rd en wn route, voorbij een poel buigt het gras-pad met flauwe bocht naar links en gaat door een smalle strook grasland.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek, kn32 volg 35, de oc route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn35 volg 36, pad met de beek aan rechterhand verder volgen.
Direct na een bocht naar links, bij 3-sprong RA, kn36 volg 37.
Voor ven (visvijver), bij T-splitsing RA, kn37 volg 38, iets verder buigt het pad naar links.
Ca. 40m voorbij deze bocht RA, wn route, het pad buigt naar links en volgt een beek aan rechterhand, het pad langs de beek met verderop kn38 volg 60 volgen tot een brugje aan rechterhand, zijpaden aan linkerhand negeren.
7.
Bij het brugje RD, het brugje aan rechterhand negeren, wn60, het pad met na ca. 90m  een zijarm van de beek aan rechterhand volgen en tot 2de betonnen brug aan rechterhand, overige zijpaden negeren.
Bij deze betonnen brug RD, kn60 volg 44, het pad buigt naar links weg van de brede waterloop, vervolgens voorbij een kleine open plek LA, wn route, iets verder afrastering aan linkerhand, verderop iets verhoogd gras-pad.
RD, achtereenvolgens gras-pad aan rechter- en pad met klaphek aan linkerhand negeren, het pad met iets verder een picknicktafel aan rechterhand verder volgen tot kruising met breed pad.
Bij deze kruising LA, kn44 volg 39.
T.h.v. parkeerterreintje met informatiepaneel “Heijkersbroek” RD langs metalen afsluitboom, kn39 volg 37.
Na ca. 90m, t.h.v. bankje RA, de wn route wordt verlaten
8.
Bij kruising RA, pad met waterloop aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, kn45 volg 34(0,4km), direct daarna RD, gras-pad langs waterloop aan rechterhand negeren.
Na ca. 80m LA het knuppelbrugje oplopen, na verlaten van het knuppelbrugje, bij T-splitsing LA.
RD, pad richting verharde weg aan rechterhand negeren, kn34 volg 35.
Na ca. 140m RA, de wn route wordt verlaten, iets verder voorbij een klaphek de linkerzijde van het grasveld met speeltoestellen oplopen.
Na verlaten van het grasveld, bij T-splitsing LA, verhard voetpad, vervolgens t.h.v. woning nr.18 RA, “Breederkamp”.
RD, “Breederkamp”, weg aan linkerhand negeren.
Bij kruising RD het fietspad volgen.
RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna rechts aanhouden, verhard voetpad.
Aan einde van het voetpad met aan linkerhand een bushalte rechts aanhouden richting de kerk, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummer vergelijkbaar met een knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek en bv = blauwe vierhoek geven de richting aan.
Wandelnetwerk Limburg:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Tungeler Dorpsstraat 66, 6005 RK te Tungelroy. Plan Route

Eindpunt

Kerk, Niesstraat 1 te Ell.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het Sint Barbaraplein in de directe omgeving van de kerk en bushalte.
Eindpunt: Parkeren kan op het Scheijmansplein bij de kerk.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Sint Barbaraplein aan de Kemperveldweg in Tungelroy.
Eindpunt: Bushalte Niesstraat aan de Niesstraat in Ell.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Begrazingsgebied in de Krang Adrie: Begrazingsgebied in de Krang
Pad door het begrazingsgebied Adrie: Pad door het begrazingsgebied
Stellingmolen De Hoop Adrie: Stellingmolen De Hoop
De Tungelroyse Beek Adrie: De Tungelroyse Beek
Knuppelbrugje bij Tungelroyse Beek Adrie: Knuppelbrugje bij Tungelroyse Beek
De ingang van Ellerschans, een vluchtschans Adrie: De ingang van Ellerschans, een vluchtschans
Brugje over de Tungelroyse Beek Adrie: Brugje over de Tungelroyse Beek
Bijenkasten in Weerenbroek, nu nog de lente Adrie: Bijenkasten in Weerenbroek, nu nog de lente
Landgeit Adrie: Landgeit
Pad door het Heijkersbroek Adrie: Pad door het Heijkersbroek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-4.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Tungelroy, Swartbroek en EllErvaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 3 november 2020 om 14:17

  De machines zijn weer verdwenen uit het Heijkersbroek, het alternatief is weer verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart. Op enkele plaatsen is aan paden te zien dat er gewerkt is verder zijn de paden ongewijzigd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 17 september 2020 om 17:03

  Er zijn op 14 september werkzaamheden gestart die circa 5 weken in beslag nemen (afhankelijk van de van de weersomstandigheden). In de routebeschrijving is een tijdelijk alternatief zie hiervoor ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Voor meer informatie over werkzaamheden klimaatbuffer Heijkersbroek.

  Reageren
 3. Tonnie Aalbers 29 oktober 2017 om 20:54

  Deze etappe hebben we op 29 oktober 2017 gelopen. Door een uitgezette wandeling door Wandelvereniging Bach in Ell, waren er veel wandelaars in het gebied. Was ook een voordeel, er was een koffiepauze met Limburgse vlaai in Swartbroek. Het Heijkersbroek en Weerenbroek is schitterend, veel sporen van wilde zwijnen. En een mak ezeltje met jong.
  Met wandelgroetjes Tonnie

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)