Peelpad etappe 4, Ell te Limburg

12 km Wandelroute Peelpad etappe 4, te Ell

Deze etappe gaat van het plaatsje Ell naar Nederweert-Eind. Gevolgd wordt een deel van het kanaal Wessem-Nederweert verder komt men door het bosgebied Wellensteyn, het nieuwe natuurgebied de Kwegt en door het natuurgebied Sarsven. In een groot deel van het gebied heeft turfwinning plaatsgevonden. Door de ontvening heeft het landschap een grote verandering ondergaan, zo ontstonden vennen en plassen die later weer andere doeleinden kregen. Ook de aanleg rond 1926 van het verbindingskanaal tussen de plaatsen Wessem en Nederweert, heeft veel invloed op het landschap gehad. Zo kwam tijdens de aanleg het vrijgekomen zand onder anderen in het gebied Wellensteyn terecht, het gebied moet voor die tijd plaatselijk enkele meters lager geweest zijn. Later is het gebied Wellensteyn aangeplant met als doel productiebos, momenteel wordt door Het Limburgs Landschap het productiebos geleidelijk omgevormd tot een natuurlijker bos. Ook veel van de vennen, ontstaan door de ontvening, verdwenen onder het zand dat vrijkwam. Het Sarsven is een van de weinig overgebleven vennen. Momenteel wordt de omgeving heringericht, zo is er bij de Kwegt veel opgebracht zand is weer verwijderd met als resultaat een nieuw aantrekkelijk vennencomplex. De omgeving van het Sarsven blijkt ook een van de belangrijkste Nederlandse vindplaatsen te zijn van bewoning uit de Oude en Midden Steentijd (10.0000 tot 3.000 voor Christus). 62% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-3-2016, laatst bijgewerkt op: 22-5-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Ga vanuit de bushaltes in zuidoostelijke naar de kruising voorbij de kerk, zijwegen negeren.
Bij deze kruising LA, “Sebastiaanstraat”, de weg volgen tot kruising voor kombord “Einde bebouwde kom Ell”, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, “Sebastiaanstraat”, de weg verder volgen tot snelweg en kanaal gepasseerd zijn.
Na passeren van kanaal, aan einde van reling aan linkerzijde van de weg LA de trap afdalen, vervolgens aan voet van de talud RA, gras-pad, kn10 volg 84, het gras-pad buigt naar links met aan rechterhand een waterloop en loopt parallel aan het pad langs het kanaal.
Na ca. 80m, voordat het pad de waterloop kruist links aanhouden richting het pad langs het kanaal, de wn route wordt tijdelijke verlaten, vervolgens voor kanaal rechts aanhouden, het brede pad met kanaal aan linkerhand volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren, na ca. 150m passeert men kn85 volg 72.
2.
Bij deze kruising RD, verharde weg met het kanaal aan linkerhand.
Na ca. 560m rechts aanhouden, “Mildert”, wn72.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen. doodlopende weg aan rechterhand negeren, wn72.
Bij 3-sprong voor kanaal rechts aanhouden, wn72, verderop passeert men de spoorbrug.
Voorbij de spoorbrug, in bocht naar rechts van de weg LA, grindpad, kn72 volg 45, het pad met kanaal aan linkerhand volgen tot 3-sprong met SLL bord “Wellenstein” voorbij verkeersluis (versmalling van het pad met zandhopen).
# Bij deze 3-sprong gaat de etappe door grasland waarin honden niet zijn toegestaan, als alternatief bij 3-sprong RA, kn45 de wn route wordt verlaten. Na ca. 700m LA, kn88 volg 44. Bij T-splitsing RA, kn44 volg 43. Ga verder bij punt 3. laatste regel.

3.
Bij deze 3-sprong schuin naar rechts via klaphek het grasland inlopen, kn45 volg 44, de afrastering aan linkerhand volgen tot klaphek aan overzijde.
Voorbij dit klaphek, bij T-splitsing RA, wn44, men passeert bankje, verderop na ca. 200m buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong RA, wn44, verderop buigt het pad naar links.
Voor omheining het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn44, het pad verder volgen tot breed pad aan rechterhand, zijpaden op linkerhand negeren.
Bij dit pad RD, pad aan rechterhand negeren, kn44 volg 43.
Na ca. 120m, t.h.v. bankje LA, kn43 volg 41, verderop gaat het pad door het bosgebied, het pad verder volgen tot T-splitsing t.h.v. rand bosgebied, zijpad negeren.
4.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan linkerhand, kn41 volg 46, het pad ca. 650m volgen tot pad aan rechterhand met houten afsluitboom met daarachter open gebied met nieuwe natuur.
Bij dit pad RA richting hoogspanningsmast, pad door rand open gebied, kn46 volg 38, verderop ruim voorbij de mast t.h.v. eik buigt het pad rechts, wn38, iets verder gaat het pad over een kade met eikenbomen aan rechterhand, verderop buigt het pad over de kade naar links.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een steiger RA, verharde weg, wn38.
Voorbij klein parkeerterreintje met SLL bord “De Kwegt” LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, de wn route wordt verlaten, het gras-pad langs de waterloop volgen tot brede waterloop aan rechterhand, iets voorbij stuw.
5.
Voorbij deze waterloop RA, gras-pad met waterloop aan rechterhand.
Bij kruising RA brugje over, wn36, smal bospad dat iets verder over een knuppelbrugje gaat.
Bij 3-sprong met informatiepaneeltje “IJsboerderij Sommers” rechts aanhouden, kn36 volg 35, het smalle pad door het bos verder volgen.
Bij kruising met doorgaande weg RD, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand, wn35, vervolgens na ca. 60m links aanhouden het smalle bospad inlopen, wn35, verderop iets voor uitkijktoren buigt het pad naar rechts men verlaat het bos en gaat over een knuppelbrugje, wn35, ruim na verlaten van het brugje buigt het pad voor afrastering naar links.
RD, gras-pad met klaphek aan rechterhand negeren, kn35 volg 34.
6.
Bij T-splitsing LA, kn34 volg 32.
Bij 3-sprong links aanhouden, verharde weg, kn32 volg 31, de weg volgen tot T-splitsing in bebouwde kom, ruim voorbij bocht naar rechts passeert men kn31 volg 77, zijpaden negeren.
# Voor een mooi uitzicht vanuit een vogelkijkscherm over het Sarsven het smalle pad aan linkerhand iets voor bocht naar rechts van de weg inlopen.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, “Loyenbos”, wn77.
7.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden het verhard voetpad inlopen, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing LA, de weg volgen tot 4-sprong voorbij de kerk, zijwegen negeren
Bij deze 4-sprong RA, “Pastoor Maesplein”, de weg die voorbij het plein overgaat in “Pastoor Brandstraat” volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, vervolgens na ca. 60m RD de weg “rendierenlaan” volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
# Iets verder passeert men aan linkerhand het “Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof”.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder zijn de bushaltes “Openluchtmuseum”, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Niesstraat, Niesstraat 12, 6011 RE te Ell. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Openluchtmuseum, Eind 10A te Nederweert-Eind.

Met de auto

Parkeren kan op het Scheijmansplein bij de kerk. Het plein aan de zijde van de kerk verlaten vervolgens LA, de etappe kan gestart worden bij punt 1 2de regel.

Openbaar vervoer

NS station Weert. Bus 73 (richting Roermond). Bushalte Niesstraat, Ell.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Het Sarsven Adrie: Het Sarsven
Omgeving van het Sarsven Adrie: Omgeving van het Sarsven
Uitkijktoren bij het Sarsven Adrie: Uitkijktoren bij het Sarsven
Knuppelbrugje Adrie: Knuppelbrugje
Het Sarsven Adrie: Het Sarsven
Nieuwe natuur De Kwegt Adrie: Nieuwe natuur De Kwegt
Nieuwe natuur De Kwegt Adrie: Nieuwe natuur De Kwegt

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-4.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Ell en Nederweert-EindErvaringen van wandelaars (4)

 1. Yvonne en Tonnie 2 september 2018 om 20:34

  Beste,
  Het is een schitterende natuurwandeling, mede door het mooie weer op 31 augustus. Alles staat goed aangegeven. De Mildert om te rusten is een aanrader, koffie met vlaai!!

  Reageren
 2. J. v Lankveld-Boekel 28 september 2017 om 18:30

  2e regel van onder bij punt 3 staat: “RD pad aan linkerhand negeren”. Dit moet m.i. zijn: “RD 2x pad aan linkerhand negeren.”

  Punt 4 1e regel: Er staat: “Na ca. 120m. t.h.v. bankje LA kn 43 volg 46…” Dit a.u.b. veranderen in: “Na ca. 120m. t.h.v. bankje LA kn 43 volg 41…

  Verder PERFECT omschreven

  Reageren
  1. Adrie 29 september 2017 om 06:09

   J. v Lankveld-Boekel bedankt voor het melden! Het klopt dat er bij punt 3. twee paden aan linkerhand zijn. Ik heb de routebeschrijving iets aangepast en verwijs nu direct door naar het brede pad aan rechterhand. Ook het te volgen nummer bij punt 4 1ste regel is aangepast.

 3. Adrie 16 januari 2017 om 19:33

  De etappe is aangepast. In de Schoorkuilen heeft men zes afzonderlijke vennen tot een groot ven gemaakt. Door deze uitbreiding is de etappe gewijzigd. De etappe volgt nu de rand van het grote ven met op diverse plaatsen mooi uitzicht over het ven. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)