Peelpad etappe 3, Stramproy te Limburg

15 km Wandelroute Peelpad etappe 3, te Stramproy

Deze etappe van Stramproy naar Tungelroy gaat door het Areven, het beekdal van de Tungelroyse Beek en de Tungelerwallen. Het gebied het Areven is afwisselende natuurgebied met bos, weilanden en hooilandjes, een mooi gevarieerd wandelgebied. De Tungelerwallen is een aangeplant dennenbos dat wordt afgewisseld met stukjes heide en stuifzand, in dit gebied wordt een langgerekte stuifduin gevolgd waaraan het gebied zijn naam ontleend heeft. Halverwege de 19de eeuw had de Tungelroyse beek haar oorsprong in de omgeving van de Tungelerwallen en zorgde voor de afwatering van het uitgestrekt moerasgebied de Kalver Peel dat ten zuiden van Weert lag. Het gebied bestond toen uit moerassig heide- en veengebied met hoogveen. Later is de bovenloop van de Tungelroyse Beek gegraven die zorgde voor de ontwatering van het gebied. De Tungelroyse Beek is weer een meanderend beek geworden met enkele leuke brugjes. Een van deze brugjes is een replica van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Tijdens graafwerkzaamheden aan de Tungelroyse beek zijn restanten blootgelegd van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd. Dat inspireerde een groep vrijwilligers om een replica van de brug over de Tungelroyse beek te bouwen. 82% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 11-2-2016, laatst bijgewerkt op: 21-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met rug naar de hoofdingang van de kerk RD vertrekken over de rechterzijde van het plein, vervolgens voorbij het plein RA, “Mgr. Nolensstraat”, ww93 volg gz.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, “St. Willibrordusstraat”, ww94 volg gz, de weg volgen tot kruising, zijwegen negeren.
Bij deze kruising LA, ww95 volg gz.
Bij kruising RD, “Prinses Marijkestraat”, gz route, de weg volgen tot bocht naar links voorbij woning nr.48, men passeert twee kruisingen.
In deze bocht RA, “Veldstraat”, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, ww133 volg gz.
# Molen De Nijverheid, in de omgeving beter bekend als de molen van Nijs.
Voorbij de molen RD, “Veldstraat”, weg aan rechterhand negeren, gz route.
RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens bij 3-sprong voor parkje met speeltoestellen LA, gz route.
2.
Voorbij het parkje, bij T-splitsing LA, ww134 volg gz, direct daarna bij splitsing RA, de gz route wordt verlaten.
Bij kruising met klein kapelletje LA, “Boschstraat”, ww135.
Voorbij omheind terrein LA, smal onverhard pad, verderop buigt het pad voor een waterloop naar rechts en de waterloop aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, ww238 volg gz.
T.h.v. bosrand met bankje RD, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren, gz route, het pad volgen tot 2de, een wat groter perceel grasland aan rechterhand met metalen poort.
Voor dit grasland RA, smal pad door bosrand met het perceel grasland aan linkerhand, gz route, verderop voorbij het bos buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, de gz route wordt verlaten, verderop gaat het brede grindpad over in een verharde weg.
3.
T.h.v. woningen, bij 3-sprong rechts aanhouden.
Iets voor einde van bosperceel LA, bospad met bruin elektriciteitskastje.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna links aanhouden, breed grindpad, “Stramproyergrensweg 18”.
Voorbij woning nr.18 RD, pad aan rechterhand negeren.
Direct na bosschages met stalletje aan linkerhand LA, verderop door klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, iets verder rechts aanhouden richting brugje, voorbij het brugje rechts aanhouden, door begrazingsgebied met afrastering aan linkerhand, verderop voorbij hoek in afrastering buigt het pad naar links richting een klaphek, via dit klaphek het begrazingsgebied verlaten, smal pad met bosperceel aan rechterhand.
Voor bos, bij T-splitsing LA, vervolgens bij Y-splitsing links aanhouden, direct daarna RD, smal bospad aan rechterhand negeren.
4.
Na ca. 400m RA, pad met bord “Stiltegebied” en iets verder bosrand aan rechterhand.
Bij bosrand met bankje en NM bordje, bij kruising LA, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg.
Bij kruising met kruisbeeld LA, “Wijffelterbroekdijk”, de weg volgen tot doodlopende weg aan linkerhand, direct na woning nr. 21.
Bij deze weg LA, “Wijffelterbroekdijk 29”, verderop t.h.v. woning nr.29 gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voor houten poort met klaphek het pad met bocht naar rechts verder volgen richting klaphek in de verte.
Voorbij het klaphek RA, door begrazingsgebied met beek aan linkerhand, verderop het begrazingsgebied via een klaphek weer verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens voor bosperceel LA, onverhard pad met de bosrand aan rechterhand, gr route.
5.
In bocht naar links van het pad rechts aanhouden, bospad met NM bordje “Tungelerwallen“, gr route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, gr route, verderop voorbij een bocht naar rechts volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
Ca. 80m voorbij deze bocht, halverwege omheind perceel aan linkerhand RA, smal bospad, de gr route wordt verlaten.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, breed pad.
Bij kruising met verharde weg RD, het smalle bospad volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, pad met verderop aan linkerhand een smalle half open strook met heide.
Ca. 60m voorbij deze strook RA, het pad volgen tot 4-sprong op een lage heuvel met aan linkerhand een zanderig pad.
6.
Bij deze 4-sprong RD, smal iets dalend pad dat iets verder door half open plek met heide gaat, voorbij deze half open plek het pad ca. 70m verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand op enige afstand een open plek met stuifzand, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting de open plek, vervolgens voor de open plek bij splitsing rechts aanhouden, pad met iets verder op enige afstand aan rechterhand een picknicktafel.
Voorbij rij houten paaltjes, bij kruising RA, het bredere pad tevens ruiterpad (ruiterroute 16) dat verderop de bosrand aan rechterhand volgt volgen tot breed pad aan rechterhand ca. 60m voorbij een bosperceel aan linkerhand.
Bij dit pad RA, ruiterpad (ruiterroute 4), het pad volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een pad naar de top van een heuvel (stuifduin).
Bij deze 4-sprong LA, stijgend pad met NM bordje “Tungelerwallen” richting top van de heuvel, vervolgens bij kruising op de top RD, dalend pad met op enige afstand de langgerekte heuvelrug aan rechterhand.
7.
Na ca. 220m, bij 3-sprong met aan rechterhand stijgend pad naar de heuveltop links aanhouden, het pad buigt weg van de heuvel, na ca. 60m het pad met flauwe bocht naar rechts richting een open plek volgen, voor de open plek links aanhouden met iets verder aan linkerhand informatiepaneel “Tungeler Wallen”.
Voorbij het informatiepaneel RA, het linker pad aan overzijde van de open plek inlopen, het pad links van bosschages met in het pad een ATB routepaaltje met G-B (geel-blauwe) routeverwijzing, het pad stijgt richting top van de heuvel.
Bij kruising op top van de heuvel RD, G-B route, de ATB route wordt verlaten, dalend pad met ruime bocht naar rechts om lage beboste heuvel met voorbij de heuvel een open zanderige plek aan rechterhand, het pad verder volgen tot kruising met NM informatiepaneeltje “Tungelerwallen” en NM bordje, iets voor deze kruising passeert men in een open strook aan linkerhand een bankje.
Bij deze kruising LA, G-B route.
8.
Iets voor verharde weg LA, vervolgens bij kruising met verharde weg RD, bospad met bordje “Opengesteld”, G-B route.
Voor bocht naar rechts van het pad, t.h.v. ruiterroutepaaltje links aanhouden, de G-B route wordt tijdelijk verlaten.
Bij T-splitsing LA, G-B route, let op dit pad is tevens een ATB pad, verderop volgt het pad de bosrand aan linkerhand en gaat daarna weer door het bos.
Bij 3-sprong links aanhouden, men passeert aan rechterhand een grillig gevormde den.
RD, pad richting zanderige open plek aan linkerhand negeren, direct daarna (kan ook gezien worden als een kruising) RA, men volgt nog steeds het ATB pad, G-B route.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist een breed pad, de G-B en ATB route worden verlaten, het pad volgen tot kruising voor omheind perceel aan rechterhand, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, het pad met de omheining aan rechterhand gaat verderop over een smalle verharde weg.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, ww86, verderop buigt de weg naar links.
9.
Bij T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, “Maaseikerweg” direct daarna LA door klaphek aan overzijde de weg, let op drukke weg!
Na ca. 450m LA het brugje over, iets verder voorbij 2de klaphek het pad door landbouwgebied volgen, verderop buigt het pad naar links.
# Het brugje is een nagebouwde Romeinse brug. Tijdens werkzaamheden bij de beek zijn op de plaats van de nagebouwde brug resten van palen en eikenhouten liggers aangetroffen van een houten beekbrug uit de Romeinse tijd.
Ca. 40m voorbij deze bocht, t.h.v. kruisbeeld met bankje RA, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
RD, weg aan linkerhand negeren, “Kerkveldweg”, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing schuin naar links, het verhard voetpad met kapel aan linkerhand inlopen, aan einde van het voetpad rechts aanhouden richting de kerk, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
G-B = OLAT Graaf van Hornepad streekpad met geel/blauwe markeringen voor de richting.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek, bv = blauwe vierhoek en pv = paarse vierhoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Willibrordus kerk, Kerkplein 2A, 6039 GH te Stramproy. Plan Route

Eindpunt

Kerk, Tungeler Dorpsstraat 66 te Tungelroy.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het Kerkplein achter de kerk.
Eindpunt: Parkeren kan op het Sint Barbaraplein in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Julianastraat aan de Julianastraat in Stramproy. Vanuit de bushalte in zuidelijke richting naar kerk lopen het startpunt.
Eindpunt: Bushalte Sint Barbaraplein aan de Kemperveldweg in Tungelroy.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Brugje over de Tungelroyse Beek Adrie: Brugje over de Tungelroyse Beek
Het beekdal van de Tungelroyse Beek Adrie: Het beekdal van de Tungelroyse Beek
De Tungelroyse Beek Adrie: De Tungelroyse Beek
De Tungelerwallen Adrie: De Tungelerwallen
De Tungelerwallen Adrie: De Tungelerwallen
Zicht op de stuifduin Adrie: Zicht op de stuifduin
Op de top van de stuifduin Adrie: Op de top van de stuifduin
De Tungelroyse Beek Adrie: De Tungelroyse Beek
Replica van een Romeinse brug Adrie: Replica van een Romeinse brug
Veldkruis Adrie: Veldkruis
Kapel Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand Adrie: Kapel Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-3.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Stramproy en TungelroyErvaringen van wandelaars (2)

 1. Adrie 1 maart 2018 om 10:44

  De etappe is vernieuwd, in het bosgebied Tungelerwallen gaat de etappe over een grote afstand langs de langgerekte heuvelrug, een mooi stuifzandgebiedje aan de zuidzijde is in de wandelroute opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Tonnie aalbers 29 oktober 2017 om 20:27

  Deze etappe hebben gelopen op zaterdag 28 oktober 2017. Wederom een fijne wandeling.
  Met een van de kruisbeelden ( foto ) op de Peelpad route.
  Mvrg Tonnie

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)