Peelpad etappe 3, Tungelroy te Limburg

13 km Wandelroute Peelpad etappe 3, te Tungelroy

Deze etappe start in het plaatsje Tungelroy en gaat via het plaatsje Swartbroek naar Ell. De etappe gaat o.a. door het natuurgebied de Krang en door een stukje beekdal van de Tungelroyse Beek met de natuurgebieden Ellburg, Heijkersbroek en Weerenbroek. De Krang, een natuurgebied direct ten zuidwesten van Swartbroek, is een gebied met enkele boerenbedrijven, akkers, hakhoutpercelen, moeras en vennen. De Krang is zowel historisch als natuurlijk een rijk gebied. Rondom de boerderijen (nu deels buiten gebruik) liggen de bolle akkers die zo kenmerkend zijn voor dit gebied en in het noorden is het voormalige moerasgebied Roekespeel, nu grotendeels landbouwgrond. Via het plaatsje Swartbroek gaat de etappe naar het beekdal van de Tungelroyse Beek. Als eerste komt men door het natuurgebied de Ellburg met als bijzonderheid een eeuwenoude vluchtschans de Ellerschans die werd ontdekt bij de herinrichting van de beek en weer zichtbaar is. De schans bestaat uit een stuk grond met een gracht en aan de binnenzijde een meters hoge aarde omwalling. De schans werd gebruikt tijdens de 80 jarige oorlog als vluchtschans. Via het aantrekkelijke Heijkersbroek en Weerenbroek gaat de etappe vervolgens naar Ell. Het Heijkersbroek en Weerenbroek zijn populierenbossen die door gewijzigd beheer een mooi gevarieerd bos is geworden. In Swartbroek komt men als bezienswaardigheid langs de stellingmolen De Hoop. 79% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-2-2016, laatst bijgewerkt op: 3-11-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushalte met de rug naar het pleintje LA vertrekken, direct daarna voor de kerk links aanhouden, “Tungeler Dorpsstraat”, de weg volgen tot woning nr.93, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning LA, “Kievitspeelweg”, de weg volgen tot kruising met “Castertweg”, zijweg en zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, grindpad, het pad buigt naar rechts.
T.h.v. zendmast RD, pad aan linkerhand negeren, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts.
Ca. 70m voorbij deze bocht RD, gras-pad voor waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna eveneens RD, pad met ruiter routepaaltje 105 richting 108, pad aan rechterhand negeren.
RD, bospad aan rechterhand negeren, pad langs de bosrand verder volgen, verderop voor een landbouwperceel buigt het pad naar links.
2.
Voor volgende bosperceel, bij 3-sprong links aanhouden, ruiterroute 108, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot bocht naar rechts.
Ca. 50m voorbij deze bocht LA, gr route, het pad volgen tot flauwe bocht naar links.
Iets voor deze bocht RA, bospad met NM bordje “Krang” en houten afsluitboom, ww76 volg gr.
Voorbij twee knuppelbrugjes en een brugje RD, pad richting vogelkijkscherm aan linkerhand negeren, gr route, iets verder passeert men een brugje, voorbij het brugje het smalle pad met knuppelbrugjes door het bos verder volgen tot T-splitsing.
Na verlaten van het bos, bij deze T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand, ww75 volg bv.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, bv route.
Voor bosrand aan rechterhand RA, onverhard pad met NM bordje “De Krang”, bv route, direct daarna RD, smal bospad aan linkerhand negeren.
3.
Bij T-splitsing LA, ww77 volg bv.
Ca. 35m voorbij pad aan rechterhand met NM bordje rustgebied LA door klaphek, de bv route wordt verlaten, in een ruime bocht naar links met het ven aan linkerhand richting het klaphek aan overzijde lopen, vervolgens via het klaphek het grasland weer verlaten.
Voorbij het klaphek, bij splitsing rechts aanhouden, pad met afrastering aan rechterhand, iets verder bij hoek in de afrastering buigt het pad naar rechts, men passeert twee klaphekken bij doorgang voor vee, smal gras-pad met afrastering aan rechterhand, verderop passeert men nogmaals twee klaphekken bij een doorgang voor vee, iets voorbij deze klaphekken het pad achtereenvolgens het bocht naar rechts en links verder volgen tot men het grasland via een klaphek weer verlaat.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg.
RD, “Venboordstraat”, weg aan rechterhand negeren.
Bij kruising RD, onverhard pad, iets verder splitst het pad, het maakt niet uit welk pad gevolgd wordt, verderop komen beide paden weer samen.
4.
Voorbij begraafplaats RA richting de kerk lopen.
Voorbij de kerk, bij T-splitsing LA, direct daarna RA, “Coolenstraat”, de weg volgen tot flauwe bocht naar links iets voorbij woning nr.42 en voorbij kombord “einde bebouwde kom Swartbroek”.
In deze bocht rechts aanhouden, doodlopende weg “Coolenstraat”.
Voorbij woning nr.46 RA, onverhard pad.
Voorbij flauwe bocht naar rechts, voor klein bosperceel LA, gras-pad, rd route.
Bijna aan einde van het bos aan linkerhand RA door klaphek, door grasland richting brugje met klaphek lopen, rd route, vervolgens het brugje over.
Voor landbouwperceel, bij T-splitsing RA, smal gras-pad met landbouwperceel aan linkerhand, ww71 volg rd, kn71 volg 32, verderop voor een beek buigt het pad naar links, het gras-pad aan linkerzijde van grasland met na ca 50m een begroeide wal aan rechterhand volgen.
# De begroeide wal aan rechterhand is de Ellerschans, rond een geschikt stuk grond werd een gracht gegraven, met de vrijgekomen grond werd aan de binnenkant een wal opgeworpen waarachter men zich kon verschansen .
5.
Voorbij de schans, voor klaphek het gras-pad met bocht naar rechts aan linkerzijde van het grasland verder volgen, het klaphek aan linkerhand negeren, rd en wn route, voorbij een poel buigt het gras-pad met flauwe bocht naar links.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek, kn32 volg 35, de rd route wordt verlaten.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn35 volg 36, pad met de beek aan rechterhand verder volgen.
Direct na een bocht naar links RA, kn36 volg 37.
Voor ven (visvijver), bij T-splitsing RA, kn37 volg 38, het pad buigt naar links.
Iets voorbij  deze bocht RA, wn route, het pad buigt naar links en volgt een beek aan rechterhand.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn38 volg 60, het pad langs de beek verder volgen.
Achtereenvolgens smal pad aan linker- en brugje aan rechterhand negeren, wn60, het pad met iets verder een zijarm van de beek aan rechterhand volgen en tot 2de betonnen brug aan rechterhand, overige zijpaden negeren.
6.
Bij deze betonnen brug RD, kn60 volg 44, het pad buigt naar links weg van de brede waterloop, vervolgens voorbij de kleine open plek LA, wn route, iets verder afrastering aan linkerhand, verderop iets verhoogd gras-pad met aan beide zijde een afrastering.
RD, achtereenvolgens gras-pad aan rechter- en pad met klaphek aan linkerhand negeren, men passeert een picknicktafel.
Bij 4-sprong RD, kn44 volg 45, recht pad met metalen afsluitboom.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn45 volg 34(0,7km), direct daarna RA, gras-pad met waterloop aan rechterhand.
Voor landbouwperceel, bij T-splitsing LA, wn route.
Voor muur rond woning, bij T-splitsing LA langs metalen afsluitboom, wn34, vervolgens bij 3-sprong RA, kn34 volg 35.
T.h.v. waarschuwingsbord “Wilde zwijnen” RA, de wn route wordt verlaten, iets verder voorbij een klaphek de linkerzijde van het grasveld met speeltoestellen oplopen.
Na verlaten van het grasveld, bij T-splitsing LA, verhard voetpad, vervolgens t.h.v. woning nr.18 RA, “Breederkamp”.
RD, “Breederkamp”, weg aan linkerhand negeren.
Bij kruising RD het fietspad volgen.
RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna rechts aanhouden, verhard voetpad, aan einde van het voetpad is aan linkerhand de bushalte “Niesstraat”, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummer vergelijkbaar met een knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek en bv = blauwe vierhoek geven de richting aan.
Wandelnetwerk Limburg:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Sint Barbaraplein, Kemperveldweg 59, 6005 RC te Tungelroy. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Niesstraat, Niesstraat 12 te Ell.

Met de auto

Parkeren kan op het Sint Barbaraplein in de directe omgeving van de kerk en bushalte.

Openbaar vervoer

Bushalte Sint Barbaraplein, Tungelroy.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Stellingmolen De Hoop Adrie: Stellingmolen De Hoop
De Tungelroyse Beek Adrie: De Tungelroyse Beek
Knuppelbrugje bij Tungelroyse Beek Adrie: Knuppelbrugje bij Tungelroyse Beek
De Ellerschans, ingang vluchtschans Adrie: De Ellerschans, ingang vluchtschans
De Ellerschans, uitgang vluchtschans Adrie: De Ellerschans, uitgang vluchtschans
Bijenkasten in Weerenbroek, nu nog de lente Adrie: Bijenkasten in Weerenbroek, nu nog de lente
Brugje over de Tungelroyse beek Adrie: Brugje over de Tungelroyse beek
Landgeit Adrie: Landgeit
Leuk bankje in het Heijkersbroek Adrie: Leuk bankje in het Heijkersbroek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-3.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Tungelroy, Swartbroek en EllErvaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 3 november 2020 om 14:17

  De machines zijn weer verdwenen uit het Heijkersbroek, het alternatief is weer verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart. Op enkele plaatsen is aan paden te zien dat er gewerkt is verder zijn de paden ongewijzigd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 17 september 2020 om 17:03

  Er zijn op 14 september werkzaamheden gestart die circa 5 weken in beslag nemen (afhankelijk van de van de weersomstandigheden). In de routebeschrijving is een tijdelijk alternatief zie hiervoor ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Voor meer informatie over werkzaamheden klimaatbuffer Heijkersbroek.

  Reageren
 3. Tonnie Aalbers 29 oktober 2017 om 20:54

  Deze etappe hebben we op 29 oktober 2017 gelopen. Door een uitgezette wandeling door Wandelvereniging Bach in Ell, waren er veel wandelaars in het gebied. Was ook een voordeel, er was een koffiepauze met Limburgse vlaai in Swartbroek. Het Heijkersbroek en Weerenbroek is schitterend, veel sporen van wilde zwijnen. En een mak ezeltje met jong.
  Met wandelgroetjes Tonnie

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)