Peelpad etappe 22, Elsendorp te Noord-Brabant
De etappe van Elsendorp naar Landhorst gaat door de landgoederen de Krim, de Bunthorst, en de Groote Slink en door het Sint Anthonisbos. Landhorst een ontginningsplaatsje is als eindpunt lastig als men gebruik maakt van het openbaar vervoer als alternatief kan men ook kiezen voor etappe 22a met Sint Anthonis als eindpunt. Elsendorp is een ontginningsplaatsje dat ontstaan is nadat Samuel Cornelis van Musschenbroek, die de Maatschappij tot Ontginning van de Peel oprichtte en in 1891 ter plaatse van het huidige Elsendorp twee modelboerderijen stichtte. Eén ervan heette De Dompt en dit was ook de oorspronkelijke naam voor het ontginningsdorp. Het landschap waar men doorheen loopt is onderdeel van een grootschalig ontginningsgebied van De Peel. De Krim bestaat uit naaldbossen en heidevelden, bij deze "heidevelden" krijgt men een goede indruk hoe het hier ooit heeft uitgezien. De Bunthorst is een gebied met afwisseling van bos, heide en landbouwgrond, waar lanen doorheen lopen met beuk en Amerikaanse eik. De Groote Slink bestaat ook uit een afwisseling van bos, heide en landbouwgrond maar is aangelegd in Engelse landschapsstijl. De etappe gaat in de Groote Slink langs de Slinkvijver een tot meanderend ven vergraven peelven de Diepe Slink. Bij het ven is een ijskelder, die tegenwoordig tot verblijfplaats voor vleermuizen dient. In het Sint Anthonisbos gaat de etappe rond het peelven, een mooi oud ven dat de laatste jaren helaas onder verdroging leidt. Aan het einde van de etappe wordt het Peelkanaal gevolgd. Het Peelkanaal of Defensiekanaal werd in 1939 in de Peel gegraven als onderdeel van de Peel-Raamstelling. Het kanaal reikt tot de Raam, een riviertje boven Mill. Het deed dienst als afwateringskanaal en antitankgracht, waardoor het al snel de naam Defensiekanaal kreeg. 87% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Op het fietspad langs de N272 aan de zijde van het benzinestation, en met de rug naar het benzinestation RA vertrekken, iets verder bij kruising RD, het fietspad verder volgen, kn43 volg 44.
Bij kruising RA, “Den Heikop”, kn44 volg 45.
Voor bosrand, bij T-splitsing LA, grindpad met gescheiden verhard fietspad, wn route.
Na ca. 900m, voor groot bos aan rechterhand RA, pad door de bosrand met houten afsluitboom en BL bordje “Krim”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot bocht naar rechts voor open gebied.
In deze bocht LA door het draaihekje, smal pad met afrastering aan linkerhand, het pad volgen tot bosrand voor een ouder bosperceel.
T.h.v. de bosrand het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad met wit routepaaltje aan rechterhand negeren.
Bij kruising LA, pad met aan linkerhand een rij kastanjebomen.
Het pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, zijpad(en) aan linkerhand negeren.
Voor open plek, bij kruising LA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voorbij een houten poort met klaphek.
Bij deze T-splitsing RA, pad met gescheiden verhard fietspad, de wn route wordt weer verlaten.
Bij T-splitsing RA, eveneens breed pad met gescheiden verhard fietspad en met bosrand aan linkerhand, wn route.
Na ca. 400m LA, bospad met houten afsluitboom en BL bordje “Bunthorst”, kn47 volg 72, het pad volgen tot kruising met een breed pad.
Bij deze kruising LA, de wn wordt weer verlaten, het grindpad volgen tot kruising voorbij een boswachterswoning, zijpaden negeren.
3.
Bij deze kruising RD, het grindpad volgen tot breed pad aan rechterhand met in de verte een gebouw, ca. 60m voorbij een kleine woning nr.128, zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, kn74 volg 73, het brede pad ca. 130m volgen tot pad aan rechterhand, smalle zijpaden met klaphek aan linkerhand negeren.
Bij dit pad RA, wn route, vervolgens na ca. 40m, bij splitsing links aanhouden, wn route.
Bij 5-sprong het 2e pad aan rechterhand volgen, wn route, vervolgens na ca. 60m bij 4-sprong scherp LA, kn73 volg 48.
Bij 5-sprong voor klaphek RA, wn route, pad door de bosrand met verderop twee houten poorten bij een doorgang voor vee (als het pad gesperd is door de houten poorten deze openen en daarna weer sluiten).
Bij T-splitsing RA, brede laan, de wn route wordt verlaten, de brede laan ca. 350m volgen tot kruising met aan linkerhand een draaihekje.
4.
Bij deze kruising LA door het draaihekje, het grasland inlopen richting een draaihekje aan de overzijde, via het draaihekje het grasland weer verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, pad door smal bosperceel.
# Voor een bezoek aan de theekoepel, bij de T-splitsing eerst een klein stukje RA.
Voor ven, bij T-splitsing LA.
# Het ven Slinkvijver in het hart van de Groote Slink is een tot meanderend ven vergraven peelven de Diepe Slink. Iets verder passeert men aan de linkerhand een ijskelder, deze ijskelder is een verblijfplaats voor vleermuizen, dus met rust laten!
Voorbij het ven, bij 3-sprong met aan linkerhand een draaihekje RA, wn route.
Ca. 50m voorbij een brugje het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een smal pad langs het ven links aanhouden.
# Voor mooi uitzicht over het ven met in de verte het gebouw van de Bronlaak eerst een klein stukje het smalle pad aan rechterhand inlopen.
5.
Bij Y-splitsing scherp LA, kn76 volg 60, het pad met verderop een boerderij aan linkerhand volgen tot een smalle verharde weg aan linkerhand voor bosrand, zijpaden negeren.
T.h.v. deze weg RA, de rechterzijde van parkeerterreintje oplopen en iets verder het smalle pad door de bosrand inlopen, wn route, verderop voor een boerderij buigt het pad naar links richting de doorgaande weg.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, wn route, het fietspad langs doorgaande weg ca. 400m volgen tot een smal pad aan linkerhand met rechts van het pad een brede waterloop het Peelkanaal en links van het pad een aarden wal ca. 30m voorbij de bosrand van een groot bosgebied, aan het begin van het pad is er een opening in de afrastering.
Bij dit pad LA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, en het smalle pad tussen Peelkanaal en aarden wal met het Peelkanaal aan rechterhand inlopen, het pad volgen tot kruising iets voorbij een bocht naar links.
Bij deze kruising RA het brugje over, kn60 volg 42/62, aan overzijde eveneens RA, oranje (oranje bordjes met wit symbool) en wn42, het pad volgen tot 4-sprong met grind-/fietspad, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA, grind-/fietspad, oranje route, de wn route wordt verlaten.
6.
In bocht naar links van het grind-/fietspad, bij 4-sprong RD, bospad, oranje route.
Bij T-splitsing LA, de oranje route wordt tijdelijk verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, oranje route.
Bij kruising met breed pad RD, oranje route.
Bij kruising RA, grind-/fietspad met open gebied aan linkerhand, oranje en wn route.
Het grind-/fietspad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, de oranje route wordt verlaten.
T.h.v. bankje, in bocht naar rechts van het grind-/fietspad links aanhouden, het onverharde pad met het open gebied aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising LA, smalle verharde weg, kn42 volg 43, de weg ca. 250m volgen tot breed bospad aan rechterhand voorbij flauwe bocht naar links met voor het pad een picknicktafel bij een grillig gevormde den.
Bij dit pad RA, breed bospad tevens ruiterpad, wn route.
Bij 3-sprong LA, wn route, het buigt naar links, verderop buigt het pad met ruime bocht naar rechts.
7.
Bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, iets verder RA, pad is tevens een ruiterpad.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, de wn route wordt weer verlaten.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, vervolgens bij kruising RA, smal bospad, wn route.
Bij Y-splitsing LA, wn route, direct daarna bij kruising RA, het pad volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong LA.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, pad met gescheiden grind-/fietspad, het pad volgen tot 5-sprong.
Bij deze 5-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen, kn62 volg 48, pad met gescheiden grind-/fietspad, verderop kruist het fietspad het onverharde pad.
8.
Na ca. 170m links aanhouden, de wn route wordt verlaten, het grind-/fietspad volgen tot kruising met breed ruiterpad.
Bij deze kruising LA, ruiterpad.
Na ca. 110m RA, smal bospad, het bospad volgen tot T-splitsing bij bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, grindpad met bosrand aan linkerhand.
Bij kruising RD, verharde weg, “Heistraat”.
Voorbij woning nr.13 RA, “Schepersstraat”.
Voorbij woning nr.11 LA, “Kuulotterstraat”.
Bij T-splitsing RA, “Kerkstraat”.
De weg met bocht naar rechts verder volgen, voetpad en doodlopende weg aan linkerhand negeren, vervolgens voor kerkje RA, “Pioneerstraat”, iets verder is aan linkerhand Café Buitenlust en de bushalte, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Bushalte Elsendorpseweg, Elsendorpseweg, 5424 TB te Elsendorp. Plan Route
Eindpunt
Café Buitenlust, Pioniersstraat 1 te Landhorst.
Met de auto
Startpunt: Parkeren kan op het pleintje voor de kerk of op de parkeervakken aan het Sint Christoffelplein. Aanlooproute: Met de rug naar de ingang van de kerk RA vertrekken, vervolgens de weg volgen tot kruising met doorgaande weg. Bij deze kruising LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, kn43 volg 44. Ga verder bij punt 1 2de regel.
Eindpunt: Parkeren kan op het parkeerterrein aan de Schapendreef.
Openbaar vervoer
Startpunt: Bushalte Elsendorpseweg aan de Elsendorpseweg (N272).
Eindpunt: Bushalte Café Buitenlust aan de Pioniersstraat.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-22.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaatsen Elsendorp en Landhorst
De etappe is iets gewijzigd. Een pad langs het Peelkanaal is gesloten, het pad is door bevers ondergraven. Het pad is uit de etappe gehaald en loopt nu iets langer door het bos.
Het brugje over de Slinkvijver is gereed, de etappe kan weer in zijn geheel gelopen worden.
Beste Adrie, We zijn bezig met het Peelpad. Afgelopen zondag hebben we etappe 22 gedaan. Ik wil je graag wijzen op het feit dat de routebeschrijving afwijkt van de kaart en wel bij punt 5
(De beschrijving vanaf: verderop iets voor de doorgaande weg wordt de wn route verlaten.)
Dit ter informatie. Mvg, Theo
Vermoedelijk hebben jullie gebruik gemaakt van een oude routebeschrijving. In maart van dit jaar is de etappe 16-3-2021 gewijzigd bij punt 5. Voorheen ging de etappe via de weg Eerste Stichting naar een bosperceel met een grote vijver via deze vijver ging de etappe naar het Peelkanaal. Dit bosperceel is in het begin van dit jaar omheind en gesloten.
Aan het brugje bij de Slinkvijver wordt gewerkt. Voorlopig bij punt 4 3de regel: Voor ven, bij T-splitsing RA i.p.v. LA, pad met het ven aan linkerhand, voorbij smalle zijde van het ven buigt het pad naar rechts het bos in. In het bos, bij T-splitsing RA ga verder bij punt 5 eerste regel.
De etappe is vernieuwd, de etappe gaat nu over een langere afstand langs het Peelkanaal met op een drietal plaatsen kazematten langs het kanaal.
Het startpunt is verplaatst naar de nieuwe bushalte Elsendorpseweg aan de Elsendorpseweg (N272). Bij deze bushalte stopt zowel een lijnbus als een buurtbus. Veel wandelplezier!