Peelpad etappe 21, Milheeze te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Peelpad etappe 21, te Milheeze

Deze etappe van Milheeze naar Elsendorp gaat door de Nederheide, de Stippelberg, De Sijp en Cleefswit. Milheeze is een oud Peeldorp, op het kerkplein staat beeld “De Vlikkensteker met in zijn linkerhand de vlikken-schop dit is een steekschop met opstaande randen waarmee repen hei met een lengte van 60 cm en een breedte van 10 cm werden los gestoken die als aanmaakturf gebruikt werd. De bosgebieden Nederheide en de Stippelberg maakte oorspronkelijk deel uit van het uitgestrekte heidegebied in de Peel. Die talloze stippels in de Stippelberg zijn stuifduinen die ontstonden door zandverstuivingen. De Sijp en Cleefswit zijn gebieden met afwisseling van bos, heide en landbouwgrond, waar lanen doorheen lopen met Beuk en Amerikaanse eik. Op het landgoed Cleefswit zijn nu nog stukken aan te wijzen die vroeger deel uitmaakten van de Bebakende Dijk, een van de eerste wegen die door dit gebied liep. De weg bestond uit bakens die om de 800 à 1000 meter geplaatst zijn, veertien in totaal, waarop de reizigers zich konden oriënteren. Tijdens de etappe komt men in de Stippelberg als bezienswaardigheid langs D'n Blikken Emmer, een houten klimpaal met in de top een emmer. De boswachter kon hierin klimmen om bosbrand te bespeuren. Ook was de paal een baken, als de emmer in top was werd er gewerkt anders was de werktijd voorbij. 94% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-7-2016, laatst bijgewerkt op: 9-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk LA vertrekken, direct daarna bij kruising RD de doorgaande weg verder volgen.
Voorbij woning nr.44 RA, “Berken 11 en 15”, het brede grindpad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, de weg volgen tot kruising met een smal beekje, t.h.v. kombord “Einde bebouwde kom”, direct na de zijweg “Fransenhof” aan rechterhand.
Voorbij het beekje LA, gras-/onderhoudspad met het beekje aan linkerhand.
Aan einde van het onderhoudspad, bij T-splitsing RA, verharde weg, “Hekker”.
Bij T-splitsing RA, “Hekker”.
Voor informatiepaneel “Wandelen doe je in Brabant” LA langs houten afsluitboom, onverhard pad, kn2 volg 4, direct daarna voor klaphek RA, smal pad met het beekje aan rechterhand, verderop voorbij 2de bocht naar rechts volgt het pad aan linkerhand de omheining rond een recreatieplas, het pad verder volgen tot het parkeerterrein van natuurpoort Nederheide.
2.
Op het parkeerterrein links aanhouden het parkeerterrein oversteken richting bospad tussen informatiepaneel en wegwijzerbord “Strandbad ingang” met aan beide zijde van het pad een kleine natuurpoortsleutel, kn4 volg 2.
Bij kruising RD, de wn route wordt verlaten.
Bij Y-splitsing links aanhouden, direct daarna bij kruising met de verharde weg RD, bet brede pad links van de kleine woning inlopen, het pad volgen tot bocht naar links voor een picknicktafel en een bankje, zijpaden negeren.
In deze bocht rechts aanhouden de lage heuvel met houten voetgangerssluis en NM bordje “Stippelberg” over, direct daarna aan overzijde RD, “Bergweg”, rode (NM routepaaltjes met rode pijl voor de richting) NM route.
Bij kruising RD, rode route.
# Langs dit pad passeert men de Breuk van Milheeze een zijbreuk van de Peelrandbreuk en “D’n blikken emmer”, zie de informatiepaneeltjes langs het pad.
3.
Bij kruising LA, rode en wn route, eveneens wat breder bospad.
Ca. 120m voorbij bocht naar links RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna t.h.v. bankje eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, rode en wn route.
Na ca. 60m, bij splitsing rechts aanhouden, rode en wn route, verderop t.h.v een open plek passeert men aan linkerhand een heuvel met op de heuvel een bankje, vanuit de heuvel heeft men mooi uitzicht over de omgeving.
Bij T-splitsing LA, rode en wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts.
Bij kruising met breed ruiterpad RD, rode en wn route.
Doorgaand pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, rode en wn71 route, direct daarna buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing LA, kn71 volg 96, de rode route wordt verlaten.
Bij kruising RD, de wn route wordt verlaten.
4.
Na ca. 150m RA, pad door grasrijke open plek richting bos aan de overzijde.
Bij T-splitsing LA, breed pad, het pad volgen tot kruising met breed pad direct na een houten afsluitboom en NM bordje.
Bij deze kruising RD, direct daarna bij kruising met smal ATB eveneens RD.
Na ca. 100m, bij kruising met smal pad RA, smal slingerend bospad, paarse (routepaaltjes met paarse pijl voor de richting) en wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, paarse en wn route, pad met aan rechterhand houten paneel met opschrift “Boomfeestdagen 15-18 maart 2016”, het pad volgt de rand van een wat opener bos, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, paarse en wn route, vervolgens voor houten afsluitboom RA, paarse route, kn33 volg 96, verderop t.h.v. 2de bocht naar rechts passeert men aan linkerhand een plek met jonge dennen, ca. 120m voorbij deze bocht buigt het pad naar links.
5.
Ca. 40m voorbij deze bocht, bij 4-sprong RD, het smalle slingerend pad verder volgen, paarse en wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, direct daarna links aanhouden, paarse en wn route, smal pad door half open plek met gras, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad, wn route, de paarse route wordt verlaten, direct daarna het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising RA, “Langs de Palen”, wn route, pad met bosrand aan rechterhand.
RD, pad “Venraysedijk” aan linkerhand negeren, direct daarna RA langs houten afsluitboom en NM bordje, “Proefveldweg”, kn96 volg 71, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising LA, brede beukenlaan, de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, verderop aan einde van de beukenlaan buigt het pad naar rechts.
6.
Direct na deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, wn route, direct daarna bij 4-sprong RD, “Fazantweg”, pad met bosrand aan rechterhand, kn70 volg 95.
RD, weg aan linkerhand negeren, kn95 volg 40.
Bij kruising met doorgaande weg RD, onverhard pad, “Sijpseweg”, wn route.
RD, achtereenvolgens pad “Breehorsterdijk” aan linker- en gras-/onderhoudspad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad “Haartseweg” aan linkerhand negeren, kn40 volg 68.
Bij bosrand RD, breed pad “Sijpseweg huisnr. 21-23-49-53” langs de bosrand aan rechterhand negeren, kn68 volg 67.
Na ca. 300m RA, smal bospad met twee houten paaltjes, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met aan rechterhand een perceeltje grasland LA, vervolgens na ca. 70m RA, verderop voorbij flauwe bocht naar links gaat het pad door de bosrand.
7.
Bij kruising LA, bospad, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad met ondiepe waterloop aan linkerhand.
Voor landbouwperceel aan linkerhand LA, pad met wit houten afsluitboom “Cleefswit”.
Voorbij bosrand aan linkerhand LA, wn route, licht slingerend pad dat iets verder door de bosrand gaat.
Bij 5-sprong schuin naar rechts het 2de pad aan rechterhand volgen, pad door de bosrand, wn route.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een schuilhut RA, kn69 volg 43.
Bij 4-sprong RD, direct daarna kruist het pad een waterloop, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij kruising met aan linkerhand doorkijk naar een woning RD, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Ca. 80m voorbij deze bocht LA, wn route, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar links richting hoek van landbouwperceel, bij het landbouwperceel de bosrand aan linkerhand volgen, verderop buigt het pad naar rechts.
8.
# Het volgende deel van de etappe gaat langs het erf van een boerderij, bij het erf zijn honden niet toegestaan, als alternatief : voor inrit woning nr.35, bij T-splitsing LA, breed grindpad, de wn route wordt verlaten. Bij T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot rotonde. Bij deze rotonde RD de doorgaande weg N277 oversteken, let op drukke weg!!!, aan overzijde RD N272, “Elsendorpseweg”, iets verder is de bushalte, het eindpunt.

Voor inrit van woning nr.35, bij T-splitsing RA, breed pad, wn route.
T.h.v. loods bij boerderij RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens na. ca. 70m LA, smal bospad, wn route, het pad gaat met een boog om het erf van de boerderij, verderop buigt het pad naar rechts weg van het erf.
# Voordat men LA gaat een klein stukje RD staat links van het brede pad een picknicktafel met informatiepaneeltje over “de bebakende dijk”, een in 1778 aangelegd pad met om de 800 tot 1000m een baken waarop reizigers zich konden oriënteren.
Voor landbouwperceel aan linkerhand RD, pad door het bos aan rechterhand negeren, wn route, na ca. 100m buigt het pad naar rechts het bos weer in, verderop voorbij bocht naar links pad met de bosrand aan linkerhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, wn route, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot rotonde.
Bij deze rotonde RA de doorgaande weg N277 oversteken, let op drukke weg!!!, aan overzijde RD N272,”Elsendorpseweg”, iets verder is de bushalte, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkeind 37, 5763 BC te Milheeze. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Elsendorpseweg, Elsendorpseweg te Elsendorp.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het plein tegenover de kerk.
Eindpunt: Parkeren kan op het pleintje voor de kerk of op de parkeervakken aan het Sint Christoffelplein.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Kerk aan Kerkeind in Milheeze.
Eindpunt: Bushalte Elsendorpseweg aan de Elsendorpseweg (N272) in Elsendorp.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

In de verte Milheeze Adrie: In de verte Milheeze
D'n Blikken Emmer Adrie: D'n Blikken Emmer
De Stippelberg in een wintersfeertje Adrie: De Stippelberg in een wintersfeertje
De Stippelberg in een wintersfeertje Adrie: De Stippelberg in een wintersfeertje
Open plek in de Stippelberg Adrie: Open plek in de Stippelberg
Pad door de Stippelberg Adrie: Pad door de Stippelberg
Open plek in de Stippelberg Adrie: Open plek in de Stippelberg
Pad door de Nederheide Adrie: Pad door de Nederheide
Beukenlaan in de Stippelberg Adrie: Beukenlaan in de Stippelberg
Pad door de Sijp Adrie: Pad door de Sijp

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-21.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Milheeze en ElsendorpSchrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)