Peelpad etappe 20, De Rips te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Peelpad etappe 20, te De Rips

Deze etappe van De Rips naar Miheeze gaat door de natuurgebieden het Beestenveld, de Klotterpeel en de Stippelberg. Al deze gebieden zijn ontgonnen peelgebieden, bij het Bosmuseum De Rips krijgt men een goede indruk hoe de omgeving er in verleden uit gezien heeft en hoe men de gebieden ontgonnen heeft. In het Beestenveld komt men langs een restant van het Koordekanaal en een waterloop de Peelse Loop waarvan delen onderdeel uitmaakte van het Koordekanaal. Het Koordekanaal zelf was onderdeel van de Peel-Raamstelling een Nederlandse verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd het vormde een tweede linie om een deel van de linie bij het Defensiekanaal te versterken. De Klotterpeel is een klein peelgebiedje dat aan de grote ontginging ontkomen is. Er is wel kleinschalig geprobeerd het te ontginnen maar dit bleek niet rendabel te zijn. Het gebied hersteld weer tot de moerassige omstandigheden die begin van deze eeuw nog veel voorkwamen met een groot ven in het midden, de naam verwijst naar de turfstekerij. De Stippelberg bestaat uit twee delen, het oostelijk deel waar deze etappe doorgaat dat bestaat uit fraaie lanen die horen bij het landhuis, het westelijke deel bestaat uit dennenbos met hierin stippels in het landschap. Die talloze stippels zijn stuifduinen die ontstonden door zandverstuivingen. In het uiterlijk oostelijk deel gaat de etappe over een gedeelte van een oud pad de Oude Bakelsedijk dat nu alleen nog zichtbaar is als een uitgesleten onverhard pad. Over dit pad werd eeuwenlang turf vervoerd door de bewoners van de Peel. Deze turf werd gestoken in het moerassige veengebied in de buurt en werd als brandstof, stalstrooisel, meststof en voor de verkoop (het laatste vaak illegaal) afgevoerd. De Oude Bakelsedijk was in 1810 een van de slechts twee van voor die tijd grote wegen die door dit deel van de Peel liepen. 92% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 31-7-2016, laatst bijgewerkt op: 22-4-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushalte “Jeugdhuis” in zuidelijke richting de rotonde lopen, aan rechterzijde van de rotonde de doorgaande weg oversteken, vervolgens aan overzijde bij kruising met smalle weg RD, kn75 volg 72/74, direct daarna voor bosmuseum RA, wn72, bospad met routepaal “Peelse Looproute”.
Op het kleine parkeerterreintje RD, smal bospad links van bankje aan overzijde van het parkeerterreintje inlopen, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, direct daarna bij kruising met “Emmalaan” RD.
Na ca. 150m LA, wn route.
Bij kruising RA, wn route.
Voorbij straatnaambordje “Houtzagerslaan”, bij T-splitsing LA, rechte beukenlaan, wn route.
Bij kruising RA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, iets verder buigt het pad naar links en gaat door een kleine open plek met picknicktafel.
2.
Bij Y-splitsing RA, breed recht bospad.
Bij kruising LA, eveneens recht bospad, het pad volgen tot kruising met smal pad direct na een brede waterloop.
Bij deze kruising LA, smal pad pal naast de waterloop met de waterloop aan linkerhand, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar links.
# De waterloop Peelse Loop die men volgt is onderdeel geweest van de Peel-Raamstelling, een verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd. Deze linie het Koordekanaal waarvan delen van de huidige Peelse Loop onderdeel van uitmaakte is als 2de linie gegraven. Op 10 mei 1940, de eerste Nederlandse oorlogsdag, is de linie gevallen.
Bij T-splitsing met aan linkerhand SBB routepaal RA, iets verder is aan linkerhand een wat grotere open plek grasland, het pad verder volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad.
# De waterloop die men aan rechterhand passeert is ook onderdeel geweest van het Koordekanaal, zie informatiepaneeltje.
3.
Bij kruising RD.
Bij kruising RD, kn74 volg 19.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna RA de doorgaande weg oversteken en fietspad aan overzijde inlopen, let op drukke weg!!!, wn route.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Ca. 80m voorbij woning nr.1 RA door houten draaihekje met SBB bordje “Klotterpeel”, de wn route wordt verlaten, direct daarna voorbij het draaihekje, bij 3-sprong links aanhouden, verderop buigt het pad naar links, het pad met iets verder een bankje verder rond het vennengebied volgen tot draaihekje aan linkerhand.
LA via het draaihekje de Klotterpeel verlaten, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad, “Gemertsendijk”.
4.
Bij kruising RD, kn73 volg 70, het pad verder volgen tot kruising met in het pad aan rechterhand een SBB bordje en een straatnaambordje “Emmalaan”.
Bij deze kruising LA, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Stippelberg”, “Keiweg”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, breed recht pad.
# Men passeert de Breuk van Milheeze een zijbreuk van de Peelrandbreuk. Men loopt van de lagere droge slenk naar de hogere nattere horst. Let ook op de paal waarin de lagen van verschillende grondsoorten te zien zijn.
Na ca. 90m RA, rode (routepaaltjes met een rode pijl) NM en wn30 route.
RD, pad met iets in het pad traptreden aan rechterhand negeren, rode NM en wn30 route.
# Voor een mooi uitzichtpunt op heuveltop met bankje het pad aan rechterhand een stukje inlopen.
Bij kruising RD, rode NM route, kn30 volg 34.
Bij Y-splitsing LA, direct daarna bij kruising RD, rode NM en wn route.
5.
Iets voor fietspad langs de doorgaande weg, voor houten afsluitboom RA, smal pad, rode NM route.
Voor waterloop, bij Y-splitsing RA, direct daarna LA over de dam in waterloop richting parkeerterreintje, op het parkeerterreintje LA richting doorgaande weg,
Bij kruising met de doorgaande weg RD, grindpad met iets verder een houten afsluitboom, “Ledeboerlaan”, kn34 volg 38, het grindpad volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong LA, onverhard pad met perceel grasland aan rechterhand, kn38 volg 10
Voorbij 2de perceel grasland RA, eikenlaan met iets verder aan rechterhand een insectenwand, de wn route wordt verlaten.
In het bos, bij kruising met aan rechterhand zicht op een villa LA, “Villaweg”.
Bij kruising RD, pad met afrastering aan rechterhand.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn10.
Bij kruising RA door klaphek, wn route.
6.
Bij kruising RA, wn route, na ca. 100m buigt het pad naar links en gaat een knuppelbrugje over, wn route, ca. 70m na verlaten van het knuppelbrugje kruist het pad een oud pad dat aan beide zijde afgesloten is door boomstammen, het smalle pad buigt met ruime bocht naar rechts weer terug naar het oude pad, wn10, bij het oude pad buigt het pad naar links, men volgt weer het bredere pad, wn10, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met afrastering aan linkerhand, wn route.
Voorbij klaphek, bij kruising LA, wn route, het pad met afrastering aan linkerhand volgen tot 4-sprong voor klaphek.
# Bij de 4-sprong gaat de wandeltocht door een begrazingsgebied dat niet toegankelijk is met een hond. Als alternatief kan men bij deze 4-sprong RA, kn10 volg 18, het pad volgen tot uitkijktoren, zijpaden negeren. Iets voorbij de uitkijktoren het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, klaphek aan linkerhand negeren, kn18 volg 39. Ga verder bij punt 7. voorlaatste regel T.h.v. hoek in afrastering, bij T-splitsing……
7.
Bij deze 4-sprong RD door klaphek, smal pad met afrastering aan rechterhand door open gebied, kn10 volg 11.
Bij T-splitsing RA door klaphek, kn11 volg 18.
Voorbij straatnaambordje “Oude Bakelsedijk” RD door klaphek, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, direct na deze bocht passeert men een klaphek.
Na verlaten van begrazingsgebied via een klaphek, bij 3-sprong links aanhouden, kn18 volg 39.
# Voor een mooi uitzicht over de omgeving aan rechterhand is een uitkijktoren.
T.h.v. hoek in afrastering, bij T-splitsing RA, wn route.
Bij kruising LA, de wn route wordt verlaten, licht slingerend breed bospad, het pad volgen tot pad aan linkerhand ruim voorbij straatnaambordje “Krommeweg” en met aan rechterhand doorkijk naar de villa, zijpaden en zijpaden bij twee kruisingen negeren.
8.
Bij dit pad LA, kn39 volg 37.
Bij kruising RD, de wn route wordt weer verlaten.
Bij T-splitsing LA, vervolgens t.h.v. bord “Stiltegebied” RA, pad met houten afsluitboom.
Bij kruising RA, breed pad, wn route.
Voor landbouwperceel aan linkerhand LA, wn route, verderop voorbij het landbouwperceel gaat het pad weer door het bos.
Voorbij bosperceel aan linkerhand RA, kn37 volg 36, half verharde weg.
Na ca. 80m LA, onverharde pad, wn route, verderop na ca. 170m buigt het pad naar rechts.
Bij kruising met doorgaande weg RD, het pad met gescheiden verhard fietspad aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, let op drukke weg!!!, wn route.
9.
Na ca. 80m LA, pad met gescheiden verhard fietspad, kn36 volg 35, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, verharde weg, kn35 volg 69.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Voorbij woning nr.13 RA, gras-pad met houten afsluitboom en met het beekje aan rechterhand.
Bij verharde weg LA, de weg volgen tot 3-sprong.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, direct daarna RA, grindpad, “Berken”.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, doorgaande weg, de weg volgen tot de kerk, het eindpunt, iets voor de kerk is een bushalte.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen–gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Jeugdhuis, Ripsestraat 20, 5764 PG te De Rips. Plan Route

Eindpunt

Kerk, Kerkeind 37 te Milheeze.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het grote parkeerterrein aan Meester Hertsigstraat bij de kerk. Aanlooproute: Vanuit het verhoogt pleintje voor de kerk, met rug naar de kerk RA vertrekken, het verhard voetpad rechts van de begraafplaats inlopen, “Kerkhofpad”, vervolgens bij 3-sprong RA, verhard voetpad. Bij T-splitsing LA de doorgaande weg volgen, aan rechterhand is de bushalte het startpunt.
Eindpunt: Parkeren kan op het plein tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Jeugdhuis aan de Ripsestraat in De Rips.
Eindpunt: Bushalte Kerk aan Kerkeind in Milheeze.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Galloway in de Klotterpeel Adrie: Galloway in de Klotterpeel
De Klotterpeel Adrie: De Klotterpeel
Bosmuseum Adrie: Bosmuseum
De Peelse Loop Adrie: De Peelse Loop
Knuppelbrugje in de Stippelberg Adrie: Knuppelbrugje in de Stippelberg
De Stippelberg Adrie: De Stippelberg
De Stippelberg Adrie: De Stippelberg
Uitkijktoren in Stippelberg Adrie: Uitkijktoren in Stippelberg
De Oude Bakelse Dijk Adrie: De Oude Bakelse Dijk
In omgeving van de Oude Bakelse Dijk Adrie: In omgeving van de Oude Bakelse Dijk
Beukenlaan in de Stippelberg Adrie: Beukenlaan in de Stippelberg
Milheezerloop Adrie: Milheezerloop

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-20.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen De Rips en ElsendorpErvaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 7 november 2021 om 19:05

  Afgelopen week gaan kijken naar de boswerkzaamheden die dit najaar in het oostelijk deel van de Stippelberg van start zijn gegaan. De boswerkzaamheden zijn zo goed als afgerond. Er zijn enkele bospercelen uitgedund, voor de wandeltocht hebben de werkzaamheden geen gevolgen gehad. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 4 augustus 2021 om 16:31

  In het najaar van 2021 zijn er boswerkzaamheden in het oostelijk deel van de Stippelberg. De werkzaamheden bestaan uit het uitdunnen van enkele bospercelen zodat er meer ruimte en licht komt voor andere bomen en struiken om te ontkiemen. Tijdens de werkzaamheden houdt Natuurmonumenten het bos zoveel mogelijk toegankelijk.

  Reageren
 3. Tonnie Aalbers 29 oktober 2017 om 21:33

  Op zondag 1 oktober deze mooie afwisselende etappe gelopen. Met verrassend mooie paddestoelen.
  Groeten Tonnie

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)