Peelpad etappe 2, Altweerterheide te Limburg

19 km Wandelroute Peelpad etappe 2, te Altweerterheide

De tweede etappe van Altweerterheide naar Stramproy gaat langs de Tungelroyse Beek, door het Wijffelterbroek, het Smeetshof en het Stramprooierbroek. In de eerste etappe is men langs het boerderijtje met de naam "Klein Karelke" gekomen, in deze etappe is direct na het verlaten van de plaats de grote ontginningsboerderij "Groot Karelke" te zien. Beide boerderijen hebben een rol gespeelt in het ontstaan van Altweerterheide. Een Weerter graanhandelaar Jan Henderiks, bijgenaamd Bolle Jan kocht 80 hectare bos en heide en stichtte het ontginningsbedrijf "Karelke” genoemd naar Karelke Schaeken Deze Karelke Schaeken had zijn lapje grond en boerderij aan Bolle Jan verkocht, zijn boerderijtje kreeg de naam "Klein Karelke", de grote ontginningsboerderij werd "Groot Karelke" genoemd. De Tungelroyse Beek die gevolgd wordt is een deel van de gegraven bovenloop die het moerasgebied de Kalver Peel ontwaterde, het moerasgebied is omgevormd tot landbouwgebied en de naam Kalver Peel is verdwenen van de kaarten. Het Wijffelterbroek eveneens van oorsprong een moerasgebied doet nu dienst als waterberging en wordt weer vernat. Door het gebied stromen twee eveneens gegraven beekjes de Vetpeel en de Raam. Het gebied wordt omringd door vochtig grasland die begraasd worden door Taurossen. In het Stramprooierbroek wordt het beekje de Abeek gevolgd, een mooi meanderend beekje door een moerasachtig gebied. Aan de Abeek is een watermolen de Broekmolen, helaas is het waterrad van deze watermolen niet zichtbaar vanaf de weg, bezichtiging kan alleen op afspraak. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-2-2016, laatst bijgewerkt op: 20-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken, “Bocholterweg”, ww240 volg gr, de weg ca. 750m volgen tot weg “Dijkerpeelweg” aan linkerhand, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, “Dijkerpeelweg”, ww256 volg gr.
Voorbij klein bosperceel aan rechterhand RA, onverhard pad, gr route.
In bocht naar rechts RD door klaphek, voorbij het klaphek rechts aanhouden richting het brugje lopen, gr route.
LA het brugje over, aan overzijde bij T-splitsing eveneens LA, gras-pad met de beek aan linkerhand, gr route.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek, ww258 volg bx, verderop de zijarm van de beek via een stuw oversteken.
Voorbij de stuw, bij T-splitsing RA, iets verder door klaphek, het klaphek LA door 2de klaphek het grasland inlopen, de linkerzijde van het grasland met afrastering aan linkerhand volgen tot klaphek.
2.
Voorbij het klaphek RD pad met perceel rond een woning aan linkerhand, voorbij het perceel buigt het pad naar links, t.h.v de inrit van de woning nr.16 buigt het pad naar rechts en gaat verderop over in een verharde weg.
Bij kruising RA, iets verder bij 4-sprong RD, na ca. 70m gaat de smalle weg over in een onverhard pad.
In bocht naar links van het pad met aan rechterhand een bankje rechts aanhouden, bv route.
T.h.v. bosrand aan rechterhand RA, pad met bosrand aan rechterhand, bv route.
Bij kruising met verharde weg RD, ww150 de bv route wordt verlaten.
Bij 3-sprong LA.
Bij T-splitsing RA, smalle verharde weg met gescheiden verhard fietspad, iets verder buigt de weg “Pruiskensweg” naar links en gaat over in een grindpad, het grindpad gaat verderop weer over in een verharde weg.
RD, de weg aan linkerhand negeren, “Pruiskensweg”, ww173 volg rd, iets verder passeert men dicht na elkaar twee klaphekken bij een doorgang voor vee.
3.
De weg met bocht naar rechts verder volgen, beide klaphekken aan linkerhand negeren, ww172 volg rd.
Bij kruising LA, rd route, verderop buigt het onverharde pad met verhard fietspad naar rechts, voorbij deze bocht het pad met fietspad tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het smalle pad door de berm links van de weg volgen, kn171 volg rd, vervolgens na ca. 40m RD, weg “Vetpeelweg” aan rechterhand negeren, het pad door de berm verder volgen tot grenspaal No. 164, zijpaden negeren.
4.
Iets voorbij de grenspaal no. 164, direct na stenen muurtje LA door klaphek, ww92 volg pv, iets verder RA het vlonderpad over, na verlaten van het vlonderpad gaat het pad over een kade, ruim na verlaten van de kade buigt het pad voor een afrastering naar rechts en volgt de afrastering aan linkerhand, pv route, verderop bij een klaphek het grasland verlaten.
Na verlaten van grasland, bij T-splitsing LA, breed grindpad, pv route.
RD, pad langs waterloop aan rechterhand negeren, ww166 volg pv.
In bocht naar links van het grindpad RD richting houten poort met klaphek, onverhard pad, ww165 volg gr, verderop voorbij 2de klaphek buigt het pad naar rechts.
Bij 3-sprong links aanhouden, breed pad, ww164 volg rd.
Het brede pad met bocht naar links verder volgen, direct daarna in bocht naar rechts van het pad links aanhouden, ww163 volg rd, verderop wordt het pad smaller en gaat door een klein bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar rechts.
Voor kleine woning, bij T-splitsing LA, verharde weg, ww161 volg rd.
5.
Bij overgang van verharde weg naar breed grindpad RD, pad aan linkerhand negeren, ww160 volg rd.
Bij 4-sprong RA richting “Nieuw Vosseven”, breed grindpad met gescheiden verhard fietspad en bungalowpark aan linkerhand, ww154 volg rd.
Voorbij het bungalowpark LA richting “Nieuw Vosseven”, ww155 volg gr.
T.h.v. horecagelegenheid, iets voorbij bosrand aan rechterhand RA door opening in afrastering, smal bospad.
Na verlaten van het bos, voorbij twee openingen in de afrastering links aanhouden, breed grindpad met gescheiden verhard fietspad, verderop buigt het pad naar links, het grindpad met in bocht naar rechts ww157 volg bv verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, ww158 volg bv.
Voor brugje met gemeentebord “Bocholt” LA, onverhard pad, bv route.
6.
RD de brug over, pad aan rechterhand negeren, ww177 volg bv, aan overzijde van de brug LA, bv route, het pad met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met aan linkerhand een betonnen brug.
Bij deze kruising LA de brug over, ww192 volg bv, aan overzijde RD, pad met grenspaal aan rechterhand negeren, het pad dat iets verder naar links buigt volgen tot T-splitsing, smal zijpad negeren.
# Voorbij de bocht naar links passeert men aan linkerhand een zwerfsteen die in 1989 geplaatst is ter gelegenheid van 150 jaar scheiding tussen de Nederlandse en Belgische Limburgen.
Bij deze T-splitsing RA, pad met gescheiden verhard fietspad, ww144 volg bv.
# Voor een bezoek aan de Broekmolen bij de T-splitsing LA naar de boerderij. Het waterrad is aan achterzijde van de molen, bezoek alleen op afspraak.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, klinkerweg, “Grensweg 2t/m6”, ww143 volg bv, verderop voorbij woning nr.6 gaat de klinkerweg over in een onverhard pad, het pad volgen tot 3-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
7.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, “Grensweg 2”, ww140 volg gz.
Na ca. 230m links aanhouden, grindpad met bordje “Stiltegebied”, ww139 volg gz, het pad volgen tot bocht naar links, zijpad negeren.
In deze bocht RA, bospad, ww138 volg law, men passeert komvormige laagte, iets voorbij deze laagte LA, law route, het pad volgen tot Y-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing LA, lw route, direct daarna RD, gras-pad aan linkerhand negeren.
T.h.v. woning nr.6 RA, onverhard pad, de law route wordt verlaten.
RD, pad “Breyvin 4” aan rechterhand negeren, bv route, vervolgens bij T-splitsing LA, verharde weg, bv route.
Bij 4-sprong RA, grindpad, “Breijvin 1-2”, ww127 volg bv, iets verder buigt het grindpad met flauwe bocht naar links en is t.h.v. de boerderij een stukje verhard, verderop t.h.v. woning nr.1 buigt het grindpad naar links, bv route.
8.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, ww126 volg bv, direct daarna RA, gras-pad links van woning inlopen, de bv route wordt verlaten, gras-pad met waterloop aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, iets verder gaat het onverhard pad over in een klinkerweg.
Bij T-splitsing LA richting doorgaande weg.
Bij kruising RA, fietspad langs doorgaande weg volgen, ww122 volg gz.
Voor woningen RA, “Oude Trambaan”, ww121 volg gz, de weg volgen tot Y-splitsing, zijwegen en verharde voetpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing LA richting de kerk, ww118 volg gz, het eindpunt, naar een bushalte ga voor de kerk bij T-splitsing RA, de doorgaande weg volgen richting bushalte Julianastraat.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek, bv = blauwe vierhoek, gr = groene rechthoek en lw = langeafstand wandeling met een meerkleurige libelle geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Bocholterweg 112, 6006 TN te Altweerterheide. Plan Route

Eindpunt

H. Willibrordus kerk, Kerkplein 2A te Stramproy.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het plein bij de kerk.
Eindpunt: Parkeren kan op het Kerkplein achter de kerk.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Kerk aan de Zoomweg in Altweerterheide.
Eindpunt: Bushalte Julianastraat aan de Julianastraat in Stramproy.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Tungelroyse Beek Adrie: De Tungelroyse Beek
Schotse hooglanders in het Wijfelterbroek Adrie: Schotse hooglanders in het Wijfelterbroek
De Abeek Adrie: De Abeek
Vlaamse schuur langs de ABeek Adrie: Vlaamse schuur langs de ABeek
Tauros runderen in omgeving van de Abeek Adrie: Tauros runderen in omgeving van de Abeek
Tauros rund in omgeving van de Abeek Adrie: Tauros rund in omgeving van de Abeek
150 jaar scheiding NL en BE Limburgen Adrie: 150 jaar scheiding NL en BE Limburgen
Grenspaal langs de Abeek Adrie: Grenspaal langs de Abeek
Watermolen de Broekmolen Adrie: Watermolen de Broekmolen
De kerk van Stramproy Adrie: De kerk van Stramproy

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-2.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Altweerterheide en StramproyBoshuis Nieuw Vosseven

Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Adrie 20 mei 2024 om 19:30

  Eergisteren 18 mei 2024 bij het Wijffelterbroek geweest. Het gebied is nog niet toegankelijk rond het gebied staan borden “Verboden toegangen gevaarlijk terrein”. Het ziet ernaar uit dat het oorspronkelijke pad door het gebied opgeheven wordt. De oorspronkelijke route verwijderd en het alternatief is de route geworden.

  Reageren
 2. Adrie 22 mei 2023 om 17:46

  De werkzaamheden in het Wijffelterbroek zijn afgerond. Het pad dat door het gebied liep kan niet meer gelopen worden. Er wordt een mogelijk een nieuw laarzenpad door het gebied gerealiseerd voorlopig het alternatief volgen

  Reageren
 3. Adrie 12 december 2022 om 19:25

  Er is gestart met project Wijffelterbroek – Kettingdijk, gerealiseerd wordt een natuur- en moerasgebied dat werkt als klimaatbuffer. In de routebeschrijving en op de Google Maps kaart is een tijdelijke omleiding beschikbaar.

  Reageren
 4. Adrie 24 oktober 2021 om 16:37

  Het knuppelbrugje bij grenspaal No.164 is inmiddels vervangen zie mijn reactie op 27 oktober 2020. Het brugje is wat korter geworden met aan het einde enkele traptreden voorbij het brugje is het pad iets opgehoogd. Het tijdelijk alternatief is weer verwijderd uit de routebeschrijving en van de Google Maps kaart.

  Reageren
 5. Jos de Ridder 18 februari 2021 om 14:01

  Mooie etappe. Vooral de sporen van de bevers zijn indrukwekkend. Beschrijving is prima te volgen. Ook de nattere gedeeltes zijn best wel te belopen.

  Reageren
 6. Adrie 27 oktober 2020 om 17:33

  Net over de grens met Belgie gaat de wandeltocht bij grenspaal No.164 over een knuppelbrugje door een broekbos, het knuppelbrugje was in een dergelijke slechte staat dat het gesloopt is. Wanneer het knuppelbrugje vervangen wordt is nog onduidelijk. In de routebeschrijving is een alternatief beschikbaar zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 7. Yvonne de Groot - Claessens 1 maart 2020 om 14:09

  Wij, 3 zussen geboren in Altweerterheide, en mijn man zijn begonnen aan het Peelpad.
  Gezamenlijk liepen we de eerste etappe met veel bekende stukken uiteraard, maar ook nog nooit gelopen paadjes. Nostalgie.
  Lekker geluncht bij Nieuw Vosseven.
  Inmiddels hebben we al meerdere etappes gelopen.
  Het Peelpad eindigt in Grave, in de buurt van onze huidige woonplaats. Zo kunnen we mooi vanuit in en om Weert en in en om Zeeland Noord-Brabant onze routes plannen.

  Reageren
 8. Adrie 20 februari 2020 om 18:40

  In de Kettingdijk is het begrazingsgebied van de taurossen verder uitgebreid. Ook zijn de verschillende percelen waarin deze runderen lopen met elkaar verbonden. Bij punt 3 gaat de etappe een klein stukje door het begrazingsgebied van de taurossen. Belangrijk is om voldoende afstand houden, komt men in het begrazingsgebied de runderen tegen en men heeft niet de mogelijkheid om er met een ruime boog omheen te lopen loop terug en volg het alternatief. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Jos van Dalen 27 april 2018 om 21:05

  Route gewandeld op maandag 23 april 2018.
  Onder 4. T.h.v. ingang bungalowpark “’t Vosseven” RA door klaphek, vervolgens gras-pad richting klaphek aan overzijde van het grasland volgen. Het klaphek is afgesloten met prikkeldraad, reden niet bekend. Mogelijk broedseizoen.
  Alternatief: i.p.v. aan einde bungalowpark RA rechtdoor gaan, bocht naar L, bocht naar R, bocht naar L en (bij klaphek) eerste weg R met fietspad.

  Reageren
  1. Adrie 28 april 2018 om 06:48

   Jos van Dalen bedankt voor het melden! Het broedseizoen zou een mogelijke reden kunnen zijn. Ik heb de etappe op dat punt iets gewijzigd. T.h.v. de horecagelegenheid is een smal bospad dat gevolgd kan worden, na verlaten van het bosperceel komt men ook uit op het brede grindpad. Zo blijft er wat variatie op dat punt.

 10. Adrie 13 maart 2017 om 12:53

  Etappe 1 is vernieuwd, een pad door het Wijffelterbroek dat in de nattere jaargetijden heel drassig is is uit de etappe gehaald. Als vervanging hiervoor komt men nu door het Smeetshof op Belgisch grondgebied, een heel gevarieerd gebied met een leuk knuppelbrugje.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)