Peelpad etappe 16, Castenray te Limburg

17 km Wandelroute Peelpad etappe 16, te Castenray

Deze etappe van Castenray naar Leunen gaat door de Castenrayse Vennen, het Castenrays Broek, de bossen van Breeheide, Hoogriebroek en de Leunense Paes. Castenray een plaatsje dat samen met Leunen en Merselo en nog enkele andere plaatsjes is ontstaan rond de oude kern Venray. Tijdens de in 1900 begonnen grootschalige ontginning van de Peel legde gemeente Venray bossen aan en stimuleerde de omzetting van het uitgestrekte gebied van heidevelden en venen in cultuurland. Men zal tijdens deze en de volgende etappes weinig terugzien van de heide en venen die er ooit geweest zijn, toch is het een aantrekkelijk gevarieerd landschap om in te wandelen. Direct na verlaten van Castenray gaat de etappe door het natuurgebied de Castenrayse Vennen om vervolgens door het Castenrays Broek, de bossen van Breeheide, Hoogriebroek en de Leunense Paes in Leunen weer te eindigen. De Castenrayse Vennen bestaan uit een mooi gevarieerd moerasbos (broekbos) met een aantal schrale graslanden, waar een avontuurlijk laarzenpad over smalle paadjes. Vooral in de winter en het vroege voorjaar kan het er behoorlijk nat zijn, hoge waterdichte wandelschoenen zijn dan ook aan te bevelen. Het Castenrayse Broek is een langgerekt beekdal waardoor het beekje de Lollebeek stroomt. De bossen van Breeheide en Hoogriebroek zijn bosgebieden die aangeplant zijn op een heidevlakte. Het Leunense Paes is eveneens een beekdal rond de Oostrumsche Beek. In het gebied meandert het beekje weer en waar het zijn eigen gang kan gaan met als resultaat een mooi gevarieerd natuurgebied. Zoals de natuur de vrijheid heeft gekregen in dit gebied zo ook de bezoekers. In het gebied zijn geen bordjes met de boodschap op de paden te blijven, er zijn namelijk geen paden, gevolgd wordt een hoofdwandelroute waarbij men goed moet letten op de aanwezige routepaaltjes. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 6-7-2016, laatst bijgewerkt op: 3-5-2024

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
De etappe gaat na het verlaten van Castenray door de Castenrayse Vennen. Het is een prachtig moerasbos, echter het kan er vooral in de winter en het vroege voorjaar bijzonder nat zijn. Het alternatief gaat langs het gebied waarbij men toch een goed beeld krijgt van het gebied.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk, bij kruising met doorgaande weg “Horsterweg” LA vertrekken, “Horsterweg”, vervolgens voorbij horecagelegenheid rechts aanhouden, weg parallel aan de doorgaande weg inlopen, verderop voorbij woning nr.92 buigt de weg naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, bij T-splitsing RA, de weg buigt naar links.
RD, “Gerrit Artsstraat”, weg aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong RD, grindpad, wn route, vervolgens na ca. 50m RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, kn45 volg 6.
# Voorbij het ven dat iets verder te zien is gaat de wandeltocht over het laarzenpad als alternatief kan men voor het bankje RA, onverhard pad met waterloop aan rechter- en het ven aan linkerhand, het pad langs de waterloop volgen tot 3-sprong voorbij de bosrand aan linkerhand. Bij deze 3-sprong LA, iets verder gaat het pad over een graskade en buigt verderop naar rechts met het moerasbos aan linkerhand. Aan einde van het pad voorbij metalen afsluitboom, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA, breed onverhard pad, “Grensweg”, kn9 volg 11. Ga verder bij punt 3 1ste regel.

RD het grindpad verder volgen, pad voor bankje aan rechterhand negeren, verderop met in het ven aan rechterhand een vlonderpad richting een vogelkijkscherm gaat het grindpad over in een onverhard pad, het pad volgen tot betonnen brug aan linkerhand.
Bij de betonnen brug LA de brug over, wn route, het pad buigt naar rechts, iets verder gaat het pad door een open plek.
2.
Iets voorbij de open plek RD, pad aan linkerhand negeren, kn6 volg 71, bij een stuw de waterloop oversteken, iets verder buigt het pad naar links met en poel aan rechterhand en gaat vervolgens slingerend door het bos, ruim voor de poel passeert men een klaphek, voorbij het klaphek de afrastering aan linkerhand volgen, bij een hoek in de afrastering buigt het pad door een open plek met ruime links en passeert men een poel aan rechterhand voorbij de poel de beek aan rechterhand volgen tot stapstenen in de beek.
Bij deze stapstenen RA de beek oversteken, wn71, aan overzijde RA, wn71, de beek aan rechterhand volgen tot een klaphek, bij dit klaphek het gebied verlaten.
Na verlaten van het gebied, bij kruising RA, breed grindpad, kn71 volg 9, verderop buigt het grindpad naar links.
RD, “Grensweg”, weg aan rechterhand negeren, kn9 volg 11.
3.
RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn11 volg 14.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, “Meterikseweg”, kn14 volg 31.
Voorbij beekje, bij kruising LA, gras-/onderhoudspad met beekje aan linkerhand, kn31 volg 32, het pad volgen tot bocht naar links van het beekje voorbij bosperceel aan rechterhand.
Iets voor deze bocht RA, smal pad tussen bosperceel en waterloop, kn32 volg 33.
Voorbij het bosperceel LA, pad met metalen afsluitboom en SBB bordje “Noord Limburg”, kn33 volg 35, verderop voorbij metalen afsluitboom buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot kruising.
Bij deze kruising RA, breed grindpad met bankje, “Breevenneweg”, kn35 volg 36, na ca. 150m passeert men kn36 volg 38, het brede pad dat verderop overgaat in een verharde weg verder volgen tot kruising met verharde weg voorbij terrein van Watermaatschappij Limburg, zijpaden negeren.
4.
Bij deze kruising RA, kn38 volg 39, t.h.v. gebouw “Pompstation Breeheide” gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
RD, breed pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop gaat het pad door de bosrand.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn39 volg 40, pad door de bosrand verder volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, direct daarna LA, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, kn40 volg 41, afhankelijk van het seizoen kan het pad wat ruig zijn.
Bij 3-sprong op lage heuvelrug links aanhouden, wn route, het pad volgen tot 3-sprong op volgende lage heuvelrug.
Bij deze 3-sprong LA, kn41 volg 5, vervolgens voorbij een laag heuveltje RD, stijgend pad aan rechterhand negeren, het pad met de lage heuvelrug aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing met bankje LA, verharde weg, kn5 volg 99.
Voorbij het bos RD, “Vliegert”, weg aan linkerhand negeren, wn route.
5.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, “Hoogriebroekseweg”, kn99 volg 17, direct daarna bij 3-sprong RA, wn route, de weg ca. 1,2km volgen tot weg “Koepas” aan linkerhand.
# Men passeert monumentje ter nagedachtenis aan de acht gesneuvelde bemanningsleden van een B-17 Flying Fortress.
Bij deze weg RD, de weg “Koepas” aan linkerhand negeren, kn17 volg 17, direct daarna voor bosperceel RA, “Sinnesstraat”, kn17 volg 10.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Voorbij het bosperceel LA, onverhard pad met bosrand aan linkerhand, kn10 volg 35/6.
In het bos “Hoogriebroek”, bij 4-sprong RD (het pad richting landbouwperceel aan linkerhand is meegeteld), kn35 volg 19.
Bij T-splitsing LA, wn route.
6.
Bij kruising met verharde weg RA, verharde weg richting viaduct, kn19 volg 20.
Voor betonnen wand van “Hoeriebroek” viaduct LA, kn20 volg 5 (het routepaaltje staat aan rechterzijde van de weg), smal onverhard pad met talud aan rechterhand.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, breder bospad.
Bij T-splitsing RA, kn5 volg 4, verderop na verlaten van het bos volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
In bocht naar links met bankje rechts aanhouden, smal bospad, wn route, na verlaten van het bos de rand van akker met snelweg aan rechterhand volgen, verderop voorbij de akker LA, gras-pad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn4 volg 3/8, vervolgens na ca. 70m RA, smal gras-pad met waterloop aan rechterhand, kn4 volg 3.
Voorbij brugje, bij T-splitsing LA, smal pad met beekje aan linkerhand, wn route.
Voorbij brugje, bij T-splitsing RA, gras-/onderhoudspad met beekje aan rechterhand, kn3 volg 2.
7.
RD door klaphek, brugje aan rechterhand negeren, door het grasland richting het bosperceel lopen, verderop voorbij routepaaltje met witte driehoek buigt het pad met flauwe bocht naar rechts en gaat door de rand van bosperceel met bosschages aan rechterhand.
Voorbij de bosschages, t.h.v. routepaaltje LA, smal pad door het bosperceel, wn route, na verlaten van het bosperceel links aanhouden verder door het grasland lopen met het beekje aan rechterhand, voorbij een brugje met klein informatiepaneeltje het beekje verder volgen, men passeert aan linkerhand op enige afstand een bankje bij een poel met een klein informatiepaneeltje.
Iets voorbij het bankje LA, het iets hoger gelegen pad met informatiepaneel “Leunse Paes” door bosschages inlopen, wn route, verderop het grasland via een klaphek verlaten.
8.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn2 volg 16, de weg volgen tot T-splitsing.
# Bij deze T-splitsing gaat de etappe richting een gras-/onderhoudspad langs een waterloop, in natte jaargetijden en voor het maaiseizoen kan het pad wat lastig te belopen zijn, als alternatief bij de T-splitsing LA, “Weideweg”, wn10, de weg volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA, wn14. De weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Brienshoekweg”, weg aan rechterhand negeren, wn route. RD, “Brienshoekweg”, weg aan linkerhand negeren. Voorbij woning nr.9 RA, “van Berlostraat”. Bij kruising LA, “Pastoor Strijkersstraat”, de weg volgen tot kruising voor de kerk, zijwegen negeren, het eindpunt, bij deze kruising is aan linker- en aan rechterhand een bushalte.

Bij deze T-splitsing RA, “Weideweg”, wn16, iets verder gaat de verharde weg over in een onverhard pad, vervolgens voorbij bosperceel LA, wn route, iets verder voor flauwe bocht naar links LA de zandwal over, wn route, aan overzijde buigt het pad voor de visvijver naar links met de visvijver aan rechterhand.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een pad met traptreden rechts aanhouden, het smalle pad met visvijver aan rechterhand verder volgen, verderop voor smalle zijde van vijver buigt het pad naar links weg van de vijver en gaat de zandwal over, wn route.
9.
Aan overzijde, bij T-splitsing RA, wn route, gras-/onderhoudspad met de waterloop aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg RD, nu de waterloop aan rechterhand volgen, kn16 volg 15, verderop voorbij een picknicktafel buigt het gras-pad naar rechts richting verharde weg voor woningen, de weg met woningen aan rechterhand volgen tot kruising. zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, “Pastoor Strijkersstraat”, de weg die verderop naar rechts buigt volgen tot kruising met doorgaande weg voor de kerk, het eindpunt, bij deze kruising is aan linker- en aan rechterhand een bushalte.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Horsterweg 55, 5811 AB te Castenray. Plan Route

Eindpunt

Kerk, Kapelweg 6 te Leunen.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan eventueel in de Matthiasstraat naast de kerk.
Eindpunt: Parkeren kan op het plein bij de kerk aan de Kapelweg.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Kerk aan de Horsterweg in Castenray. Aanlooproute: Vanuit bushalte via het verhard voetpad aan westzijde van de doorgaande weg naar de smalle parallel weg lopen, bij deze weg RD de verharde weg links van woning nr.92 inlopen. Ga verder bij punt 1 2de regel.
Eindpunt: Bushalte Kerk aan de Albionstraat in Leunen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Castenrayse Vennen Adrie: Castenrayse Vennen
Tijdens wat nattere jaargetijden Adrie: Tijdens wat nattere jaargetijden
Castenrayse Vennen Adrie: Castenrayse Vennen
Castenrayse Vennen, begrazingsgebied Adrie: Castenrayse Vennen, begrazingsgebied
Castenrays Broek Adrie: Castenrays Broek
Castenrays Broek, het beekdal van de Lollebeek Adrie: Castenrays Broek, het beekdal van de Lollebeek
Leunense Paes Adrie: Leunense Paes
Oostrumsche Beek door Leunense Paes Adrie: Oostrumsche Beek door Leunense Paes
Visvijver Adrie: Visvijver
Visvijver Adrie: Visvijver
Kerk in Leunen Adrie: Kerk in Leunen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-16.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Castenray en LeunenErvaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 6 oktober 2022 om 18:54

  Als laatste zijn ook de werkzaamheden bij het Schaatsven bij de Castenrayse Vennen afgerond. Ook kan men het moerasbos weer in over de smalle paadjes. De routebeschrijving en kaarten zijn aangepast aan de nieuwe situatie. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 9 oktober 2021 om 17:23

  Het Waterschap Limburg is gestart met werkzaamheden aan de Lollebeek en de Castenrayse Vennen. Het Schaatsven wordt gebaggerd en de vegetatie wordt verwijderd en de Lollebeek gaat weer meanderen. Voorlopig het alternatief bij Castenray volgen.

  Reageren
 3. Janny Oosthoek 30 mei 2020 om 18:44

  Vandaag het laatste stuk van etappe 14 gelopen en daarna etappe 15 (bijna helemaal).
  Het was erg warm maar heerlijk om in de schaduw in de bossen te lopen.
  Aan het einde van punt 2 staat “Iets voor deze bocht RA, smal pad tussen bosperceel en waterloop, kn32 volg 33”. Het pad is totaal overwoekerd waardoor zelfs de waterloop nauwelijks te zien is (dus pas op!). Dan zegt de beschrijving “Voorbij het bosperceel LA, pad met metalen afsluitboom en SBB bordje “Noord Limburg”, kn33 volg 35″. Dit pad is niet onderhouden en wordt nauwelijks belopen. Na een 150/200 meter wordt het weer beter.
  Ook bij punt 3 is er wat veranderd. “Iets voor deze bosrand RA, breed pad met houten afsluitboom en bordje “Breeheide”, direct daarna LA, pad met betonnen waterputten,…” Dit laatste pad is niet meer te zien. Er is hier een aarde wal gestort. Als je op de wal klimt kun je verderop (de 2e) waterput zien liggen in de bocht naar rechts. De 1ste waterput zie ik niet meer. Wanneer je de wal over klimt (wel heel stijl) kun je de beschrijving wel verder gewoon volgen.
  Morgen ga de de route afmaken en aan etappe 16 beginnen.

  Reageren
  1. Adrie 31 mei 2020 om 06:35

   Janny Oosthoek bedankt voor de melding! Binnenkort ga ik kijken naar de veranderingen in Breeheide. Ook begint rond deze periode het maaiseizoen van de waterlopen weer en is het pad langs de Lollebeek weer goed te belopen. Wel moet ik opmerken dat deze etappe een best lastige etappe was om de kleine bosgebieden met vaak weinig belopen paden in het grote agrarisch gebied met aan elkaar te verbinden.

  2. Adrie 2 juni 2020 om 13:09

   De etappe op twee plaatsen aangepast. Grote delen van waterwingebied in de Breeheide is niet meer toegankelijk. Veel de paden rond de waterputten zijn met wallen van boomstammen verspert. De etappe gaat nu langs het waterwingebied. Verder is in het bosgebied Hoogriebroek gekozen voor een rustiger pad wat verder weg van de snelweg. Ook was inmiddels het pad langs de Lollebeek recent gemaaid dus weer beter te belopen. Veel wandelplezier.

 4. Adrie 12 juli 2018 om 17:12

  In de Leunse Paes wordt een nieuwe afrastering geplaatst. Het klaphek bij punt 6 laatste regel is verwijderd en vervangen door een overstap. Zou de overstap alsnog vervangen worden door een klaphek graag even laten weten via een reactie of een mail naar info@klikprintenwandel.nl. Bij voorbaat bedankt!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)