Peelpad etappe 14, Sevenum te Limburg

16 km Wandelroute Peelpad etappe 14, te Sevenum

Deze etappe van Sevenum naar America gaat door de Heesbeemden, het Aardsbroek en de bosgebieden de Heesberg en de Steegberg. De Heesbeemden bestaat uit broekbossen met els en wilg, en kleine weilandjes. Door het gebied stroomt het inmiddels weer meanderende beekje de Blakterbeek. Het Aardsbroek is een gevarieerd vochtig loofbosrestant. De Heesberg en de Steegberg zijn voormalig heide- en stuifzandgebieden en bestaan hoofdzakelijk uit dennenbos. Tijdens de etappe komt men langs diverse kapelletjes zoals een wit kapelletje midden in het bos. Dit kapelletje, de St. Antoniuskapel, is zeer bekend door het gebedje bij verloren voorwerpen. Niet alle peelgebieden zijn peelrestanten gebleven of landbouwgebieden geworden, zo is de Zuringspeel momenteel een ca. 25 meter hoge heuvel met een prachtig uitzicht over de weidse omgeving. De heuvel waarop men dan staat is ontstaan door vuilstort die er jarenlang heeft plaatsgevonden. In 1990 is de stortplaats gesloten en is de berg voorzien van bovenafdichting en gedeeltelijke onder afdichting met wateropvang en zuivering. Toch een mooi moment op de heuvel even stil te staan met de gedachte dat de omgeving waarover men uitkijkt ooit een hoogveengebied is geweest dat door de eeuwen heen nauwelijks toegankelijk was. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 21-6-2016, laatst bijgewerkt op: 3-2-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar hoofdingang van de kerk RA vertrekken, direct daarna bij 4-sprong LA richting “Horst Venray”, “Markt”, kn1 volg 29/25/41, de weg volgen tot klein plantsoentje voorbij woning nr.27, zijwegen negeren.
Voor het kleine plantsoentje links aanhouden, “Molenveldweg”, wn25/28, de weg met het plantsoentje met een WOII monument aan rechterhand volgen tot kruising, zijweg negeren, halverwege het plantsoentje wordt de wn route verlaten.
Bij deze kruising RA.
Bij T-splitsing LA, “De Donckstraat”, direct daarna voorbij woning nr.49 eveneens LA, “’t Joepiepedje”, grindpad, wn route.
RD, weg aan linkerhand negeren, wn route, grindpad met speelveldjes aan rechterhand.
Voorbij de speelveldjes RD, kn41 volg 29, grindpad aan rechterhand negeren.
Iets voor enkele kleine kassen aan linkerhand RA, wn route, smal pad dat iets verder door bosschages gaat.
2.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, kn29 volg 12, vervolgens voor vogelkijkscherm RA door klaphek met houten poort, wn route, pad met smal beekje aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, direct daarna voorbij het beekje Blakterbeek LA, pad met beekje aan linkerhand, kn12 volg 13.
Pad met bocht naar links verder volgen met nu het beekje aan rechterhand, wn route, vervolgens iets voorbij deze bocht, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een schaapskooi rechts aanhouden, “Hoogbroek”, kn13 volg 15/88.
Na ca. 550m LA, onverhard pad met metalen afsluitboom en SBB bordje “Heesbeemden”, wn route.
Bij 3-sprong LA, wn15, iets verder buigt het pad naar rechts.
3.
Voorbij metalen afsluitboom, bij T-splitsing LA, kn15 volg 14, het rechte pad volgen tot een kapelletje aan rechterhand.
Direct na het kapelletje RA, gras-/onderhoudspad met beekje Blakterbeek aan rechterhand, kn14 volg 16.
Bij kruising LA, wn route.
Bij 4-sprong met verharde weg RA, kn16 volg 17, het brede pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, smal onverhard pad met waterloop aan rechterhand, kn17 volg 18.
Bij kruising met aan rechterhand een brug RD, het verhard voetpad “Kerkepedje” volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg door het dorp.
Bij deze T-splitsing RA richting kerk, wn route.
Iets voor de kerk RD, achtereenvolgens weg aan linker- en rechterhand negeren, “Peelstraat”, kn18 volg 91, de weg verder volgen tot woning nr.40 rechts van de weg iets voorbij kombord “Einde bebouwde kom Kronenberg”, zijwegen negeren.
4.
Voorbij deze woning, in flauwe bocht naar links van de weg LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Voorbij weidemolentje LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, kn91 volg 98.
Na ca. 200m, voorbij metalen afsluitboom RA, kn98 volg 30.
T.h.v. stalletjes aan rechterhand LA, smal pad tussen houten hek en afrastering, de wn route wordt verlaten, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar rechts het bos in, het smalle pad verder door het bos volgen tot kruising met breed grindpad.
Bij deze kruising RD door wit klaphek, smal pad door bosrand met wit metalen afsluitboom “De Kroeënbergse Bös”.
RD, pad richting bosrand aan linkerhand negeren.
Iets voor bosrand het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad richting de bosrand aan linkerhand negeren.
5.
Bij 3-sprong links aanhouden, vervolgens na ca. 40m RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder splitst het pad, verderop komen beide paden weer samen en volgt iets voorbij de samenkomst een greppel/waterloop aan linkerhand.
Bij 3-sprong LA door de greppel en het witte klaphek, smal bospad.
Voorbij bankje, bij 5-sprong LA, het brede grindpad ca. 700m volgen tot pad aan rechterhand voor een omheinde visvijver, overige zijpaden negeren.
# Voorbij de visvijver is aan linkerhand langs de weg een horecagelegenheid.
Bij dit pad RA, pad met wit metalen afsluitboom en met afrastering aan linkerhand, kn34 volg 35, het slingerende pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn35 volg 48, pad met aan rechterhand een bankje en een devotiekruis.
Bij kruising RD, wn route, pad met verderop een bankje aan rechterhand.
Voorbij wit metalen afsluitboom, bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad aan linkerhand de omheining rond het terrein van Toverland.
Bij T-splitsing RA, breed grindpad door landbouwgebied richting bos.
6.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, iets verder LA, bospad met Horst A/D Maas bordje, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA door wit klaphek, wn route, direct na het klaphek LA, wn route, pad met ondiepe waterloop/greppel aan linker- en op enige afstand aan rechterhand een breed ruiterparcours, aan einde van het smalle pad de linkerzijde van het brede ruiterparcours volgen tot eilandje met een bomkrater en een klein informatiepaneeltje in het parcours, voorbij het eilandje RA langs het eilandje en het smalle bospad aan andere zijde van het brede parcours inlopen, wn route, het pad loopt parallel aan het parcours en men passeert een 2de bomkrater, voorbij deze bomkrater RD het smalle slingerende pad door de bosrand volgen.
Bij 4-sprong met bankje RD, wn route, de rand van het parcours richting witte afsluitboom met klaphek volgen.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, breed grindpad, kn32 volg 31.
RD, pad met wit klaphek en metalen afsluitboom aan rechterhand negeren, direct daarna voorbij smalle strook met dennen LA, grindpad, wn route, verderop buigt het pad met flauwe naar rechts weg van de omheining.
7.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, breed pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
Na ca. 70m scherp LA, de wn route wordt verlaten, het grindpad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij kruising RD, de brede verharde weg volgen tot bocht naar links ruim voorbij het hippisch centrum.
In deze bocht RA, direct daarna eveneens RA, het onverharde pad met brede waterloop aan linkerhand en verderop kn93 volg 94 volgen tot T-splitsing voorbij een stuw.
Bij deze T-splitsing LA, wn94, direct daarna aan overzijde van de waterloop, voor bankje bij 4-sprong LA, kn94 volg 97, na verlaten van bos pad met bosrand aan linkerhand.
RD, bospad aan linkerhand negeren, het pad met bosrand aan linkerhand verder volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn97 volg 40.
Bij T-splitsing LA, wn route, gras-pad tussen omheining en waterloop met aan rechterhand verharde weg, wn route.
Voor omheind perceel met groene silo’s rechts van de weg RA, het smalle onverharde pad door bosschages aan overzijde van de weg inlopen, kn40 volg 6/23.
Voorbij brugje, bij T-splitsing LA, na ca. 30m buigt het pad naar rechts richting heuveltop, wn route.
# Boven aangekomen even naar het hoogste punt lopen voor een mooi uitzicht over de omgeving.
8.
Iets voor hoogste punt linksom of rechtsom naar de achterzijde van de top naar de kleine witte zuil “Oost”, loopt men rechtsom dan direct na de kleine zuil de heuvel afdalen, loopt men linksom dan voor de kleine zuil de heuvel afdalen, beneden aangekomen RD door opening in de omheining, voorbij de opening smal pad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, grindpad, kn23 volg 24.
Bij kruising LA, eveneens lang recht grindpad, kn24 volg 28.
Voorbij bankje, bij T-splitsing RA, kn28 volg 27.
Voorbij picknicktafel, bij T-splitsing LA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, “Zwarte Plakweg”, fietspad langs de doorgaande weg, het fietspad volgen tot spoorwegovergang, zijwegen negeren, iets voorbij de spoorwegovergang is aan linkerhand de kerk, het eindpunt met langs het pleintje voor de kerk een bushalte.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Markt 1, 5975 AN te Sevenum. Plan Route

Eindpunt

Kerk, Pastoor Jeukenstraat 2 te America.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het Raadhuisplein bij de kerk.
Eindpunt: Parkeren kan op het plein voor de kerk aan de Pastoor Jeukenstraat.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Centrum aan de Donckstraat in Sevenum. Aanlooproute: Vanuit de bushalte Centrum richting de kerk vertrekken, direct daarna voorbij klein plantsoentje RA, “Molenveldweg”, de weg volgen tot kruising, zijweg negeren. Start bij punt 1 3de regel.
Eindpunt: Bushalte Kerk aan Pastoor Jeukenstraat in America.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Vogelkijkscherm in het Blakterpark Adrie: Vogelkijkscherm in het Blakterpark
Kapelletje Adrie: Kapelletje
Vogeltoren Adrie: Vogeltoren
Schaapkooi Adrie: Schaapkooi
Blakterbeek Adrie: Blakterbeek
Nat grasland in de Heesbeemden Adrie: Nat grasland in de Heesbeemden
Pad door de Heesbeemden Adrie: Pad door de Heesbeemden
Kapelletje Adrie: Kapelletje
Insectenhotel Adrie: Insectenhotel
Uitkijkpunt in de Zuringspeel Adrie: Uitkijkpunt in de Zuringspeel
Uitzichtpunt met kunstwerk De Offertafel Adrie: Uitzichtpunt met kunstwerk De Offertafel
Kunstwerk De Offertafel Adrie: Kunstwerk De Offertafel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-14.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Sevenum en America



Ervaringen van wandelaars (10)

  1. Adrie 1 mei 2020 om 11:38

    De etappe is aangepast. In een groot deel van het bosgebied de Heesberg is een ruiterparcours met heel brede ruiterpaden aangelegd. Op twee plaatsen was er overlap van de oorspronkelijk etappe met dit nieuwe parcours. Op een plaats met overlap is de etappe verplaatst naar de rand van het bosgebied en gaat daar over enkele leuke smalle bospaden. Op het ander punt wordt een stukje de rand van het parcours gevolgd, men passeert daar op twee plaatsen een goed bewaarde bomkrater uit de Tweede Wereldoorlog. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Janny 27 april 2020 om 08:15

    Afgelopen zaterdag heb ik deze etappe van het Peelpad gelopen.
    Een hele mooie route! De heuvel in de Zuringpeel ziet er nu heel anders uit. (zie foto)
    Er werd echter in de bossen halfweg in deze etappe flink gewerkt. Aan de breedte van de nieuwe paden te zien (en de veelheid) zijn het geen gewone boswerkzaamheden. Zonder GPS zou ik het pad niet hebben kunnen volgen. Hier en daar lagen de routepaaltjes ergens op de grond. Het gaat met name over het stuk beschreven bij punt 4 (ongeveer halfweg de beschrijving) en later ook nog bij punt 6.
    Helaas had ik geen pen bij me om e.e.a. precies op te schrijven. Ik web wel wat filmpjes gemaakt met ingesproken tekst. Misschien mag ik je die toesturen.
    Verder, zoals gebruikelijk, een perfecte beschrijving.

    Reageren
    1. Adrie 27 april 2020 om 12:10

      Janny bedankt voor het melden! Na wat zoekwerk blijken de werkzaamheden voor de aanleg van een ruiterroute “Eventingroute Grandorse”. De grootschalige aanpak en slechte communicatie naar de omgeving heeft in Kronenberg blijkbaar voor veel commotie gezorgd, hopelijk wordt in plannen ook rekening gehouden met de wandelaars. Zijn er ook werkzaamheden bij punt 4 in het deel tot het witte kapelletje? De filmpjes zijn welkom!

  3. Adrie 29 maart 2019 om 15:31

    Vandaag naar de veranderingen in de Zuringspeel gaan kijken, zie reactie van Tonnie 27 maart 2019. Het hoogste punt van de regio, ruim twintig meter boven het maaiveld (56 meter boven NAP) is met ca. 10m verhoogd. Binnenkort is ook de top bereikbaar, er komt een spiraalvormig pad richting de top. De routebeschrijving is hierop aangepast.

    Reageren
  4. Tonnie 24 maart 2019 om 08:07

    Op 22 maart 2019 deze etappe gelopen. Een mooi gebied en met de natuur die ontwaakt is het schitterend om te wandelen.

    Reageren
  5. Adrie 13 juli 2018 om 17:00

    De etappe is vernieuwd, na passeren van het paardencentrum de Peelbergen is een onverhard pad verhard. Deze nieuwe verharde weg is uit de etappe gehaald en vervangen door een goed begaanbaar onderhoudspad langs de Peelloop. Op de foto de Zuringspeel, ooit een moerasgebied nu ademt het de sfeer van een Zuid-Europese land.

    Reageren
    1. Tonnie 27 maart 2019 om 08:05

      Beste Adrie,
      Ook op het uitzichtspunt het smalle pad naar beneden volgen “blauw paaltje”, er is opnieuw zand aangebracht waardoor het pad weg is.

    2. Adrie 27 maart 2019 om 11:25

      Beste Tonnie bedankt voor het melden! Ik ga binnenkort kijken wat de gevolgen zijn van de nieuwe laag zand voor de routebeschrijving.
      P.S. een mooie foto!

  6. Frans 15 oktober 2017 om 16:04

    De route nog niet gelopen maar ik verwacht dat Koningsberg een vergissing is.
    Moet het Kronenberg zijn ?

    Reageren
    1. Adrie 15 oktober 2017 om 16:14

      Beste Frans bedankt! helemaal gelijk het moet Kronenberg zijn. Ik zag het foutje niet direct staan maar uiteindelijk toch gevonden bij horecagelegenheden is inmiddels aangepast.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)