Peelpad etappe 12, Helenaveen te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Peelpad etappe 12, te Helenaveen

Deze etappe van Helenaveen naar Grashoek gaat door de peelrestant ’t Zinkske, ’t Molentje, Scherliet, Het Kwakvors en het bosgebied Marisberg. De rode draad door deze etappe zijn kanalen, het Kanaal van Deurne en de Helenavaart. Beide kanalen zijn gegraven om de Peel te ontwateren, met als doel de turfwinning. Beide kanalen vormen samen met de verschillende natuurgebieden zoals het peelrestant ’t Zinkske, ’t Molentje, Scherliet, Het Kwakvors en het bosgebied Marisberg een aantrekkelijk gevarieerd wandelgebied. ’t Zinkske is een peelrestant, het bestaat uit een afgegraven veenvlakte begroeid met gras en enig jong berkenbos. De naam ‘t Zinkske is een streekgebonden woord voor laagte die waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat zowel Neerkant als Helenaveen op een enkele meters hoge rug liggen. Het natuurgebied ‘t Molentje is ooit onderdeel geweest van een groot hoogveengebied, rond 1900 is het veen ontgonnen en omgevormd tot een gebied met akkers en weilanden. Afwateringsslootjes zorgde ervoor dat het gebied niet te nat werd. In 2004 is het gebied teruggegeven aan de natuur. Het Kwakvors is een klein natuurgebied, ook hier heeft natuurontwikkeling plaatsgevonden. Het natuurgebied bestaat uit een laaggelegen graslandgebied met enkele vogelplassen. Het geheel wordt omgeven door stroken nieuw aangelegd bos. De naam Kwakvors is ontleend aan een oud streekwoord voor een kikker. Het natuurgebied Scherliet is een laaggelegen gebied met enkele veenputten, het gebied is niet opengesteld. Het bosgebied Marisberg is het hoogste gedeelte van de Peel. Tijdens deze etappe komt men langs de eerste twee basaltzuilen van de fictieve Wegh van Meijl op Seven. Er staan tussen de plaatsen Meijl en Sevenum negen zuilen op ongeveer 1 mijl (1,487 km) uit elkaar. Deze zuilen verwijzen naar het peelmysterie rond de gouden helm die in 1910 in de Peel gevonden is. Leuk om hierover ook eens de sage op volksverhalen bank te lezen. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 12-6-2016, laatst bijgewerkt op: 8-2-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushalte met de rug naar het parkeerterreintje “Koning Willem III Plein” LA vertrekken, de weg volgen tot kruising voor brug, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD de brug over, kn84 volg 83, aan overzijde RA, , “Jan Deckerstraat”, grindpad met kanaal aan rechterhand, wn route.
Bij 3-sprong RA, het pad langs het kanaal verder volgen, wn route.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een brug LA, verharde weg, wn route.
Voor boerderij aan linkerhand RA, onverhard pad, kn83 volg 82/42, verderop buigt het pad naar links tussen de kassen door, ruim voorbij deze bocht gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Voorbij de kassen, bij kruising RA, “Heldenseweg”, wn route.
Voorbij kas de weg met bocht naar rechts verder volgen, “Grashoekseweg”, grindpad aan linkerhand negeren, kn42 volg 40.
RD, weg “Spiesberg” aan linkerhand negeren, kn40 volg 82.
Bij T-splitsing RA, “Helenaveenseweg”, wn route.
Voor kanaal, bij kruising LA, onverhard pad met kanaal aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
2.
Direct na viaduct, bij 3-sprong LA, pad door de bosrand.
Bij 3-sprong RA, wn route, verderop voor het kanaal buigt het pad met flauwe bocht naar links en loopt aan rechterhand parallel met een iets lager gelegen pad langs het kanaal, het pad verder volgen tot beide paden samenkomen.
Direct na samenkomst van beide paden LA, smal bospad, kn90 volg 89.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn89 volg 91.
# Voor een bezoek aan “In de 7e Hemel”, een bloemen en fruitpluktuin met buitenterras, bij de T-splitsing LA, vervolgens na ca. 50m RA, verderop iets voorbij bocht naar links is “In de 7e Hemel”. Beperkte openingstijden 06 14270456.
Iets voor einde van het bos RA, smal pad door de bosrand, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong LA, direct daarna rechts aanhouden de brug over, aan overzijde bij T-splitsing LA, breed pad met kanaal aan linkerhand.
3.
Na ca. 120m RA door klaphek rechts van de metalen poort, het pad met SBB bordje “Het Zinkske” volgen tot T-splitsing bij verharde weg voorbij een klaphek.
Bij deze T-splitsing LA, de weg volgen tot kruising voorbij brug, zijweg en zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad met kanaal aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, het brede pad met kanaal aan linkerhand verder volgen, kn80 volg 81.
Bij kruising met aan linkerhand brugje en stuw RD, kn81 volg 26.
Na ca. 150m, bij struinpad routepaaltje rechts van het pad (zie achterzijde) RA het smalle perceel grasland met aan beide zijde bosschages inlopen, de wn route wordt verlaten, verderop aan overzijde van het grasland buigt het gras-pad naar links en volgt een waterloop aan rechterhand, struin route.
# Als het grasland te drassig is, teruglopen naar het pad langs het kanaal, vervolgens RA, het pad langs het kanaal verder volgen. Voorbij woning RA, kn26 volg 22, verharde weg. Verderop t.h.v. informatiepaneel “Struinpad Verheven Peel” passeert men basaltzuil I van de fictieve ‘Wegh van Meijl op Seven’. Ca. 90m voorbij de basaltzuil, t.h.v. wn routepaaltje LA, smal pad, de wn route wordt verlaten. Aan einde van het pad bij T-splitsing LA. Voor het kanaal bij T-splitsing RA, het pad met kanaal aan linkerhand volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een brugje, zijpaden negeren. Ga verder bij punt 4. laatste regel.

4.
Iets voorbij bocht naar rechts, voor landbouwperceel LA, smal gras-pad tussen kleinere waterloop en landbouwperceel inlopen met de waterloop aan linkerhand, struin route.
Bij kruising LA, verharde weg, het struinpad wordt verlaten.
Na ca. 80m, t.h.v. wn routepaaltje RA, smal pad door bosschages.
# Een klein stukje RD, t.h.v. informatiepaneel “Struinpad Verheven Peel” met picknicktafel staat basaltzuil I van de fictieve ‘Wegh van Meijl op Seven’.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, vervolgens na ca. 40m LA door klaphek, voorbij het klaphek links aanhouden, door grasland met afrastering aan linkerhand richting doorgang in bosschages lopen, voorbij deze doorgang diagonaal door het grasland richting klaphek aan overzijde lopen.
Iets voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, pad met kanaal aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn22 volg 28, het pad langs het kanaal verder volgen.
5.
Bij 4-sprong LA brugje over, kn28 volg 21, “Kuus-weg” het bordje staat iets verder, het pad volgen tot 4-sprong iets voorbij 2de brugje.
Bij deze 4-sprong schuin naar links via klaphek het grasland inlopen, struin route, kn21 de wn route wordt verlaten, diagonaal door grasland richting witte woning in de verte lopen, ruim voor deze witte woning buigt het gras-pad naar links richting houten poort met klaphek in de verte aan rechter overzijde, via dit klaphek het grasland verlaten richting verharde weg.
Bij verharde weg LA, iets verder RA, smal onverhard pad door de rand van een jong bosperceel, verderop voorbij een bankje volgt het pad een klein stukje de bosrand en buigt vervolgens naar links het bosperceel in.
Bij T-splitsing RA, breed pad, iets verder RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad, wn route, het grindpad volgen tot bosrand aan linkerhand.
6.
Bij deze bosrand RD, smal bospad aan linkerhand negeren, kn91 volg 86.
# Aan linkerhand staat basaltzuil II van de fictieve ‘Wegh van Meijl op Seven’.
Na ca. 80m, voorbij perceel dennen RA, wn route, verderop volgt het pad een landbouwperceel aan rechterhand.
Voorbij het landbouwperceel, bij kruising RA, struin route, kn86 de wn route wordt verlaten, pad met bosrand aan linkerhand, vervolgens na ca. 40m LA, smal bospad, struin route, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar links.
# Aan einde van het pad staat aan linkerhand een monumentje ter nagedachtenis aan de bemanning van Lancaster ED973. De Lancaster is in de nacht van 15 juni 1943 door een Duitse jachtvlieger neergehaald.
Bij 4-sprong met picknicktafel 2de pad aan rechterhand, kn73 volg 74, het pad volgen tot T-splitsing t.h.v. de bosrand, zijpaden bij twee kruising negeren, bij de 2de kruising passeert men kn74 volg 75 en iets verder hoogspanningslijnen.
7.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad met bosrand aan linkerhand, wn route.
Iets voor hoogspanningsmast RA, smal pad met half open plek aan rechterhand, kn75 volg 10.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Bij landbouwperceel aan rechterhand RD, bospad aan linkerhand negeren, verderop voorbij het landbouwperceel buigt het pad naar links het bos in.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, wn route, verderop volgt het pad een waterloop aan linkerhand.
Aan einde van de waterloop LA, het gras-pad aan andere zijde van de waterloop volgen, kn10 volg 66, iets verder buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing RA, kn66 volg 11, verharde weg, de weg volgen tot kruising met rechts van de kruising de kerk, het eindpunt, naar een bushalte bij de kruising RD, “Past. Vullinghsstraat”, kn11 volg 2, de weg volgen tot een bushalte.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Koning Willem III Plein, Oude Peelstraat 10, 5759 PC te Helenaveen. Plan Route

Eindpunt

Kerk, Roomweg 44 te Grashoek.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het Koning Willem III Plein.
Eindpunt: Parkeren kan bij de kerk.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Oude Peelstraat aan de Oude Peelstraat t.h.v. Koning Willem III Plein in Helenaveen.
Eindpunt: Bushalte Pastoor Vullinghstraat aan de Pastoor Vullinghsstraat in Grashoek.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kerk in Helenaveen Adrie: Kerk in Helenaveen
Pad langs de Helenavaart Adrie: Pad langs de Helenavaart
Peelrestant ’t Zinkske Adrie: Peelrestant ’t Zinkske
Peelrestant ’t Zinkske Adrie: Peelrestant ’t Zinkske
Knooppunt Kanaal van Deurne en Helenavaart Adrie: Knooppunt Kanaal van Deurne en Helenavaart
Uitzicht vanuit vogelkijkhut Adrie: Uitzicht vanuit vogelkijkhut
Pad door 't Molentje Adrie: Pad door 't Molentje
Basaltzuil I van Wegh van Meijl op Seven Adrie: Basaltzuil I van Wegh van Meijl op Seven
Grondwatermeter Adrie: Grondwatermeter
Hoogveengebied 't Molentje Adrie: Hoogveengebied 't Molentje
Ter nagedachtenis aan Lancaster bemanning Adrie: Ter nagedachtenis aan Lancaster bemanning
Basaltzuil II van Wegh van Meijl op Seven Adrie: Basaltzuil II van Wegh van Meijl op Seven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-12.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Helenaveen en GrashoekIn de 7e Hemel, beperkte openingstijden

Belgenhoek 7
5985 NJ Grashoek
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Tonnie Aalbers 29 oktober 2017 om 21:13

    Op deze zonnige zondag, 15 oktober 2017, genoten van de omgeving en mooie foto’s gemaakt.
    Groeten van Tonnie

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)