Peelpad etappe 11, Griendtsveen te Limburg
Deze etappe van Griendtsveen naar Helenaveen gaat door de Mariapeel, Mariaveen en het Broemeerbos. Griendtsveen is een peeldorpje met een beschermd dorpsgezicht. Het peeldorp werd rond 1885 gesticht en is nauw verweven met de ontginning van de Peel. In het peelforp komt men dan ook langs kaarsrechte peelkanalen met pittoreske arbeidershuisjes en over ophaalbruggetjes. Een aantal van de huisjes, de zogenoemde "twaalf apostelen", stammen uit 1904. Na het verlaten van het plaatsje gaat men richting de Mariapeel. Aanvankelijk werd de Mariapeel op een kleinschalige manier vergraven waardoor verschillende complexen met zogenaamde boerenkuilen ontstonden en een grote lengte aan Peelbanen, via deze peelbanen werd de turf met karren afgevoerd. De etappe gaat dan ook over vaak lange maar vooral mooie peelbanen, met op diverse plaatsen prachtige vergezichten over de Mariapeel. In het Mariaveen gaan de paden meer slingerend door het peelgebied. In dit deel van de peel komt men langs een schaapskooi, met wat geluk loopt er ook de kudde landgeiten die dit gebied rijk is. Het laatste deel van etappe gaat door het zuidelijk deel van de Deurnsche Peel, het Broemeerbos. In dit bosgebied komt men langs een restant van oude turfkanalen, dergelijke turfkanalen worden ook "wijk" of "wiek" genoemd. Deze wieken werden volgens een drietandsysteem gegraven en dienden om de turf te transporteren en het overtollige grondwater af te voeren. 87% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: De etappe gaat over een pad met drie metalen poorten met aan deze poorten bevestigd een overstap. Deze poorten kunnen enigszins lastig te passeren zijn zeker als men een grote hond bij zich heeft, men kan eventueel ook de alternatieve route volgen.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD de brug over, wn18, aan overzijde bij kruising eveneens RD “Past. Hendriksstraat”, kn18 volg 62, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Voorbij woning nr.17 RA, “Sphagnumweg”, wn route.
RD, “Sphagnumweg”, weg aan rechterhand negeren, wn route, voorbij brugje het grindpad met bocht naar links volgen, wn route, ruim voorbij het brugje buigt het grindpad naar rechts.
Bij kruising LA brugje over, aan overzijde bij kruising eveneens LA, “Ericaweg”, wn route.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een brugje RA, “Apostelweg”, verharde weg, wn route.
Bij 4-sprong de doorgaande weg met bocht naar links verder volgen, “Lavendellaan”, wn route, de weg verder volgen tot woning nr.54 aan de rand van de bebouwde kom, zijwegen negeren.
Iets voorbij deze woning RA, “Smelen”, grindpad, de wn route wordt verlaten.
Voor kanaal, bij T-splitsing LA, verharde weg.
RD, onverhard pad “Veenpluis” aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong met aan linkerhand kruisbeeld en picknicktafel RA, direct daarna voorbij het kanaal bij 3-sprong LA, kn1 volg 20, voorbij woning nr.22/nr.24 gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad met verderop een metalen afsluitboom en klaphek ca. 2,3km volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
3.
Bij deze 4-sprong RA, onverhard pad, kn20 volg 52, het licht slingerende pad ca. 900m volgen tot pad aan linkerhand met iets in het pad een metalen poort en aan rechterhand een perceel berkenbomen.
# Bij het volgen van het pad verderop aan linkerhand passeert men drie metalen poorten met aan deze poorten een overstap. Deze poorten kunnen wat lastig te passeren zijn zeker als men een grote hond bij zich heeft, als alternatief: het pad verder volgen tot 3-sprong met kn52 routepaaltje. Bij deze 3-sprong LA, kn52 volg 51, het pad ca. 700m volgen tot pad aan linkerhand ruim voorbij een bocht naar rechts. Bij dit pad LA, kn51 volg 54 (het knooppuntpaaltje staat iets verder). Ruim voorbij een klaphek met metalen poort het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route. Ga verder bij punt 4 3de regel.
Bij dit pad LA, iets verder over de metalen poort met overstap en het iets verhoogd pad volgen, na ca. 350m buigt het pad voor een afrastering naar rechts met de afrastering aan linkerhand, iets voorbij deze bocht buigt het pad langs de afrastering naar links met voorbij deze bocht een dennenboom met twee stammen dicht tegen de afrastering, ca. 450m voorbij de dennenboom wordt de afrastering verlaten, ruim na verlaten van de afrastering buigt het pad voor een volgende afrastering naar rechts met aan linkerhand een SBB bordje “Geen toegang”, het pad verder met de afrastering aan linkerhand en verderop dicht na elkaar twee metalen poorten met een overstap over.
4.
Ca. 120m voorbij deze poorten bij 3-sprong links aanhouden.
Voorbij klaphek, bij kruising RD door klaphek, kn54 volg 53, het pad ca. 1,8 km volgen tot 3-sprong met picknicktafel ca. 150m voorbij een schaapskooi.
Bij deze 3-sprong links aanhouden richting schuur, kn53 volg 50, het pad pal links naast de schuur volgen tot parkeerterreintje aan rechterhand, zijpaden t.h.v. schuur aan linkerhand negeren.
T.h.v. het parkeerterreintje aan rechterhand LA, kn50 volg 57, het brede pad volgen tot kruising met verharde weg voor het kanaal Helenavaart, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD de brug over, kn57 volg 58, aan overzijde bij kruising met de “Soemeersingel” eveneens RD, onverhard pad.
Ruim in het bos, iets voorbij flauwe naar rechts RA, smal bospad met ondiepe waterloop/greppel aan rechterhand, verderop na ca. 90m buigt het pad naar links weg van de greppel.
5.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een brede waterloop (ook wel wijk of wiek genoemd) RA, wn route.
# De wijk of wiek is onderdeel van het Schoolwijken-systeem Helenaveen. De wijken komen gezamenlijk uit op een hoofdwijk die op zijn beurt verbonden is met het kanaal de Helenavaart of het Kanaal van Deurne. Via dit systeem van wijken werd de turf vervoerd.
Bij 3-sprong met aan rechterhand half verharde weg links aanhouden, gele (SBB routepaaltjes met geel-zwarte bordjes) en wn route, verderop iets voorbij 2de bocht naar rechts buigt het pad met een bocht naar links en gaat over een dam in brede waterloop (wijk of wiek), voorbij de dam buigt het pad naar links met de waterloop (wijk of wiek) aan linkerhand.
Ca. 230m voorbij de dam RD, pad aan rechterhand negeren, de brede waterloop (wijk of wiek) aan linkerhand verder volgen, de gele en wn route worden verlaten, verderop buigt het pad samen met de brede waterloop (wijk of wiek) naar links.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, licht slingerend bospad, de brede waterloop (wijk of wiek) wordt verlaten.
6.
Bij kruising RD, kn58 volg 87.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, het pad door de bosrand volgen tot T-splitsing voor een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting klaphek, kn87 volg 86, voorbij het klaphek door 2de klaphek en het smalle pad tussen greppel en waterloop inlopen.
Voorbij klaphek en bankje RD, grindpad, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn86 volg 84, de doorgaande weg volgen tot bushalte t.h.v. het Koning Willem III plein, het eindpunt, tot het kombord kan het smalle pad links van de weg in de berm gevolgd worden.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Helenaveenseweg 5, 5766 PB te Griendtsveen. Plan Route
Eindpunt
Koning Willem III Plein, Oude Peelstraat 10 te Helenaveen.
Met de auto
Startpunt: Parkeren kan op het parkeerterrein aan de rand van het dorp aan de Helenaveenseweg. Aanlooproute: Het parkkeerterrein RA verlaten, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.
Eindpunt: Parkeren kan op het Koning Willem III Plein.
Openbaar vervoer
Startpunt: Bushalte Kerk aan de Helenaveenseweg in Griendtsveen.
Eindpunt: Bushalte Oude Peelstraat aan de Oude Peelstraat t.h.v. Koning Willem III Plein in Helenaveen.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-11.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaatsen Griendtsveen en Helenaveen
Ssst… kleine lammetjes, het pad langs de geitenstal is vanaf half maart tot eind mei niet toegankelijk. Gedurende deze periode bij punt 4 2de regel bij kn54 RA het pad volgen tot kn53. Bij kn53 rechts aanhouden en de etappe verder volgen bij punt 4 3de regel 2de deel beginnend bij kn53 volg 50.
De borden gesloten voor publiek bij het deel van de Mariapeel dat vorig jaar in brand heeft gestaan zijn verdwenen. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond, de bomen zijn gerooid maar moeten nog afgevoerd worden en men is nog bezig met de afrastering. Wel rekening houden dat de paden als gevolg van werkzaamheden tijdelijk weer gesloten kunnen worden, volg dan het alternatief bij punt 3. Dit alternatief (de tijdelijke omleiding) heb ik definitief in de etappe opgenomen omdat de genoemde graspaden tijdens natte jaargetijden drassig kunnen zijn en de metalen poorten die men passeert met daaraan gemonteerd een overstap die wat lastig te passeren is zeker als men een grote hond bij zich heeft. De werkzaamheden bij de Ericaweg zijn ook afgerond.
Inmiddels weer een paar weken verder. De afrasteringen zijn geplaatst en de bomen zijn afgevoerd. Het bankje iets voor het pad met de metalen poort bij punt 3 heb ik voorlopig doorgestreept, er staat nog iets van het bankje maar is door de brand flink beschadigd. Mogelijk dat er weer een nieuw bankje geplaatst wordt.
Het deel van de Mariapeel dat eind augustus in brand heeft gestaan is gesloten voor publiek. Volg tot nader bericht de omleiding in de routebeschrijving, zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Verder moet men rekening houden met werkzaamheden bij de Ericaweg ga voorbij het brugje RD i.p.v. LA, vervolgens bij 4-sprong RD de Lavendellaan inlopen punt 2 1ste regel.
De etappe is vernieuwd. In het Broemeerbos wordt over een grotere afstand een brede waterloop gevolgd ook wel wijk of wiek genoemd met als resultaat meer variatie in dit deel van de etappe.