Peelpad etappe 11, Griendtsveen te Limburg

15 km Wandelroute Peelpad etappe 11, te Griendtsveen

Deze etappe van Griendtsveen naar Helenaveen gaat door de Mariapeel, Mariaveen en het Broemeerbos. Griendtsveen is een peeldorpje met een beschermd dorpsgezicht. Het peeldorp werd rond 1885 gesticht en is nauw verweven met de ontginning van de Peel. In het peelforp komt men dan ook langs kaarsrechte peelkanalen met pittoreske arbeidershuisjes en over ophaalbruggetjes. Een aantal van de huisjes, de zogenoemde "twaalf apostelen", stammen uit 1904. Na het verlaten van het plaatsje gaat men richting de Mariapeel. Aanvankelijk werd de Mariapeel op een kleinschalige manier vergraven waardoor verschillende complexen met zogenaamde boerenkuilen ontstonden en een grote lengte aan Peelbanen, via deze peelbanen werd de turf met karren afgevoerd. De etappe gaat dan ook over vaak lange maar vooral mooie peelbanen, met op diverse plaatsen prachtige vergezichten over de Mariapeel. In het Mariaveen gaan de paden meer slingerend door het peelgebied. In dit deel van de peel komt men langs een schaapskooi, met wat geluk loopt er ook de kudde landgeiten die dit gebied rijk is. Het laatste deel van etappe gaat door het zuidelijk deel van de Deurnsche Peel, het Broemeerbos. In dit bosgebied komt men langs een restant van een oud turfkanaal, een zogenaamde "wiek". Deze wieken werden volgens een drietandsysteem gegraven en dienden om het overtollige grondwater af te voeren en de turf te transporteren. 87% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 14-5-2016, laatst bijgewerkt op: 24-10-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD de brug over, wn18, direct daarna bij kruising aan overzijde eveneens RD “Past. Hendriksstraat”, kn18 volg 62, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route.
Voorbij woning nr.17 RA, “Sphagnumweg”, wn route.
RD, “Sphagnumweg”, weg aan rechterhand negeren, wn route, verderop voorbij brugje het grindpad met bocht naar links volgen, wn route.
Bij kruising LA brugje over, aan overzijde bij kruising eveneens LA, “Ericaweg”, wn route.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een brugje RA, “Apostelweg”, verharde weg, wn route.
2.
Bij 4-sprong de doorgaande weg met bocht naar links verder volgen, “Lavendellaan”, wn route, de weg volgen tot woning nr.54 aan de rand van de bebouwde kom, zijwegen negeren.
Iets voorbij deze woning RA, “Smelen”, grindpad, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing voor kanaal LA, verharde weg.
RD, onverhard pad “Veenpluis” aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong met aan linkerhand kruisbeeld en picknicktafel RA, direct daarna voorbij het peelkanaal bij 3-sprong LA, kn1 volg 20, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad ca. 2,3km volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
3.
Bij deze 4-sprong RA, onverhard pad, kn20 volg 52, het licht slingerende pad ca. 900m volgen tot gras-pad aan linkerhand met iets verder in het gras-pad een metalen hek en SBB bordje, iets voor dit pad passeert men een bankje.
# Door de brand eind augustus is een deel van de Mariapeel gesloten voor publiek volg tot nader bericht de omleiding: zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart: het pad verder tot 3-sprong met kn52 routepaaltje. Bij deze 3-sprong LA, kn52 volg 51, volg het pad ca. 700m tot pad aan linkerhand ruim voorbij een bocht naar rechts. Bij dit pad LA, kn51 volg 54 (het knooppuntpaaltje staat iets verder). Pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route. Ga verder bij punt 4 3de regel.

Bij dit pad LA, gras-pad, men passeert het metalen hek met overstap, verderop buigt het gras-pad naar rechts dan naar links en iets verder voor afrastering naar rechts, vervolgens afrastering aan linkerhand volgen.
Pad met bocht naar links langs afrastering verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, vervolgens t.h.v. dennenboom met twee stammen dicht tegen de afrastering het pad met flauwe bocht naar links langs de afrastering verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren.
Bij hoek in afrastering RD, pad langs afrastering aan linkerhand negeren.
4.
Voor afrastering het gras-pad met bocht naar rechts verder volgen, afrastering aan linkerhand, verderop passeert men dicht na elkaar twee metalen hekken met overstap.
Ca. 120m voorbij deze hekken RD, pad met wn routepaaltje aan rechterhand negeren.
Voorbij klaphek, bij kruising RD door klaphek, kn54 volg 53, het pad ca. 1,8 km volgen tot 3-sprong met picknicktafel ca. 150m voorbij schaapskooi.
Bij deze 3-sprong links aanhouden richting schuur, kn53 volg 50, het pad pal links naast de schuur volgen tot parkeerterreintje aan rechterhand, zijpaden t.h.v. schuur aan linkerhand negeren.
T.h.v. het parkeerterreintje LA, kn50 volg 57, het brede pad volgen tot kruising met verharde weg voor kanaal, zijpaden negeren.
5.
Bij deze kruising RD de brug over, kn57 volg 58, direct daarna aan overzijde bij kruising eveneens RD, onverhard pad.
In het bos, iets voorbij flauwe naar rechts RA, smal bospad met ondiepe waterloop/greppel aan rechterhand, verderop na ca. 90m buigt het pad naar links weg van de greppel.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een brede waterloop ook wel wijk of wiek genoemd RA, wn route.
Bij 3-sprong met aan rechterhand half verharde weg links aanhouden, gz en wn route, verderop iets voorbij 2de bocht naar rechts buigt het pad met een bocht naar links en gaat over een dam in brede waterloop, voorbij de dam buigt het pad naar links met de waterloop aan linkerhand.
Ca. 230m voorbij de dam RD, pad aan rechterhand negeren, de brede waterloop aan linkerhand verder volgen, de gz en wn route worden verlaten, verderop buigt het pad samen met de brede waterloop naar links.
Ca. 200m voorbij deze bocht RA, licht slingerend bospad, de brede waterloop wordt verlaten.
6.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn58 volg 87.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, pad door de bosrand, het pad volgen tot T-splitsing voor bankje, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting klaphek, kn87 volg 86, na passeren van het klaphek door 2de klaphek en het smalle pad tussen greppel en waterloop inlopen.
Na passeren van klaphek en bankje RD, grindpad, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn86 volg 84, de doorgaande weg volgen tot bushalte t.h.v. het Koning Willem III plein, het eindpunt, tot kombord kan het smalle pad links van de weg in de berm gevolgd worden.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
gz = Geel-zwarte SBB routepaaltjes.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Helenaveenseweg 5, 5766 PB te Griendtsveen. Plan Route

Eindpunt

Koning Willem III Plein, Oude Peelstraat 10 te Helenaveen.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het parkeerterrein aan de rand van het dorp aan de Helenaveenseweg. Aanlooproute: Het parkkeerterrein RA verlaten, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.
Eindpunt: Parkeren kan op het Koning Willem III Plein.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Kerk aan de Helenaveenseweg in Griendtsveen.
Eindpunt: Bushalte Oude Peelstraat aan de Oude Peelstraat t.h.v. Koning Willem III Plein in Helenaveen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Peelkanaal met een van de twaalf apostelen Adrie: Peelkanaal met een van de twaalf apostelen
Voormalige herberg Adrie: Voormalige herberg
Mariapeel, van boom naar kienhout Adrie: Mariapeel, van boom naar kienhout
Mariapeel, van boom naar kienhout Adrie: Mariapeel, van boom naar kienhout
De Mariapeel Adrie: De Mariapeel
De Mariapeel Adrie: De Mariapeel
De Mariapeel Adrie: De Mariapeel
Pad door de Mariapeel Adrie: Pad door de Mariapeel
Schaapskooi Adrie: Schaapskooi
De schaapskooi nu met landgeiten Adrie: De schaapskooi nu met landgeiten
Pad door het Broemeerbos Adrie: Pad door het Broemeerbos
Pad na verlaten van het Broemeerbos Adrie: Pad na verlaten van het Broemeerbos

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-11.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Griendtsveen en HelenaveenErvaringen van wandelaars (2)

  1. Adrie 24 oktober 2022 om 14:34

    Het deel van de Mariapeel dat eind augustus in brand heeft gestaan is gesloten voor publiek. Volg tot nader bericht de omleiding in de routebeschrijving, zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Verder moet men rekening houden met werkzaamheden bij de Ericaweg ga voorbij het brugje RD i.p.v. LA, vervolgens bij 4-sprong RD de Lavendellaan inlopen punt 2 1ste regel.

    Reageren
  2. Adrie 5 november 2017 om 18:51

    De etappe is vernieuwd. In het Broemeerbos wordt over een grotere afstand een brede waterloop gevolgd ook wel wijk of wiek genoemd met als resultaat meer variatie in dit deel van de etappe.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)