Peelpad etappe 10, Liessel te Noord-Brabant

14 km Wandelroute Peelpad etappe 10, te Liessel

Deze etappe van Liessel naar Griendtsveen gaat door de Deurnsche Peel. Tijdens deze etappe maakt men kennis met het tweede wat groter peelgebied de Deurnsche Peel en het Leegveld met nieuwe natuur aan de rand van de Deurnsche Peel. De Deurnsche Peel maakt deel uit van het Natura 2000-gebied onder de naam Deurnsche Peel & Mariapeel. Tot halverwege de 19e eeuw bestond de Deurnche Peel enkel uit grote vlaktes met hoogveen, die in het midden vrij ongerept waren, en enkel aan de randen werden onderbroken door gebieden met boerenkuilen. Tijdens deze etappe krijgt men een goede indruk hoe het gebied er in het verleden eruit moet hebben gezien. Het Kanaal van Deurne dat aan het einde van de etappe gevolgd wordt was aanvankelijk bedoeld voor afwatering van het veengebied en het transport van de in de Peel afgegraven turf. Aan het einde van de etappe wordt een kleine lus gelopen langs een pad dat de mogelijkheid biedt voor een bezoekje aan het Toon Kortooms Park. Het park is gewijd aan de schrijver Toon Kortooms. Een schrijver van streekromans zoals "Mijn kinderen eten turf", "Help! De dokter verzuipt" en " Beekman en Beekman". Het laatste boek volgt de lotgevallen van de tweeling Mathieu (Matje) en Hein (Heintje) Beekman uit de Peel en van hun vriend Hendrik van Ham. Als bezienswaardigheid komt men aan het begin van de etappe langs de molen De Volksvriend, de fundamenten waarop in de Tweede Wereld Oorlog een zoeklicht heeft gestaan dat onderdeel was van een luchtverdedigingslinie de Kammhuberlinie, vernoemd naar de oprichter Joseph Kammhuber die bestond uit radarstations en zoeklichten ondersteund door jachtvliegtuigen en langs het Kanaal van Deurne langs het restant van een kazemat. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 10-5-2016, laatst bijgewerkt op: 9-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushalte met de rug naar het parkeerterreintje RA vertrekken, de doorgaande weg volgen tot molen De Volksvriend rechts van de weg, zijwegen negeren.
# Molen De Volksvriend is een beltmolen gebouwd in 1903 en doet als korenmolen dienst.
T.h.v. deze molen, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, “Eikenlaan”, iets verder RA, “Tramweg”.
Voorbij woning nr.25 LA, het grasveldje oplopen en het onverharde pad “Heulke” aan achterzijde  inlopen met bosschages aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
RD, “Rodegraafweg”, weg aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij splitsing links aanhouden.
Bij kruising LA, breed grindpad, wn route.
Bij Y-splitsing RA, kn65 volg 66.
RD, verharde weg, “Polderdreef”, weg aan rechterhand negeren, wn route.
2.
Na ca. 300m LA, onverhard pad, “Bremweg”, kn66 volg 41.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, “Wilgenroosweg”, wn route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Wilgenroosweg 6+10”, breed onverhard pad, kn41 volg 42.
Voorbij woning nr.10, iets voorbij smalle voetgangerssluis rechts van metalen poort rechts aanhouden, het pad over de graskade volgen, direct daarna buigt het pad over de graskade voor een metalen poort naar links, wn route, het pad over de graskade verder volgen tot T-splitsing direct na een voetgangerssluis rechts van een metalen poort.
Bij deze T-splitsing LA, pad met gescheiden verhard fietspad, kn42 volg 16.
Bij kruising RA, breed grindpad, wn route.
Voor Kanaal van Deurne, bij T-splitsing LA, kn16 volg 13.
Voorbij stuw aan de oever van het kanaal LA, pad met brede waterloop aan linkerhand, kn13 volg 14.
3.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Voor bosperceel aan linkerhand LA, pad met metalen poort over brede graskade met het bosperceel aan rechterhand, wn route, ruim voorbij het bosperceel buigt het pad over de graskade naar rechts, bij 2de bocht naar rechts van de graskade RD door metalen poort en doorlopen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn14 volg 10.
Voor metalen poort LA, wn10, pad door bosschages.
# Langs dit pad passeert men de resten van een fundament waarop in WOII een zoeklicht stond. Dit zoeklicht maakte deel uit van 1000km lange Kammhuberlinie die liep van Noord- naar Midden Europa. 
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot pad met verhard fietspad aan linkerhand ruim voorbij boerderij nr. 12B/12.
4.
Bij dit pad RD, de weg verder volgen, vervolgens iets voor natuurpoort De Peel met horeca RA door klaphek met SBB bordje, kn6 volg 5, het onverharde pad met bosrand aan rechterhand buigt na ca. 400m naar rechts het bos in, wn route.
Iets voorbij metalen poort aan linkerhand RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop t.h.v. een metalen poort aan rechterhand buigt het pad met ruime bocht naar links.
Voor Kanaal van Deurne, bij T-splitsing LA, pad met kanaal aan rechterhand, kn5 volg 12, het pad met het kanaal aan rechterhand volgen tot brugje over het kanaal iets voorbij de resten van een kazemat.
Bij het brugje RA het brugje over, kn12 volg 18, verderop buigt het pad naar links.
RD, smal pad voor stuw aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, direct daarna LA, pad met bankje richting brugje.
5.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, het brede grindpad volgen tot kruising met verharde weg.
# Iets voor deze kruising is aan linkerhand een pad naar het Toon Kortooms Park.
Bij deze kruising RA, verharde weg, direct daarna eveneens RA, “Helenaveenseweg”, vervolgens RA het parkeerterreintje oplopen richting pad met metalen poort en klaphek links van bosschages aan de achterzijde, voorbij bosschages door het klaphek.
RD, pad met bankje aan rechterhand negeren, direct daarna voorbij stuw aan linkerhand LA, smal iets hoger gelegen pad door het peelgebied.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot bushalte iets voorbij de kerk, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen-gele en rood-gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Hoofdstraat 66, 5757 AP te Liessel. Plan Route

Eindpunt

Kerk, Helenaveenseweg 5 te Griendtsveen.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan bij de kerk of op het Marktplein.
Eindpunt: Parkeren kan op het parkeerterrein aan de rand van het dorp aan de Helenaveenseweg.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Marktplein aan de Hoofdstraat in Liessel.
Eindpunt: Bushalte Kerk aan de Helenaveenseweg in Griendtsveen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kanaal van Deurne Adrie: Kanaal van Deurne
Zwaan in het kanaal van Deurne Adrie: Zwaan in het kanaal van Deurne
Deurnese Peel Adrie: Deurnese Peel
Pad door de Deurnese Peel Adrie: Pad door de Deurnese Peel
Pad door de Deurnese Peel Adrie: Pad door de Deurnese Peel
Kanaal van Deurne Adrie: Kanaal van Deurne
Brugje over het kanaal van Deurne Adrie: Brugje over het kanaal van Deurne
Deurnese Peel Adrie: Deurnese Peel
Deurnese Peel Adrie: Deurnese Peel
Restant van een turffabriek Adrie: Restant van een turffabriek
Villa Sphagnum Adrie: Villa Sphagnum
Kerkje in Griendtsveen Adrie: Kerkje in Griendtsveen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-10.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Liessel en GriendtsveenNatuurpoort De Peel

Leegveld 8a
5753 SG Deurne
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 24 maart 2023 om 19:31

  De etappe kan weer als vanouds gelopen worden. Er wordt op een paar plaatsen nog gewerkt en de bouwhekken staan nog bij het begin van het nieuw aangelegde fietspad, als wandelaar kan men langs deze bouwhekken. De paden zijn vrijgegeven en voorzien van wandelnetwerk routepaaltjes op een na, deze laatste voorlopig doorgestreept in de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 27 januari 2023 om 17:49

  Inmiddels een paar maanden verder, de afronding van de werkzaamheden lopen door tot voorjaar 2023. Het oorspronkelijk tijdelijk alternatief kan ook niet meer gevolgd worden, een pad is doorsneden door een brede waterloop hiervoor het alternatief aangepast. Ook kan de etappe zelf al gelopen worden, twee paden zijn officieel nog niet vrijgegeven wat volgens de laatste berichten binnenkort wel gaat gebeuren. Nu staan er aan een kant van een van de paden nog bouwhekken waar men langs kan. De bouwhekken zijn meer bedoeld om de fietsers te weren die verderop bij werkzaamheden uitkomen en daar niet verder kunnen de etappe komt niet bij deze werkzaamheden.

  Reageren
 3. Adrie 17 augustus 2022 om 15:56

  De laatste werkzaamheden van project hoogveenherstel in het projectgebied Leegveld gaan in het noordelijk deel in september van start de verwachting is dat deze eind oktober afgerond zijn. In dit deel worden o.a. kades aangelegd, het wandelpad dat door dit deel van de peel loopt is dan niet toegankelijk. Voorlopig het aangepaste alternatief volgen.

  Reageren
 4. Adrie 13 december 2021 om 15:58

  Er wordt volop gewerkt aan het project Peelvenen Leegveld. Het doel van de werkzaamheden is het hoogveenherstel in het projectgebied Leegveld. Volgens de planning moet het gebied eind 2022 heringericht zijn. Er is zowel in de routebeschrijving als de kaarten een tijdelijk alternatief, volg gedurende de werkzaamheden dit alternatief.

  Reageren
 5. Miranda 12 december 2021 om 20:26

  In Liessel is een stuk afgesloten ivm natuurontwikkeling

  Reageren
  1. Adrie 13 december 2021 om 07:17

   Miranda bedankt voor het melden! Er wordt gewerkt aan het project Peelvenen Leegveld. Volgens de planning moet het gebied eind 2022 heringericht zijn en kan het waterpeil opgezet worden. Binnenkort komt een ingekorte variant voor deze etappe beschikbaar.

 6. Adrie 24 september 2018 om 16:22

  De etappe is vernieuwd, een nieuw pad door een mooi stukje Deurnsche Peel is in de etappe opgenomen. Ook komt men nu langs de natuurpoort De Peel met horecagelegenheid. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)