Peelpad etappe 1, Weert te Limburg

16 km Wandelroute Peelpad etappe 1, te Weert

De eerste etappe van Weert naar Altweerterheide gaat door het recreatie-/natuurgebied De IJzeren Man, langs de Kruispeel en door de Laurabossen. De IJzeren Man is een bosgebied met diverse mooi gelegen vennen zoals de Kleine IJzeren Man, het Zwanenven, het Geurtsven en het Eendenven. De Kruispeel is een uitgeveend Peelven met oorspronkelijk laag- en hoogveen, het is het restant van een uitgestrekt heide- en moerassengebied. De Kruispeel ligt ten zuiden van de Tungelroyse Beek en is niet toegankelijk. De etappe gaat langs een hoger gelegen uitkijkplateau met mooi uitzicht over het peelgebied en de Tungelroyse Beek. Na deze eerste kennismaking met een restant van de Peel gaat de etappe via de Vetpeelweg naar de Laurabossen. De Laurabossen danken hun naam aan de Lauramijn in Zuid-Limburg (NL). In de Laurabossen staan dan ook veel grove dennen, dergelijke dennen werden gebruikt voor de onderstutting van mijngangen. Aan einde van de etappe passeert men een klein boerderijtje met de naam “Klein Karelke" hierover meer in de tweede etappe. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-2-2016, laatst bijgewerkt op: 17-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van het “Natuur en Milieucentrum De IJzeren Man” LA vertrekken, het grindpad links van de metalen zuil met bord “Kempen Broek –De IJzeren Man” inlopen.
Bij 4-sprong RD, onverhard pad, bv route, iets verder kan men ook over het knuppelbrugje aan rechterhand verderop komen het pad en het knuppelbrugje weer samen.
Voorbij 2de ven aan linkerhand RD, pad aan linkerhand negeren, bv route, vervolgens bij 4-sprong rechts aanhouden richting open plek (stuifzand), bv route.
Voor de open plek, bij 4-sprong iets links aanhouden het pad links van lage heuvel aan linkerzijde van de open plek inlopen met verderop een bankje aan rechterhand, de bv route wordt verlaten, het pad volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een brugje.
2.
Bij deze 3-sprong links aanhouden het brugje over, aan overzijde bij 4-sprong RA, grindpad met waterloop aan rechterhand, ww61 volg oc, verderop voorbij zintuigen parkje passeert men ww53 volg oc, het grindpad verder volgen tot 4-sprong op een brugje.
Bij deze 4-sprong RA, onverhard pad met iets verder een ven aan linkerhand, ww52 volg oc.
Iets voor verlaten van het bos, bij 4-sprong met aan rechterhand een brugje LA, oc route, direct daarna bij splitsing links aanhouden, pad met ven aan linkerhand, oc route.
Bij 3-sprong links aanhouden naar de open strook door het bos lopen, de oc route wordt tijdelijk verlaten, iets  voorbij waterloop RA,  vervolgens in de open strook, bij Y-splitsing rechts aanhouden, pad met half open plek aan rechterhand, oc route.
Bijna aan einde van de half open plek, voor bocht naar rechts, bij 4-sprong LA, in het pad aan rechterhand staat een bankje aan oever van een ven, het pad volgen tot T-splitsing voorbij een brugje.
3.
Bij deze T-splitsing RA, oc route, het bredere pad met waterloop aan rechterhand volgen tot kruising voor een wit metalen afsluitboom en aan rechterhand een brugje, iets voor verharde weg.
Bij deze kruising LA, smal pad door de bosrand, ww50 de oc route wordt verlaten.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, breed pad met verhard fietspad, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, “Voorhoeveweg”, de verharde weg volgen tot T-splitsing voor woning “Voorhoeve”.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens na ca. 70m voor metalen poort LA, iets verder buigt de weg naar rechts, verderop voor een grote waterplas buigt de weg naar links en gaat over in een breed grindpad, verderop buigt het grindpad rechts.
4.
Ca. 200m voorbij deze bocht RD, pad met houten afsluitboom en NM bordje richting heuvel aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing voor het kanaal.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg met kanaal aan rechterhand, de weg ca. 1km volgen tot grindpad “Vetpeelweg” aan linkerhand ca. 300m voorbij een uitkijkplateau over de Kruispeel.
Bij dit pad LA, “Vetpeelweg”, het grindpad dat verderop overgaat in een onverhard pad volgen tot breed zandpad met veerooster aan rechterhand ca. 200m voorbij witte woning nr.1.
Bij dit pad RA, het brede zandpad door de rand van het militair oefenterrein volgen tot bocht naar links.
In deze bocht rechts aanhouden, direct daarna het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, klaphek met NM bordje aan rechterhand negeren.
Direct na bocht naar links van het pad RA door klaphek, voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, pad met afrastering aan linkerhand.
5.
Na ca. 70m RA, het pad volgen tot T-splitsing met iets voor de T-splitsing een bankje en ww45 volg gr, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, gr route.
Na ca. 160m RA, smaller bospad, gr route.
Bij kruising LA, ww42 de gr route wordt verlaten.
Bij kruising RD door klaphek, pad door begrazingsgebied met exmoor pony’s .
Bij kruising met aan rechterhand een klaphek RD, bv route, verderop buigt het pad naar rechts, bv route, ruim voorbij deze bocht passeert men een klaphek, voorbij het klaphek buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot 3-sprong bij verhard fietspad.
# Bij deze 3-sprong gaat de wandeltocht richting het begrazingsgebied met taurossen geeft men de voorkeur aan het alternatief bij de 3-sprong links aanhouden, de bv route wordt verlaten, het fietspad volgen tot pad met klaphek aan linkerhand direct na een bankje iets voorbij flauwe bocht naar rechts. Bij dit pad LA door het klaphek, bospad, bv route, verderop na ca. 350m buigt het pad t.h.v. informatiepaneeltje “De oudste bomen” naar links, bv route. Ga verder bij punt 6 laatste regel.
6.
Bij deze 3-sprong RA, verhard fietspad, bv route.
In bocht naar rechts van het fietspad LA naar het metalen draaihekje aan linkerhand lopen, direct daarna door het draaihekje en het gras-pad met aan beide zijde bomen door het begrazingsgebied volgen, bv route, voorbij volgend draaihekje RD het gras-pad tussen de bomen verder volgen, bv route, verderop voorbij een klaphek verlaat men het begrazingsgebied.
Ca. 70m voorbij het klaphek LA, pad met metalen afsluitboom, bv route.
Bij T-splitsing RA, verhard fietspad, direct daarna voorbij bankje LA door klaphek, bospad, bv route, verderop na ca. 350m buigt het pad t.h.v. informatiepaneeltje “De oudste bomen” naar links, bv route.
Bij T-splitsing RA, bv route.
7.
Voorbij bankje, bij Y-splitsing RA, de bv route wordt verlaten, vervolgens na ca. 30m RD, pad met bordje “Militair oefenterrein” aan linkerhand negeren, het pad met greppel aan linkerhand richting houten hek met klaphek in de verte volgen.
RD door het klaphek, verhard fietspad, fietspad aan rechterhand negeren.
In bocht naar links van het fietspad LA door klaphek, direct daarna voor waarschuwingsbord, bij 3-sprong RA, pad door rand militairoefenterrein met afrastering aan rechterhand.
Pad met bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren.
Iets voorbij bocht naar rechts van het pad RD, pad met waarschuwingsbord aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij bocht naar rechts met waarschuwingsbord, bij kruising met aan rechterhand een klaphek met veerrooster LA, rd route.
In het bos, bij kruising RA, ww250 volg rd.
8.
Bij kruising RD, rd route, men passeert een veerooster, verderop buigt het pad langs de bosrand naar links, het pad verder volgen tot 4-sprong van brede paden, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, breed onverhard pad, ww249 volg rd, verderop t.h.v. ingang naar golfterrein gaat het onverharde pad over in een verharde weg met aan linkerhand de “St. Jozefhoeve”.
Bij T-splitsing LA, “Diesterbaan”, ww248 volg rd, de weg volgen tot bosperceel aan rechterhand.
Voor het bosperceel RA, onverhard pad met bosrand aan linkerhand, rd route.
RD, bospad aan linkerhand negeren, ww247 volg rd, het pad dat verderop naar links buigt en door de rand van een klein bosperceel gaat met het bosperceel aan linkerhand volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, ww252 de rd route wordt verlaten.
Ca. 120m voorbij landbouwperceel aan rechterhand, bij kruising LA, rd route.
Bij kruising met verharde weg RD, de rd route wordt verlaten.
9.
Voorbij omheind perceel rond woning, bij T-splitsing RA, iets verder LA, smal bospad.
Voor open plek (landbouwperceel) RA, pad langs de rand van de open plek, verderop buigt het smalle pad langs de open plek naar links, ca. 60m voorbij deze bocht buigt het pad naar rechts het bos in.
Voorbij omheind bosperceel aan linkerhand, bij T-splitsing RA, direct daarna buigt het pad naar links.
Na verlaten van het bos, bij 4-sprong RD, “Karelkeweg”, verharde weg, de weg volgen tot woningen aan rechterhand.
# Langs deze weg passeert men het boerderijtje met de naam “Klein Karelke”, zie het kleine informatiepaneeltjes langs de weg.
Voorbij de 1ste woning RA, verhard voetpad, iets verder bij T-splitsing LA, de weg buigt naar rechts.
Bij T-splitsing LA, de weg die verderop met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot T-splitsing, zijweg en zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, vervolgens bij T-splitsing RA richting de kerk, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummer vergelijkbaar met een knooppuntnummers. De gekleurde symbolen rd= rode driehoek, oc = oranje cirkel, bv = blauwe vierhoek, pv = paarse vierhoek en lw = lange afstandspad met gekleurde libelle geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4, 6006 SN te Weert. Plan Route

Eindpunt

Kerk, Bocholterweg 112 te Altweerterheide.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op de grote parkeerplaats bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man.
Eindpunt: Parkeren kan op het plein bij de kerk.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Geurtsvenweg aan de Geurtsvenweg in Weert.
Eindpunt: Bushalte Kerk aan de Zoomweg in Altweerterheide.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Uitzichtpunt over de Kruispeel Adrie: Uitzichtpunt over de Kruispeel
Stuifzand in de IJzeren Man Adrie: Stuifzand in de IJzeren Man
Waterpomp in zintuigenpark Adrie: Waterpomp in zintuigenpark
Viersprong op een brugje Adrie: Viersprong op een brugje
Eendenven Adrie: Eendenven
Zandwinning Adrie: Zandwinning
Militair oefenterrein Kruispeel en Achterbroek Adrie: Militair oefenterrein Kruispeel en Achterbroek
Pad door de Laurabossen Adrie: Pad door de Laurabossen
Taurossen in de Kettingdijk Adrie: Taurossen in de Kettingdijk
Militair oefenterrein Kruispeel en Achterbroek Adrie: Militair oefenterrein Kruispeel en Achterbroek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelpad-etappe-1.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de omgeving van Natuur- en Milieucentrum De IJzeren ManGolf- en Countryclub Crossmoor

Laurabosweg 8
6006 VR Weert
Bezoek website

Restaurant Schuttershoeve op ca. 200m

Grotesteeg 10
6006 TE Weert
Bezoek website

In de plaats AltweerterheideErvaringen van wandelaars (1)

  1. Jos de Ridder 25 januari 2021 om 19:35

    Mooie wandeling. Vandaag – 25 januari 2021 – met bijzondere omstandigheden, er lag sneeuw en de zon ging in de loop van de dag schijnen. Beschrijving was goed; op een punt was het even lastig, namelijk net voor de open strook door het bos ( punt 2 ). Daar liepen we even verkeerd. Een verrassend mooi gebeid en heel erg rustig. Echt genieten dus; dank voor deze mooie start van het Peelpad.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)