Peelkanaal-route, Mill te Noord-Brabant

21 km Wandelroute Peelkanaal-route, te Mill

Deze wat langere wandeltocht vanuit Mill gaat onder andere door de natuurgebieden Molenheide, de Groespeel en De Kuilen. De wandeltocht volgt delen van het voormalig Duits Lijntje en het Peelkanaal. Het Duits Lijntje was een spoorwegverbinding die het Nederlandse Boxtel verbond met het Duitse Wezel, nu is het lijntje alleen nog te herkennen aan het hoger gelegen rechte pad met op een paar plaatsen nog kleine stukjes spoor. Het Peelkanaal was onderdeel van de Peel-Raamstelling, een verdedigingslinie dat in 1939 werd aangelegd. Zowel langs het Peelkanaal als bij het Duits Lijntje zijn nog sporen te zien uit de 2de Wereld Oorlog, zoals op diverse plaatsen kazematten langs het kanaal en bij het Duits lijntje asperges die tot doel hadden treinen te laten ontsporen. De Molenheidse Bossen is een bosgebied dat oorspronkelijk bestond uit voornamelijk naaldbomen. Door beheersmaatregelen is het een heel aantrekkelijk gemend bosgebied geworden met een mooi open gebied met een uitzichtpunt. De Groespeel is een peelrestant met aan de rand daarvan het Peelkanaal. De Kuilen waar ooit zandgraafmachines stonden is een verrassend plassengebied dat steeds meer een natuurlijk karakter krijgt. Tijdens de wandeltocht komt men verder als bezienswaardigheden langs het Kasteel Aldendriel, een middeleeuws Kasteel daterend uit 1477 en een voormalig stationsgebouwtje. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 23-12-2017, laatst bijgewerkt op: 29-7-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de hoofdingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna bij kruising LA, “Burgemeester Verstraatenlaan”, weg met de kerk aan linkerhand.
Bij T-splitsing LA, “Schoolstraat”, wn route.
Voorbij woning nr.5 RA, “Schoolstraat 7-9-11”, wn route, vervolgens t.h.v. woning nr. 7 LA, iets verder bij Y-splitsing RA, voetpad richting pleintje, wn route.
Voorbij opening in haag RA, klinkerpad rond pleintje met haag aan rechterhand, vervolgens bij 2de opening aan overzijde van het pleintje RA richting kasteel, wn route.
Voor kasteel Aldendriel, bij kruising RA, kn12 volg 87.
# Kasteel Aldendriel is een middeleeuws kasteel daterend uit 1477, het kasteel is niet vrij toegankelijk.
2.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Brandsestraat”, de wn route wordt verlaten.
RD, “Brandsestraat”, weg aan rechterhand negeren, iets verder LA het kleine parkeerterreintje oplopen, na verlaten van het parkeerterreintje bij splitsing rechts aanhouden, grindpad.
T.h.v. poelen het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, grindpad aan linkerhand negeren, direct daarna op iets verhoogd pad, bij T-splitsing RA.
# Het pad dat nu gevolgd wordt is onderdeel geweest van het voormalig Duits Lijntje.
Bij kruising met doorgaande weg RD, verderop buigt het grindpad iets naar links, het grindpad verder volgen tot 5-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren, wn route.
Bij deze 5-sprong het linker pad met houten afsluitboom en SBB bordje aan overzijde van de verharde weg inlopen, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, iets voor de T-splitsing passeert men aan rechterhand een oude schuur, zijpaden negeren.
3.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn77 volg 36.
Bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, grindpad, “Borneoweg”, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het grindpad naar rechts en iets verder naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, bij volgende T-splitsing LA, “Antillenweg”, de weg RD volgen tot bocht naar links voor doorgaande weg, zijwegen negeren.
In deze bocht rechts aanhouden, de doorgaande weg oversteken, let op zeer drukke weg!!!, vervolgens aan overzijde RD, het bospad met informatiepaneel “Grenzeloos Paardrijden” en NM bordje “Molenheide” inlopen, vervolgens na ca. 50m bij kruising LA, smal bospad.
Na ca. 70m, bij kruising RA, smal pad door opener bos.
4.
Na ca. 100m, bij 3-sprong rechts aanhouden.
Bij kruising RD, wn route (zie achterzijde van het routepaaltje aan linkerhand).
Bij T-splitsing RA richting houten draaihekje voor open gebied, rode NM en wn route.
Bij kruising RD door het draaihekje, rode NM en wn route, iets verder het pad met bocht naar rechts verder volgen.
Voorbij draaihekje, bij T-splitsing LA, direct daarna bij kruising eveneens LA, rode NM en wn route.
Bij kruising LA, kn38 volg 60, voorbij draaihekje RD door het open gebied richting het uitzichtpunt op 2de heuvel met bankje lopen, let op de rode NM routepaaltjes, bij de heuvel het pad over de heuveltop met bankje volgen, rode NM en wn route, voorbij de heuvel buigt het pad naar rechts.
Ruim voor bosrand, bij T-splitsing LA, rode NM en wn route, iets verder gaat het pad een stukje door de bosrand en buigt vervolgens met flauwe bocht naar rechts richting draaihekje in het bos.
5.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, de rode NM en wn route worden verlaten.
Na ca. 90m, t.h.v. hoek in afrastering LA.
Na ca. 120m, bij kruising RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn33 volg 37, direct daarna bij kruising RD, pad met rastering aan rechterhand, het pad volgen tot bocht naar links met aan rechterhand een houten hek met draaihekje.
In deze bocht RA door het draaihekje, voorbij het draaihekje, bij splitsing links aanhouden, iets verder volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Bij kruising met stenen zuil LA richting houten hek met klaphek, wn route.
Voorbij het klaphek, bij kruising RA, kn37 volg 38, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Molenheide” en met afrastering aan rechterhand.
6.
Bij kruising RA, wn route, het pad volgt op enige afstand de afrastering aan rechterhand.
Na ca. 130m, iets voorbij punt dat afrastering dicht langs het pad staat LA, de wn route wordt verlaten, het smalle bospad RD volgen tot kruising met smal pad iets voor verlaten van het bos, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, het pad volgen tot 5-sprong bij verharde weg, smalle zijpaden aan linkerhand negeren
Bij deze 5-sprong RD het fietspad richting de rotonde volgen, vervolgens bij de rotonde eveneens RD de weg “Vorleweg” aan overzijde van de N264 volgen.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg “Volkelseweg” aan linkerhand negeren.
Voor bosperceel met woning, bij kruising LA, “Paddenhoolseweg”, grindpad.
Iets voor einde van het bosperceel RA door klaphek, bospad, verderop voor omheining rond tennisvelden buigt het pad naar links en gaat vervolgens met een ruime bocht naar rechts langs de tennisvelden.
7.
Ca. 60m voorbij de tennisvelden, voorbij ruiter routepaaltje LA, het licht slingerende bospad dat op enige afstand parallel aan de rand van het bos loopt volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, pad door de bosrand, het pad volgen T-splitsing iets voorbij volgend bosperceel.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad, het pad ca. 120m volgen tot kruising met een beekje.
# Als door hoge waterstand van het beekje het gras-pad langs het beekje niet begaanbaar is kan men als alternatief bij het beekje RD, het doorgaande pad verder volgen, verderop t.h.v. boerderij gaat het onverharde pad over in verharde weg. Bij 3-sprong met aan rechterhand een brug RA de brug over, “Paddenhoolseweg”, voorbij de brug RA, grindpad met kanaal “Peelkanaal” aan rechterhand, verderop voorbij 1ste bocht naar links passeert men een houten brugje, het grindpad verder volgen tot bocht naar links voor een spoorbrugje. In deze bocht RD het spoorbrugje over. Ga verder bij punt 8. 1ste regel.

Direct na het beekje RA door klaphek met NM bordje “Groespeel”, gras-pad met beekje aan rechterhand, verderop bij een knuppelbrugje het brugje over en de andere oever volgen, iets verder via klaphek het begrazingsgebied verlaten en doorlopen tot T-splitsing voor restant van spoorlijn met spoorbrugje.
Bij deze T-splitsing RA, pad met een stukje spoorlijn aan linkerhand.
# De spoorlijn is een gedeelte van het Duits Lijntje, aan het einde van het spoor staan asperges bedoelt om treinen in WOII te laten ontsporen.
8.
Voorbij metalen voetgangerssluis, bij kruising LA, verharde weg, de weg volgen tot kruising voorbij het Peelkanaal.
Bij deze kruising RA, het pad volgen tot kruising met “Onze Liefvrouwensteeg” en aan rechterhand een brugje.
Bij deze kruising LA, verderop buigt het pad naar links.
T.h.v. kapel RD, smalle klinkerweg, klinkerweg aan rechterhand negeren, wn route, iets verder gaat de klinkerweg over in een grindpad, vervolgens voorbij woonboerderij nr.15 rechts aanhouden, wn route.
Bij kruising RA, breed grindpad, kn74 volg 48, het pad volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, verharde weg, “Postduifstraat”, wn route.
Bij T-splitsing RA, “Lijsterstraat”, wn route.
9.
Voorbij smal bosperceel aan linkerhand LA, “Havikstraat”, vervolgens na ca. 60m eveneens LA, “IJsvogelstraat”, wn route.
Voorbij woning nr.24, in bocht naar rechts van de weg LA, smal bospad met NM bordje “Vilheide”, wn route, direct daarna bij 4-sprong RD, kn48 volg 44, men loopt dieper het bos in.
Bij T-splitsing LA, eveneens smal bospad, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
Direct na deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna voorbij lage zandwal RA, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, de wn route wordt verlaten, smal bospad met NM bordje “Vilheide”, het pad volgen tot 3-sprong t.h.v. bosrand met aan rechterhand een pad naar de verharde weg.
Bij deze 3-sprong LA, het bospad volgen tot T-splitsing bij breed grindpad.
Bij deze T-splitsing RA, breed grindpad, vervolgens bij volgende T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
10.
Bij 3-sprong LA, kn44 volg 45, de weg volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Korhoenderstraat”, wn route.
Bij 4-sprong RD, onverhard pad met houten afsluitboom en bordje “Opengesteld”, wn route, verderop door een klaphek.
Voor waterplas, bij T-splitsing RA, grindpad, kn45 volg 46.
RD, pad met klaphek aan rechterhand richting “Valkhoeve” negeren, verderop volgt het pad aan rechterhand een hoge zandwal.
Voorbij de hoge zandwal, bij 3-sprong RA, kn46 volg 41, het grindpad volgen tot T-splitsing met grindpad voorbij een klaphek.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad, wn route, het pad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van de weg volgen, kn41 volg 42, direct daarna RA, “Schippersdijk”.
Bij T-splitsing RA richting “de Bus”, wn route, iets verder buigt de weg naar links.
11.
RD, “Schippersdijk”, weg aan rechterhand negeren, wn route.
RD, grindpad, grindpad richting “de Bus” aan rechterhand negeren, wn route.
Voor “Peelkanaal”, bij kruising RA, kn42 volg 43, het grindpad met “Peelkanaal” aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg ruim voorbij een bocht naar links, brugje aan linkerhand negeren.
Bij deze kruising RA, kn43 volg 44, direct daarna RD, “Bergseweg”, weg aan rechterhand negeren.
Iets voorbij flauwe bocht naar links van de weg LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij splitsing rechts aanhouden, het smalle bospad volgen tot 3-sprong bij grindpad, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, men loopt richting de doorgaande weg.
Bij T-splitsing LA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot verharde weg “Zuidelijke Bergseweg” aan linkerhand.
Bij deze weg LA, “Zuidelijke Bergseweg”.
# Iets verder voor een mooi uitzicht over de omgeving LA het pad met houten voetgangerssluis richting heuveltop oplopen.
12.
Voor “Peelkanaal”, bij kruising RA, grindpad met Peelkanaal aan linkerhand.
Bij kruising met doorgaande weg LA de brug over, “Karstraat”, kn50 volg 76, voorbij de brug RA, wn route, het grindpad buigt naar links.
Bij Y-splitsing RA door klaphek, wn route, vervolgens bij splitsing links aanhouden.
Iets voorbij bankje het grindpad met ruime bocht naar rechts verder volgen, gras-pad richting klaphek aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong met bankje en aan rechterhand bosschages LA, verderop passeert men een klaphek.
Ca. 45m voorbij het klaphek RA, pad door bosschages, wn route.
Bij kruising met verhard voetpad RD door klaphek, wn route, het grindpad buigt naar links.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna LA, “Margrietstraat”, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, “Margrietstraat”, de weg verder volgen tot bocht naar links voor een cafetaria.
Bij deze bocht RA, verhard voetpad met terras aan linkerhand, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens na ca. 40m RA de weg “Kerkstraat” inlopen richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkstraat 2, 5451 BM te Mill. Plan Route

Met de auto

In de directe omgeving van de kerk is maximale parkeertijd van 2uur. Parkeren kan e.v.t. aan de Pastoor Maasstraat of aan de Hoogstraat beide op een loopafstand van ca. 150m van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Schoolstraat, Mill.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Natuurgebied Molenheide Adrie: Natuurgebied Molenheide
Uitkijkpunt op de Molenheide Adrie: Uitkijkpunt op de Molenheide
Bankje op de top Adrie: Bankje op de top
De Groespeel Adrie: De Groespeel
Ingang kazemat Adrie: Ingang kazemat
Asperges op Duits Lijntje Adrie: Asperges op Duits Lijntje
Het Duits Lijntje, spoorbrug Adrie: Het Duits Lijntje, spoorbrug
Schotse hooglander in De Kuilen Adrie: Schotse hooglander in De Kuilen
Een van de waterplassen in De Kuilen Adrie: Een van de waterplassen in De Kuilen
Kazematten langs het Peelkanaal Adrie: Kazematten langs het Peelkanaal

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart peelkanaal-route.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MillBoerderij de Nieuwenhof

Nieuwenhofweg 5
5451 GG Mill
Bezoek website

Bezoekerscentrum De Kuilen

Valkweg 11
5451 PX Mill
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 6 januari 2022 om 17:44

  Vandaag 6 januari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. In het Landschapspark waren wat kleine veranderingen. Verder was aan de rand van de bospercelen van de Vilheide een wijk wat verder uitgebreid. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Bart en Petra de Laat 28 april 2020 om 20:40

  Gisteren op Koningsdag met heerlijk weer deze wandeling gedaan, een echte aanrader !!
  Veel afwisseling onderweg en beschrijving klopte perfect, foutloos gelopen.
  En leuke bijkomstigheid, nauwelijks andere wandelaars tegen gekomen wat erg fijn was in deze Coronatijd.

  Reageren
 3. Henk Roelofs 20 april 2020 om 18:06

  Mooie wandeling, heel erg afwisselend. Ook interessant om af en toe het Duits spoorlijntje tegen te komen. Twee keer de weg kwijt geraakt, gelukkig wist Google Maps me weer naar het juiste spoor te brengen. Veel vergezichten en veel water partijen. In het weekend kun je met de auto ook parkeren bij ViaSana aan de hoogveldweg. Dit ligt aan de wandelroute.

  Reageren
 4. Adrie 26 september 2018 om 13:42

  De werkzaamheden aan de stuwen zijn afgerond. Het tijdelijke alternatief is weer verwijderd.

  Reageren
 5. Adrie 24 mei 2018 om 16:56

  Er wordt momenteel gewerkt aan nieuwe stuwen in het Peelkanaal, als gevolg hiervan is een pad langs het Peelkanaal afgesloten. Een tijdelijk alternatief is in de routebeschrijving opgenomen. Zou men zien dat de werkzaamheden beëindigd zijn graag even melden via een reactie of mail naar info@klikprintenwandel.nl. Bij voorbaat bedankt!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)