Overasseltse Vennen-tocht, Heumen te Gelderland

17 km Wandelroute Overasseltse Vennen-tocht, te Heumen

Wandeltocht door het Heumens Bos, de Overasseltse en Hatertse Vennen en langs het Maaswaalkanaal. De Overasseltse en Hatertse Vennen is een mooi vennengebied van ca. 520ha. Het gebied bestaat uit zo'n twintig vennen in het omliggende rivierduin-, heide- en bosgebied. De tocht gaat slingerend door het vennengebied waarbij een groot aantal van de twintig vennen te zien zullen zijn. Aan de rand van het gebied komt men langs de vijftiende-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel en de daarnaast gelegen zomereik die vereerd wordt als de Koortsboom van Overasselt. Aan het einde van de wandeltocht komt men langs de Heumense sluis uit de jaren '20. Tijdens de tweede Wereldoorlog is er zowel bij de Duitse inval in 1940 als in 1944 bij Operatie Market Garden zwaar gevochten. Bij het gemaal staat een herdenkingsmonument voor de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog. 64% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 10-7-2017, laatst bijgewerkt op: 27-5-2024

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
In 2024 worden de routepaaltjes van het wandelnetwerk vervangen door nieuwe. Tijdens deze periode kunnen er knooppuntpaaltjes ontbreken die in de routebeschrijving staan vermeld.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de voormalige R.K. kerk en aan rechterhand het Heumense Hof RA vertrekken, de weg met verderop kn59 volg 76 en kn76 volg 33 volgen tot groot huis (rentmeestershuis) nr.39 aan linkerhand ruim voor viaduct, zijwegen negeren.
Direct na dit huis LA, smalle klinkerweg met bord “doodlopende weg fietsers en bromfietsers uitgezonderd”, wn route.
De smalle weg met bocht naar links verder volgen, trap naar de snelweg aan rechterhand negeren, wn route, de weg verder volgen tot 4-sprong op de dijk, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze 4-sprong RD, kn49 volg 32.
Bij T-splitsing LA, wn route, fietspad langs doorgaande weg, iets verder RA richting “Alverna”, “Jan J. Ludenlaan” (straatnaambordje staat iets verder), kn32 volg 33.
Na ca. 100m LA, “Vosseneindseweg”, wn route.
Voorbij woning nr.22 rechts aanhouden, “Vosseneindseweg 24 t/m 30”, kn33 volg 83.
In bocht naar links van de weg RA, “Lindenlaan”, wn route, iets verder onverhard pad.
RD, gras-pad “Galbergpad” aan linkerhand negeren, kn83 volg 34.
2.
Voor bosrand, bij 4-sprong RD, bospad met houten afsluitboom, kn34 de wn route wordt verlaten.
Na ca. 90m, bij kruising met iets smaller pad RD, vervolgens bij een grote eik aan rechterhand RD, achtereenvolgens pad aan rechter- en linkerhand negeren.
Bij kruising LA, het pad volgen tot T-splitsing, smal zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot T-splitsing met breed pad en verhard fietspad, zijpaden negeren, iets voor deze T-splitsing splitst het pad hier links aanhouden.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad met gescheiden verhard fietspad.
In flauwe bocht naar links van het brede pad RA, “Dennenweg”, kn19 volg 38, het pad met bungalowpark aan linkerhand volgen tot T-splitsing voor een perceel grasland, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn38 volg 84, pad met nog steeds het bungalowpark aan linkerhand.
3.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn84 volg 91, de weg met verderop  kn91 volg 30 en van “Vosseneindseweg” overgaat in “Loksheuvelseweg” volgen tot weg “Donderbergweg”aan rechterhand direct na woning nr.2.
Bij deze weg RA, “Donderbergweg”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij inrit van woning nr.4 rechts van de weg LA, het onverharde pad met SBB bordje “Overasseltse Vennen” volgen tot Y-splitsing met verhard fietspad en ruiterpad.
Bij deze Y-splitsing RA, pad met verhard fietspad.
Na ca. 130m RA, direct daarna kruist het pad een ruiterpad, verderop grasland aan linkerhand met bijna aan einde van het grasland dicht na elkaar twee klaphekken bij een doorgang voor vee, iets voorbij de klaphekken het grasveldje met picknicktafel oversteken.
Voorbij het grasveldje links aanhouden, gele (geel/zwarte SBB bordjes) route, onverhard pad parallel aan de verharde weg met iets verder de SBB “Zorgbeheereenheid Driestroom” aan linkerhand, voorbij de inrit buigt het pad naar links en gaat door een natuurakker, gele route.
4.
Na verlaten van de akker, bij T-splitsing LA, breed grindpad, gele route.
T.h.v. inrit woning nr.6 rechts van het pad LA door klaphek, gele route, smal pad door grasland richting klaphek tegen de bosrand aan de overzijde.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong RA, gele route, het pad volgen tot kruising iets voorbij een perceel grasland aan rechterhand met een poel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, eveneens een breder pad, gele route.
Voor open gebied met vennen, bij kruising LA, pad met verhard fietspad, de gele route wordt verlaten.
Na ca. 150m, t.h.v. ruiter routepaaltje RA, pad met veerooster.
Voor open gebied, bij kruising RA, grindpad.
Voor heuvel, in bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden naar het bankje op top van de heuvel lopen, op de top buigt het pad naar links en daalt met afrastering aan rechterhand.
5.
Bij T-splitsing RA, grindpad door het open gebied richting het bos.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, grindpad met houten afrastering aan rechterhand, wn route.
# Bij de verharde weg is op enige afstand aan linkerhand een horecagelegenheid.
Voorbij kapelruïne, bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens bij 4-sprong eveneens rechts aanhouden, het onverhard pad met de houten afrastering aan rechterhand verder volgen, kn66 volg 88.
# Ruïne van St. Walrick of Koortskapel, een overblijfsel van een 15e-eeuwse kapel.
Na ca. 70m RA, wn route, pad met nog steeds de houten afrastering aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, wn route, het brede pad met verhard fietspad ca. 300m volgen tot kruising voorbij open gebied.
6.
Bij deze kruising LA, kn88 volg 64, het onverharde pad met houten voetgangerssluis stijgt een stukje en daalt daarna met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij kruising LA, kn64 volg 65, dalend pad.
Na ca. 100m, t.h.v. open gebied aan linkerhand RA bospad met SBB (rood/wit routebordje aan de achterzijde) routepaaltje.
Op de heuvel (stuifduin) met uitzicht over een groot ven, bij T-splitsing LA, het pad over de heuvel rond het ven volgen tot Y-splitsing aan smalle zijde van het ven met iets voor de Y-splitsing een zanderige open plek met picknicktafel aan linkerhand.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, breed pad met nog steeds het grote ven aan rechterhand.
Bij kruising met kn81 routepaaltje RA, pad met iets verder een open plek met uitloper van het ven aan rechterhand.
Na ca. 90m, iets voor een picknicktafel scherp RA, men loopt weer richting het grote ven, voor het ven buigt het pad naar links met het ven aan rechterhand.
7.
Voor heuvel LA, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij pad met verhard fietspad voorbij een houten voetgangerssluis.
Bij deze T-splitsing LA, pad met verhard fietspad.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar links van het fietspad RA, kn87 volg 68, het pad met verderop op de top van een heuvel een bankje aan rechterhand en voorbij de top traptreden in het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpad op de top aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising RD, “Parksesteeg”, wn route, verharde weg.
Voor bosrand aan rechterhand RA, onverhard pad houten voetgangerssluis en met SBB bordje “Overasseltsche Vennen”, wn route, verderop buigt het pad naar links, het pad met de vennen aan rechterhand en de heuvels aan linkerhand ca. 600m verder volgen tot splitsing voor een eik met twee stammen en daarachter een berk ca. 100m voorbij een bankje.
Bij deze splitsing links aanhouden, vervolgens bij T-splitsing LA, kn68 volg 50, het pad met verhard fietspad volgen tot kruising voor bosrand, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, kn50 volg 40, eveneens een onverhard pad met verhard fietspad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, direct daarna voorbij inrit links aanhouden, “Broeksehofweg”, onverhard pad, wn route.
8.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 60m LA,  onverhard pad met SBB bordje “Overasseltsche en Hatertsche vennen” door bosrand, wn route, iets verder volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Bij verharde weg LA, kn40 volg 39, direct daarna de weg met bocht naar links verder volgen, “Blankenbergseweg”, weg met bord “doodlopende weg” aan rechterhand negeren.
Ruim voorbij de snelweg, bij kruising RA richting Heumen, “Looistraat”, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 650m, in ruime bocht naar rechts van de weg LA, onverhard pad, “Motteburchtpaadje”.
RD, pad aan rechterhand negeren.
#Links van het pad stond in het verleden De Malderburcht, een mottekasteel waarschijnlijk rond 1270 gesticht.
Voor breed kanaal, bij T-splitsing RA, verhard fietspad, kn41 volg 44.
Bij 4-sprong links aanhouden, wn route, voorbij tunneltje RD, voetpad aan rechterhand negeren, kn44 volg 45.
Bij kruising RD, verhard voetpad over de dijk, “Toppenbergpad”, kn45 volg 46.
#Aan rechterhand staat het Mobilisatie-monument dat de inwoners eraan herinnert dat het Nederlandse leger in 1939 in staat van paraatheid werd gebracht vanwege de toenemende oorlogsdreiging uit het oosten.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden,kn46 volg 47, de weg die iets verder de voet van de dijk volgt volgen tot 4-sprong in het dorp.
Bij deze 4-sprong LA, “Dorpstraat”, kn47 volg 49, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk Arnhem Nijmegen:
kn (knooppunt): verwijst naar een routepaaltje met een blauw bordje gemarkeerd als keuzepunt met de letter H en een nummer, aan de bovenzijde worden de keuzemogelijkheden aangegeven met de letter H, gevolgd door een nummer en een pijl die de richting aangeeft.
wn (wandelnetwerk): bestaat uit bordjes met een gekleurde pijl voor de richting of een combinatie van bordjes met verschillende gekleurde pijlen voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein voor de R.K. kerk, Dorpstraat 30, 6582 AN te Heumen. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Dorpstraat. Parkeren kan bij de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Centrum, Heumen. Aanlooproute: Ga in zuidelijke richting op de Looistraat naar de Dorpstraat. Sla linksaf naar de Dorpstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Ven Botersnijder Oost Adrie: Ven Botersnijder Oost
Meeuwenven Adrie: Meeuwenven
Deels droogstaande ven Botersnijder West Adrie: Deels droogstaande ven Botersnijder West
De 15de-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel Adrie: De 15de-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel
Het ven Uiversnest Adrie: Het ven Uiversnest
Oorlogsmonument Heumen Adrie: Oorlogsmonument Heumen
Heumense sluis Maaswaalkanaal Adrie: Heumense sluis Maaswaalkanaal
De protestantse kerk in het groen Adrie: De protestantse kerk in het groen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart overasseltse-vennen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats HeumenRestaurant St. Walrick

St. Walrickweg 5
6611 KG Overasselt
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (11)

 1. Adrie 27 mei 2024 om 18:51

  Afgelopen zaterdag 25 mei 2024 de wandeltocht gecontroleerd. De vele regen van de laatste tijd vormde geen probleem. Momenteel worden de routepaaltjes van de wandelnetwerk vervangen door nieuwe routepaaltjes. De oude zijn inmiddels overal verwijderd en er is een begin gemaakt met het plaatsen van nieuwe. Zoals het er nu uitziet worden dezelfde nummers gebruikt als het oorspronkelijk wandelnetwerk met het verschil dat op een knooppuntpaaltje de te volgen richtingen (keuzemogelijkheden) op de bovenzijde van de routepaaltjes staat. Tussen twee knooppuntpaaltjes met keuzemogelijkheden komt men bordjes tegen met een gekleurde pijl of een combinatie van meerdere bordjes met een pijl met elk een eigen kleur die allemaal naar een richting wijzen. Zie de legenda voor een uitgebreidere toelichting. De routebeschrijving is weer actueel met uitzondering van de verwijzingen naar het wandelnetwerk. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Rene en Nizoe (hond) 17 maart 2023 om 10:43

  Gisteren met een waterig zonnetje deze wandeling gelopen met mijn hond Nizoe. Het is een mooie wandeltocht met bossen, mooie grote vennen en doorkijkjes. Buiten al het natuurlijk schoon is er ook nog een stukje geschiedenis in de wandeling opgenomen! Voor Nizoe is er een groot losloopgebied met een mooie ven waar de honden kunnen zwemmen! Top!
  Ik kon geen enkele fout ontdekken in de tekst van de route, mijn gps bleef in zijn buidel gedurende de wandeling.
  tip: bij alinea 8 loop je langs een doorgaande weg via een viaduct de snelweg over. Hou daar rekening met snelheidsduivels en blijf zoveel mogelijk in de berm lopen!

  Reageren
 3. Ben Nieuwenhuis 11 augustus 2022 om 20:32

  Heb de route 2 augustus 2022 gewandeld met hond Moos,de heide begon al mooi paars te kleuren en het was stralend weer wat deze prachtige tocht alleen maar ten goede komt,we hebben volop genoten Route was goed aan gegeven op Komoot.

  Reageren
 4. Adrie 11 augustus 2022 om 15:28

  Zaterdag 6 augustus 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De heide kleurt weer paars ook is droogte van de laatste tijd goed merkbaar door het droog komen staan van enkele vennen en andere aardig aan het slinken zijn. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Ria 7 mei 2020 om 18:45

  prachtige route heel afwisselend .we gaan hem zeker nog een keer in augustus lopen als de heide bloeit

  Reageren
 6. Gerrie van de Pol 26 april 2020 om 12:03

  Route op 23 april gelopen. Prachtig en goede beschrijving.

  Reageren
 7. Christa 22 januari 2019 om 15:11

  Zondag deze prachtige route gelopen. Prachtige zonnige dag en volop genoten in het vennengebied!

  Reageren
 8. Sander 4 september 2017 om 11:51

  Deze route gisteren gelopen. Prachtige route en erg goed omschreven. Het enige stuk dat ik wat minder vond was het stuk dat je langs een drukke weg de brug over de snelweg moest nemen. Omdat het nogal druk was met verkeer (fietsers en auto’s) voelde ik me daar minder prettig. Maar de route is zeker een aanrader voor mensen die een afwisselende tocht willen lopen!

  Reageren
 9. Jaap Stoeller 7 augustus 2017 om 16:22

  Een hele mooie wandeling, mede omdat de heide al aardig in de bloei stond. Ik heb hem op m’n GPS gelopen, prima! Ik woon in de buurt en heb hier vaak gewandeld, maar er waren toch nog hele verrassende stukken die ik nog niet kende.

  Reageren
 10. Joop & Maria 5 augustus 2017 om 11:02

  Erg mooie en zeer gevarieerde route. Zeker in augustus als de heide bloeit!
  De route omschrijving is helaas een beetje omslachtig..

  Reageren
  1. Adrie 5 augustus 2017 om 14:24

   Joop en Maria bedankt voor de reactie! De routebeschrijving nog eens goed doorgelezen. Er waren inderdaad wat regels die te uitvoerig beschreven waren. Inmiddels deze regels wat ingekort.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)