Overasseltse en Hatertse Vennen-tocht, Wijchen te Gelderland

12 km Wandelroute Overasseltse en Hatertse Vennen-tocht, te Wijchen

Voor de liefhebber van bos en heide in een vennenrijk gebied. De wandeltocht gaat door de Overasseltse en Hatertse Vennen en het Heumense Bos. De Overasseltse en Hatertse Vennen is een mooi vennengebied van ca. 520ha. Het gebied bestaat uit zo'n twintig vennen in het omliggende rivierduin-, heide- en bosgebied. De wandeltocht gaat slingerend door het vennengebied waarbij een groot aantal van de twintig vennen te zien zullen zijn. Aan de rand van het gebied komt men langs de vijftiende-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel en de daarnaast gelegen zomereik die vereerd wordt als de Koortsboom van Overasselt. 92% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-9-2020, laatst bijgewerkt op: 27-5-2024

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
In 2024 de routepaaltjes van het wandelnetwerk vervangen door nieuwe. Tijdens deze periode kunnen er knooppuntpaaltjes ontbreken die in de routebeschrijving staan vermeld.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het parkeerterrein het linker pad aan achterzijde van het parkeerterrein inlopen, het pad links van de fietsenstalling en het SBB informatiepaneel.
Na ca. 70m rechts aanhouden, pad met op enige afstand aan linkerhand een picknicktafel, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, verderop voor een groot ven buigt het pad naar links met het ven aan rechterhand.
Voor heuvel (stuifduin) LA, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot T-splitsing bij pad met verhard fietspad direct na een houten voetgangerssluis.
Bij deze T-splitsing LA, pad met verhard fietspad.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar links van het fietspad RA, kn87 volg 68, het pad met verderop op de top van een heuvel een bankje aan rechterhand en voorbij de top traptreden in het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpad op de top aan rechterhand negeren..
Bij deze kruising RD, “Parksesteeg”, wn route, verharde weg.
2.
Voor bosrand aan rechterhand RA, onverhard pad met houten voetgangerssluis en SBB bordje “Overasseltsche Vennen”, wn route, na ca. 90m buigt het pad naar links, het pad met de vennen aan rechterhand en de heuvels aan linkerhand ca. 600m verder volgen tot splitsing voor een eik met twee stammen en daarachter een berk ca. 100m voorbij een bankje.
Bij deze splitsing links aanhouden, vervolgens bij T-splitsing LA, kn68 volg 50, het pad met verhard fietspad volgen tot kruising voor bosrand, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, eveneens een onverhard pad met verhard fietspad, kn50 volg 40.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, direct daarna voorbij inrit links aanhouden, “Broeksehofweg”, onverhard pad, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, vervolgens na ca. 60m LA, onverhard pad met SBB bordje “Overasseltsche en Hatertsche vennen” door de bosrand, wn route, iets verder volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Aan het einde van het pad, bij 4-sprong RD de doodlopende weg inlopen, “Blankenbergseweg nr 1, 3, 3A, 5 en 5A”, kn40 volg 34.
3.
Ca. 60m voorbij woning nr. 3/3A links van de weg RA, grindpad met iets verder een metalen afsluitboom, wn route.
T.h.v. hoogspanningslijnen, bij 3-sprong LA, wn route, het onverharde pad volgen tot men het bos verlaat, na verlaten van het bos smal pad met bosrand aan rechterhand, zijpaden negeren.
RD, bospad aan rechterhand, vervolgens het pad langs de bosrand met bocht naar rechts verder volgen, paden aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 4-sprong RA, bospad met houten afsluitboom, kn34 de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met iets smaller pad RD, na ca. 50m, bij een grote eik aan rechterhand eveneens RD, achtereenvolgens pad aan rechter- en linkerhand negeren.
Bij kruising LA, het pad volgen tot T-splitsing, smal zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het pad volgen tot T-splitsing met breed pad en verhard fietspad, zijpaden negeren, iets voor deze T-splitsing splitst het pad zich hier links aanhouden.
4.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad met verhard fietspad.
In flauwe bocht naar links van het doorgaande pad RA, “Dennenweg”, kn19 volg 38, het pad met bungalowpark aan linkerhand volgen tot T-splitsing voor een perceel grasland, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn38 volg 84, pad met nog steeds het bungalowpark aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn84 volg 91, de weg met verderop kn91 volg 30 en van “Vosseneindseweg” overgaat in “Loksheuvelseweg” volgen tot weg “Donderbergweg” aan rechterhand direct na woning nr.2.
Bij deze weg RA, “Donderbergweg”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij inrit woning nr.4 rechts van de weg LA, onverhard pad met SBB bordje “Overasseltse Vennen”, het pad volgen tot Y-splitsing bij verhard fietspad en ruiterpad.
Bij deze Y-splitsing RA, pad met verhard fietspad.
Na ca. 130m RA, direct daarna kruist het pad een ruiterpad, verderop grasland aan linkerhand met bijna aan einde van het grasland dicht na elkaar twee klaphekken bij een doorgang voor vee, iets voorbij de klaphekken het grasveldje met picknicktafel oversteken.
5.
Voorbij het grasveldje links aanhouden, gele (geel/zwarte SBB bordjes) route, onverhard pad parallel aan de verharde weg met iets verder de SBB “Zorgbeheereenheid Driestroom” aan linkerhand, voorbij de inrit buigt het pad naar links en gaat door een natuurakker, gele route.
Na verlaten van de akker, bij T-splitsing LA, breed grindpad, gele route.
T.h.v. inrit woning nr.6 rechts van het pad LA door klaphek, gele route, smal pad door grasland richting klaphek tegen de bosrand aan de overzijde.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong RA, gele route, het pad volgen tot kruising iets voorbij een perceel grasland aan rechterhand met poel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, eveneens een breder pad, gele route.
Voor open gebied met vennen, bij kruising LA, pad met verhard fietspad, de gele route wordt verlaten.
Na ca. 150m, t.h.v. ruiter routepaaltje RA, pad met veerooster.
6.
Voor open gebied, bij kruising RA, grindpad.
Voor heuvel, in bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden de heuvel oplopen richting het bankje op top van de heuvel, op de top buigt het pad naar links en daalt met afrastering aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, grindpad door open gebied richting het bos.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, grindpad met houten afrastering aan rechterhand, wn route.
# Bij de verharde weg is op enige afstand aan linkerhand een horecagelegenheid.
Voorbij kapelruïne, bij 3-sprong rechts aanhouden, vervolgens bij 4-sprong eveneens rechts aanhouden, onverhard pad met de houten afrastering verder aan rechterhand volgen, kn66 volg 88.
# Ruïne van St. Walrick of Koortskapel, een overblijfsel van de 15e eeuwse kapel.
Na ca. 70m, voorbij het omheind perceel RA, wn route, pad met nog steeds de houten afrastering aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links.
7.
Bij T-splitsing RA, pad met verhard fietspad, wn route, het pad ca. 300m volgen tot kruising voorbij open gebied.
Bij deze kruising LA, kn88 volg 64, het onverharde pad met houten voetgangerssluis stijgt een stukje en daalt daarna met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij kruising LA, kn64 volg 65, dalend pad.
Na ca. 100m, halverwege open gebied aan linkerhand RA bospad, men passeert een SBB routepaaltje (rood-wit bordje aan de achterzijde).
Op heuvel met uitzicht over een groot ven, bij T-splitsing LA, het pad over de heuvel rond het ven volgen tot Y-splitsing aan smalle zijde van het ven iets voorbij een zanderige open plek aan linkerhand met picknicktafel, voor de open plek gaat het pad door het bos.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, men volgt nog steeds het grote ven aan rechterhand.
Bij kruising RD, kn81 volg 82, het pad verder volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk Arnhem Nijmegen:
kn (knooppunt): verwijst naar een routepaaltje met een blauw bordje gemarkeerd als keuzepunt met de letter H en een nummer, aan de bovenzijde worden de keuzemogelijkheden aangegeven met de letter H, gevolgd door een nummer en een pijl die de richting aangeeft.
wn (wandelnetwerk): bestaat uit bordjes met een gekleurde pijl voor de richting of een combinatie van bordjes met verschillende gekleurde pijlen voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats De Diervoort, nabij de gelijknamige Kaasboerderij, Staddijk 17, 6603 LM te Wijchen. Plan Route

Met de auto

Navigeer naar Staddijk 17, 6603 LM te Wijchen en ga dan bij kaasboerderij De Diervoort bij de paddenstoel niet naar de boerderij maar linksaf een onverharde weg op die alleen overdag toegankelijk is voor autoverkeer. Na een paar honderd meter bereikt men parkeerplaats De Diervoort.

Openbaar vervoer

Bushalte Oude Nijmeegseweg aan de Staddijk te Wijchen. Aanlooproute: Vanuit de bushalte in noordelijke richting vertrekken, iets verder LA, de weg buigt naar links, verderop is het parkeerterrein.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Ven het Uiversnest Adrie: Ven het Uiversnest
Gevolgen van een droge zomer Adrie: Gevolgen van een droge zomer
Pad langs het Heumense Bos Adrie: Pad langs het Heumense Bos
Begrazingsgebied Adrie: Begrazingsgebied
Een woning aan de rand van het gebied Adrie: Een woning aan de rand van het gebied
Restant Sint Walrickkapel Adrie: Restant Sint Walrickkapel
Het vennengebied Adrie: Het vennengebied
Het vennengebied Adrie: Het vennengebied
Het vennengebied Adrie: Het vennengebied
Het vennengebied Adrie: Het vennengebied
Het vennengebied Adrie: Het vennengebied

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart overasseltse-en-hatertse-vennen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

St. Walrick

Sint Walrickweg 5
6611 KG Overasselt
Bezoek website

Manege Veerkracht

Vosseneindseweg 52
6582 BR Heumen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 28 mei 2024 om 14:01

  Momenteel worden de routepaaltjes van de wandelnetwerk vervangen door nieuwe routepaaltjes. De oude zijn inmiddels overal verwijderd en er is een begin gemaakt met het plaatsen van nieuwe. Zoals het er nu uitziet worden dezelfde nummers gebruikt als het oorspronkelijk wandelnetwerk met het verschil dat op een knooppuntpaaltje de te volgen richtingen (keuzemogelijkheden) op de bovenzijde van de routepaaltjes staat. Tussen twee knooppuntpaaltjes met keuzemogelijkheden komt men bordjes tegen met een gekleurde pijl of een combinatie van meerdere bordjes met een pijl met elk een eigen kleur die allemaal naar een richting wijzen. Zie de legenda voor een uitgebreidere toelichting.

  Reageren
 2. Anita P 20 september 2023 om 15:12

  Vandaag deze werkelijk prachtige wandeling gelopen. Wat een mooi gebied. Helaas stond de heide nauwelijks meer in bloei, maar het wandelen rondom de verschillende vennen is echt een aanrader. Ik kwam nog een schaapskudde tegen met herder en hond. Heel leuk om te zien. Ik kan deze wandeling aanbevelen!

  Reageren
 3. Adrie 5 september 2022 om 18:56

  Gisteren 4 september 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De routepaaltjes met geschilderde kop ,zie reactie Johan Knollema zijn vervangen bordjes. Alleen de bordjes waarbij de wandeltocht dezelfde looprichting heeft als de SBB wandelroute zijn vermeld. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Johan Knollema 4 juni 2022 om 09:09

  We hebben de route op 3 juni 2022 gelopen. Mooie wandeling, goed beschreven.
  We zijn wel lang bezig geweest om het startpunt te vinden. Een betere beschrijving:
  Navigeer naar Staddijk 17, 6603 LM te Wijchen en ga dan bij kaasboerderij De Diervoort bij de paddestoel linksaf een onverharde weg op die alleen overdag toegankelijk is voor autoverkeer. Na een paar honderd meter bereik je parkeerplaats De Diervoort.
  In de beschrijving wordt regelmatig verwezen naar gele en rode routepaaltjes. Drie keer gaat het om routebordjes die je in de looprichting niet kunt zien. Je moet dan even op de achterkant van een paaltje kijken, dan klopt alles weer.
  Aanvulling op de horeca: Manege Veerkracht heeft een eenvoudige sportkantine (tekstblok 4).

  Reageren
  1. Adrie 4 juni 2022 om 14:26

   Johan Knollema bedankt voor het verbetervoorstel en het melden van de horecagelegenheid! Bij bereikbaarheid met auto het voorstel overgenomen en de horecagelegenheid bijgevoegd. Wat de routepaaltjes betreft dit neem ik mee bij een route controle. Vermoedelijk staan er nu andere soort paaltjes, bij het samenstellen van de wandelroute vermeld ik alleen die dingen die vanuit de looprichting te zien zijn dus ook de kleur van de paaltjes.

 5. Corke Kolen 26 april 2021 om 23:05

  Ik zou deze route graag met een paar vriendinnen gaan lopen

  Reageren
  1. Adrie 27 april 2021 om 06:08

   Corke Kolen bedankt voor de reactie, veel wandelplezier gewenst!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)