Over de wallen van Oudeschans, Oudeschans te Groningen

4 km Wandelroute Over de wallen van Oudeschans, te Oudeschans

De gemeente Westerwolde telt twee prachtige stervormige vestingdorpen : Bourtange en Oudeschans. De wandeling start bij het Vestingmuseum in Oudeschans, We maken twee rondjes : eerst over de buitenste en dan over de binnenste wallen met een weids uitzicht over de Westerwoldse Aa, het Kruidenbastion, het Dodenbastion, statige boerderijen en de Garnizoenskerk. De 100 bewoners van het dorp doen met succes hun uiterste best om alles zo oorspronkelijk mogelijk te houden. Wie op de kaart kijkt begrijpt niet direct waarom hier een belangrijke vesting is geweest. Vroeger lag Oudeschans aan zee, aan de Dollard. Willem Lodewijk van Nassau kwam in 1593, tijdens de 80 jarige oorlog, naar Oudeschans met 150 schepen. De schans werd in zeer korte tijd gebouwd. De Spanjaarden durfden hier niet meer door. Dat was toen de Bellingwolder Schans. De Dollard droogde op en in 1628 werd Nieuweschans aangelegd. De vesting verloor daardoor zijn strategische positie. 67% van deze wandeltocht is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).
Deze wandeling is tot stand gekomen met hulp van de Stichting Vesting Oudeschans. In het Vestingmuseum is deze wandeling te koop in de vorm van een boekje. Hierin staat veel meer informatie over de plaatsen waar we langs zijn gelopen. Let op: Het museum, de winkels en de horeca zijn alleen open van woensdag- tot en met zondagmiddag; de Piekenier uiteraard ook ’s avonds. Kijk op Bezoek Oudeschans.

Opgesteld door: Lussen door Westerwolde, op: 2-9-2017, laatst bijgewerkt op: 15-4-2019

Routebeschrijving

Start : bij het kanon voor de ingang van het Vestingmuseum te Oudeschans.

 1. Loop, met de rug naar de ingang van het Vestingmuseum, naar de hoek Molenweg / Poortweg. Ga daar RA bij fietsknooppunt 70, richting Winschoten / Blijham, de Poortweg.
 2. Links is een brink, vroeger was dit een haven aan de Dollard. Hier is ook de Garnizoenskerk met de pastorie en een Oldambtster boerderij, eraan vast gebouwd. Loop RD. Op Poortweg nummer 3 ( links ) is de Blokeend, een winkel voor het binnen- en buitenleven.
 3. Ga vóór de rode brug LA. Volg het bord wandelpad. Het half verharde pad is links van de Westerwoldse Aa. Dit is tegelijkertijd de buitenste vestingwal, die een grote lus rondom het dorp maakt. Er staan aardig wat bankjes met uitzicht over het dorp, de bastions, de rivier en de landerijen. Passeer 2 klaphekken.
 4. Bij een ijzeren soldaat met infobord LA. De wal loopt nu niet meer langs de Aa.
Start : bij het kanon voor de ingang van het Vestingmuseum te Oudeschans.

 1. Loop, met de rug naar de ingang van het Vestingmuseum, naar de hoek Molenweg / Poortweg. Ga daar RA bij fietsknooppunt 70, richting Winschoten / Blijham, de Poortweg.
 2. Links is een brink, vroeger was dit een haven aan de Dollard. Hier is ook de Garnizoenskerk met de pastorie en een Oldambtster boerderij, eraan vast gebouwd. Loop RD. Op Poortweg nummer 3 ( links ) is de Blokeend, een winkel voor het binnen- en buitenleven.
 3. Ga vóór de rode brug LA. Volg het bord wandelpad. Het half verharde pad is links van de Westerwoldse Aa. Dit is tegelijkertijd de buitenste vestingwal, die een grote lus rondom het dorp maakt. Er staan aardig wat bankjes met uitzicht over het dorp, de bastions, de rivier en de landerijen. Passeer 2 klaphekken.
 4. Bij een ijzeren soldaat met infobord LA. De wal loopt nu niet meer langs de Aa.
 5. Blijf de wal volgen met een bocht naar rechts en dan naar links. Aan het einde is een klaphek. Ga het klaphek door en dan RA. Loop naar de straatweg.
 6. Steek bij de (voormalige) bushalte de weg over en ga LA, een betonnen pad langs de weg. Het pad gaat naar rechts. naar een punt bij een ijzeren soldaat. daar gaat het pad naar links. Loop door tot de straatweg. Daar gaat het pad naar rechts.
 7. Steek bij de ingang van het dorp de weg over, volg het houten bord “wandelpad”. Dit is nog steeds de route over de buitenste wal. Rechts is een kolk, ontstaan is in de 17de eeuw bij een overstroming. Het pad eindigt bij de rode brug van punt 3. Dit was het grote rondje om de vesting.
 8. Ga nu LA en loop nu weer terug over de Poortweg en langs de Blokeend op nr.3.
 9. Direct voorbij nummer 3 RA. Dit is nog steeds de Poortweg.Volg de weg en loop voor langs een Oldambtster boerderij. Voorbij de boerderij wordt het de Achterweg. Links is de Garnizoenskerk.
 10. Ga het 1ste paadje RA, vóór een klein gebouwtje, dat vroeger dienst deed als brandspuithuisje en volg het bordje “wandelpad”.
 11. Aan het einde het trapje op. LA. De wandelroute gaat nu verder over de binnenste vestingwal met een prachtig uitzicht, links over de vesting en rechts over de buitenste wal.
 12. Ga aan het einde het trapje rechts op en volg het pad over de bovenste wal en loop op deze manier om een bastion heen. Dit is het Kruidenbastion, zo genoemd omdat hier het kruit van de vesting opgeslagen was. Midden in het bastion is nu een vredige picknickplaats.
 13. Ga aan het einde van deze wal, vóór een kanon, het trapje af. Loop langs het kanon en ga verder RD in de richting van de hoofdstraat van het dorp.
 14. Steek aan het einde de straat over en ga RD, het trapje op van een volgende wal, die uitkomt bij het Dodenbastion, de begraafplaats. Het is mogelijk over de begraafplaats te lopen. Ga daarvoor even naar links. Rechts is een hek. Hek sluiten alstublieft. Het oudste graf dat wij gevonden hebben is uit 1730. Het jongste uit 2002.
 15. Vervolg de wandelroute naar rechts over de wal door het trapje op te gaan en tegen de richting van de klok om het Dodenbastion heen te lopen. Toen wij er half april 2019 omheen liepen was de heg gekortwiekt, zodat wij een mooi uitzicht hadden over de oude graven.
 16. Ga na dit ommetje het trapje af. Ga direct RA. Aan het einde buigt het pad naar links en wordt een klinkerpad.
 17. Ga bij de kruising RD, een heel smal paadje links van een huis. Neem dat pad gerust. Het leidt naar een volgende straatje, waar het pad naar rechts buigt. De huizen stonden hier vroeger allemaal heel dicht op elkaar. Dit was de buurt van de soldatenbarakken.
 18. 1ste straatje LA en bij de hoofdstraat, de Voorstraat, weer LA. De wandeling gaat langs de vestingput ( rechts ).Tegenover de vestingput is een oude smederij uit 1607. Naast de vestingput is op nummer 23 Café Restaurant de Piekenier met terras.
 19. Ga voorbij de Piekenier nog even RD en ga bij de 1ste straat RA, bij de kinderspeelplaats en de Pottenkaaste, de vroegere telefooncel. De straat buigt naar rechts.
 20. Loop de Achterstraat uit en ga direct voorbij de Garnizoenskerk RA, loop langs de kerk.
 21. Ga bij het kruispunt RD. Hier is het eindpunt: het Vestingmuseum, dat meer dan een bezoek waard is vanwege een expositie van de archeologische vondsten, die op deze plek gevonden zijn, en het duidelijke overzicht van de geschiedenis van het dorp en de vestingen in de provincie. In het museum is ook koffie of thee verkrijgbaar.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Ingang van het Vestingmuseum, Molenweg 6, 9696 XN te Oudeschans. Plan Route

Met de auto

Parkeerplaats bij het Toeristisch Overstappunt Oudeschans, aan de noordkant van het dorp, bij de hoek Oudeschanskerweg / Molenweg. Aanlooproute: Ga vanaf de parkeerplaats naar rechts over het fietspad in de richting van het dorp. Negeer het houten bord Wandelroute en loop naar de hoek Oudeschanskerweg / Molenweg. Ga het dorp binnen via de Molenweg, een klinkerstraat. Op nummer 26 is Henny’s Brocanterie. Als de winkel open is kunt u daar koffie , thee e.d. krijgen. Loop door tot het Vestingmuseum, Molenweg 6. Naast het museum is een goudsmederij, Goudwicht.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Het Vestingmuseum Margriet Smeets: Het Vestingmuseum
Nu een brink, vroeger een zeehaven Margriet Smeets: Nu een brink, vroeger een zeehaven
De brug over de Westerwoldse Aa Margriet Smeets: De brug over de Westerwoldse Aa
De vesting vanaf de buitenste wal Margriet Smeets: De vesting vanaf de buitenste wal
De kolk, ontstaan in de 17de eeuw Margriet Smeets: De kolk, ontstaan in de 17de eeuw
Een picknickfafel in het Kruidenbastion Margriet Smeets: Een picknickfafel in het Kruidenbastion
Het Dodenbastion Margriet Smeets: Het Dodenbastion
De vestingput aan de Voorstraat Margriet Smeets: De vestingput aan de Voorstraat
De Smidse uit 1607 Margriet Smeets: De Smidse uit 1607
De Achterstraat Margriet Smeets: De Achterstraat
De Garnizoenskerk in de winter C.S. de Keijser: De Garnizoenskerk in de winter

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart over-de-wallen-van-oudeschans.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Piekenier

Voorstraat 23
9696 XG Oudeschans
Bezoek website

Henny’s Brocanterie

Molenweg 26
9696 XN Oudeschans
Bezoek website

Vestingmuseum, koffie of thee te verkrijgen

Molenweg 6
9696 XN Oudeschans
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)