Oude Strijper Aa en het Leenderbos, Leenderstrijp te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Oude Strijper Aa en het Leenderbos, te Leenderstrijp

Wandeltocht langs de Oude Strijper Aa en door het Leenderbos, beide maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. De Strijper Aa en Oude Strijper Aa bestaan uit twee parallelle beekjes in een van oorsprong moeras- en vennengebied, momenteel een kleinschalig landbouwgebied met op diverse plaatsen grotere en kleinere broekbossen. Voor 1974 was het een van de laatste nog vrijwel gave laaglandbeken die tijdens de ruilverkaveling rechtgetrokken is. Wat nog restte van de vroegere loop van de Strijper Aa was niet meer dan een sloot langs landbouwpercelen die sindsdien bekend stond als de Oude Strijper Aa. In 2020 werd de vroegere loop van de Strijper Aa deels weer hersteld met als resultaat een mooi meanderende beekje omgeven door een brede strook natuur. Het Leenderbos is een van de eerste bossen die bewust zo zijn aangelegd dat het tevens een aantrekkelijk recreatiegebied zou worden. Kenmerkend voor zijn de licht gebogen dreven, in tegenstelling tot de meeste ontginningsbossen waar de dreven in een dambordpatroon zijn aangelegd. Daarnaast werden delen van het oorspronkelijke gebied gespaard, zoals het Klein Hasselsven omgeven door heide en de Galberg eveneens omgeven door heide. Leenderstrijp zelf is ook het bezoeken waard. De officiële blauwe plaatsnaamborden die men bij het buurtschap passeert willen de voorbijganger doen denken dat het buurtschap Strijp heet. Deze borden zijn echter misleidend, Strijp is de volksmond-benaming. De meest gangbare naam van het buurtschap is toch echt Leenderstrijp met als bezienswaardigheden nostalgische kruidenierswinkel Coop Sint Jan, tal van langgevelboerderijen, De Heimolen, een door twee liefhebbers op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen en de Sint-Janskapel. Langs de Strijper Aa en de Oude Strijper Aa wordt er gelopen over smalle graspaden, het dragen van een lange broek en stevige wandelschoenen is aan te bevelen 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 25-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar COOP St. Jan RA vertrekken, direct daarna rechts aanhouden, vervolgens voorbij woning nr.47 RA, “Strijperdijk”, kn59 volg 55.
Voor beek de “Strijper Aa”, bij kruising RA, de wn route wordt weer verlaten, het gras-/onderhoudspad met de beek aan linkerhand volgen tot bosperceel aan rechterhand direct na een stuw.
Bij het bosperceel rechts aanhouden, smal pad door bosperceel met smal beekje aan rechterhand, na verlaten van het bosperceel de andere zijde van het beekje volgen.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek met houten poort, pad met het beekje aan linkerhand, bij rij bomen het pad tussen de rij bomen en waterloop volgen met de rij bomen aan linkerhand, t.h.v. een bankje buigt pad naar links met aan beide zijde een bosperceel, voor het beekdal buigt het pad naar rechts met het bosperceel aan rechterhand, voorbij het bosperceel het beekje aan linkerhand volgen met verderop dicht na elkaar twee smalle doorgangen bij twee metalen poorten.
2.
Voorbij smalle opening links van houten poort, bij kruising RA, onverhard pad met een bosperceel aan rechterhand.
Voorbij klaphek met veerooster, bij T-splitsing RA, verharde weg.
In 2de flauwe bocht naar rechts van de weg LA, breed onverhard pad met iets verder een metalen afsluitboom, ANWB paddenstoel 23837 richting “Achelse Kluis”, het onverharde pad en verhard fietspad aan rechterhand negeren.
Na ca. 90m RA, breed onverhard pad door het bos.
Bij 4-sprong links aanhouden.
Bij kruising met ruiterpad RD.
Bij T-splitsing LA, pad met bosrand en bankje aan linkerhand, het pad dat verderop door het bos gaat volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, wn route (zie achterzijde routepaaltje aan linkerhand), het eveneens brede pad volgen tot kruising met zandpad en gescheiden grind-/fietspad.
Bij deze kruising RD, kn50 de wn route wordt weer verlaten, het ruiterpad volgen tot kruising met eveneens een breder pad, zijpad en zijpaden bij kruising met een smal pad negeren.
3.
Bij deze kruising RA, de ruiterroute wordt verlaten.
Bij 5-sprong RD, pad met brandweerpaaltje 5, het pad kruist een ruiterpad.
Voor half open strook, bij kruising LA, wn route, het pad ca 800m volgen tot kruising met grind-.fietspad met gescheiden onverhard pad, zijpaden en zijpaden bij kruisingen met ruiterpaden negeren.
Bij deze kruising LA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn27 volg 43.
Voorbij omheind heideveld aan rechterhand en picknicktafel aan linkerhand, bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, pad met omheinde heideveld aan rechterhand.
Voorbij het omheinde heideveld RA, men volg nog steeds het omheinde heideveld aan rechterhand, verderop iets voorbij een bankje gaat het pad door het bos.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route.
Bij kruising met eveneens een breed pad RD, wn route, het pad volgen tot kruising met aan de overzijde een smal pad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, eveneens een breed pad, de wn route wordt verlaten.
4.
Bij kruising met verhard fietspad en onverhard pad RD, pad met bordje “Hondenlosloopgebied”
Bij kruising met aan rechterhand een bankje RD.
Na ca. 130m LA.
T.h.v. wegwijzer naar pannenkoekenhuis “De Clown” het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, voor een bezoek aan de horecagelegenheid de wegwijzer volgen en terugkeren naar dit punt.
Bij kruising RD.
Na ca. 200m RA, pad door open plek met aan overzijde aan linkerhand een picknicktafel.
Bij 3-sprong rechts aanhouden.
Bij kruising met ruiterpad RD, direct daarna bij 4-sprong eveneens RD, het pad kruist een verhard fietspad.
Op lage heuvel bij 4-sprong RD (schuin naar links), gz (gele SBB bordjes met zwarte symbolen voor de richting) route, pad met kleine open plek aan linkerhand.
T.h.v. opvallende den in midden van half open strook, bij 4-sprong LA, gz route, verderop gaat het pad door het bos.
Bij 3-sprong RA, de gz route wordt verlaten, het zanderige pad buigt naar rechts om een omgevallen boom, iets verder bij  3-sprong RA, wn route, het pad tevens een ruiterpad ca. 450m volgen tot splitsing met in het pad aan linkerhand een klein bordje verboden voor ruiters.
5.
Bij deze splitsing links aanhouden, de ruiterroute wordt verlaten, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna links aanhouden, de wn route wordt verlaten, het pad gaat richting de rand van het bos en buigt vervolgens weer terug het bos in, het pad verder volgen tot 5-sprong bij een breed pad voorbij een picknicktafel.
Bij deze 5-sprong LA richting “Strijp” (ANWB 23832), kn28 volg 54, pad met verhard fietspad.
RD, “Kapelstraat”, pad aan linkerhand negeren, het pad met molen aan rechterhand en verderop overgaat in een klinkerweg volgen tot kruising, zijpaden negeren.
# Molen De Heimolen is een op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen en bij de overgang naar klinkerweg is aan rechterhand de iets naar achtergelegen Sint-Janskapel te zien.
Bij deze kruising RA, wn route, vervolgens bij kruising LA, “Heerstraat”, de wn route wordt verlaten.
Bij 4-sprong rechts aanhouden richting “Leenderstrijp” (ANWB 25830).
Bij T-splitsing LA, weg met verderop het plantsoentje aan rechterhand met aan overzijde de COOP St. Jan, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde met richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Coop Sint Jan, Strijperstraat 51, 5595 GD te Leenderstrijp. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein achter de kruidenierswinkel aan de Strijperstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Oude Strijper Aa Adrie: Oude Strijper Aa
Stapstenen in het beekje Adrie: Stapstenen in het beekje
Een van de smalle ruige paden in het beekdal Adrie: Een van de smalle ruige paden in het beekdal
Pad door de paarse heide Adrie: Pad door de paarse heide
De Galberg Adrie: De Galberg
Pad door het Leenderbos Adrie: Pad door het Leenderbos
Pad met imposante dennen Adrie: Pad met imposante dennen
Pad door half open strook met stuifduinen Adrie: Pad door half open strook met stuifduinen
Pad in de herfst Adrie: Pad in de herfst
De Heimolen Adrie: De Heimolen
De Sint-Janskapel Adrie: De Sint-Janskapel
Een van de vele langgevel boerderijen in Leenderstrijp Adrie: Een van de vele langgevel boerderijen in Leenderstrijp

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart oude-strijper-aa-en-het-leenderbos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café De Hospes

Strijperstraat 46
5595 GD Leenderstrijp

Pannenkoekenhuis De Clown op ca. 300m

Valkenswaardseweg 31A
5595 XB Leende
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)