Oude Strijper Aa en het Leenderbos, Leenderstrijp te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Oude Strijper Aa en het Leenderbos, te Leenderstrijp

Wandeltocht langs de Oude Strijper Aa en door het Leenderbos, beide maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. De Strijper Aa en Oude Strijper Aa bestaan uit twee parallelle beekjes in een van oorsprong moeras- en vennengebied, momenteel een kleinschalig landbouwgebied met op diverse plaatsen grotere en kleinere broekbossen. Voor 1974 was het een van de laatste nog vrijwel gave laaglandbeken die tijdens de ruilverkaveling rechtgetrokken is. Wat nog restte van de vroegere loop van de Strijper Aa was niet meer dan een sloot langs landbouwpercelen die sindsdien bekend stond als de Oude Strijper Aa. In 2020 werd de vroegere loop van de Strijper Aa deels weer hersteld met als resultaat een mooi meanderende beekje omgeven door een brede strook natuur. Het Leenderbos is een van de eerste bossen die bewust zo zijn aangelegd dat het tevens een aantrekkelijk recreatiegebied zou worden. Kenmerkend voor zijn de licht gebogen dreven, in tegenstelling tot de meeste ontginningsbossen waar de dreven in een dambordpatroon zijn aangelegd. Daarnaast werden delen van het oorspronkelijke gebied gespaard, zoals het Klein Hasselsven omgeven door heide en de Galberg eveneens omgeven door heide. Leenderstrijp zelf is ook het bezoeken waard. De officiële blauwe plaatsnaamborden die men bij het buurtschap passeert willen de voorbijganger doen denken dat het buurtschap Strijp heet. Deze borden zijn echter misleidend, Strijp is de volksmond-benaming. De meest gangbare naam van het buurtschap is toch echt Leenderstrijp met als bezienswaardigheden nostalgische kruidenierswinkel Coop Sint Jan, tal van langgevelboerderijen, De Heimolen, een door twee liefhebbers op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen en de Sint-Janskapel. Langs de Strijper Aa en de Oude Strijper Aa wordt er gelopen over smalle graspaden, het dragen van een lange broek en stevige wandelschoenen is aan te bevelen 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-8-2023, laatst bijgewerkt op: 26-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar COOP St. Jan RA vertrekken, direct daarna rechts aanhouden, vervolgens voorbij woning nr.47 RA, “Strijperdijk”, kn59 volg 55.
Voor beek de “Strijper Aa” RA, de wn route wordt weer verlaten, het gras-/onderhoudspad met de beek aan linkerhand volgen tot bosperceel aan rechterhand direct na een stuw.
Bij het bosperceel rechts aanhouden, smal pad door bosperceel met smal beekje aan rechterhand, na verlaten van het bosperceel de andere zijde van het beekje volgen.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek met houten poort, pad met het beekje aan linkerhand, bij rij bomen het pad tussen de rij bomen en waterloop volgen met de rij bomen aan linkerhand, t.h.v. een bankje buigt pad naar links met aan beide zijde een bosperceel, voor het beekdal buigt het pad naar rechts met het bosperceel aan rechterhand, voorbij het bosperceel het beekje aan linkerhand volgen met verderop dicht na elkaar twee smalle doorgangen links naast twee metalen poorten.
2.
Voorbij smalle opening links van metalen poort, bij kruising RA, onverhard pad met een bosperceel aan rechterhand.
Voorbij klaphek met veerooster, bij T-splitsing RA, verharde weg.
In 2de flauwe bocht naar rechts van de weg LA, breed onverhard pad met iets verder een metalen afsluitboom, ANWB paddenstoel 23837 richting “Achelse Kluis”, het onverharde pad en verhard fietspad aan rechterhand negeren.
Na ca. 90m RA, breed onverhard pad door het bos.
Bij 4-sprong links aanhouden.
Bij kruising met ruiterpad RD.
Voor heidegebied, bij T-splitsing LA, het pad met bosrand en bankje aan linkerhand volgen tot kruising ruim voorbij het heidegebied, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, wn route (zie achterzijde routepaaltje aan linkerhand), het eveneens brede pad volgen tot kruising met zandpad en gescheiden grind-/fietspad.
Bij deze kruising RD, kn50 de wn route wordt weer verlaten, het ruiterpad volgen tot kruising met eveneens een breed pad, zijpad en zijpaden bij kruising met een smal ATB pad negeren.
3.
Bij deze kruising RA, de ruiterroute wordt verlaten.
Bij 5-sprong RD, pad met brandweerpaaltje 5, het pad kruist ruiterpaden.
Voor half open strook, bij kruising LA, wn route, het pad ca 800m volgen tot kruising met grind-/fietspad met gescheiden onverhard pad, zijpaden en zijpaden bij kruisingen met ruiterpaden negeren.
Bij deze kruising LA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn27 volg 43.
Voorbij omheind heideveld aan rechter- en picknicktafel aan linkerhand, bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, pad met omheinde heideveld aan rechterhand.
Voorbij het omheinde heideveld RA, pad met nog steeds het omheinde heideveld aan rechterhand, verderop iets voorbij een bankje gaat het pad door het bos.
Bij T-splitsing LA, breed pad, wn route.
Bij kruising met eveneens een breed pad RD, wn route, het pad volgen tot kruising met aan de overzijde van de kruising een smal pad, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, eveneens een breed pad, de wn route wordt verlaten.
4.
Bij kruising met verhard fietspad en onverhard pad RD, pad met bordje “Hondenlosloopgebied”
Bij kruising met aan rechterhand een bankje RD.
Na ca. 130m LA.
Na ca. 250m het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising met aan linkerhand een smal pad RD, het pad ca. 200m verder volgen tot pad aan rechterhand door een grasrijke open plek.
Bij dit RA, pad door open plek met aan overzijde aan linkerhand een picknicktafel.
Iets voorbij een kleinere open plek, bij 3-sprong LA, het pad volgen tot een grasrijke open plek, pad naar top van een heuveltje aan rechterhand negeren, bij de open plek RD deze oversteken met aan linkerhand een picknicktafel, doorlopen tot 4-sprong iets voorbij de open plek.
Bij deze 4-sprong RD, iets verder eveneens RD, pad richting top van een heuvel aan linkerhand negeren.
5.
Bij 3-sprong met op enige afstand aan linkerhand een grasrijke open plek RA, vervolgens bij ruime 4-sprong RA, wn route, het pad volgen tot een stuifduin, zijpaden negeren.
# Voor een bezoek aan de horecagelegenheid bij de manege: bij de 4-sprong RD, iets verder voor open plek met stuifzand het pad met bocht naar links verder volgen, pad richting de open plek aan rechterhand negeren. Ruim voor houten poort RA, het pad volgen tot een hoge metalen draaipoort met links van de poort een hoog klaphek. Voorbij het klaphek is aan rechterhand de horecagelegenheid.

Bij deze stuifduin links aanhouden met bankje aan linker- en de stuifduin aan rechterhand, doorlopen tot 4-sprong voorbij de stuifduin.
Bij deze 4-sprong RD, wn route.
Breed zanderig pad met bocht naar links en iets verder met bocht naar rechts verder volgen, smalle zijpaden negeren, wn route.
Bij 4-sprong RD, wn route, iets verder bij 3-sprong RA, wn route, het pad tevens een ruiterpad ca. 450m volgen tot 3-sprong met in het pad aan linkerhand een klein bordje verboden voor ruiters ca. 50m voorbij een bocht naar links.
6.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, de ruiterroute wordt verlaten, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna links aanhouden, de wn route wordt verlaten, het pad gaat richting de rand van het bos en buigt vervolgens weer terug het bos in, het pad verder volgen tot 5-sprong bij een breed pad voorbij een picknicktafel.
Bij deze 5-sprong LA richting “Strijp” (ANWB 23832), kn28 volg 54, pad met verhard fietspad.
RD, “Kapelstraat”, pad aan linkerhand negeren, het pad met molen aan rechterhand en verderop overgaat in een klinkerweg volgen tot kruising, zijpaden negeren.
# Molen De Heimolen is een op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen en bij de overgang naar klinkerweg is aan rechterhand de iets naar achtergelegen Sint-Janskapel te zien.
Bij deze kruising RA, wn route, vervolgens bij kruising LA, “Heerstraat”, de wn route wordt verlaten.
Bij 4-sprong rechts aanhouden richting “Leenderstrijp” (ANWB 25830).
Bij T-splitsing LA, weg met verderop het plantsoentje aan rechterhand met aan overzijde de COOP St. Jan, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde met richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Coop Sint Jan, Strijperstraat 51, 5595 GD te Leenderstrijp. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein achter de kruidenierswinkel aan de Strijperstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Oude Strijper Aa Adrie: Oude Strijper Aa
Stapstenen in het beekje Adrie: Stapstenen in het beekje
Een van de smalle ruige paden in het beekdal Adrie: Een van de smalle ruige paden in het beekdal
Pad door de paarse heide Adrie: Pad door de paarse heide
De Galberg Adrie: De Galberg
Pad door het Leenderbos Adrie: Pad door het Leenderbos
Pad met imposante dennen Adrie: Pad met imposante dennen
Pad door half open strook met stuifduinen Adrie: Pad door half open strook met stuifduinen
Pad in de herfst Adrie: Pad in de herfst
De Heimolen Adrie: De Heimolen
De Sint-Janskapel Adrie: De Sint-Janskapel
Een van de vele langgevel boerderijen in Leenderstrijp Adrie: Een van de vele langgevel boerderijen in Leenderstrijp

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart oude-strijper-aa-en-het-leenderbos.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Coop Sint Jan

Strijperstraat 51
5595 GD Leenderstrijp
Bezoek website

Manege & Grand Café de Molenberg op ca. 250m

Valkenswaardseweg 29C
5595 XB Leende
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 26 maart 2024 om 17:37

  De wandeltocht is iets gewijzigd men passeert nu Manege & Grand Café de Molenberg op slechts 250m. In de routebeschrijving is een verwijzing naar deze horecagelegenheid opgenomen. Ook bij deze wandeltocht heeft men nog last van een pad dat onderwater staat, zie foto rechtsonder van de fotocollage. Als tijdelijke omleiding bij punt 3 voorlaatste regel Bij de kruising RA, het pad volgen tot kruising met verhard fietspad. Bij deze kruising LA, het verhard fietspad of het naast gelegen onverharde pad volgen tot kruising. Bij deze kruising RA, pad met bordje “Hondenlosloopgebied”. Bij punt 4 2de regel de wandeltocht verder volgen.

  Reageren
 2. Lara Loopt 22 maart 2024 om 18:34

  Enkele opmerkingen over de horeca in deze route: Pannekoekenrestaurant de Clown is inmiddels inderdaad definitief gesloten. Fietscafé de Hospes is doorgaans evenmin open. Elke keer dat ik er kom is het dicht. Ik vind nergens openingstijden en het pand staat/stond te koop.
  Schuin tegenover het fietscafé in Leenderstrijp ligt een klein kruidenierswinkeltje Coop St. Jan. Daar zijn ook koffie/broodjes/versnaperingen te krijgen en voor het winkeltje staan picknickbankjes. Een andere optie die van de route af ligt is Manege Molenheide met een leuk terras. Wandelaars en honden zijn er welkom voor koffie. Maar dan zou de route iets aangepast moeten worden.

  Reageren
  1. Adrie 22 maart 2024 om 20:02

   Lara Loopt bedankt voor het melden van de horecagelegenheden! In plaats van de Fietscafé de Hospes Coop St. Jan vermeld bij de wandeltocht. Blijkbaar staat de Fietscafé de Hospes te koop althans ik ben het cáfe op een site met horecagelegenheden te koop zien staan. De optie Manege Molenheide heb ik een notitie gemaakt, bij een volgend bezoek ga ik bekijken wat de mogelijkheden zijn om via het kleine stuifzandgebiedje niet ver van de manege in de wandeltocht te verwerken. De wandeltocht wordt dan ongeveer 1km langer met het voordeel dat op ongeveer 2/3 van de wandeltocht horeca is.

  2. Lara Loopt 22 maart 2024 om 21:12

   Hallo Adrie,
   Het is Manege Molenberg zag ik nu. Tevens Grand Café. Volgens mij is dat alleen via de parkeerplaats langs de Valkenswaardseweg te bereiken (wandelknooppunt 21) wegens een afrastering. Overigens kun je die parkeerplaats ook goed als startpunt gebruiken, hij ligt meteen onder aan de afslag van de A2 en is dus heel makkelijk bereikbaar. Daar recht tegenover ligt ook nog een Fletcher Hotel met terras en een hele grote parkeerplaats. Het stuifzandgebiedje is inderdaad erg leuk. Het geheel is naar mijn mening zeker een aanvulling in de route. We komen er vaak want het is een groot losloopgebied. Je komt er dus wel viervoeters tegen.

 3. Mark 21 november 2023 om 14:39

  Vanochtend met grijs weer en af en toe (mot)regen, deze mooie wandeling langs de Oude Strijper Aa en door het Leenderbos gelopen. Zoals te verwachten was het door de vele regen van de afgelopen tijd, met name langs de Oude Strijper Aa erg drassig. Vooral in het bosperceel met het smalle beekje was het nauwelijks te doen. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn echt noodzakelijk. Maar dit eerste gedeelte van de wandeling is prachtig. In het Leenderbos worden met name brede bospaden gevolgd. Maar met het mistige weer was dit ook mooi. De paden in het bos waren over het algemeen, op een enkel ruiterpad na, goed te belopen.
  De routebeschrijving is actueel. Wel 2 opmerkingen; bij punt 2 eerste zin, de houten poort is een metalen poort. Bij punt 5, bij kn28 wordt 54 niet vermeld.

  Voor ons was deze wandeling een jubileumwandeling. Het was namelijk onze 100e wandeling van Klikprintenwandel. Adrie bedankt voor al deze prachtige routes en het beheer deze mooie website!

  Reageren
  1. Adrie 21 november 2023 om 15:41

   Mark, bedankt voor het melden van de twee puntjes! Leuk om te lezen van jullie jubileumwandeling, de 100e. Ja nat is het zelfs op paden door hoger gelegen gebieden is het nu slalommen langs plassen.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)