Ommetje Zandbergsvennen, Lennisheuvel te Noord-Brabant

13 km Wandelroute Ommetje Zandbergsvennen, te Lennisheuvel

Wandeltocht door het natuurgebied Smalwater en de Kampina, Het natuurgebied Smalwater is het stroomgebied van de beek de Beerze die in het natuurgebied Smalwater opsplitst in Kleine Aa en Smalwater met volop nieuwe natuur op voormalige landbouwgronden. In het natuurgebied wordt de Beerze en de Kleine Aa gevolgd. De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met een uitgestrekt heidegebied, naaldbossen en vele vennen. Aan de rand van het centraal gelegen groot heidegebied zijn diverse vennen zoals het Kogelvangersven en de Zandbergsvennen. Als bezienswaardigheid komt men langs een steengraf monument dat herinnert aan groot natuurbeschermer Pieter Gerbrand van Tienhoven. 89% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 2-11-2018, laatst bijgewerkt op: 27-12-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, de weg volgen tot kruising voorbij flauwe bocht naar rechts, zijweg negeren.
Bij deze kruising LA, “Armenhoefstraat”, direct daarna de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, doodlopende smalle weg aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong RA, “Mijlstraat”, vervolgens in flauwe bocht naar rechts LA, onverhard pad, “Pinkstelaarseweg”.
Bij T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad.
RD, verhard fietspad aan rechterhand negeren, kn88 volg 8.
Bij kruising LA, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad, “Scheepdonkseweg”, kn8 volg 17.
Voor beek RD, klaphek aan rechterhand negeren, direct daarna voorbij beek de Beerze RA door klaphek met NM bordje “Smalwater”, blauwe (routepaaltjes met blauwe NM pijl voor de richting) route.
2.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek, blauwe route.
RD, klaphek aan linkerhand negeren, blauwe en wn route, iets verder de lage heuvel aan rechterhand passeren, voorbij deze heuvel de beek met ruime bocht naar rechts verder volgen.
Bij kruising met onverhard pad RD door klaphek, blauwe route, kn14 volg 15, de beek aan rechterhand volgen tot recht pad aan linkerhand met bosschages langs het pad, ca. 200m voorbij een klaphek met metalen poort.
Bij dit pad LA, de beek wordt verlaten, blauwe en wn route.
Bij T-splitsing RA verharde weg, direct daarna LA, “Het Loo”, kn15 volg 54, verderop gaat de verharde weg over in een breed onverhard pad, het pad volgen tot kruising voor een metalen poort met klaphek.
Bij deze kruising RD door het klaphek, blauwe route, kn54 volg 20.
3.
Bij T-splitsing LA, blauwe route, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot T-splitsing voor open gebied met groot ven.
Bij deze T-splitsing LA, blauwe route, pad met open gebied en ven aan rechterhand, verderop voor zanderige heuvels buigt het pad naar rechts.
T.h.v. bordje “Kogelvangersven” RD, pad door heuvels aan linkerhand negeren, blauwe en wn13 route.
Na ca. 80m het pad flauwe bocht langs het ven verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn13, de blauwe route wordt verlaten, verderop buigt het pad naar links weg van het grote ven.
Voor bankje, bij 3-sprong rechts aanhouden, rolstoelpad, oranje (routepaaltje met oranje NM pijl voor de richting) route, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, oranje route, het rolstoelpad verder volgen.
Het rolstoelpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, oranje route, verderop voor de Zandbergsvennen buigt het pad naar links richting een monument.
# Het steengraf monument herinnert aan groot natuurbeschermer Pieter Gerbrand van Tienhoven.
Iets voorbij het monument het rolstoelpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, oranje route.
4.
In bocht naar links van het rolstoelpad rechts aanhouden, onverhard pad, de oranje route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, het pad volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een metalen poort met klaphek.
Bij deze 3-sprong RA door het klaphek, vervolgens voorbij het klaphek bij 4-sprong RA, pad met verderop een breed klaphek.
Bijna aan einde van bosperceel aan rechterhand LA, pad met NM bordje “Kampina” en bankje, het pad buigt met ruime bocht naar rechts, verderop voorbij een lage heuvel met uitzicht over het Ansumven buigt het pad weer met ruime bocht naar rechts en gaat door het bos.
Bij T-splitsing LA, recht pad.
RD, “Nianadreef”, smal pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij kruising met “Annadreef” RD, kn16 volg 22, pad met veerooster  en houten voetgangerssluis, voorbij de witte “Kampina” woning passeert men een klaphek.
5.
Bij kruising RD, wn22, verderop voor beek de Beerze buigt het pad naar links, het pad met beek aan rechterhand volgen tot smal metalen brugje iets voorbij een klaphek.
Bij het smalle brugje RD, brug aan rechterhand negeren, kn22 volg 60, verderop voor bankje buigt het pad naar links, wn route, het pad met verderop kn60 volg 59 verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg met aan overzijde van de weg een klaphek, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RD door het klaphek, wn route, schuin naar rechts door grasland richting smal metalen brugje lopen, voor het brugje passeert men een draaihekje.
Voorbij het draaihekje RA het brugje over, wn route, aan overzijde buigt het pad naar links, verderop voor een smal beekje buigt het pad naar rechts,
Bij T-splitsing RA, onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad, kn59 volg 18.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij 4-sprong RD, “Lennisheuvel”, kn18 volg 20, verderop buigt de weg met ruime bocht naar links, de weg verder volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Lennisheuvel 50, 5281 LG te Lennisheuvel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook voor de kerk of op het pleintje voor gemeenschapshuis Orion.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk aan Lennisheuvel in Lennisheuvel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Beemden in omgeving van het Smalwater Adrie: Beemden in omgeving van het Smalwater
Kampina Adrie: Kampina
Stuifzandgebied bij het Kogelvangersven Adrie: Stuifzandgebied bij het Kogelvangersven
Kogelvangersven Adrie: Kogelvangersven
Zandbergsvennen Adrie: Zandbergsvennen
Grafmonument van Pieter Gerbrand van Tienhoven Adrie: Grafmonument van Pieter Gerbrand van Tienhoven
Nianadreef door begrazingsgebied Adrie: Nianadreef door begrazingsgebied
Ansumven Adrie: Ansumven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-zandbergsvennen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Koekenbakker

Lennisheuvel 57
5251 LD Lennisheuvel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (22)

 1. Adrie 27 december 2023 om 09:28

  Gisteren 26 december 2023 de wandeltocht gecontroleerd althans het grootste deel dit door de Beerze die ver buiten zijn oevers was.
  Als alternatief ben ik bij punt 1 laatste regel niet RA langs de beek gegaan maar RD. Bij de kruising RD, weg met kapel aan rechterhand, vervolgens iets voorbij de kapel RA, het onverharde pad geheel uitgelopen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA. Bij T-splitsing LA. Bij kruising RA, de verharde weg met verderop een parkeerplaats aan linkerhand ca. 1km volgen tot weg Het Loo aan linkerhand. punt 2 voorlaatste regel tweede deel.
  Aan het einde van de wandeltocht bij de Beerze nogmaals van de route afgeweken. Bij punt 5 1ste regel bij de kruising niet RD maar LA gegaan, dit pad uitgelopen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing LA, het pad gevolgd tot T-splitsing bij verharde weg met aan overzijde een klaphek. Bij deze T-splitsing RA, de verharde weg gevolgd. Bij T-splitsing LA, de weg gevolgd tot de 4-sprong bij punt 5 voorlaatste regel.
  De rest van de wandeltocht was met hoge waterdichte wandelschoenen en wat improviseren te doen al sluit ik niet uit dat er op meerdere punten lastig wordt door de vele regen van de laatste tijd. De routebeschrijving is weer actueel tot zover deze te controleren was. Veel wandelplezier ooit wordt het weer droog!

  Reageren
 2. Mark 1 november 2022 om 13:49

  Vanochtend met zonnig weer en een stevige wind dit mooie ommetje gelopen. Gevarieerde route langs beken en vennen, door bossen en over heide. Tocht is een aanrader. Eerder in deze omgeving de Kampina-route gelopen, die ook aan te bevelen is.
  Routebeschrijving is actueel. Lengte van de tocht kwam volgens mijn gegevens op 12,3 km.

  Reageren
 3. Myriam 10 oktober 2022 om 09:52

  Gisteren voor 2e keer gelopen ander seizoen blijft mooie tocht!

  Reageren
 4. Frans van der Sommen 9 oktober 2022 om 13:11

  Gisteren heerlijk gewandeld langs deze route. Mijn wandelmaatje woont in Soest en is dus redelijk verwend wat wandelroutes in zijn omgeving betreft. Maar beiden vonden we het een uitzonderlijk fraaie route. Zeer afwisselend langs beekjes en vennen. De indruk dat we in Arkadië zijn beland wordt alleen soms verstoord door het soms uit de verte aanwaaiend geluid van een voorbijrazende sneltrein of autoverkeer. Bij al die rust en vredige schoonheid van de natuur doet het je bijna vergeten dat op nog geen autorit van een dag een verwoestende oorlog woedt. De charme van de route wordt nog verhoogd de de ontmoetingen met vrij rondlopende paarden en runderen. Sommige paarden waren wel erg nieuwsgierig en achtervolgden ons, ondanks de 25 meter afstand, die volgens de waarschuwingsbordjes moest worden aangehouden, om onze rugtassen te inspecteren, waarin ze waarschijnlijk wat lekkers vermoeden.

  Reageren
 5. Hans en José van ‘t Hof 27 april 2022 om 16:28

  Fijn om langs water te wandelen

  Reageren
 6. Hans en José van ‘t Hof 27 april 2022 om 16:25

  Weer een super plekje

  Reageren
 7. Hans en José van ‘t Hof 27 april 2022 om 16:21

  Schaduw foto van “de Beerze” brug

  Reageren
 8. José en Hans van ‘t Hof 27 april 2022 om 16:19

  Vandaag 27 april deze route voor de 3e keer gelopen.
  Terwijl iedereen Koningsdag viert wij weer genoten van deze prachtige voorjaarsdag!

  Reageren
 9. Pioenrozen kwekerij 27 april 2022 om 16:13

  Vandaag 27 april voor de 3e keer deze prachtige route gelopen terwijl Nederland Koningsdag viert.
  Geweldig voorjaarsweer, wat aan de natuur te merken is!!

  Reageren
 10. Adrie 25 maart 2021 om 16:55

  Gisteren 24 maart 2021 de wandeltocht gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Myriam 28 januari 2021 om 22:16

  Super mooie tocht!!
  Hebben er nu verschillende van gelopen maar deze heeft zeker onze voorkeur!
  Vooral het stuk langs het Smalwater!

  Reageren
 12. Gerrie van de Pol 31 december 2020 om 13:57

  Afgelopen week deze wandeling gelopen. Prachtig langs het water en een stuk door de Kampina.
  Prima beschreven. wederom genoten

  Reageren
 13. Mooie vennen Hans van ‘t Hof 4 juli 2020 om 22:12

  Gisteren Vrijdag 3 july voor de 2e keer deze wandeling gelopen.
  Het was weer heerlijk rustig, we hebben genoten.

  Hans en Jose van ‘t Hof

  Reageren
  1. Hans van ‘t Hof 4 juli 2020 om 22:31

   Rustmomentje

 14. Mooie vennen 4 juli 2020 om 22:11

  Gisteren Vrijdag 3 july voor de 2e keer deze wandeling gelopen.
  Het was weer heerlijk rustig, we hebben genoten.

  Hans en Jose van ‘t Hof

  Reageren
  1. Hans van ‘t Hof 4 juli 2020 om 22:15

   Mooie uitzichten

 15. Hans en José van ‘t Hof 9 juni 2019 om 19:15

  Vandaag deze wandeling gelopen, wat een mooie dag en super wandeling.
  Weer een dag met een “gouden” randje zeggen we dan
  Dank je wel.

  Reageren
  1. Hans en José van ‘t Hof 9 juni 2019 om 19:17

   En nog een mooi plekje

  2. Hans en José.van ‘t Hof 9 juni 2019 om 19:20

   De kleine Aa

 16. Marina 29 december 2018 om 09:06

  Op tweede kerstdag deze route gelopen. Met behulp van de duidelijke beschrijving hebben we genoten van een verrassend mooie wandeling door een prachtige omgeving met een diversiteit aan landschappen!

  Reageren
 17. Lennard 8 november 2018 om 09:05

  Gisteren gelopen met heel aardig en rustig herfstweer.
  Ik vond het een leuke en afwisselende route door een mooi gebied.
  “Nanadreef” moet “Nianadreef” zijn, maar voor de rest helemaal correct beschreven.

  Reageren
  1. Adrie 8 november 2018 om 14:31

   Lennard bedankt voor het melden! De naam is inmiddels aangepast.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)