Ommetje Wittenberg, Lomm te Limburg

13 km Wandelroute Ommetje Wittenberg, te Lomm

Wandeltocht in het Nationaal Park De Maasduinen door Barabara's Weerd en door het Landgoed Arcen en de Ravenvennen. Vanuit Lomm gaat de wandeltocht richting Barbara's Weerd in de uiterwaarde van de Maas. Een gebied dat bestaat uit bos en grasland dat begraast wordt door een kleine kudde galloways. Zij zorgen ervoor dat de vroegere landbouwgronden en de aangrenzende graslanden geleidelijk veranderen in een soortenrijk gebied. Na het verlaten van Barbara's Weerd is het maar een kleine stap naar het Landgoed Arcen, dit is een zeer afwisselend, gevarieerd bosgebied. De Ravenvennen zijn een droog bosgebied met overwegend grove dennen op oud stuifzand, afgewisseld door cultuurgronden, vennetjes en wat heide. De Wittenberg, is één van de hoogste duinen in het gebied. Bij deze duin ligt in een laagte het grootste en mooiste vennencomplex in dit gebied. Verspreid over het gebied liggen nog vele andere vennen, een aantal daarvan zal bezocht worden. 72% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 19-3-2015, laatst bijgewerkt op: 28-7-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk en met zicht op het pleintje LA vertrekken, vervolgens bij T-splitsing RA, “Antoniusplein”.
Voorbij het pleintje RD, “Antoniusplein”, weg aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong links aanhouden, “Antoniusplein 9-10”, men verlaat de bebouwde kom.
Bij T-splitsing RA, “Looiweg”, wn route.
Bij T-splitsing met SLL informatiepaneel “Barbara’s Weerd” RD door klaphek, kn58 volg 57, bospad, het pad buigt naar links richting de Maas, na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts, gras-pad met de Maas aan linkerhand volgen, verderop na ca. 200m buigt het gras-pad terug het bos in, t.h.v. een waterloop buigt het pad met scherpe bocht naar links weer terug richting de Maas, voor de Maas weer het gras-pad langs de bosrand met Maas aan linkerhand volgen.
Voorbij het bos RA, stijgend gras-pad, kn57 volg 62, verderop voor afrastering buigt het gras-pad naar links richting klaphek.
2.
RA het grasland via het klaphek verlaten en de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, wn route, aan overzijde buigt het verhard voetpad voor de bosrand naar links.
RD, weg richting doorgaande weg aan linkerhand negeren, onverhard pad met wit metalen afsluitboom en SLL bord “Landgoed Arcen”, het pad buigt naar rechts, verderop voor een wat bredere waterloop buigt het doorgaande pad eveneens naar rechts.
Voorbij flauwe bocht naar rechts LA, wn route, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, kn62 volg 63.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn63 volg 31, direct daarna eveneens RD, pad is tevens ruiterpad, men passeert aan linkerhand een open plek.
Bij kruising met smal pad RD, het pad buigt naar rechts, wn route.
3.
Bij 4-sprong RA, wn route, pad met half open strook aan linkerhand, vervolgens het pad ca. 550m volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren, ruim voor de kruising passeert men kn31 volg 32 en iets voor de kruising een wit metalen afsluitboom.
Bij deze kruising RD, kn32 volg 30, vervolgens voorbij wit metalen afsluitboom LA, kn30 volg 28, pad met lage heuvelrug aan rechterhand met daarachter een ven.
RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, wn route, direct daarna voorbij half open strook aan rechterhand RA, de wn route wordt verlaten, iets verder passeert men een hoge heuvelrug, verderop voorbij volgende hoge heuvelrug buigt het dalende pad in open helling naar rechts.
Bij 4-sprong scherp LA, pad met afrastering aan rechterhand.
Voor rustgebied, bij T-splitsing LA.
4.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 50m RA, bospad met houten afsluitboom en SLL bordje.
Bij T-splitsing LA, pad met heuvelrug aan linkerhand, verderop passeert men een bankje.
Bij kruising RA, verderop volgt het pad afrastering aan linkerhand.
Na ca. 350m LA door klaphek, vervolgens het licht slingerende doorgaande pad met een ruime bocht naar rechts langs de vennen richting hoge zanderige heuvel de “Witteberg” volgen.
Na verlaten van het omheind vennengebied via klaphek, voor heuvel LA, het pad tussen omheind gebied en heuvel volgen tot kruising voor laagte met rechts een pad met groen en wit routepaaltje.
Bij deze kruising LA, gras-pad, iets verder t.h.v. afrastering buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
5.
Bij 4-sprong gescheiden door houten hek en klaphek RD door het klaphek, gras-pad met aan rechterhand rij eikenbomen, verderop na ca. 120m passeert men een klaphek, voorbij het klaphek het pad verder volgen tot kruising met breed grindpad, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, breed grindpad met bosrand aan rechterhand, het pad volgen tot kruising.
Bij deze kruising met SLL bord “Ravenvennen” RD.
Bij splitsing rechts aanhouden, kn18 volg 81, het pad volgen tot flauwe bocht naar rechts.
# Als in de flauwe bocht naar rechts het pad aan linkerhand met een poort gesloten is het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen. Voor bosrand het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot kruising. Bij deze kruising RA, pad met SLL bord “Ravenvennen”, wn route. Ga verder bij punt 6. 3de regel Voor afrastering aan linkerhand……..

In de flauwe bocht naar rechts met bankje LA, het pad volgen tot T-splitsing.
6.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder passeert men aan rechterhand een grote zwerfkei.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens bij kruising RD, pad met SLL bord “Ravenvennen”, wn route.
Voor afrastering aan linkerhand LA, wn route, direct daarna RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing voor bosrand, zijpaden negeren, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
In bosgebied RA, wn route.
Bij kruising RD, kn81 volg 29, direct daarna ruiterpad aan rechterhand negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, kn29 volg 23.
7.
In bocht naar links rechts aanhouden, kn23 volg 26, pad met bosrand aan rechterhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts vervolgens met scherpe bocht naar links.
Bij T-splitsing LA, kn26 volg 60.
Bij kruising met aan linkerhand pad richting grasland RD, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, pad met wit routepaaltje, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad een hoge heuvelrug aan rechterhand.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, de voet van de heuvelrug verder volgen.
Bij informatiepaneel “Welkom op de Ravenvennen” met daarachter parkeerterreintje schuin naar links het parkeerterreintje oversteken.
Na verlaten van het parkeerterreintje RA, breed grindpad.
8.
Bij 5-sprong RD de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, verharde weg, kn24 volg 25, direct daarna de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Voort”, weg aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 230m RD, gras-pad aan rechterhand negeren, direct daarna RA, verhard fietspad, kn25 volg 60, iets verder buigt het fietspad iets naar links, men passeert de dijk.
# Verderop in bocht naar rechts is uitzichtpunt over zandwinningsgebied.
Ca. 250m voorbij 2de bocht naar rechts RA richting rand van het dorp, “Haagbeek”, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot kruising, zijweg negeren.
Bij deze kruising LA, “Grotestraat”.
RD, weg aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong RA, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Antoniusplein 23, 5943 AE te Lomm. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Antoniusplein in Lomm. Parkeren kan rond het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Spikweien, Lomm.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Barbarakapel Adrie: Barbarakapel
Galloway in Barbara's Weerd Adrie: Galloway in Barbara's Weerd
Landgoed Arcen Adrie: Landgoed Arcen
De Ravenvennen Adrie: De Ravenvennen
De Ravenvennen Adrie: De Ravenvennen
De Ravenvennen nu in een ander seizoen Adrie: De Ravenvennen nu in een ander seizoen
De Ravenvennen weer in een ander seizoen Adrie: De Ravenvennen weer in een ander seizoen
De Wittenberg Adrie: De Wittenberg
De Wittenberg nu in de winter Adrie: De Wittenberg nu in de winter
Op de terugweg Adrie: Op de terugweg

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-wittenberg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats LommErvaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 6 juni 2018 om 16:54

  Maandag 4-juni-2018 de wandelroute gecontroleerd tevens iets gewijzigd. De stuifduin in de directe omgeving van het parkeerterreintje De Voort is in de wandelroute opgenomen. In 2016 zijn de grove dennen verwijderd waarbij een aantal markante bomen is gehandhaafd. Door het kappen van de dennen komt deze stuifduin weer helemaal tot zijn recht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 9 juli 2016

  De wandelroute op 9 juli 2016 gecontroleerd. De wandelroute is een klein beetje gewijzigd, een wat smaller pad was nagenoeg dichtgegroeid en is vervangen door een leuk goed beloopbaar pad. Door de grote hoeveelheid neerslag in de maand Juni staat een pad door het vennengebied onder water. Als tijdelijk alternatief kan men bij punt 5. 4de regel i.p.v. LA door het klaphek RD vervolgens het pad langs de afrastering verder volgen tot klaphek t.h.v. de stuifduin. Bij dit klaphek eveneens RD vervolgens de routebeschrijving bij punt 6. 1ste regel verder volgen.

  Reageren
 3. Lennard 24 maart 2015

  Gisteren gelopen met uitstekend wandelweer, fris, lekker zonnig en weinig wind.

  Ik vond het een mooie route die vooral na het betreden van Landgoed Arcen snel heel rustig gelegen wordt. De moeite van het lopen zeker waard en een goed alternatief als je de andere wandelingen in dit gebied wat aan de lange kant vindt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)