Ommetje Wittenberg, Lomm te Limburg

13 km Wandelroute Ommetje Wittenberg, te Lomm

Wandeltocht in het Nationaal Park De Maasduinen door Barabara's Weerd, door het Landgoed Arcen, de Ravenvennen en aan het einde van de wandeltocht door het Rivierpark Lomm. Vanuit Lomm gaat de wandeltocht richting Barbara's Weerd in de uiterwaarde van de Maas. Een gebied dat bestaat uit bos en grasland dat begraast wordt door een kleine kudde galloways. Zij zorgen ervoor dat de vroegere landbouwgronden en de aangrenzende graslanden geleidelijk veranderen in een soortenrijk gebied. Na het verlaten van Barbara's Weerd is het maar een kleine stap naar het Landgoed Arcen, dit is een zeer afwisselend, gevarieerd bosgebied. De Ravenvennen zijn een droog bosgebied met overwegend grove dennen op oud stuifzand, afgewisseld door cultuurgronden, tientallen vennetjes en wat heide. De Wittenberg, is één van de hoogste duinen in het gebied, bij deze duin ligt in een laagte het grootste en mooiste vennencomplex. In het toekomstige rivierpark Lomm vindt zandwinning plaats met als doel een hoogwatergeul te realiseren als bescherming tegen overstromingen van de Maas. De wandeltocht gaat door het in 2020 opengestelde deel van het rivierpark. 75% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 19-3-2015, laatst bijgewerkt op: 5-4-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk en met zicht op het pleintje LA vertrekken, bij T-splitsing RA, “Antoniusplein”, vervolgens voorbij het pleintje RD, weg aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong links aanhouden, “Antoniusplein 9-10”, men verlaat de bebouwde kom met verderop Barbara Kapel aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, “Looiweg”, wn route.
Bij T-splitsing met SLL informatiepaneel “Barbara’s Weerd” RD door klaphek, kn58 volg 57, het pad door het bosperceel buigt naar links richting de Maas, na verlaten van het bos de bosrand volgen met de Maas aan linkerhand, na ca. 200m buigt het pad weer terug het bos in, t.h.v. een klaphek aan rechterhand buigt het pad met scherpe bocht naar links, kruist een waterloop/geul en gaat weer terug richting de Maas, na verlaten van het bos de bosrand weer volgen met de Maas aan linkerhand.
Voorbij het bosperceel RA, kn57 volg 62, iets verder de bosrand aan rechterhand volgen, verderop voor een afrastering buigt het pad naar links richting een klaphek.
2.
RA door het klaphek de doorgaande weg oversteken en aan overzijde het verhard voetpad inlopen, let op drukke weg!!, wn route, voor de bosrand buigt het voetpad naar links en gaat bij de wit metalen afsluitboom en SLL bord “Landgoed Arcen” over in een grindpad, iets voorbij de afsluitboom buigt het pad naar rechts, verderop voor een wat bredere waterloop buigt het pad eveneens naar rechts, het pad verder volgen tot een flauwe bocht naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, voor houten afsluitboom het pad met bocht naar links verder volgen, wn route.
Na ca. 100m RD, pad aan rechterhand negeren, kn62 volg 63.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn63 volg 31, direct daarna eveneens RD, pad tevens ruiterpad met aan linkerhand een open plek.
Bij kruising met smal pad RD, het pad buigt naar rechts, wn route.
3.
Bij 4-sprong RA, wn route, het pad met verderop kn31 volg 32 ca. 550m volgen tot kruising met verharde weg iets voorbij een wit metalen afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, kn32 volg 30, vervolgens iets voorbij de wit metalen afsluitboom LA, kn30 volg 28, pad met aan rechterhand een open plek met een ven.
RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder RA richting heuvel, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij de volgende hoge heuvel buigt het dalende pad in een open helling naar rechts.
Bij 4-sprong scherp LA, pad met afrastering en open grasland aan rechterhand.
Voor rustgebied, bij T-splitsing LA.
4.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 50m RA, pad met iets verder een houten afsluitboom en SLL bordje door het bos.
Bij T-splitsing LA, pad met heuvels aan linkerhand.
Bij kruising RA, pad met verderop aan linkerhand een afrastering.
Na ca. 350m LA door klaphek, het licht slingerende pad met een ruime bocht naar rechts langs de vennen richting hoge zanderige heuvel de Witteberg volgen, smal zijpad aan linkerhand negeren.
Na verlaten van het omheind vennengebied via klaphek, iets voor de heuvel LA, het pad tussen het omheind gebied en de heuvel volgen tot kruising voor een laagte met aan rechterhand een pad met groen en wit routepaaltje.
Bij deze kruising LA, gras-pad, iets verder t.h.v. afrastering buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
5.
Bij 4-sprong gescheiden door houten poort en klaphek RD door het klaphek, pad met aan rechterhand rij eikenbomen richting klaphek bij de bosrand, voorbij het klaphek het pad volgen tot kruising met breed grindpad t.h.v. de bosrand, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, het brede grindpad dat verderop door het bos gaat volgen tot kruising met “Leikoelseweg”.
Bij deze kruising met SLL bord “Ravenvennen” RD.
Bij splitsing rechts aanhouden, kn18 volg 81, het pad volgen tot flauwe bocht naar rechts.
# Als in de flauwe bocht naar rechts het pad aan linkerhand met een poort gesloten is het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen. Voor bosrand het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad met bosrand aan rechterhand verder volgen tot kruising. Bij deze kruising RA, pad met SLL bord “Ravenvennen”, wn route. Ga verder bij punt 6. 3de regel Voor afrastering aan linkerhand……..

In de flauwe bocht naar rechts met bankje LA, het pad met bordje “Opengesteld” volgen tot T-splitsing.
6.
Bij deze T-splitsing RA, pad met aan rechterhand twee grote zwerfkeien.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens bij kruising RD, pad met SLL bord “Ravenvennen”, wn route.
Voor omheind bosperceel aan linkerhand LA, wn route, direct daarna RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, het pad met het omheind bosperceel aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor bosrand, zijpaden negeren, iets voor de T-splitsing buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
T.h.v. bosrand aan linkerhand RA, wn route.
Bij 4-sprong RD, kn81 volg 29, iets verder eveneens RD, ruiterpad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong RD, grindpad richting de bosrand, kn29 volg 23.
7.
T.h.v. bosrand, in bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, kn23 volg 26, pad met bosrand aan rechterhand.
In het bos RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, na ca. 40m buigt het pad  naar links.
Bij T-splitsing LA, kn26 volg 60.
Bij kruising met aan linkerhand pad richting grasland RD, wn route, vervolgens na ca. 40m LA, pad met wit routepaaltje, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad aan rechterhand een hoge heuvel.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, de voet van de heuvel verder volgen, vervolgens voorbij informatiepaneel “Welkom op de Ravenvennen” schuin naar links het parkeerterreintje oversteken, na verlaten van het parkeerterreintje RA, breed grindpad.
8.
Bij 5-sprong RD de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, verharde weg, kn24 volg 25, iets verder bij 3-sprong links aanhouden, “Voort”, wn route, de weg volgen tot verhard fietspad aan rechterhand.
Bij dit fietspad RA, verhard fietspad, kn25 volg 60, iets verder passeert men de dijk het fietspad met de hoge heuvel aan linkerhand verder volgen.
# Verderop in een bocht naar rechts is er een pad naar de heuveltop met mooi uitzichtpunt over zandwinningsgebied.
Ca. 250m voorbij 2de bocht naar rechts van de weg/fietspad de weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg “Maasbeek” aan rechterhand negeren, verhard voet-/fietspad, vervolgens voor bankje LA, grindpad.
Bij 5-sprong RA, grindpad met waterplas aan linkerhand.
Bij kruising met aan linkerhand een steiger RD, verderop buigt het grindpad maar rechts weg van de waterplas en gaat over in een verharde weg.
RD, fietspad aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot 3-sprong met aan linkerhand zicht op de kerk, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong LA, “Kapelstraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Antoniusplein 23, 5943 AE te Lomm. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Antoniusplein in Lomm. Parkeren kan rond het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Spikweien, Lomm.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Barbarakapel Adrie: Barbarakapel
Galloway in Barbara's Weerd Adrie: Galloway in Barbara's Weerd
Landgoed Arcen Adrie: Landgoed Arcen
De Ravenvennen Adrie: De Ravenvennen
De Ravenvennen Adrie: De Ravenvennen
De Ravenvennen nu in een ander seizoen Adrie: De Ravenvennen nu in een ander seizoen
De Ravenvennen weer in een ander seizoen Adrie: De Ravenvennen weer in een ander seizoen
De Wittenberg Adrie: De Wittenberg
De Wittenberg nu in de winter Adrie: De Wittenberg nu in de winter
Op de terugweg Adrie: Op de terugweg

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-wittenberg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats LommErvaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 16 augustus 2021 om 17:37

  Vrijdag 13 augustus 2021 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. Aan het einde gaat de wandeltocht door het in 2020 opengestelde deel van rivierpark Lomm. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 6 juni 2018 om 16:54

  Maandag 4-juni-2018 de wandelroute gecontroleerd tevens iets gewijzigd. De stuifduin in de directe omgeving van het parkeerterreintje De Voort is in de wandelroute opgenomen. In 2016 zijn de grove dennen verwijderd waarbij een aantal markante bomen is gehandhaafd. Door het kappen van de dennen komt deze stuifduin weer helemaal tot zijn recht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 9 juli 2016

  De wandelroute op 9 juli 2016 gecontroleerd. De wandelroute is een klein beetje gewijzigd, een wat smaller pad was nagenoeg dichtgegroeid en is vervangen door een leuk goed beloopbaar pad. Door de grote hoeveelheid neerslag in de maand Juni staat een pad door het vennengebied onder water. Als tijdelijk alternatief kan men bij punt 5. 4de regel i.p.v. LA door het klaphek RD vervolgens het pad langs de afrastering verder volgen tot klaphek t.h.v. de stuifduin. Bij dit klaphek eveneens RD vervolgens de routebeschrijving bij punt 6. 1ste regel verder volgen.

  Reageren
 4. Lennard 24 maart 2015

  Gisteren gelopen met uitstekend wandelweer, fris, lekker zonnig en weinig wind.

  Ik vond het een mooie route die vooral na het betreden van Landgoed Arcen snel heel rustig gelegen wordt. De moeite van het lopen zeker waard en een goed alternatief als je de andere wandelingen in dit gebied wat aan de lange kant vindt.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)