Ommetje Vijverbroek, Ittervoort te Limburg

12 km Wandelroute Ommetje Vijverbroek, te Ittervoort

Wandeltocht door drie kleinere natuurgebieden zoals het Vijverbroek, Heioord en door het beekdal van Itterbeek. Het Vijverbroek is een natuurgebied dat is ontstaan als een oude meander van de Maas, die verlandde toen de Maas naar het oosten opschoof. Een groot deel van het gebied bestaat uit elzenbroekbos en wilgenstruweel. Heioord ligt in een kleinschalig cultuurlandschap en wordt beheerd door Natuurmonumenten. De naam duidt op een voormalig open heidelandschap dat is ontgonnen ten behoeve van land- en bosbouw. Als bezienswaardigheden komt men langs Kasteel van Borgitter met hoevengebouwen, een rentmeesterswoning en een watermolen. Verder zijn er twee andere watermolens de Armenmolen en de Schouwsmolen die als watermolen niet meer in gebruik zijn. De Armenmolen oorspronkelijk een korenmolen nu woonhuis, de buitenkant is echter nog steeds redelijk authentiek. De Schouwsmolen is eveneens een korenmolen, inmiddels met waterrad. 60% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 14-3-2018, laatst bijgewerkt op: 17-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, het voetpad aan overzijde van de weg volgen, kn21 volg 22.
Bij kruising met doorgaande weg RD, het verhard voetpad pal naast woning nr.18 inlopen, iets verder rechts aanhouden, smalle weg met aan rechterhand een begraafplaats, verderop gaat het verhard weg over in een onverhard pad.
RD, pad langs voetbalveld aan linkerhand negeren, kn22 volg 60.
Na ca. 70m, t.h.v. bankje RA, wn route, het pad buigt naar links en daalt, het smalle lager gelegen pad met helling aan linkerhand volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een brugje.
Bij deze 3-sprong RA het brugje over, ww5 volg bv, de wn route wordt verlaten, aan overzijde LA, smal pad met het beekje aan linkerhand.
Na ca. 70m RA het vlonderpad over, bv route, voorbij de vlonder RD door het grasland richting een informatiepaneeltje aan overzijde van het grasland lopen.
T.h.v. de informatiepaneeltje RD door de rand van het grasland lopen, klaphek aan linkerhand negeren, ww10 volg bv, iets verder door een houten voetgangerssluis en het (gras)pad met aan beide zijde een afrastering en aan rechterhand knotwilgen volgen.
2.
Voorbij voetgangerssluis links aanhouden, door de linkerzijde van het grasland, ww13 volg bv, verderop na verlaten van het grasland buigt het gras-pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RD, pad aan rechterhand negeren, de bv route wordt verlaten, t.h.v. bosrand passeert men een klaphek.
RD, lang recht pad aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot klein stenen brugje aan rechterhand.
Bij dit brugje RA het brugje over, pad met informatiepaneeltje “Het Vijverbroek”.
Bij T-splitsing LA, ww4 volg bv.
Bij T-splitsing RA, smalle verharde weg, bv route.
Voorbij bankje, bij kruising RD, bv route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Kleine Kasteelstraat”, bv route.
Bij T-splitsing RA, bv route.
RD, “Kasteelstraat”, weg “Lakerweg” aan linkerhand negeren, bv route.
Na ca. 110m LA, grindpad, “Kasteelstraat no 19 tem 24”, bv route, het bordje “Verboden toegang voor onbevoegden” negeren, het pad is opengesteld voor wandelaars, gevolgd wordt het wandelnetwerk.
Direct na woning nr.21 RA door poortgebouw, bv route, voorbij het poortgebouw gaat de verharde weg over in een smal onverhard pad, voorbij een metalen poort aan rechterhand buigt het pad naar links.
3.
Bij verharde weg RA, de weg volgen tot T-splitsing, bv route.
Bij deze T-splitsing LA, kn55 volg 44, de bv route wordt verlaten.
Bij 4-sprong RD, “Haardstraat”, kn44 volg 45, verderop voorbij woning nr.20 gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij bosrand aan rechterhand RA, kn45 volg 43, bospad, vervolgens na ca. 35m LA, de wn route wordt verlaten, verderop voor een omheind perceel grasland buigt het pad naar rechts, het pad verder met het perceel aan linkerhand volgen.
Bij T-splitsing RA, het brede pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot een pad aan linkerhand iets voorbij een pad aan rechterhand met kn43 routepaaltje ca. 150m voorbij woning nr.7/nr.5.
Bij dit pad LA, ruiterpad met landbouwperceel aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, kn48 volg 35, smal pad met bosrand aan rechterhand, het pad volgen tot kruising in het bos, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, het pad dat iets verder met flauwe bocht naar links buigt en vervolgens licht slingerend verder gaat volgen tot T-splitsing.
4.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt weer verlaten.
Na ca. 60m, iets voorbij flauwe bocht naar rechts van de weg LA, het pad door het bos met aan linkerhand een ruiterroutepaaltje volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het brede pad met bosrand aan linkerhand en verderop een bosperceel aan rechterhand volgen tot een bospad aan rechterhand ca. 50m voorbij bosrand aan linkerhand en iets voorbij een bankje aan rechterhand.
Bij dit pad RA, smal bospad tevens ruiterpad (ruiterroute 92).
Bij kruising RD, smal recht bospad, de ruiterroute wordt weer verlaten.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een bankje RA, breder pad.
Bij kruising met verharde weg RD, kn33 volg 18, het smalle pad door de houtsingel met waterloop aan rechterhand volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, kn18 volg 19, direct daarna RD, pad langs waterloop aan rechterhand negeren.
5.
Voorbij perceel rond boerderij, bij 3-sprong rechts aanhouden richting het dorp lopen, kn19 volg 50, verderop voor de rand van het dorp buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad achter de woningen verder volgen tot verharde weg.
Bij de verharde weg LA, kn50 volg 54, “Luciastraat”, de weg volgen tot weg “Op Den Heuvel” aan rechterhand direct na een plantsoentje, over zijwegen negeren, voor het plantsoentje wordt de wn route verlaten.
Bij deze weg RA, “Op Den Heuvel”, weg het plantsoentje aan rechterhand, voorbij het plantsoentje, bij T-splitsing LA, de weg buigt naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, t.h.v. school LA.
Bij kruising RD, verhard voetpad, iets verder voorbij metalen voetgangerssluis, bij kruising LA, smal onverhard pad langs achterzijde van woningen.
Aan einde van het pad, bij kruising met verharde weg RD, het voetpad met lantaarnpalen over het smalle grasveld volgen.
Na verlaten van het smalle grasveld, bij T-splitsing RA, de verharde weg volgen tot weg aan linkerhand voorbij woning nr.30.
6.
Bij deze weg LA, “Vijverbroekstraat”, de weg volgen tot beekje.
# Aan begin van de weg passeert men een oude waterput, verderop voor het beekje passeert men aan rechterhand een watermolen.
Iets voorbij het beekje, t.h.v. woning nr.16 LA, onverhard pad, wn route.
Voorbij haag aan linkerhand LA door klaphek met NM bordje “Vallei van de Uffelse Beek”, kn53 volg 51, het begrazingsgebied met iets verder het beekje aan linkerhand inlopen, verderop het begrazingsgebied t.h.v. een watermolen via een klaphek weer verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij T-splitsing LA, kn51 volg 17.
# Watermolen de Schouwsmolen, in 1630 werd op deze plaats een watermolen gebouwd, en in 1830 werd de molen vergroot. De huidige molenaarswoning is van 1822.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, “Margarethastraat”, de weg met iets verder kn17 volg 21 volgen tot 3-sprong bij doorgaande weg, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Rivierpark Maasvallei wandelnetwerk, ww zijn wandelwisselnummers vergelijkbaar met knooppuntnummers  met gekleurde symbolen gr= groene rechthoek, bv = blauwe vierhoek en rd = rode driehoek geven de richting aan.
Wandelnetwerk met rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Margarethastraat 2, 6014 AE te Ittervoort. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan de Anemoonstraat naast de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Ittervoort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Het Vijverbroek Adrie: Het Vijverbroek
Het Vijverbroek Adrie: Het Vijverbroek
Het Vijverbroek nu in een ander seizoen Adrie: Het Vijverbroek nu in een ander seizoen
Omgeving Kessenich Adrie: Omgeving Kessenich
Kasteel Borgitter Adrie: Kasteel Borgitter
Watermolen bij kasteel Borgitter Adrie: Watermolen bij kasteel Borgitter
Waterput in Neeritter Adrie: Waterput in Neeritter
Watermolen de Armenmolen Adrie: Watermolen de Armenmolen
Konikpaarden Adrie: Konikpaarden
De Itterbeek Adrie: De Itterbeek
Watermolen de Schouwsmolen Adrie: Watermolen de Schouwsmolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-vijverbroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Ittervoort, Kessenich langs de N78 en Neeritter.Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 17 mei 2024 om 18:08

  Eergisteren 15 mei 2024 de wandeltocht samen met Ommetje de Grote Hegge en Langs de Borgitter gecontroleerd. Bij het vlonderpad in het het Vijverbroek is het nog steeds even opletten enkele planken zijn vervangen maar er zijn enkele planken van het vlonderpad die gebroken zijn. In Neeritter de wandeltocht iets aangepast, een langere weg vervangen door een smal pad dat langs de achterzijde van woningen loopt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 28 juli 2022 om 17:19

  Gisteren 27 juli 2022 de wandeltocht samen met Ommetje de Grote Hegge gecontroleerd. Bij het vlonderpad in het het Vijverbroek is het even opletten enkele planken van het vlonderpad zijn gebroken. Het overwoekerde pad zie reactie van Margriet op 31 augustus 2021 is nog wat ruig maar er was een smal pad te herkennen. Verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Margriet 31 augustus 2021 om 15:57

  Wat een mooie route! Het starten vrijwel meteen met een prachtig smal paadje, leek wel op een holle weg.
  Het natuurgebied Vijverbroek was prachtig. We hadden geluk, het grootste gedeelte van het pad was juist gemaaid, het gras stond daar heel hoog. Ook hebben we modderbaden moeten trotseren, maar met goede schoenen en wat goede zin lukte dat ook.
  Bij punt 4 , knooppunt 33 volg 18, hebben we uiteindelijk de waterloop aan de linkerkant gelaten. Er stonden aan de andere kant zoveel netels heel hoog dat er geen doorkomen aan was.
  We kwamen daar andere wandelaars tegen, die dezelfde route liepen en die volgden ons voorbeeld.
  Weer een mooie wandeltocht, bedankt!!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)