Ommetje Uffelse Beek, Grathem te Limburg

9 km Wandelroute Ommetje Uffelse Beek, te Grathem

De wandeltocht staat in het teken van het beekdal van de Uffelse Beek. De Uffelse beek, weer in oude glorie hersteld, slingert hier door een kleinschalige landschap van landbouw en kleine bospercelen. Als bezienswaardigheid komt men langs het bijzondere kasteel “Groot Buggenum” en de watermolen “Grathemermolen” . Ooit stond op de grond waarop kasteel Groot Buggenum is gebouwd het Middeleeuwse kasteel De Meersen. Maar nadat het in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd was geraakt, raakte het kasteel meer en meer in verval. Architect de Düsseldorfse professor H. Hentrich kocht de grond en wat er nog over was van het kasteel en restaureerde het geheel naar eigen inzicht. Met als resultaat een werkelijk fantastisch bouwwerk. De genereuze professor Hentrich heeft kasteel Groot Buggenum voor het symbolische bedrag van een gulden geschonken aan de provincie, onder de strikte voorwaarde dat het kasteel ook na zijn overlijden in 2001 zou ‘blijven leven’. Het pad dat vanuit Grathem gevolgd wordt is naar de architect vernoemd. 66% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 2-5-2017, laatst bijgewerkt op: 29-2-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, het plein aan de linkerzijde verlaten, wn route, vervolgens bij doorgaande weg RD door klaphek, “Prof. Hentrich pad”, grindpad door grasland, wn75, verderop het grasland via een klaphek verlaten, voorbij dit klaphek het grindpad verder volgen.
# Halverwege het grasland passeert men aan linkerhand kasteel Groot Buggenum, het huidige jachtslot is in 1889 gebouwd op de fundamenten van een veel ouder kasteel. Nadat het in de Tweede Wereldoorlog ernstig werd beschadigd heeft professor H. Hentrich in 1971 de ruïne gekocht en naar eigen inzichten gerestaureerd. 
Voorbij klaphek, bij kruising RD door 2de klaphek, wn route, vervolgens na ca. 40m scherp LA, gras-/onderhoudspad met beek aan rechterhand, kn75 volg 91.
Bij T-splitsing RA de brug over, aan overzijde eveneens RA, pad met de beek aan rechterhand, wn route.
2.
Bij T-splitsing LA, breed onverhard pad met kanaal aan rechterhand, kn91 volg 93.
Na ca. 500m LA, het kanaal wordt verlaten, kn93 volg 77, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, doodlopende weg richting boerderijcamping nr.7 aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising RD, “Beeklaan”, kn77 volg 76, weg met beek aan linkerhand.
# Watermolen De Grathemermolen aan de Uffelse Beek. Al in de 13e eeuw bevond zich in Grathem al een watermolen, een banmolen waar de naburige boeren verplicht waren hun graan te laten malen
Bij 4-sprong met aan linkerhand brug RD, grindpad, kn76 volg 80, vervolgens voorbij het groene pomp installatiekastje LA, wn route, het gras-/onderhoudspad met de beek aan linkerhand volgen tot een betonnen brugje.
3.
Bij dit brugje LA het brugje over, wn route, aan overzijde bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing RA brug over, verharde weg, kn80 volg 51/81, aan overzijde RD, “De Peel”, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren, wn81, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. boerderij nr.10 RA.
Voorbij landbouwperceel, t.h.v. bankje LA, onverhard pad met bosschages aan rechterhand.
RD, verharde weg aan linkerhand negeren, wn route, iets verder gaat het pad door een smal bosperceel en verderop door de bosrand.
Bij kruising LA, hol onverhard pad, wn route.
Bij kruising RD, kn57 volg 51, het pad met houten afsluitboom en bordje “Landgoed Genegenterhof” met verderop dicht na elkaar twee klaphekken volgen tot een betonnen brugje.
4.
Voor dit brugje LA, kn51 volg 80, gras-/onderhoudspad met beekje aan rechterhand, let op! verderop bij een stalletje met bijenkorven langs achterzijde lopen, niet de vliegroute van bijen doorkruisen.
Voor omheind perceel, bij splitsing rechts aanhouden, gras-/onderhoudspad met beekje aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing RA de brug over, verharde weg, “De Peel”, wn80, aan overzijde RD, pad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, “Bosstraat”, kn80 volg 70, de weg verder volgen tot T-splitsing voor een klein pleintje in de bebouwde kom van Grathem, zijpaden en zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn70 volg 71, vervolgens voorbij Heilig Hartkapel RD, weg aan linkerhand negeren, kn71 volg 72, “Dorpsstraat”, de weg met verderop kn72 volg 77 volgen tot 3-sprong, zijweg negeren.
Bij deze 3-sprong RA, wn route, vervolgens voorbij woning nr.7 LA, wn route, het voetpad volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkplein 1, 6096 AK te Grathem. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Kerkplein voor de kerk in Grathem.

Openbaar vervoer

Bushalte Centrum, Grathem.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Kasteel Groot Buggenum Adrie: Kasteel Groot Buggenum
De Uffelse Beek Adrie: De Uffelse Beek
Insectenhotel Adrie: Insectenhotel
De andere zijde van kasteel Groot Buggenum Adrie: De andere zijde van kasteel Groot Buggenum
De kerk van Grathem Adrie: De kerk van Grathem
Watermolen de Grathemermolen Adrie: Watermolen de Grathemermolen
Watermolen de Grathemermolen Adrie: Watermolen de Grathemermolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-uffelse-beek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats GrathemErvaringen van wandelaars (8)

 1. Adrie 1 maart 2024 om 16:37

  Gisteren 28 februari 2024 met een mistige start van de dag en later even een zonnetje deze wandeltocht samen met de langere wandeltocht Langs kasteel Groot Buggenum gecontroleerd. De paden waren over het algemeen goed te belopen. Op de delen dat de wandeltocht langs beken gaat was het op enkele plekken drassig. Die delen waren alleen te passeren met hoge bij voorkeur waterdichte wandelschoenen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 29 december 2022 om 15:49

  Vandaag 29 december 2022 de wandeltocht in combinatie met de langere Tuspeel-route gecontroleerd. De routebeschrijving klopte nog, verder waren alle paden prima te belopen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 2 maart 2022 om 19:26

  Vandaag 2 maart 2022 naar aanleiding van een melding dat er een pad gesloten zou zijn de wandeltocht gecontroleerd. Geen gesloten paden gezien ook geen werkzaamheden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Marjo 7 december 2020 om 12:54

  deze wandelroute gelopen. mooie route langs de beek. nu erg drassig.
  de lengte van de route volgens de stappenteller 6.8 km.

  Reageren
  1. Adrie 7 december 2020 om 13:03

   Marjo bedankt voor de reactie! Het bepalen van de exacte lengte door verschillende apparaten levert nogal wat verschillen op. Mijn laatste gelogde track kwam uit op 9,1 kilometer. De berekende lengte door BaseCamp van Garmin en Google Maps geven beide 8,9 kilometer.

 5. Marja Deumens 8 juli 2020 om 16:19

  Prachtige route zeker om wat mooie foto’s te maken.

  Reageren
 6. Karin 7 januari 2018 om 16:25

  Erg mooie route alleen nu niet goed te lopen, veel te nat!

  Reageren
 7. Rieky noud 19 november 2017 om 15:21

  Zeer mooie afwiselinge route bedankt voor het uitzette van deze route goed uitgezet op papier
  Rieky Noud van der putten

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)