Ommetje Torreven, Mariahout te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje Torreven, te Mariahout

Wandeltocht vanuit Mariahout door enkele kleine maar mooie natuurgebieden zoals het Keelgras, de Mosbulten met het vogelrijke Haverven, het waterwingebied in de bossen van Olen en ten noorden van Mariahout door de Lieshoutse Heide ook wel Lieshoutse Bossen genoemd. Mariahout is een ontginningsdorp, sinds 1920 werden de woeste gronden in het noordwesten van Lieshout massaal ontgonnen. De vele nieuwe boerderijen vormde samen met bestaande buurtschappen de basis voor een nieuwe dorpsgemeenschap. In 1933 werd de kerk ingewijd en kreeg de plaats de naam Mariahout. Het Keelgras dat bestaat uit een afgedekte en beplante voormalige vuilstortplaats is een klein natuurgebied met aan de rand een klein moeras met veel riet. Op de top staat een uitkijktoren met mooi uitzicht over de omgeving. De Mosbulten is een klein waterrijk natuurgebied met aan de rand een vogelkijkscherm. Het is aan het einde van de 20e eeuw ten behoeve van natuurontwikkeling gecreëerd ter compensatie van de aanleg van de A50, twee oorspronkelijke vennen het Haverven en Heikantven zijn toen hersteld. Het is een zeer aantrekkelijk gebied geworden, inmiddels zijn er weer enkele zeldzame planten waargenomen. In de directe omgeving van de Mosbulten is een waterwingebied, de wandeltocht gaat zowel door grasland als door de bossen van het waterwingebied. De Lieshoutse Bossen is een langgerekt bosgebied met een mooi smal ven het Torreven en sinds 2019 het hersteld Vossenbergven. Als bezienswaardigheid komt men langs de Lourdesgrot van Mariahout, een 10 meter hoge en 25 meter brede Lourdesgrot aan de rand van het plein voor de kerk. 76% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 22-5-2014, laatst bijgewerkt op: 29-1-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij de doorgaande weg met de rug naar het plein LA vertrekken, de weg volgen tot kruising voorbij de kerk.
Bij deze kruising RA, “Bernadettestraat”, wn route, verderop buigt de weg naar rechts.
Ca. 60m voorbij deze bocht LA, “Knapersven”, kn90 volg 91.
RD, weg “Plevierstraat” aan rechterhand negeren.
Bij splitsing links aanhouden, “Ketelkampweg”, kn91 volg 97.
In bocht naar links van de weg RA, onverhard pad met bankje, kn97 volg 24.
Na ca. 80m, voor bosschages aan linkerhand LA, gras-pad met waterloop aan rechterhand, wn route, verderop voorbij de bosschages en knotwilgen RD, nu door de linkerzijde van het landbouwperceel met na ca. 40m een waterloop aan linkerhand, na ca. 80m buigt het gras-pad naar rechts richting de rand van smal bosperceel op heuvel.
2.
Aan einde van dit bosperceel, direct na informatiepaneel “Pionieren door de eeuwen heen” RA het stijgend pad inlopen met op de heuvel een uitkijktoren, de wn route wordt verlaten, let op bij het beklimmen van de uitkijktoren, beperkte hoogte tot plateau en de grote afstand tussen de treden, voorbij de uitkijktoren het smalle pad over de heuvel verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg.
Bij kruising RA, “Broeksteeg 2-4-7”, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, breed  onverhard pad.
Na ca. 70m LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Bij bomenrij aan rechterhand RA, onverhard pad met bankje, wn route.
Bij kruising RD, “Stekkermortel”, verharde weg, kn21 volg 81.
T.h.v. woning nr.6 LA, breed grindpad, wn route.
RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, groene (oranje bordjes met groene pijl) route, kn81 volg 11.
Ca. 50m voorbij metalen afsluitboom LA, onverhard pad door de bosrand, groene en wn route.
3.
T.h.v. omheind perceel met schuurtje, voor bordje “Waterwingebied” RA, groene route, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 60m, bij 3-sprong RA, groene route, het pad volgen tot 4-sprong met bankje direct na een waterput aan linkerhand.
Bij deze 4-sprong LA, smal bospad, groene route.
Bij kruising RD, groene route, het pad volgen tot 3-sprong bij een verharde weg.
Bij deze 3-sprong RA, smalle weg, groene route, vervolgens na ca. 50m LA het parkeerterreintje “Haverven” met bankje en informatiepaneel “Mosbulten” oplopen richting klaphek, voorbij het klaphek begrazingsgebied richting ven inlopen, voor het ven buigt het gras-pad naar rechts met ven aan linkerhand, rode (oranje bordjes met rode pijl) route, verderop ruim voorbij bocht naar links gaat het pad door bosschages, via een klaphek het begrazingsgebied weer verlaten.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, rode route.
4.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Olen 20..24D”, rode route, kn10 volg 80.
Iets voorbij woning nr.24/nr.24B RA, breed onverhard pad, “Olen 24C – 24D”, de rode en wn route worden verlaten, het pad ca. 370m volgen tot bosrand aan linkerhand met lange inrit naar woning nr.24C.
Ca. 60m voorbij deze inrit, direct na lage metalen “grondwater meetpunt” buis LA, smal pad door perceel berkenbomen, verderop iets voorbij een omheind bosperceel aan rechterhand buigt het pad naar rechts en gaat slingerend door een dicht bosperceel met veel omgevallen bomen, iets voor het verlaten van het bos aan rechterhand een bankje bij een poel.
Voor brede waterloop, bij T-splitsing RA, gras-pad met de brede waterloop aan linkerhand.
Voorbij metalen afsluitboom, bij T-splitsing LA, breed onverhard pad.
Bij 4-sprong LA, eveneens een breed pad.
5.
Halverwege perceel grasland aan rechterhand RA door klaphek het grasland inlopen, door het midden naar de overzijde, voorbij een bankje met aan rechterhand een poel buigt het gras-pad iets naar rechts richting een klaphek in de rechter hoek aan de overzijde van het grasland voor de bosrand.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, onverhard pad, iets verder RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn20 volg 80.
In 2de bocht naar links van het pad, direct na bankje RA, smal pad door bosschages, de wn route wordt verlaten, verderop voor omheind terrein buigt het pad naar rechts, blauwe (oranje bordjes met blauw-paarse pijl) route, pad met omheining aan linkerhand.
Bij kruising met verharde weg en aan linkerhand een poort RD, blauwe route, vervolgens doorlopen tot T-splitsing voor afrastering iets voorbij het omheinde terrein.
6.
Bij deze T-splitsing LA, pad met afrastering aan rechterhand.
Voor informatiepaneel “D’n Erpse pad” RA het pad met afrastering aan rechterhand verder volgen, blauwe route.
Bij kruising RA door klaphek, de blauwe route wordt verlaten, het pad volgen tot pad aan linkerhand voor langwerpig ven het Torreven direct na een klein uitkijkplateau.
Bij dit pad LA, het smalle pad met het langwerpige ven aan rechterhand ca. 220m volgen tot pad schuin naar links iets voorbij een bankje.
Bij dit pad links aanhouden, pad met iets verder een lage houten afrastering aan rechterhand.
Bij kruising RA, pad met groot ven aan linkerhand.
Voorbij houten afrastering aan rechterhand RA, pad met de houten afrastering aan rechterhand.
Na ca.90m, bijna aan einde van de houten afrastering LA, smal pad met routepaaltje (wit bordje met rode driehoek zie achterzijde), iets verder gaat het pad door het bos.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, pad met afrastering aan linkerhand, vervolgens na ca. 45m RA, smal slingerend bospad.
Voorbij rijpaaltjes, bij 4-sprong LA, recht bospad.
Bij T-splitsing RA, het brede pad met paaltjes (scheiding tussen wandel- en ruiterpad) volgen tot 4-sprong iets voorbij een metalen afsluitboom t.h.v. de bosrand.
7.
Bij deze 4-sprong RA het bospad met bordje opengesteld voorbij het bankje inlopen, wn route, iets verder RD, pad aan rechterhand negeren.
Iets voorbij bocht naar rechts, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, let op het pad is tevens ATB pad!
Bij T-splitsing LA, klinkerweg, kn99 volg 10.
Bij kruising met doorgaande weg RD, breed onverhard pad, wn route.
Iets voorbij informatiepaneel “Trimbaan Laarbeek” en speeltoestellen aan linkerzijde van het pad  RA, smal bospad, de wn route wordt verlaten, iets verder bij 3-sprong links aanhouden, vervolgens na ca. 25m RD, pad aan rechterhand negeren, let op het pad is tevens ATB pad!
Bij kruising RA het brugje over, het verhard fietspad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot het plein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Oranjeplein in het centrum van Mariahout, Mariastraat, 5738 AJ te Mariahout. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op of langs het Oranjeplein.

Openbaar vervoer

Buurtbus, bushalte Oranjeplein, Mariahout.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

Uitkijktoren bij het Keelgras Adrie: Uitkijktoren bij het Keelgras
Het Keelgras Adrie: Het Keelgras
Het Haverven Adrie: Het Haverven
Reiger in het Heikantven Adrie: Reiger in het Heikantven
Poel in het grasland Adrie: Poel in het grasland
Zwanen in het waterwingebied Adrie: Zwanen in het waterwingebied
Het Torreven Adrie: Het Torreven
Het Torreven maar nu in de winter Adrie: Het Torreven maar nu in de winter
Omgeving van Mariahout Adrie: Omgeving van Mariahout
De Mosbulten Adrie: De Mosbulten
Uitkijktoren bij het Keelgras Adrie: Uitkijktoren bij het Keelgras

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-torreven.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Er zijn geen horecagelegenheden bekend! Ken jij er één in de buurt van de wandelroute? Meldt het ons dan via de contactpagina..

Ervaringen van wandelaars (23)

 1. Mark 22 januari 2024 om 18:16

  Na een storm- en regenachtige ochtend, vanmiddag met goed wandelweer dit gevarieerde ommetje gelopen. De Mosbulten en het Torreven waren bekend terrein, maar het Keelgras nog niet. En we moeten zeggen dat het buitengebied van Mariahout ons heeft verrast. De route is over het algemeen goed te belopen. Alleen in de Mosbulten is stevig en waterdicht schoeisel een noodzaak. Geen bijzonderheden in de routebeschrijving aangetroffen. Wel zijn op een aantal plekken de wn-bordjes aan vervanging toe.

  Reageren
 2. Adrie 14 december 2023 om 14:57

  Vandaag 14 december 2023 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving op een paar puntjes wat aangevuld. Bij punt 4 gaat het pad slingerend door een klein bosperceel met een aantal afgebroken dode fijnsparren, hier is het even zoeken naar het best te lopen pad. Jammer dat horecagelegenheid Café-zaal De Pelgrim 8 december 2023 de deuren gesloten heeft. De pandeigenaar is bezig met plannen om De Pelgrim te transformeren naar een combinatie van woningen en horeca. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 18 september 2021 om 13:19

  Vandaag 18-9 de wandelroute gecontroleerd. Geen grote veranderingen gezien, over de heuvelrug bij het Keelgras met in het verleden meerdere wat rommelige paadjes is nu slechts één duidelijk herkenbaar goed te belopen pad en in de omgeving van het Vossenbergven was wat bos gerooid. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Theo 23 november 2020 om 08:28

  Verrassend mooie, afwisselende wandeling.

  Reageren
 5. Cinda 22 oktober 2020 om 18:54

  Vandaag deze mooie afwisselende route gelopen met mooie herfstkleuren.
  Het ven bij de Mosbulten is prachtig! Vandaag liepen we daar tussen de runderen. In de bosschage was een grote groep vliegenzwammen te zien.
  De natuur en de bossen bij het Torreven zijn de moeite waard. Ik wilde deze route lopen vanwege de grote uitkijktoren bij natuurgebied Keelgras, maar ben aangenaam verrast door alle mooie vennen en verschillende (bos)paadjes op de gehele route. Deze route ga ik nog een keer doen! Bedankt voor de duidelijke gedetailleerde routebeschrijving.

  Reageren
 6. Lucie 4 augustus 2020 om 14:17

  Een supermooie wandeling. Zeer verrassend. Volop bankjes om van al het het natuurschoon te genieten en dat hebben we dan ook gedaan. Prima routebeschrijving, zeer duidelijk. Bedankt voor het samenstellen van de tocht.

  Reageren
 7. Adrie 14 juni 2020 om 15:06

  Gisteren 13 juni 2020 de wandelroute. In omgeving van het Torreven een nieuw pad in de wandelroute verwerkt waardoor men mooier uitzicht op het herstelde Vossenbergven heeft. Ook het startpunt verplaatst naar het Oranjeplein, bij het plein zijn voldoende parkeerplaatsen en ook de bushalte. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Rick meijer 4 april 2020 om 15:24

  Wij wandelen regelmatig oa rond het Torrenven. Ondanks de borden dat honden aangelijnd moeten worden meteen uitleg waarom, zijn er vaak mensen die daar lak aan hebben en hun hond loslaten.Ik spreek hen erop aan maar tot nu toe alleen negatieve reacties.

  Reageren
  1. Adrie 4 april 2020 om 15:35

   Beste Rick Meijer, jammer dat het erop aanspreken negatieve reacties oplevert. Het is aan de terreinbeheerder om te handhaven, blijkbaar gebeurt dat ook niet.

 9. Adrie 25 januari 2019 om 10:49

  De wandeltocht is vernieuwd. In de omgeving van het Torreven zijn werkzaamheden geweest. Het Vossenbergven is hersteld en er is een nieuw heidecorridor tussen het herstelde Vossenbergven en Torreven gecreëerd ook heeft men begrazingsgebied rond het Torreven verder uitgebreid. De wandeltocht is aangepast aan de nieuwe situatie.

  Reageren
 10. Adrie 27 januari 2018 om 09:58

  Als gevolg van de storm op 18 januari is bij het Torreven een pad niet meer begaanbaar. De beheerder van het bosgebied heeft gezorgd voor een waarschijnlijk tijdelijk alternatief. Het stukje alternatieve route is ook in de routebeschrijving opgenomen. Zodra de omgewaaide bomen weer verwijderd zijn en het pad weer normaal te belopen is dan hoor ik dit graag via een reactie. Bij voorbaat bedankt! Tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd. Veel wandelplezier!

  Reageren
  1. Irene 2 mei 2018 om 16:28

   De route is weer zonder problemen te wandelen, de bomen zijn opgeruimd. Wat een mooie afwisselende wandeling, heerlijk gewandeld!

  2. Adrie 2 mei 2018 om 16:48

   Irene bedankt voor het melden! Het tijdelijk alternatief is weer uit de routebeschrijving verwijderd.

 11. Ingrid 2 oktober 2017 om 13:51

  1 oktober 2017 deze route gelopen. Een prachtige route met weinig asfalt maar veel natuur. Heerlijk genoten. Bedankt voor het delen van deze mooie route.
  Groet Ingrid

  Reageren
 12. Monique 24 september 2017 om 16:36

  Wederom een prachtige wandelroute gelopen uit de serie van Adrie, geweldig mooi. Goed beschreven, fijne wandelpaden. Bedankt dat je deze prachtige routes wilt delen Adrie.

  Reageren
 13. Johanna 27 maart 2017 om 19:33

  Vandaag, op een prachtige zonnige dag, deze wandelroute voor de tweede keer gewandeld. Het is een erg mooie afwisselende wandelroute. Wij hebben genoten. De routebeschrijving is perfect. Bedankt Adrie en voor iedereen veel wandelplezier.

  Reageren
 14. Adrie 18 december 2016

  Gisteren 17 december 2016 de wandelroute gecontroleerd, tevens een klein beetje gewijzigd. Een wat langer pad is uit de route gehaald en vervangen door een stukje weiland, in het midden van het weiland passeert men een poel met bankje, een mooi pauzepunt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 15. Dick en Wilma 6 augustus 2015

  Mooie route, veel natuur. Vooral het mooie bosvennetje met de vele karpers. Ook nog een hertje wakker gemaakt dat op de route in het hoge gras van de zon lag te genieten.

  Reageren
 16. Johanna 19 april 2015 om 19:49

  Mooie route met veel afwisseling die nu, half april, overal goed te lopen is. De routebeschrijving is perfect. Bedankt Adrie en ga vooral door met het uitzetten van routes. Wij genieten ervan.

  Foto’s van links naar rechts: Uitkijktoren en Leuk bospaadje

  Reageren
 17. Adrie 15 maart 2015

  15 maart 2015 de wandelroute gecontroleerd, Staatsbosbeheer heeft zijn routepaaltjes vervangen, de routebeschrijving is hierop aangepast. Tevens is de wandelroute iets gewijzigd, een breed lang pad is vervangen door leuk smal wel iets korter pad. Verder kan men vanuit de uitkijktoren bij het Keelgras weer uitkijken over de omgeving, de uitzicht ontnemende bomen zijn gerooid.

  Reageren
 18. Marga Oeno 28 september 2014

  Vandaag deze afwisselende route gelopen, fijne route.
  Enige wat ik graag zou vermelden is dat waar regel 2 begint bij punt 2, daar is het pad grotendeels overwoekerd/niet gemaaid.

  Reageren
  1. Adrie 28 september 2014 om 19:54

   Punt 2 regel 2 is geen pad men loopt aan de rand van een weiland. In de 1ste regel staat dan ook “einde pad”. Blijkbaar is het al weer een poosje geleden dat er gehooid is. Het pad na verlaten van het weiland wordt weinig gebruikt het is vaak ook een ruig stukje. Het loopt misschien wat lastiger, maar brengt wel wat extra variatie in de route.

 19. Lennard 29 mei 2014

  Afgelopen zondag gelopen met stralend weer.

  Ik vond het een leuke route door grotendeels rustig gelegen gebied.

  De route is correct en duidelijk beschreven. Door de hoge brandnetels staan sommige paaltjes nu wel verdekt opgesteld. Bij de 2e regel van punt 6 liep ik er in eerste instantie aan voorbij omdat ik het grondwater meetpunt niet had gezien. Dit is het punt waar de bosrand aan de linkerhand in de vorm van een langwerpige strook wat naar achteren wijkt en vol staat met brandnetels. Het paadje dat hier midden doorheen loopt was overigens wel gemaaid.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)