Ommetje Tongelreep, Leende te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje Tongelreep, te Leende

Wandeltocht door het beekdal van Tongelreep en het heidegebied Groote Heide ten zuiden van het Leenderbos, beide gebieden maken deel uit van Natuurgrenspark De Groote Heide. De wandeltocht start bij de Achelse Kluis en gaat via het beekdal van de Tongelreep naar de Groote Heide. De Tongelreep ontspringt in België bij Neerpelt als de Warmbeek. Vanaf de Nederlandse grens heet de beek Tongelreep. De Tongelreep heeft haar oude loop teruggekregen en ligt niet meer rechtgetrokken in het landschap. Het heidegebied dat bezocht wordt is een van de restanten van een oorspronkelijk veel groter heidegebied Groote Heide dat tot in het begin van de 20ste eeuw zich uitstrekte van Geldrop tot de Belgische grens. In 1930 is Staatsbosbeheer gestart met aanleg van bos het huidige Leenderbos om te voorzien aan de vraag van hout in de mijnbouw. Door het uitbreken WOII is men gestopt met het beplanten. Dit niet beplante deel is een uitgestrekt heidegebied waar men een goede de indruk krijgt hoe het er in het verleden ooit uitgezien heeft. 95% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 23-8-2019, laatst bijgewerkt op: 22-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Na verlaten van het parkeerterrein, bij T-splitsing LA, het smalle pad langs de verharde weg inlopen, kn68 volg 71, iets verder bij kruising RA, “St. Benedictuslaan”, kn68 volg 71, het smalle grindpad aan overzijde van de weg parallel aan de verharde weg volgen.
Voorbij beek de Tongelreep, in flauwe bocht naar links van de weg RA, klinkerweg met aan linkerhand een kruisbeeld, “Kluizerdijk”, wn route.
Klinkerweg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, “Brugseheide”, kn71 volg 76, de klinkerweg volgen tot flauwe bocht naar links, zijpad negeren.
In deze flauwe bocht RA, gras-/onderhoudspad met houten afsluitboom, het pad buigt naar links met afrastering aan rechter- en een waterloop aan linkerhand.
2.
Voor afrastering door het klaphek aan rechterhand, schuin naar links het begrazingsgebied inlopen, iets verder een smalle geul met stapstenen over en de brede geul aan rechterhand en iets verder de beek aan rechterhand volgen tot een brugje, bij het brugje het “Frans Kiggen Brugske” over.
Iets voorbij het brugje RA, smal slingerend bospad, wn route, na ca. 80m buigt het pad voorbij een greppel naar links, iets voor open gebied buigt het pad eveneens naar links richting een klaphek, voorbij het klaphek het pad tussen bosrand en afrastering volgen.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten.
RD richting houten poort met klaphek, pad aan linkerhand negeren, voorbij het klaphek het pad door de linkerzijde van het grasland met afrastering aan linkerhand richting uitkijktoren volgen.
Ca. 400m voorbij de uitkijktoren, voorbij stapstenen LA door klaphek, direct daarna rechts aanhouden (het rechter pad inlopen).
3.
Na ca. 350m, bij kruising met aan rechterhand een klaphek LA, pad met wn en La Trappe routepaaltje.
Voor open heidegebied, bij T-splitsing RA.
Bij kruising met smal ATB pad RD, direct daarna bij volgende kruising LA, breed zandpad tevens ruiterpad.
Iets voor bosrand, bij kruising met smal pad RA, pad met iets verder een bankje door de rand van het heidegebied.
Bij T-splitsing LA, breed verhard fietspad.
Iets voor schuilhut, scherp RA richting “Soerendonk”, kn57 volg 89, zowel het grind-/fietspad als het brede zandpad kan gevolgd worden, vooral in de zomer kan het druk zijn op het fietspad, een van beide paden ca. 1,1 km volgen tot pad aan linkerhand, volgt men het grind-/fietspad dan het grindpad volgen tot kruising met in het pad aan rechterhand twee palen, volgt men het zandpad dan het zandpad volgen tot een pad aan linkerhand voor een stukje afrastering langs het pad.
4.
Bij dit pad LA, pad door het heidegebied, de wn route wordt verlaten, verderop t,h,v, een landbouwperceel buigt het pad naar rechts, ca. 300m voorbij deze bocht passeert men aan linkerhand een schaapskooi.
Voorbij de schaapskooi het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad langs afrastering aan linkerhand negeren.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, breed zandpad, het pad volgen tot 4-sprong met ANWB-paddenstoel 21488, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RD, het pad links van ANWB paddenstoel 21488 inlopen, kn89 volg 80, pad met omheind nat gebied aan linkerhand.
Bij 3-sprong LA, wn route, het pad buigt naar links met bosschages aan rechterhand.
5.
Bij T-splitsing RA, wn route, iets verder gaat het pad door bosschages.
Bij T-splitsing RA, zandpad, wn route, verderop buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot 4-sprong bij volgende bocht naar links van het doorgaande zandpad.
Bij deze 4-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, bospad, de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van het bos, bij kruising met aan rechterhand SBB bordje “Geen toegang” RD, pad met afrastering aan linkerhand, pad langs de afrastering aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad met de afrastering aan linkerhand verder volgen tot 4-sprong voorbij het omheinde perceel aan linkerhand.
6.
# Bij deze 4-sprong heeft men de keuze uit A: bezoek aan het restant een grenskapel men volgt hiervoor een grind-/fietspad dat vooral in de zomer wat drukker kan zijn, honden zijn niet toegestaan op het perceel met het restant van de grenskapel of B: het grind-/fietspad mijden.

A: langs het restant van de grenskapel.
Bij deze 4-sprong RD.
Iets voor metalen poort, bij T-splitsing RA, grind-/fietspad.
Bij informatiepaneel “Grenskapel De Achelse Heide” even LA door het klaphek, na ca. 200m is aan linkerhand het fundamenten van deze kapel, vervolgens terugkeren naar het fietspad en het grind-/fietspad verder volgen, verderop gaat het fietspad over in een verhard fietspad.
Bij 4-sprong links aanhouden, breed zandpad, Achel route, het pad ca. 200m volgen tot bospad aan linkerhand t.h.v. kn70 routepaaltje.
Ga verder bij punt 6 voorlaatste regel.

B: het grind-/fietspad mijden.
Bij deze 4-sprong RA.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist een verhard fietspad, breed zandpad, wn en Achel route, het pad ca. 200m volgen tot bospad aan linkerhand t.h.v. kn70 routepaaltje.
Ga verder bij punt 6 voorlaatste regel.

Bij dit pad LA, bospad, kn70 volg 68, Achel route, verderop gaat het pad door de bosrand, voorbij grenspaal No.177 buigt het pad naar rechts, wn en Achel route.
Ca. 100m voorbij deze bocht LA, pad met bosschages aan linkerhand, wn route, verderop voorbij twee kleine natuurpoort sleutels is het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort de Achelse Kluis, Petrus van Eijnattenlaan, 5595 XA te Leende. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de De Kluis. Parkeren kan op het parkeerterrein van Natuurpoort de Achelse Kluis of bij het klooster.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Stapstenen in het beekdal van de Tongelreep Adrie: Stapstenen in het beekdal van de Tongelreep
De Tongelreep Adrie: De Tongelreep
Frans Kiggen Brugske Adrie: Frans Kiggen Brugske
Uitkijktoren met zicht op het beekdal Adrie: Uitkijktoren met zicht op het beekdal
De Groote Heide Adrie: De Groote Heide
De Groote Heide Adrie: De Groote Heide
Beverbeekse Heide Adrie: Beverbeekse Heide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-tongelreep.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Achelse Kluis

De Kluis 1
3930 Hamont-Achel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (10)

  1. Mark 22 augustus 2023 om 12:05

    Vanochtend met bewolkt, maar prima wandelweer deze mooie veld-, bos- en heideroute gelopen. Ommetje uitgezocht op het grote heidegebied en dat heeft ons niet teleurgesteld. De heide staat op dit moment prachtig in bloei. Hou er rekening mee dat bij het graspad bij punt 1 het gras momenteel tot aan je middel hoog staat en op sommige plekken met brandnetels. De routebeschrijving is actueel. Twee opmerkingen: 1. Bij Kn68 wordt geen 73 genoemd. 2. De schaapskooi is weer in gebruik. Schaapherder Rob Adriaans laat vanuit hier zijn Kempische Heideschapen de heide begrazen. Je ziet goed welke maatregelen hij moet nemen om zijn kudde tegen de aanwezige wolf te beschermen.

    Reageren
    1. Adrie 22 augustus 2023 om 16:16

      Beste Mark, bedankt voor het melden van het ontbrekende netwerknummer en dat de schaapskooi zijn oorspronkelijke functie weer heeft teruggekregen! Het netwerknummer verwijderd en de opmerking dat de schaapkooi gebruikt wordt voor opslag verwijderd uit de routebeschrijving.

  2. Edward 21 mei 2023 om 20:51

    Ik heb deze wandeling inmiddels al diverse keren gelopen met de GPS file. Die file klopt 100%. Het blijft een prachtige wandeling langs vennen, door bos en over de heide. Als je stil bent kun je van alles tegenkomen: spechten, eekhoorntjes, libellen en roofvogels. Deze wandeling ga ik zeker nog vaker lopen. Bedankt voor het uitzetten en onderhouden van deze wandeling.

    Reageren
  3. Adrie 1 maart 2023 om 19:10

    Afgelopen maandag 27 februari 2023 de wandeltocht samen met de wandeltocht Naar de Achelse Kluis gecontroleerd. In januari van dit jaar is ten noorden van de Achelse Kluis in het beekdal van de Tongelreep gestart met herinrichting van het beekdal fase 2. Er is een waterloop gedeeltelijk gedempt, zand klaar gelegd om de beek iets te dempen dit om het water beter vast te houden en het brugje over de beek is verplaatst. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond, er wordt onder andere nog een vlonderpad aangelegd in de nattere delen. De routebeschrijving is weer actueel wel rekening houden dat er door de werkzaamheden het een of ander kan veranderen. Veel wandelplezier!

    Reageren
  4. Gerdie van Zon 6 januari 2022 om 09:06

    Prachtig pad maar in deze tijd gruwelijk nat. Bijna tot enkels door het water en dankzij goeie waterdichte wandelschoenen geen natte voeten gekregen

    Reageren
  5. Denis 9 mei 2021 om 14:28

    Mooie gevarieerde wandeling. Bij droogte zwaar door het droge losse zandpaden.

    Reageren
  6. Petra 26 april 2021 om 16:36

    Gelopen op 26 april 2021, mooie route, grotendeels door open heideveld. Veel brede zandpaden met rul zand, daar moet je wel rekening mee houden. Ik zou hem aanraden voor het voorjaar en het najaar.

    Reageren
  7. Petra 27 februari 2021 om 15:11

    13 februari 2020 gelopen. Zeer mooi zo met de sneeuw!

    Reageren
  8. Jan Zoethout 22 januari 2020 om 18:08

    Ondanks de mist een prachtige wandeling …

    Reageren
  9. Willem van Gerwen 3 september 2019 om 16:21

    Heb deze wandeling gemaakt op 30 augustus 2019. Het is een zeer mooie wandeling en zeker in augustus als de heide in bloei staat. Verslag en fotoreportage

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)