Ommetje Tongelreep, Leende te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje Tongelreep, te Leende

Wandeltocht door het beekdal van Tongelreep en het heidegebied Groote Heide ten zuiden van het Leenderbos, beide gebieden maken deel uit van Natuurgrenspark De Groote Heide. De wandeltocht start bij de Achelse Kluis en gaat via het beekdal van de Tongelreep naar de Groote Heide. De Tongelreep ontspringt in België bij Neerpelt als de Warmbeek. Vanaf de Nederlandse grens heet de beek Tongelreep. De Tongelreep heeft haar oude loop teruggekregen en ligt niet meer rechtgetrokken in het landschap. Het heidegebied dat bezocht wordt is een van de restanten van een oorspronkelijk veel groter heidegebied Groote Heide dat tot in het begin van de 20ste eeuw zich uitstrekte van Geldrop tot de Belgische grens. In 1930 is Staatsbosbeheer gestart met aanleg van bos het huidige Leenderbos om te voorzien aan de vraag van hout in de mijnbouw. Door het uitbreken WOII is men gestopt met het beplanten. Dit niet beplante deel is een uitgestrekt heidegebied waar men een goede de indruk krijgt hoe het er in het verleden ooit uitgezien heeft. 95% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 23-8-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Na verlaten van het parkeerterrein, bij T-splitsing LA, smal pad langs verharde weg inlopen, kn68 volg 71/73, direct daarna bij kruising RA, “St. Benedictuslaan”, verharde weg (aan linkerzijde van de weg is een smal grindpad dat parallel aan de verharde weg loopt), kn68 volg 71.
Na passeren van beek de “Tongelreep”, in flauwe bocht naar links RA, klinkerweg met aan linkerhand kruisbeeld, “Kluizerdijk”, wn route.
Klinkerweg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, “Brugseheide”, kn71 volg 76.
RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren.
In flauwe bocht naar links van de klinkerweg RA, gras-pad met SBB bordje, het gras-pad buigt naar links en volgt waterloop aan linkerhand.
2.
Voor afrastering RD, via klaphek het begrazingsgebied inlopen en gras-pad met waterloop aan linkerhand verder volgen, na ca. 100m buigt het pad naar rechts richting stapstenen, iets voorbij de stapstenen het brugje over, aan overzijde van het brugje RD door bosschages, verderop voor afrastering met het beekje aan linkerhand buigt het pad naar rechts weg van het beekje, direct daarna RA, smal slingerend bospad, wn route, iets voor open gebied buigt het pad naar links richting klaphek, voorbij dit klaphek, gras-pad tussen bosrand en afrastering.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten.
RD richting houten hek met klaphek, pad aan linkerhand negeren, na passeren van het klaphek de linkerzijde van grasland inlopen richting uitkijktoren.
Ca. 400m voorbij uitkijktoren, t.h.v. bosschages aan rechterhand LA door klaphek, direct daarna rechts aanhouden (rechter pad inlopen).
3.
Na ca. 350m LA, pad met wn en La Trappe routepaaltje.
Voor open heidegebied, bij T-splitsing RA.
Bij kruising met smal ATB pad RD, direct daarna bij volgende kruising LA, breed zandpad tevens ruiterpad.
Iets voor bosrand, bij kruising met smal pad RA, pad met houten afsluitboom en SBB bordje door rand open heidegebied.
Bij T-splitsing LA, breed verhard fietspad.
Iets voorbij metalen afsluitboom, scherp RA richting “Soerendonk”, kn57 volg 89, zowel het grind-/fietspad als het brede zandpad kan gevolgd worden, vooral in de zomer kan het druk zijn op het fietspad, vervolgens een van beide paden ca. 1,1 km volgen tot pad aan linkerhand, volgt men het grind-/fietspad dan het grindpad volgen tot kruising met aan rechterhand een paal met achterzijde van SBB bordje, volgt men het zandpad dan het zandpad volgen tot zanderige plek direct na het pad en aan linkerhand in het pad het SBB bordje.
4.
Bij dit pad LA, pad door heidegebied, de wn route wordt verlaten, verderop voor landbouwperceel buigt het pad naar rechts, ca. 300m voorbij deze bocht passeert men een schaapskooi.
# De schaapskooi is niet meer in gebruik voor schapen maar dient als opslag voor SBB.
Voorbij de schaapskooi het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad langs afrastering aan linkerhand negeren.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, breed zandpad, vervolgens het pad volgen tot 4-sprong met ANWB-paddenstoel 21488, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RD, pad met houten afsluitboom en SBB bordje, pad links van ANWB paddenstoel 21488, kn89 volg 80.
Bij 3-sprong links aanhouden, men passeert klaphek, voorbij klaphek het pad langs grasland met aan rechterhand bosschages volgen.
5.
Pad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren, wn route, pad met aan beide zijde afrastering door bosschages.
Bij T-splitsing RA, breder zandpad, wn route.
Iets voorbij bocht naar links, het doorgaande zandpad met bocht naar rechts verder volgen, pad langs landbouwperceel aan linkerhand negeren, wn route.
Voor bosrand, bij 4-sprong in bocht links van doorgaande zandpad het 2de pad aan rechterhand inlopen, bospad met houten afsluitboom en SBB bordje, de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van het bos RD, pad met afrastering aan linkerhand, pad langs de afrastering aan linkerhand negeren, verderop buigt het pad naar links met de afrastering aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, de afrastering verder volgen.
6.
# In het volgende deel van de wandeltocht heeft men de keuze uit A: bezoek aan restant grenskapel men volgt hiervoor een grind-/fietspad dat vooral in de zomer wat drukker kan zijn of B: het grind-/fietspad mijden.

A: langs het restant van de grenskapel.
T.h.v. hoek in afrastering, bij 4-sprong RD.
Bij T-splitsing iets voor metalen poort RA, grind-/fietspad.
T.h.v. informatiepaneel “Grenskapel De Achelse Heide” RD, pad aan linkerhand negeren, verderop gaat het grind-/fietspad over in een verhard fietspad.
# Voor een bezoek aan grenskapel bij het informatiepaneeltje LA, na ca. 50m is aan linkerhand het fundamenten van deze kapel.
Bij 4-sprong links aanhouden, breed zandpad, Achel route, vervolgens het pad ca. 200m volgen tot smal bospad aan linkerhand t.h.v. kn70 routepaaltje.
Ga verder bij punt 6 voorlaatste regel.

B: het grind-/fietspad mijden.
T.h.v. hoek in afrastering, bij 4-sprong RA.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist verhard fietspad, breed zandpad, wn en Achel route, vervolgens het pad ca. 200m volgen tot smal bospad aan linkerhand t.h.v. kn70 routepaaltje.
Ga verder bij punt 6 voorlaatste regel.

Bij dit pad LA, smal bospad, kn70 volg 68, Achel route, verderop voor omgevallen bomen buigt het pad richting rand bosgebied, het pad volgt een klein stukje de bosrand en buigt iets verder naar rechts het bos weer in, verderop voorbij grenspaal No.177 buigt het pad naar rechts, wn en Achel route.
Ca. 100m voorbij deze bocht LA, gras-pad met grasland aan rechterhand, wn route, verderop voorbij twee kleine natuurpoort sleutels is het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort de Achelse Kluis, Petrus van Eijnattenlaan, 5595 XA te Leende. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de De Kluis. Parkeren kan op het parkeerterrein van Natuurpoort de Achelse Kluis of bij het klooster.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Stapstenen in het beekdal van de Tongelreep Adrie: Stapstenen in het beekdal van de Tongelreep
De Tongelreep Adrie: De Tongelreep
Frans Kiggen Brugske Adrie: Frans Kiggen Brugske
Uitkijktoren met zicht op het beekdal Adrie: Uitkijktoren met zicht op het beekdal
De Groote Heide Adrie: De Groote Heide
De Groote Heide Adrie: De Groote Heide
Beverbeekse Heide Adrie: Beverbeekse Heide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-tongelreep.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Achelse Kluis

De Kluis 1
3930 Hamont-Achel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Jan Zoethout 22 januari 2020 om 18:08

    Ondanks de mist een prachtige wandeling …

    Reageren
  2. Willem van Gerwen 3 september 2019 om 16:21

    Heb deze wandeling gemaakt op 30 augustus 2019. Het is een zeer mooie wandeling en zeker in augustus als de heide in bloei staat. Verslag en fotoreportage

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)