Ommetje Ter Wupping, Vlagtwedde te Groningen

9 km Wandelroute Ommetje Ter Wupping, te Vlagtwedde

In Westerwolde zijn tal van natuurterreinen rondom het dal van de Ruiten Aa. Deze route gaat naar het gebied ten westen van Vlagtwedde, een hoeven- en beekdallandschap, ontstaan in de laatste ijstijd. Te voet gaat u door het buurtschap Oud Veele en het es - gehucht Ter Wupping. Het landschap is grotendeels nog oorspronkelijk en wordt gekenmerkt door windsingels, houtwallen, bosjes, beekjes, hoge en bolle essen, rivierduinen en lagere, schrale graslanden met een bijzondere flora. Vanwege die afwisseling spreekt men ook wel van een coulisselandschap. Het aardige van Ter Wupping is dat het slechts bereikbaar is via één smalle verharde weg. Verder zijn er alleen maar onverharde wegen en paden. Kortom : een paradijsje voor de wandelaar. Aan het begin en aan het einde van dit ommetje loopt u door de bebouwde kom van het dorp Vlagtwedde en moet u de N368 over en onderdoor; desondanks is het een wandeling vol rust en stilte. 65% van deze wandeling is onverhard.
Geïnteresseerd in de omgeving? Bezoek de VBT ( Vereniging Bevordering Toerisme ).

Opgesteld door: Margriet en Gijs Smeets, op: 30-11-2018, laatst bijgewerkt op: 15-3-2019

Routebeschrijving

 1. Loop vanaf de parkeerplaats bij het Park Emslandermeer naar Café Restaurant Roegh. Daar naar links en direct nog een keer naar links, een half verharde weg.
 2. Deze weg gaat langs tennisbanen. 1ste weg RA, een asfaltweg, de Barlagerachterweg, die op een gegeven moment tussen de golfbaan( rechts ) en Pannenkoekenhuis en camping Vlagtwedde ( links) loopt. Even verder, gaat de weg over in een fietspad.
 3. Aan het einde LA Mussel Aa-kanaal Zuid, bij ANWB- paddenstoel 87/001. Ga onder de N368 door en bijna aan het einde van de weg is rechts een monument voor 3 Belgische parachutisten, die hier in april 1945 zijn gesneuveld.
 4. Op de hoek RA over de Rolin – brug, vernoemd naar een van die parachutisten. De brug is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog opgeblazen door de Duitsers, zodat de bevrijders al zwemmend moesten oversteken.
 1. Loop vanaf de parkeerplaats bij het Park Emslandermeer naar Café Restaurant Roegh. Daar naar links en direct nog een keer naar links, een half verharde weg.
 2. Deze weg gaat langs tennisbanen. 1ste weg RA, een asfaltweg, de Barlagerachterweg, die op een gegeven moment tussen de golfbaan( rechts ) en Pannenkoekenhuis en camping Vlagtwedde ( links) loopt. Even verder, gaat de weg over in een fietspad.
 3. Aan het einde LA Mussel Aa-kanaal Zuid, bij ANWB- paddenstoel 87/001. Ga onder de N368 door en bijna aan het einde van de weg is rechts een monument voor 3 Belgische parachutisten, die hier in april 1945 zijn gesneuveld.
 4. Op de hoek RA over de Rolin – brug, vernoemd naar een van die parachutisten. De brug is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog opgeblazen door de Duitsers, zodat de bevrijders al zwemmend moesten oversteken.
 5. Over de brug direct LA bij ANWB – paddenstoel 65280/001, de Kolonel Blondeelweg. Vervolg de route aan de andere kant van het kanaal. Kolonel Blondeel hoorde bij het regiment dat in 1945 gevochten heeft in Veele.
 6. De half verharde weg gaat voorbij de bebouwing over in een fietspad met zandpad. Na ruim 200 meter voorbij de bebouwing 1ste pad RA, een zandpad van SBB over de Veeler Es, verboden voor honden.
  Wandelaars met hond volgen nu de blauwe lijn op de kaart. Deze omweg is 0.8 km. langer, maar is ook heel mooi. Weet wel dat aan het einde van het pad over de es een bord staat met “Honden aan de lijn”; tja!!! De beschrijving van de omweg: Ga RD langs het kanaal tot een brug. Bij de brug RA. In een bocht naar links RA, het fietspad volgend tot ongeveer 30 meter voor het einde. Ga daar LA. Ga verder bij punt 12.
 7. Aan het einde van het pad over de es LA, een gras – pad. Dit pad maakt bij de oprit van een huis een bocht naar rechts. Blijven volgen tot een asfaltweg.
 8. Bij de asfaltweg LA. Dit is het gehucht Oud Veele, een lieflijk plekje, waar bijna elk huis een naam heeft. Op nr. 12 woonde van 1977 tot 1982 oud PROVO en politicus Roel van Duijn. Hij maakte daar biologische kaas. In de Adventstijd kunt u hier de Giezelbaargbloazers horen. Zij blazen op de midwinterhoorn. De Giezelbaarg is hier niet ver vandaan. De wandelroutes Westerwolde lus 2 of Westerwolde kleine lus 2a gaan langs de Giezelbaarg, een plek waar vroeger heksen werden gemarteld en opgehangen, minder lieflijk.
 9. Loop Oud Veele uit en ga bij de 1ste splitsing LA, de Jaskampenweg, richting Smeerling. Loop naar een brug.
 10. Ga de brug over en direct LA, fietspad met zandpad, richting Ter Wupping.
 11. Na ongeveer 30 meter 1ste pad RA. Links stroomt de Mussel Aa in een oeroud coulisselandschap.
 12. Volg het pad en passeer een bruggetje over de Mussel Aa. Daar buigt het pad naar links. Loop naar het bos.
 13. Loop tussen 2 vennen door, RD.( Op het moment dat wij hier langs liepen, november 2018, was het ven rechts opgedroogd en overwoekerd ). Steek RD een open plek over. Aan het einde, bij een paaltje met allerlei merktekens RA.
 14. Na ruim 300 meter 1ste pad LA. Dit gras -pad maakt allerlei bochten, eerst naar links, dan naar rechts, dan weer naar rechts en tenslotte naar links. Daarna loopt het pad langs het Landgoed Ter Wupping.
 15. Steek aan het einde de weg over. Ga RA en na een paar stappen LA, een pad verboden voor ruiters. Ook dit pad maakt een aantal bochten, om te beginnen naar rechts. Bij een bruggetje: over de brug en dan naar rechts.
 16. Aan het einde, bij het kanaal LA, een breed zandpad op. Loop door tot een brug over het Mussel Aa-kanaal.
 17. Ga RA over de brug en direct LA. 1ste weg RA, een fietspad met gras-pad.
 18. Volg het fietspad met zicht over de Ruiten Aa. Na ongeveer 400 meter, bij fietsknooppuntpaaltje 50, LA over een voetgangersbrug over de Ruiten Aa.
 19. Even verder is een kruising van zandpaden. Ga hier LA. Volg het pad tot het einde.
 20. Ga hier RA een asfaltweg op. Loop door tot het einde, een T-splitsing, ga hier LA, Wensenkampweg, een asfaltweg.
 21. Na ruim 150 meter RA, een gras-pad over een houtwal. Het pad loopt links van een greppel. Even verder is links een bankje. Het pad maakt een paar bochten, blijf links aanhouden. Na een aantal houtsingels loopt het pad dood op een sloot.
 22. LA, en 2 x RA over een dam. Vervolg de weg aan de andere kant van de sloot.
 23. 1ste pad LA, een maai – pad door het veld en links van een sloot in de richting van de bebouwde kom van Vlagtwedde.
 24. Steek de N368 over en ga RD langs een garage.
 25. Aan het einde LA en direct RA. Wilmerskamp, een klinkerweg.
 26. Bij een brug RA over de brug. Volg het fietspad aan de linkerkant van de weg. Loop RD. Ga de volgende brug over, de Barloager Badde.
 27. Volg het klinkerpad, dat langs het water naar links gaat, tot aan de achteringang van het gebouw van het Park Emslandermeer. Binnen is snackbar Greens Corner en het overdekte zwembad. Ga, om bij de parkeerplaats, het startpunt, te komen door de vooringang naar buiten. Als de achterdeur gesloten is, loop dan rechts om het gebouw om bij het startpunt te komen.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢


Meer informatie over Landgoed Ter Wupping

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein bij Park Emslandermeer, Laan van Westerwolde 15, 9541 ZA te Vlagtwedde. Plan Route

Openbaar vervoer

Buslijn 14 van Winschoten Station naar Vlagtwedde, Halte Molenstraat Vlagtwedde. Loop een klein stukje in zuidelijke richting. Ga 1ste straat LA, de Badweg. Aan het einde LA, 1ste weg RA en dan de 1ste LA, de Barlagerachterweg. Dit is punt 2 van de routebeschrijving.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Landgoed Ter Wupping Margriet Smeets: Landgoed Ter Wupping
Herfstkleuren in Oud Veele Margriet Smeets: Herfstkleuren in Oud Veele
De Oude Loop Margriet Smeets: De Oude Loop
Een coulisselandschap Margriet Smeets: Een coulisselandschap
In het bos bij Ter Wupping Margriet Smeets: In het bos bij Ter Wupping
Een ven bij Ter Wupping Margriet Smeets: Een ven bij Ter Wupping
Ruiters langs het Mussel Aa kanaal Margriet Smeets: Ruiters langs het Mussel Aa kanaal
Een fietspad langs de Ruiten Aa Margriet Smeets: Een fietspad langs de Ruiten Aa
De Ruiten Aa Margriet Smeets: De Ruiten Aa
Windsingels bij Vlagtwedde Margriet Smeets: Windsingels bij Vlagtwedde

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-ter-wupping.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café Restaurant Roegh

Laan van Westerwolde 6
9541 ZA Vlagtwedde
Bezoek website

Pannenkoekenboerderij en Camping Vlagtwedde

Schoolstraat 120
9541 CN Vlagtwedde
Bezoek website

Greens Corner

Laan van Westerwolde 15
9541 ZA Vlagtwedde

Ervaringen van wandelaars (1)

 1. Mazzel en Silas 2 augustus 2019 om 12:33

  Wauw! Schitterende wandeling, verrassende kennismaking met het mooie Westerwolde. De honden konden, soms aangelijnd, de hele route mee.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)