Ommetje Stamprooierbroek, Bree te Limburg

7 km Wandelroute Ommetje Stamprooierbroek, te Bree

Wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied GrensPark Kempen-Broek, op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat door de deelgebieden Stamprooierbroek en De Luysen. Het Stamprooierbroek in het beekdal van de Abeek is een gebied dat bestaat uit moerassen met elzen en wilgen, eikenbossen en kleine percelen grasland met houtkanten, de natste delen bleven gespaard van ontginning. Het vijvergebied De Luysen is een prachtig vogelrijkgebied met open water dat afgewisseld wordt met rietkragen, broekbossen en ruigtes. De vijvers van De Luysen worden gevoed vanuit de Abeek waarbij het water in een cascadesysteem met riet en moerasplanten wordt gezuiverd voordat het de vijvers instroomt. In het gebied zijn drie vogelkijkhutten met mooi uitzicht over het waterrijke gebied. De watermolen langs de Abeek die men op een kleine afstand passeert is de Broekmolen aan de Nederlands zijde van de grens, deze watermolen is gebouwd in 1738 en in 1868 verbouwd naar zijn huidige vorm. In 1981 is er een schuur die daarvoor bij een kempische Abdijhoeve in Geel (B.) stond bij de molen bijgebouwd. De wandeltocht kan met een hond gelopen worden, hierbij wel rekening houden dat bij een bezoek aan een van de vogelkijkhutten honden niet toegestaan zijn.100% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 4-4-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het grindpad met aan linkerhand de poort naar Natuurhuis en met de rug naar het parkeerterrein RA vertrekken, het grindpad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna gaat de weg over in een grindpad.
RD, smal pad langs de bosrand aan rechterhand negeren, ww187 volg rd, na ca. 160m passeert men een metalen afsluitboom, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar rechts, het pad verder volgen tot kruising direct na een metalen afsluitboom.
Bij deze kruising LA door het metalen klaphek, ww191 volg oc, pad door begrazingsgebied.
Na verlaten van het begrazingsgebied via klaphek, bij T-splitsing LA, oc route, het pad met de beek aan rechterhand ca. 1,4 km volgen tot kruising met aan rechterhand een betonnen brugje, zijpaden en smal metalen brugje negeren.
#Bij deze kruising is aan overzijde van de beek op enige afstand de Broekmolen een watermolen alleen te bezoeken op afspraak. Voor een bezoek bij het brugje RA het brugje over, aan overzijde RD, het pad dat iets verder naar links buigt volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing is aan linkerhand de watermolen, het molenrad is aan achterzijde van de boerderij.
2.
Bij deze kruising met aan rechterhand het betonnen brugje RD, ww192 volg rd, het pad met de beek verder aan rechterhand volgen tot volgend betonnen brugje.
RA het brugje over, rd route, aan overzijde LA, pad met de beek nu aan linkerhand, ww177 volg rd.
LA het hoge houten brugje over, rd route, iets verder buigt het pad naar rechts en gaat over een brede kade met een waterloop aan linkerhand.
Ca. 120m voorbij deze bocht LA, pad over kade, ww178 volg gz, verderop buigt het pad naar links.
Ruim voor vogelkijkhut IJsvogel RA, gz route, het pad over kade verder volgen, voor een klein gebouwtje buigt het pad naar naar rechts en men verlaat de kade, ruim voorbij het gebouwtje passeert men een veerooster en iets verder een informatiepaneel.
3.
Bij kruising met aan linkerhand een metalen poort RD het brugje over, gz route, vervolgens t.h.v. informatiepaneeltje vogelkijkhut Wielewaal, bij 3-sprong RA, gz route.
Voor landbouwperceel, bij 3-sprong LA, gz route, voorbij een bocht naar rechts gaat het pad door de bosrand, verderop voorbij een klaphek buigt het pad naar links volgt een klein stukje de rand van een landbouwperceel, het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand vogelkijkhut de Roerdomp voorbij een kort brugje en een brugje met traptreden.
Bij deze T-splitsing RA, gz route.
Voorbij waterplas met eilandje, bij 3-sprong LA richting P6 Mariahof, ww189 volg pv, iets verder buigt het pad naar rechts richting het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen, gz = gele zeshoek, oc = oranje cirkel en rd = rode driehoek geven de richting aan

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats Natuur.huis Mariahof - De Luysen, Mariahofstraat 51, 3960 te Bree. Plan Route

Met de auto

Parkeerterrein P6 Mariahof Parking 6 aan het einde Mariahofstraat (doodlopend) in Bree

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Nat grasland in het Stamprooierbroek Adsrie: Nat grasland in het Stamprooierbroek
Moeras  in het Stamprooierbroek Adrie: Moeras in het Stamprooierbroek
Moeras Adrie: Moeras
De Abeek met in de verte een oude schuur Adrie: De Abeek met in de verte een oude schuur
waterrijk gebied in het Stamprooierbroek Adrie: waterrijk gebied in het Stamprooierbroek
De Luysen met in de verte een brugje over de Abeek Adrie: De Luysen met in de verte een brugje over de Abeek
De Luysen bij zonsopkomst Adrie: De Luysen bij zonsopkomst
Vogelkijkhut de IJsvogel Adrie: Vogelkijkhut de IJsvogel
Uitzicht over De Luysen Adrie: Uitzicht over De Luysen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-stamprooierbroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Natuur.huis Mariahof - De Luysen, cafetaria beperkt open

Mariahofstraat 51
3960 Bree
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)