Ommetje St.Maartensheide–De Luysen, Bocholt te Limburg

7 km Wandelroute Ommetje St.Maartensheide–De Luysen, te Bocholt

Wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied GrensPark Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat door het deelgebied Sint-Maartensheide - De Luysen. Rondom De Luysen vormde samen Sint-Maartensheide een heidegebied grenzend aan het beekdal van de Abeek. Op enkele restanten na met wat heide is Sint-Maartensheide nu een gebied dat bestaat uit bossen, kleinschalige weilanden en akkers. Het vijvergebied De Luysen is een prachtig vogelrijkgebied met open water dat afgewisseld wordt met rietkragen, broekbossen en ruigtes. De vijvers van De Luysen worden gevoed vanuit de Abeek waarbij het water in een cascadesysteem met riet en moerasplanten wordt gezuiverd voordat het de vijvers instroomt. In het gebied zijn drie vogelkijkhutten met mooi uitzicht over het waterrijk gebied. De watermolen aan het begin van de wandeltocht is de Voorste Luysmolen, deze watermolen wordt voor het eerst in 1515 genoemd en bleef tot 1965 onafgebroken in bedrijf. Aanvankelijk was de Luysmolen een volmolen voor het bewerken (vollen) van vezels waarvan laken wordt gemaakt. De wandeltocht kan met een hond gelopen worden, hierbij wel rekening houden dat bij een bezoek aan een van de vogelkijkhutten honden niet toegestaan zijn.83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 4-4-2022

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het parkeerterrein RA vertrekken, de weg volgen tot kruising voorbij de 2de brug, t.h.v. de 1ste brug is aan linkerhand het waterrad van een watermolen zien.
# De watermolen is de Voorste Luysmolen, deze watermolen werd voor het eerst vermeld in 1515.
Bij deze kruising RD, “Luysenstraat”, ww181 volg rd.
Bij kruising LA, rd route, verderop buigt de weg naar rechts, de weg verder volgen tot kruising voor het bosperceel aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad door de bosrand, ww182 volg rd, het pad met verderop ww183 volg rd volgen tot kruising met informatiepaneel “Kempenbroek”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, rd route, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, verharde weg, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad, rd route.
Bij T-splitsing LA, rd route, breed pad, verderop buigt het pad naar rechts.
Doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rd route, het pad verder volgen tot een pad aan rechterhand.
2.
Bij dit pad RD, het pad aan rechterhand negeren, ww186 volg rd, verderop passeert men een metalen afsluitboom, ruim voorbij de afsluitboom wordt het pad smaller.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad, ww187 volg gz, het pad volgen tot overgang naar verharde weg.
Direct na deze overgang RA, gz route, direct daarna in flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, pad met houten afsluitboom, gz route.
Voor waterplas links aanhouden, pad aan rechterhand negeren, ww189 volg gz.
Iets voor vogelkijkhut de Roerdomp LA de twee brugjes over, gz route,  verderop volgt het pad een klein stukje de bosrand en buigt bij een klaphek naar rechts het bos weer in.
Iets voorbij een perceel grasland aan rechterhand RA, pad met metalen poort, gz route.
Voor informatiepaneeltje vogelkijkhut Wielewaal, bij 3-sprong LA, gz route.
3.
Voorbij vlonder, bij kruising met aan rechterhand een metalen hek RD richting vogelkijkhut de IJsvogel, gz route, iets verder passeert men een informatiepaneel en een veerooster, verderop t.h.v. een klein stalletje buigt het pad naar links en gaat over een kade.
Bij T-splitsing met aan rechterhand vogelkijkhut de IJsvogel LA, gz route, verderop buigt het pad naar rechts, het pad over de kade verder volgen tot T-splitsing voorbij een waterloop.
Bij deze T-splitsing LA, ww178 volg gz.
Voorbij veerooster RD, ww179 volg rd, verderop passeert men ww185 volg rd, ca. 60m voorbij het routepaaltje buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot een betonnen brugje, zijpaden negeren.
Voor dit brugje LA, pad met beekje aan rechterhand, rd route.
Aan einde van het pad, bij kruising RA, verharde weg met watermolen aan rechterhand en iets verder het parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen rd = rode driehoek, oc = oranje cirkel en gz = gele zeshoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein bij de Voorste Luysmolen, Luysenweg 2, 3950 te Bocholt. Plan Route

Met de auto

Het parkeerterrein is iets ten westen van de Voorste Luysmolen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Boerderij bij het startpunt Adrie: Boerderij bij het startpunt
De Luysmolen Adrie: De Luysmolen
Pad door Sint-Maartensheide Adrie: Pad door Sint-Maartensheide
Sint-Maartensheide Adrie: Sint-Maartensheide
Vogelkijkhut De IJsvogel in het ochtendlicht Adrie: Vogelkijkhut De IJsvogel in het ochtendlicht
Vogelkijkhut De IJsvogel Adrie: Vogelkijkhut De IJsvogel
De Luysen Adrie: De Luysen
De Abeek Adrie: De Abeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-sint-maartensheide-de-luysen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Luysmolen

Luysenweg 2
3950 Bocholt
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (1)

  1. Tiny van Keulen 18 april 2022 om 22:39

    Via lieflijke landwegen wandel je naar het tweede gedeelte met veel water en kijkhutten. Een mooie tocht met broedende zwanen op het nest waarbij het mannetje ‘de wacht’ houdt.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)