Ommetje St.Maartensheide–De Luysen, Bocholt te Limburg

7 km Wandelroute Ommetje St.Maartensheide–De Luysen, te Bocholt

Wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied GrensPark Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat door het deelgebied Sint-Maartensheide - De Luysen. Rondom De Luysen vormde samen Sint-Maartensheide een heidegebied grenzend aan het beekdal van de Abeek. Op enkele restanten na met wat heide is Sint-Maartensheide nu een gebied dat bestaat uit bossen, kleinschalige weilanden en akkers. Het vijvergebied De Luysen is een prachtig vogelrijkgebied met open water dat afgewisseld wordt met rietkragen, broekbossen en ruigtes. De vijvers van De Luysen worden gevoed vanuit de Abeek waarbij het water in een cascadesysteem met riet en moerasplanten wordt gezuiverd voordat het de vijvers instroomt. In het gebied zijn drie vogelkijkhutten met mooi uitzicht over het waterrijk gebied. De watermolen aan het begin van de wandeltocht is de Voorste Luysmolen, deze watermolen wordt voor het eerst in 1515 genoemd en bleef tot 1965 onafgebroken in bedrijf. Aanvankelijk was de Voorste Luysmolen een volmolen voor het bewerken (vollen) van vezels waarvan lakens werden gemaakt. De wandeltocht kan met een hond gelopen worden, maar houd er rekening mee dat honden niet zijn toegestaan bij een bezoek aan de vogelkijkhutten. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-4-2022, laatst bijgewerkt op: 19-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het parkeerterrein RA vertrekken, de weg volgen tot kruising voorbij de 2de brug, t.h.v. de 1ste brug is aan linkerhand het waterrad van een watermolen zien.
# De watermolen is de Voorste Luysmolen, deze watermolen werd voor het eerst vermeld in 1515.
Bij deze kruising RD, “Luysenstraat”, ww181 volg rd.
Bij kruising LA, rd route, verderop buigt de weg naar rechts, de weg verder volgen tot kruising voor een bosperceel aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad door de bosrand, ww182 volg rd, het pad met verderop ww183 volg rd volgen tot kruising met aan rechterhand informatiepaneel “Kempenbroek”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, rd route, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, verharde weg, vervolgens na ca. 40m LA, onverhard pad, rd route.
Bij T-splitsing LA, rd route, breed pad, verderop buigt het pad naar rechts.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rd route, het pad verder volgen tot bocht naar rechts.
2.
Bij deze bocht RD, ww186 volg rd, pad met verderop een metalen afsluitboom, ruim voorbij de afsluitboom wordt het pad smaller.
Bij T-splitsing LA, ww187 volg gz, het grindpad volgen tot pad aan rechterhand iets voorbij overgang naar verharde weg.
Bij dit pad RA, gz route, voorbij inrit aan rechterhand in flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, onverhard pad met houten afsluitboom, gz route.
Voor waterplas aan rechterhand links aanhouden, pad aan rechterhand negeren, ww189 volg gz.
Iets voor vogelkijkhut de Roerdomp LA de twee brugjes over, gz route, verderop volgt het pad een klein stukje de bosrand en buigt bij een klaphek naar rechts het bos weer in.
Iets voorbij een perceel grasland aan rechterhand RA, pad met metalen poort, gz route.
Voor informatiepaneeltje vogelkijkhut Wielewaal, bij 3-sprong LA, gz route.
3.
Voorbij brugje, bij kruising met aan rechterhand een metalen poort RD richting vogelkijkhut de IJsvogel, gz route, pad met iets verder een veerooster, voorbij een klein stalletje aan rechterhand buigt het pad naar links en gaat over een kade met een waterplas aan rechterhand.
Bij T-splitsing met aan rechterhand vogelkijkhut de IJsvogel LA, gz route, het pad dat naar rechts buigt volgen tot T-splitsing voorbij een brede waterloop en rechtdoor een steiger met vogelkijkscherm.
Bij deze T-splitsing LA, ww178 volg gz.
Voorbij veerooster RD, ww179 volg rd, het pad met verderop ww185 volg rd en naar rechts buigt voor een inrit van een perceel met poort volgen tot betonnen brugje, zijpaden negeren.
Voor dit brugje LA, pad met de beek aan rechterhand, rd route.
Aan einde van het pad, bij kruising RA, verharde weg met watermolen aan rechterhand en iets verder het parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen rd = rode driehoek, oc = oranje cirkel en gz = gele zeshoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein bij de Voorste Luysmolen, Luysenweg 2, 3950 te Bocholt. Plan Route

Met de auto

Het parkeerterrein is iets ten westen van de Voorste Luysmolen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Boerderij bij het startpunt Adrie: Boerderij bij het startpunt
De Luysmolen Adrie: De Luysmolen
Pad door Sint-Maartensheide Adrie: Pad door Sint-Maartensheide
Sint-Maartensheide Adrie: Sint-Maartensheide
Vogelkijkhut De IJsvogel in het ochtendlicht Adrie: Vogelkijkhut De IJsvogel in het ochtendlicht
Vogelkijkhut De IJsvogel Adrie: Vogelkijkhut De IJsvogel
De Luysen Adrie: De Luysen
De Abeek Adrie: De Abeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-sint-maartensheide-de-luysen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Luysmolen

Luysenweg 2
3950 Bocholt
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (2)

  1. Adrie 19 april 2024 om 14:58

    19 april 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Ondanks de vele regen van de laatste tijd waren de paden prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Tiny van Keulen 18 april 2022 om 22:39

    Via lieflijke landwegen wandel je naar het tweede gedeelte met veel water en kijkhutten. Een mooie tocht met broedende zwanen op het nest waarbij het mannetje ‘de wacht’ houdt.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)