Ommetje Sonniuspark, Sint-Oedenrode te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Ommetje Sonniuspark, te Sint-Oedenrode

Een wandeltocht met grote diversiteit in landschap. De wandeltocht gaat door landbouwgebied, de nieuwbouwwijk Sonniuspark in Son, de Dommelbeemden, en het Vresselse Bos met daarin een mooi vennengebied de Hazenputten. Sonniuspark is een nieuwbouwwijk in een parkachtige omgeving met veel groen. De Dommelbeemden zijn de laaggelegen graslanden direct langs de Dommel. Door regelmatige overstromingen waren deze gronden alleen maar geschikt als hooiland. Dit hooi was belangrijk omdat het diende als wintervoer voor het vee. Wie nu door het Vresselse Bos wandelt zal zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat hier in de vorige eeuw nauwelijks een boom te bekennen was. Het gebied bestond grotendeels uit zandverstuivingen en heide. Aan de randen van het gebied woonden boeren die veel last hadden van het stuifzand. Om de akkers te beschermen werd daarom besloten de stuifzanden te bebossen. 78% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 11-2-2018, laatst bijgewerkt op: 4-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de parkeerplaats van de natuurpoort LA vertrekken, vervolgens RD, “Vresselseweg”, weg “Hei-Eind” aan rechterhand negeren.
T.h.v. groen elektriciteitskastje LA, “Hoogakkerpad”, kn3 volg 11, het onverharde pad volgen tot fietspad aan linkerhand, zijpad negeren.
Bij dit fietspad RD, het pad langs de bosrand verder volgen, het fietspad aan linkerhand negeren, wn route.
RD, smal pad door het bos aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens in het bos het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. bosrand, bij T-splitsing LA, let op het pad door de bosrand is tevens ATB pad, het pad door de bosrand splitst even en buigt na ca. 120m naar links.
Ca. 60m voorbij deze bocht het pad door de bosrand met bocht naar rechts verder volgen, het ATB pad aan linkerhand negeren.
2.
Iets voorbij bocht naar links RA, het pad daalt richting het riviertje de Dommel en buigt naar links.
Na klein klimmetje RD, beide zijpaden aan linkerhand negeren,, het pad buigt naar rechts met nog even de Dommel aan rechterhand en iets verder de bosrand, na ca. 90m buigt het pad met flauwe bocht naar rechts het bos weer in richting een bankje dat op een gegeven moment in de verte te zien is, wn route, smalle zijpaden negeren.
Bij 4-sprong met het bankje rechts aanhouden, wn route, het brede pad gaat na ca. 200m een brug over, voorbij de brug buigt het pad naar rechts en gaat verderop over in een verharde weg, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, het voetpad aan overzijde van doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!, de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij het sportpark LA, “Bijenlaan”, de weg volgen tot kruising voorbij een basisschool aan linkerhand en bij deze kruising een fietspad met brug richting de basisschool, overige zijwegen negeren.
3.
Bij deze kruising RA, de weg “Keverlaan” volgen tot kruising voorbij woning nr.24 met aan rechterhand de weg “Zandloopkever” en aan linkerhand een verhard voetpad door een plantsoen.
Bij deze kruising LA, het voetpad met iets verder een vijver aan rechterhand inlopen, verderop passeert men aan rechterhand een ‘schiereilandje’ met bankje, het voetpad met de vijver aan rechterhand verder volgen tot 5-sprong in scherpe bocht naar rechts van het voetpad iets voorbij de smalle zijde van de vijver, bij deze 5-sprong staat aan rechterhand een groen metalen kastje van een pompinstallatie, zijpaden negeren.
Bij deze 5-sprong RD, “Vuurlibel”, de weg volgen tot weg “Jufferlaan” aan linkerhand direct na laatste woning.
Bij deze weg LA, het smalle grindpad met houten afsluitboom rechts van de weg met aan beide zijde eikenbomen richting de geluidswal inlopen.
Iets voor voet van de hoge geluidswal het smalle pad met bocht naar rechts verder volgen, zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong LA de helling oplopen richting de rode sculptuur, op de top van de geluidswal, bij T-splitsing RA, direct daarna rechts aanhouden dalend grindpad, het grindpad verder volgen tot Y-splitsing ruim voorbij een brugje over een ondiepe waterloop/greppel.
4.
Bij deze Y-splitsing LA brugje over, wn route, voorbij het brugje RA, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route, het pad met waterloop aan rechterhand volgen tot kruising iets voor doorgaande weg, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, wn route, het grindpad parallel aan de doorgaande weg volgen tot bocht naar rechts.
Voorbij deze bocht RD de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, smalle weg “Rooijseweg 12” met bordje “Eigen weg nr.12” en een poort, kn83 volg 89.
Voorbij 2de poort, bij 3-sprong LA, wn route.
Iets voorbij bocht naar links, voorbij perceel rond boerderij nr.5 RA, onverhard pad, de wn route wordt verlaten, verderop voor de Dommel buigt het pad iets naar links en gaat door de rand van het perceel grasland met de Dommel aan rechterhand, doorlopen tot doorgang tussen twee eiken met links daarvan bosschages als scheiding tussen twee percelen grasland en direct na de doorgang afrastering met een houten voetgangerssluis.
Voorbij deze doorgang RD door de houten voetgangerssluis, nu ook door de rand van het grasland lopen met de Dommel aan rechterhand tot men het grasland ca. 50m voorbij de 3de houten voetgangerssluis bij een klaphek weer verlaat
5.
Ca. 50m voorbij het klaphek, bij 3-sprong RA, grindpad met de Dommel aan rechterhand en verderop een brugje.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn74 volg 8.
Na ca. 300m, voorbij inrit woning nr.8 LA, “Hazenputten”, kn8 volg 76.
In flauwe bocht naar links van de smalle weg rechts aanhouden, “Ostayweg”, kn76 volg 78, onverhard pad, het pad ca. 140m volgen tot pad aan linkerhand met SBB bordje en vier houten paaltjes direct na een flauwe bocht naar links, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, het pad (het 2de pad aan linkerhand) met de houten paaltjes en het SBB bordje inlopen, de wn route wordt verlaten, het pad met iets verder een bankje aan rechterhand bij de oever van een  groot ven ca. 800m volgen tot 3-sprong met wn routepaaltje voor een grotere half open plek ruim voorbij 2de bocht naar rechts, smalle zijpaden aan linkerhand negeren.
6.
Bij deze 3-sprong RA, na ca. 70m buigt het pad naar links met iets verder een bankje aan linkerhand, wn route.
Voorbij klaphek RA, het pad volgt een klein stukje de afrastering aan rechterhand en buigt vervolgens iets weg van de afrastering.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, pad met verderop een bankje.
Iets voorbij het bankje, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn77 volg 78.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, breed pad, kn78 volg 79.
Bij kruising met “Stokvenweg” RD door klaphek, direct na het klaphek RA, smal pad met SBB bordje, wn route.
Voor grotere half open plek, bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route, het pad met verderop een klaphek gaat voorbij het klaphek door dichtere begroeiing.
Bij ruime 4-sprong RD, smal bospad, wn route.
7.
Bij T-splitsing LA, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts, wn route, ca. 30m voorbij deze bocht bij 4-sprong RD, wn route.
Na ca. 100m RA, smal bospad, wn route.
Bij kruising met aan linkerhand een kleine open plek met picknicktafel  en bankje RD, kn79 volg 2.
Bij kruising met verharde weg RA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, “Hei-Eind”, de weg die iets verder naar rechts buigt volgen tot bocht naar links, zijpad negeren.
In deze bocht RA, onverhard pad, “Vresselse Akkers”.
Bij Y-splitsing LA, verharde weg, vervolgens bij T-splitsing LA richting het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Vresselse Hut, Vresselseweg 33, 5491 PA te Sint-Oedenrode. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Vresselseweg. Parkeren kan op de grote parkeerplaats van de natuurpoort tegenover de Vresselse Hut.

Openbaar vervoer

Bushalte Penseelkever Son. Aanlooproute: Vanuit bushalte de zijweg "Penceelkever" inlopen. Bij kruising LA, "Zebrakever". RD, weg aan rechterhand negeren. Na ca. 100m RA, "Spiegelkever", Bij T-splitsing RA, vervolgens de weg volgen tot kruising voorbij woning nr.24 met aan rechterhand de weg “Zandloopkever”. Start de route bij punt 3. 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Sculptuur op de geluidswal bij het Sonniuspark Adrie: Sculptuur op de geluidswal bij het Sonniuspark
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommelbeemden Adrie: De Dommelbeemden
Het vennengebied de Hazenputten Adrie: Het vennengebied de Hazenputten
Het vennengebied de Hazenputten Adrie: Het vennengebied de Hazenputten
Vennetje in het Vresselse Bos Adrie: Vennetje in het Vresselse Bos
Geheel dicht gevroren Hazenputten in 2013 Adrie: Geheel dicht gevroren Hazenputten in 2013
De Dommel Adrie: De Dommel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-sonniuspark.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Vresselse Hut

Vresselseweg 33
5491 PA Sint Oedenrode
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Yvonne 12 september 2023 om 12:41

  De topografische kaart bij deze route is van het verkeerde bestandstype, png in plaats van pdf. Daardoor is de kaart niet te downloaden.

  Reageren
  1. Adrie 12 september 2023 om 13:28

   Yvonne bedankt voor het melden! Het foutje is hersteld.

 2. Mark 21 juni 2022 om 15:26

  Vanmiddag met bewolkt maar warm wandelweer dit mooie ommetje gelopen. De Dommelbeemden, de Hazenputten en het Vressels Bos zijn heerlijke wandelgebieden. Het wandelen door een woonwijk is niet zo mijn ding, maar is in deze route niet storend.

  Reageren
  1. Mark 21 juni 2022 om 15:36

   Deze wandeling was mijn vijftigste route van deze site. Al deze wandelingen brachten me op de mooiste plekjes van Brabant en Limburg. Adrie bedankt voor al deze routes en voor het onderhouden van deze mooie site Klikprintenwandel.nl.

  2. Adrie 21 juni 2022 om 17:13

   Mark, leuk om te lezen en bedankt voor de reacties vaak voorzien van een mooie fotocollage maar ook voor het melden van kleine verandering die je tijdens wandeltochten bent tegengekomen!

 3. Angelique 13 maart 2022 om 16:58

  Vandaag de route gewandeld deze route heeft alles bossen,open plekken,poelen,mooie woonwijken drukke en rustige wegen.
  Echt een aanrader om te wandelen

  Reageren
 4. Adrie 19 februari 2022 om 15:13

  Vandaag 19 februari 2022 een dag na de storm Eunice de wandeltocht gecontroleerd. Op enkele paden lag een ontwortelde boom door de storm vormde geen problemen tijdens de wandeltocht. De routebeschrijving is bijgewerkt en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 5. Frans 25 december 2018 om 15:25

  25 dec. 2018 route gewandeld. Prachtige route , afwisselend en open gebied. Beschrijving route prima te volgen.

  Frans

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)