Ommetje Soeterbeek, Nederwetten te Noord-Brabant

9 km Wandelroute Ommetje Soeterbeek, te Nederwetten

Een ommetje rond het landgoed Soeterbeek. Het ommetje start in Nederwetten, een klein kerkdorp in het dal van de Dommel, en gaat door een kleinschalig landschap van akkers en weiden naar het landgoed Soeterbeek. Het landgoed Soeterbeek, hoewel niet toegankelijk, ligt nog steeds op een fraai omgracht terrein aan de weg Soeterbeek. Vervolgens gaat de tocht door het fraaie beekdal van de Dommel terug naar Nederwetten. Aan het einde van de wandeltocht komt men langs de Oude toren het restant van een in 1898 afgebroken 15e-eeuwse parochiekerk. 76% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 23-9-2013, laatst bijgewerkt op: 16-8-2023

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
De wandeltocht gaat door het beekdal van de Dommel, vooral het deel aan Eindhovense zijde van de Dommel kan in de nattere jaargetijden drassig zijn en daardoor moeilijk begaanbaar. In die periode is het dragen van waterdicht schoeisel dan ook raadzaam.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken.
Na ca. 90m, t.h.v. woning nr.40 RA, “Soeterbeekseweg”, kn22 volg 1, de weg ca. 800m volgen tot woonboerderij nr.32/34, zijwegen en zijpaden negeren.
Voorbij deze woonboerderij RA, “Soeterbeekseweg nr 36”, wn route, verderop voorbij boerderij nr.36 gaat de verharde weg over in een onverhard pad, “Heuvelakkers”, iets verder buigt het pad naar links met een waterloop aan rechter- en een perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij het perceel grasland het pad met bocht naar links verder volgen, pad met metalen afsluitboom aan rechterhand negeren, het pad gaat door het landbouwgebied.
Voorbij percelen met een houten hekwerk aan linkerhand met daarachter een stal, bij T-splitsing RA, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot kruising met verharde weg direct na een bankje.
Bij deze kruising RA, “Soeterbeek”, verharde weg, kn1 volg 75, verderop passeert men Willem Hikspoorbrug over de Dommel.
2.
Iets voor doorgaande weg RA, onverhard pad met gemeentebordje “Opengesteld”, kn75 volg 96, na ca. 50m buigt het pad t.h.v. een bankje naar links, gaat een vlonder over en volgt iets verder een perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij het perceel, voor bankje, bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens voorbij poel LA, wn route.
Voor waterplas, bij T-splitsing RA, kn96 volg 95.
Voorbij waterplas RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 30m het pad met bocht naar links verder volgen, wn route.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met aan rechterhand stenen muurtje voor een waterloop, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, het pad met riviertje de Dommel aan rechterhand ca. 1,2km volgen tot 3-sprong met aan rechterhand een korte metalen reling op een betonnen muurtje ca. 30m voor een klaphek, men passeert diverse bankjes, paden aan linkerhand negeren, ruim voor de 3-sprong wordt t.h.v. een bankje met daarachter een verhard fietspad de wn route verlaten.
3.
Bij deze 3-sprong LA, het pad volgen tot verhard fietspad voorbij twee bankjes.
Voor het fietspad RA door klaphek, gras-pad door grasland, wn route, verderop buigt het pad naar links richting een solitaire populier.
RD richting de populier, gras-pad richting klaphek aan rechterhand negeren, wn route, voor deze populier en een houten hekwerk buigt het gras-pad tussen de populier en een omgevallen boom naar rechts richting hoogspanningsmast.
Ca. 140m voorbij deze bocht RD, gras-pad aan rechterhand negeren, voorbij het omheind perceel aan linkerhand buigt het gras-pad naar links richting de hoogspanningsmast en gaat onder de hoogspanningsmast door, wn route.
4.
Voorbij de hoogspanningsmast, bij T-splitsing met aan linkerhand een houten poort RA, wn route, verderop voorbij het kleine bosperceel aan rechterhand buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een klaphek en brugje.
Bij deze T-splitsing RA, onverhard pad, kn20 volg 21.
RD richting bankje, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, direct daarna voorbij het bankje RA door klaphek, het smalle pad met het riviertje de Dommel aan linkerhand met verderop een vlonder volgen tot brugje over de Dommel.
LA het brugje over, wn route, aan overzijde buigt het pad naar rechts, beton pad.
# De “Oude toren” het restant van een in 1898 afgebroken 15e-eeuwse parochiekerk.
Voor boerderij, bij T-splitsing LA, kn21 volg 42, breed grindpad.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats naast de H. Lambertus Kerk, Hoekstraat 52, 5674 NP te Nederwetten. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Voor de kerk stopt Buurtbus 260 bij bushalte Hoekstraat/Kerk.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel met in de verte de kerk van Nederwetten Adrie: De Dommel met in de verte de kerk van Nederwetten
De Oude Toren Adrie: De Oude Toren
De Oude Toren Adrie: De Oude Toren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart ommetje-soeterbeek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Brasserie-café De Kruik

Hoekstraat 52
5674 NP Nederwetten
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (37)

 1. Adrie 16 augustus 2023 om 20:58

  Gisteren 15 augustus 2023 de wandeltocht gecontroleerd. In het Bokt waren de gele routepaaltjes nauwelijks nog te herkennen die in de routebeschrijving als extra herkenningspunt vermeld waren. De verwijzing naar deze paaltjes is uit de routebeschrijving verwijderd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Hennie 12 november 2022 om 20:03

  Vanmorgen op een mooie zonnige herfstdag deze wandeling gelopen op gps met een achterneef. Het is een prachtige route langs de Dommel en door het droge weer van de afgelopen dagen waren de paden langs de Dommel heel goed te belopen. Een echte aanrader deze tocht!

  Reageren
 3. Jet 10 november 2022 om 13:58

  Echt weer een prachtige route! Bedankt Adri.
  Heel mooi langs de Dommel.

  Reageren
 4. Johanna 8 mei 2022 om 16:49

  Erg mooie route. Vooral het pad langs de Dommel. Nergens nat. Alle paden zijn goed te belopen. Gewoon DOEN.

  Reageren
 5. Philip Steusfij 6 mei 2022 om 10:02

  Vandaag de wandeling gelopen, samen met een vriend. Prachtige mooie wandeling en het beste kun je vertrekken vanaf Cafe -rest .”‘De Kruik”” Ook schuin tegenover “”De Kruik”‘, heb je een mooi terrrasje op de splitsing met “”De Soeterbeekseweg””. En het dorp nederwetten, heeft nog de ouderwetse ANWB bewegwijzeringsborden!! Deze zie je bijna nergens meer!! Topwandeling!!

  Reageren
 6. Adrie 14 augustus 2021 om 16:41

  Vandaag 14 augustus 2021 de wandelroute gecontroleerd. Een kleine wijziging in het wandelnetwerk verder geen veranderingen gezien. Tussen knooppunt 22 en knooppunt 1 is op een plaatsen de markeringen van het wandelnetwerk slecht zichtbaar en op een plaats niet aanwezig dit is gemeld bij routebureau Brabant. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Mark 26 april 2021 om 14:40

  Verrassend mooie route langs de rand van Eindhoven.

  Reageren
 8. Toon en Mieke Schijndel 2 april 2021 om 11:50

  wat hebben wij genoten van deze route. Die staat nu in onze top-10.
  Gewandeld op 29.3.2021.
  Complimenten aan de samensteller(s) van deze wandeling.
  Natuur, cultuur, historie, het oud-brabantse landschap en dan dat lange gedeelte door het Dommeldal.
  En wat ook fijn is: rijk voorzien van bankjes die voor ons, gevorderde senioren, van groot nut zijn. En gelukkig staan die vaak vermeld in de omschrijving, al kunnen er nog wel een paar bij, zoals bijv.: in etappe 1: bij kn 1 staat een bankje; in etappe 2 “Voorbij waterplas RD”: op dat moment staat er links een bankje. In dezelfde etappe “het pad met riviertje de Dommel aan de rechterhand ca 1,2 km”: diverse bankjes.

  Reageren
  1. Adrie 2 april 2021 om 12:59

   Toon en Mieke Schijndel bedankt voor het doorgeven van de bankjes! De bankjes zijn vermeld in de routebeschrijving.

 9. Hetty 7 september 2020 om 08:43

  Een hele mooie wandeling , goed begaanbaar en een duidelijke routebeschrijving

  Reageren
 10. Margriet 5 juli 2020 om 12:52

  Lekker wandelweer en een mooie route! Langs de Dommel soms erg modderig, maar het was goed te doen. Genoten van deze tocht!

  Reageren
 11. Marij Verhoeven 8 juni 2020 om 13:23

  Prachtige route. Duidelijke omschrijving. Wat een mooi landschap.

  Reageren
 12. Bo 22 mei 2020 om 10:33

  Wij kwamen eergisteren vanaf de andere kant van het struinpad en dan kun je gewoon ee nroute volgen, geen borden waarop staat dat het opgeheven is. Het is ook akkerland (Weer) nu. Pas toen we eruit kwamen, zagen we dat het opgeheven is, dus nu ben ik in de war of het nou wel of niet mag.

  Reageren
  1. Adrie 22 mei 2020 om 10:56

   Het is echt opgeheven, ook al staat en aan de andere kant geen bordje. Trouwens van die kant is geen pad dat naar het perceel gaat terwijl dat aan de andere kant wel is, waarschijnlijk de reden dat alleen aan die zijde een bordje staat.

 13. Jan en Tonny van der Els 10 april 2020 om 18:54

  Vanmiddag deze route gelopen. Een hele mooie route rond de Dommel. Prachtige natuur. Je zou niet zeggen dat je hier aan de rand van Eindhoven wandelt. Ook de beschrijving was heel duidelijk. Onderweg staan er genoeg bankjes om even te rusten of te genieten van de mooie natuur.

  Reageren
 14. Anita P 17 november 2019 om 17:21

  Vandaag deze route gewandeld. Prachtige herfstkleuren. Een wandeling die de moeite waard is!

  Reageren
 15. Peter en Erna 13 mei 2019 om 06:57

  Mooie wandeltocht.
  Met behulp van gps was de wandeling niet verwarrend.

  Reageren
 16. Adrie 20 februari 2019 om 13:03

  Naar aanleiding van opmerking van Nicole Elzebroek, citaat: “Leuke wandeling maar idd erg nat. Wel een correctie op de beschrijving want wij waren verward: bij punt 2 als je de Dommel volgt tot aan de driesprong; halverwege kom je ook langs een hele duidelijke driesprong met een metalen constructie en twee slagbomen. Allemaal net niet zoals beschreven maar het verward wel. Je moet deze driespong negeren en echt nog een eind het pad en de Dommel verder volgen.” ben ik gaan kijken naar de driesprong met metalen constructie. Men passeert inderdaad halverwege een driesprong met een kleine metalen constructie met richting de bebouwing twee houten afsluitbomen. Omdat men op een paar andere plaatsen ook een driesprong passeert, maakt het extra beschrijven van deze driesprong het er niet duidelijker op. Wel de driesprong punt 2. laatste regel zelf gedetailleerder beschreven met een niet te missen extra herkenningspunt. Ook de werkzaamheden ter hoogte van de Soeterbeekseweg – Kosmoslaan zijn volledig afgerond, zie reactie Menno 21 september 2018.

  Reageren
 17. Menno 21 september 2018 om 09:18

  De situatie ter hoogte van de Soeterbeekseweg – Kosmoslaan is tot 17 december erg verwarrend. Er staan namelijk hekken wanneer je vanaf Nederwetten richting de Kosmoslaan loopt en het lijkt alsof je de route niet kunt voortzetten. Maar loop gewoon links langs de hekken en je kunt vervolgens rechts afslaan om naar het wandelpad te lopen zoals de wandelroute ook aangeeft.

  Reageren
 18. Huig Schipper 14 augustus 2018 om 14:05

  Waarom is de struinroute opgeheven?
  Kun je er nog wandelen?

  Reageren
  1. Adrie 14 augustus 2018 om 14:40

   Men liep in dat deel over twee percelen van een landbouwer met aan het eind twee balken over een brede waterloop. De balken over de waterloop zijn verwijderd en aan het begin staat de melding dat het struinpad is opgeheven. Dus wandelen nee. De wandelroute maakte in dat deel gebruik van het wandelnetwerk, waarschijnlijk heeft de organisatie die het wandelnetwerk beheert geen toestemming meer om gebruik te maken van deze percelen. Zelf denk ik dat de reden hiervoor is dat het momenteel weilanden zijn en dat er vee loopt, vorig jaar was het nog akkerland.

  2. Menno 9 september 2018 om 20:23

   Hier een foto van de betreffende situatie. Jammer genoeg vandaag ook achtergekomen dat het pad niet meer toegankelijk is.

 19. Adrie 30 juli 2018 om 13:33

  Ook al is de wandelroute recent gecontroleerd toch weer een verandering. Het leuke struinpad langs enkele akkers is opgeheven met als consequentie dat de eerste kilometer weer de Soeterbeeksweg gevolgd wordt, heel jammer.

  Reageren
 20. Adrie 5 juli 2018 om 16:32

  Gisteren 4 juli 2018 de wandelroute gecontroleerd. De gele routepaaltjes in de graslanden van de “Bokt” zijn inmiddels wat slechter herkenbaar en op een aantal plaatsen zelfs verdwenen, ze staan nog wel als extra herkenningspunten in de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 21. Meranda 9 mei 2017 om 11:15

  Vanochtend deze route heerlijk in de zon gelopen. Ik had deze route jaren geleden al eens gelopen, maar deze was toen op enkele plaatsen niet begaanbaar vanwege hoogstaand water en diepe blubber. Vandaag ging het prima, het is een prachtig gebied rond de dommel. Ook het eerste nieuwe stuk is veel mooier dan de oorspronkelijke verharde weg! Vandaag veel jonge eendjes gespot!

  Reageren
 22. Adrie 10 februari 2017 om 09:44

  Het ommetje is vernieuwd de nieuwe mogelijkheden die het wandelwerk bieden zijn in het ommetje verwerkt. Een deel over de Soeterbeekseweg is vervangen door een onverhard pad en langs randen van landbouwpercelen. Voor degene die toch de voorkeur geven om te lopen over de Soeterbeekseweg dit is nu als alternatief in de routebeschrijving opgenomen. Veel wandelplezier!

  Reageren
 23. Adrie 20 januari 2017 om 12:46

  Vandaag 20 januari 2017 de wandelroute gecontroleerd. Op een paar plaatsen wat kleine veranderingen geconstateerd. Bij de Dommel is een klaphek verdwenen en het wandelnetwerk is op twee plaatsen gewijzigd. Oorspronkelijk werd ook door het wandelnetwerk de Soeterbeekseweg gevolgd om in het buitengebied van Nederwetten te komen. In plaats van de Soeterbeekseweg gaat men nu langs randen landbouwpercelen. Binnenkort wordt deze nieuwe mogelijkheid in de route verwerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 24. Lennard 9 januari 2016 om 12:42

  Vandaag deze route nog eens gelopen, ’t was alweer een tijdje geleden.
  Zoals verwacht in deze tijd van het jaar was de route weer behoorlijk modderig en drassig, en niet alleen in het stuk van de beschrijving waar een alternatief voor is. Ironisch genoeg vond ik dat stuk vandaag zelfs gemiddeld genomen beter begaanbaar dan grote stukken daarbuiten. Maar het hoort wel in dit gebied, ik kwam zelfs een waarschuwing tegen door drijfzand (zie foto’s)!
  De beschrijving zelf bleek nog helemaal actueel.

  Overdreven? Niet volgens een voetnootje…

  Reageren
 25. Jack & Dymphna 31 mei 2015

  Vandaag 31 mei 2015 deze wandeling gelopen.
  PRACHTIG!!!!
  Dit is de 2e wandeling die wij van deze site lopen, mooie wandelingen goed beschreven onze complimenten.

  Reageren
 26. Frank en Gea 2 mei 2015

  Wij hebben op deze zonnige zaterdag dit Ommetje gewandeld, wat een mooi gebied, wat een rust! De routebeschrijving is heel duidelijk, complimenten Adrie. Het Wandelarrangement van Brasserie/Café De Kruik maakte ons uitje helemaal compleet! We gaan zeker op zoek naar meer wandelingen via deze website, het was onze eerste kennismaking.

  Reageren
 27. Adrie 22 april 2015

  De route op 19-4-2015 gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel, tevens zijn er extra herkenningspunten aan de beschrijving toegevoegd. In het nattere gedeelte van de "Bokt" zijn er verbeteringen te melden, delen van paden zijn licht verhoogt en de omliggende graslanden verlaagt.

  Reageren
 28. Marco 19 februari 2014

  Hoi,

  Ik heb deze wandeling op 12-01-2014 samen met mij vrouw gedaan en vanaf 5 werd het zo drassig en gevaarlijk dat we amper verder konden.
  Op een bepaald moment is mijn vrouw zelfs tot voorbij haar knieen inde moddergezakt en heb ik haar eruit moeten helpen, lukte haar niet meer alleen.
  Dus let op als je gaat wandelen en deondergrond nat is, dan kan deze route erg gevaarlijk zijn!!!!

  Personeel van cafe in Nederwetten was erg aardig en daar hebben we ons af kunne spoelen zodat de ergste modder van onze schoenen en broeken was afgespoeld.

  Grt Marco

  Reageren
  1. Adrie 19 februari 2014 om 11:25

   Marco spijtig dat het zo gegaan is. Dat het drassig kon zijn daarover had ik in de beschrijving al een opmerking staan. Als gevolg van de vele regen de laatste tijd is momenteel de grond volledig verzadigd met water waardoor het nog lastiger is geworden in het route deel door de weilanden, vermoedelijk is het laatste stuk door het weiland dat voor de meeste problemen heeft gezorgd. Als oplossing hiervoor heb ik een alternatief bijgevoegd. Men heeft nu de keuze uit: door het weiland of er omheen, helaas loopt men dan voor een deel over verharde weg.

 29. Jootje 1 februari 2014 om 12:53

  Foto’s van links naar rechts: Piet Renders heeft veel voor Nederwetten betekend en de Oude Toren

  Reageren
 30. 30 januari 2014 30 januari 2014

  Een mooie route, maar het deel langs de dommel en vooral ook de "gele paaltjes route"was bijna niet te lopen; tot voorbij de enkels door de blubber of waden door het water….

  Reageren
 31. Marga en OG 27 oktober 2013

  Vanmorgen hebben we met fikse wind en een enkele bui de route gelopen. Mooie route. TIP: trek bij nat weer waterdichte schoenen of je regenlaarzen aan. Vooral in het Boktgedeelte is het erg nat en zompig. Maar desondanks dat blijft het een leuke route aan de rand van de stedelijke bebouwing.

  Reageren
 32. Lennard 5 oktober 2013

  Vanochtend gelopen met grijs maar droog weer.

  Leuke route die goed beschreven is. Het is dat de route hier en daar aan de rand van de bebouwde kom loopt, anders zou je niet in de gaten hebben dat je onder de rook van een grote stad wandelt!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)